מאת: טל רוזנברג, הנדסאי אדריכלות נוף*


"הו הביטו לשמים, עננים קרבים
בחצר לאט פוסעת שיירה של נמלים.
הנה הן סוחבות גרגר קטן )בקלילות(
הנה הן סוחבות גרגר גדול )בכבדות(
אל תוך החור הן נכנסות
באדמה הן מתכסות – ולגשם מחכות"

הסתיו כבר כאן, היום מתקצר, הטמפ' יורדות, ועננים מתחילים לתפוס את מקומם בשמים. בעונת זו, לאחר הקיץ הארוך והחם, הגינות לא במיטבן ורובן נראות עייפות ועצובות. אך למטה, במעמקי האדמה, האורגניזמים מכינים את עצמם לעבודה. כן, כאשר לנו נראה שכל הגינה הולכת לנוח, הקרקע מתחילה להתעורר.
אז מה צריך לעשות בגינה כדי להכין אותה לשנה הבאה ומה אפשר לעשות כדי לשמור עליה יפה ומיוחדת בחורף?

טיוב קרקע


האפשרויות הקיימות בשוק לטיוב הקרקע הן קומפוסט בשקים (שמוכרים בכל המשתלות) והומוס תולעים (הפרשות של תולעים אדומות). ניתן להזמין גם כמויות גדולות בתפזורת.
להבדיל מקומפוסט, הומוס הוא תוצר סופי עשיר במינרלים ובעל תכונות טובות שבונות את הקרקע, כמו העלאת המוליכות ותאחיזת מים, איזון ה-PH והטמפרטורה. קומפוסט טוב יגיע ברמת פירוק גבוהה אך לא סופית וכך בנוסף למינרלים ולתכונות בניית הקרקע שיש בהומוס, יש בו גם מזון לשוכני הקרקע בגינה שימשיכו לפרק אותו במהלך השנה ובכך תתפתח אוכלוסיית מיקרו-אורגניזמים משמעותית שתעזור לנו מאוד בהמשך.
אני ממליץ לחכות לשתי מערכות גשם רצינית ורק ואז להתחיל לפזר את הקומפוסט, פיזור אחיד של 2-3 ליטר למ"ר. במקומות שאפשר כדאי להצניע, אך מבלי לפגוע בשורשי העצים והשיחים. בגינות ותיקות עם מסת שורשים גדולה, ניתן פשוט לפזר על פני השטח ולתת לגשם לשטוף את הקומפוסט לתוך הקרקע. חומר שלא יוצנע בתהליך, ישמש כחיפוי קרקע ויצמצם עשביית חורף, לפחות בחודשים הראשונים.

עצים


גוזמים ענפים בעייתיים שעלולים להישבר ברוח, מורידים משקל מענפים כבדים באמצעות גיזומי הסחה.
בודקים ומשפרים את הסמוכות המשמשות לעיגון, בודקים את הרצועות האוחזות את העץ, מותחים או משחררים לפי המצב בשטח.

מדשאות


מעלים את גובה הכיסוח כדי לשמור על מדשאה ירוקה, הדשא מאט את צמיחתו בחודשים הבאים.
תקופה זו היא שיא מתקפת המזיקים בדשא, כמו פרודניה, כנימות וריזוקטוניה, התוקפות את זני הדשא השונים. זיהוי מוקדם של סימני הפגיעה יאפשר לטפל במזיקים ביעילות כך שהדשא ייראה טוב בחורף ויגיע לאביב בנקודת פתיחה מעולה.
מדשנים את המדשאה בדשן עם אחוז אשלגן גבוה. כל סוגי הדשנים בפירוק איטי טובים, אך יש לשים לב שההרכב הכימי של הדשן יכיל אשלגן ברמה גבוהה משל החנקן. אופציה נוספת היא ריסוס המדשאה אחת לחודש לפחות עם סרפיקו 1%.
בדשאים שנכנסים לתרדמה ניתן לבצע שיזרוע חורפי – שני הזנים המשווקים בארץ הם 'רייגראס' ו'טול פסקיו'. מערבבים את הזרעים (מניסיון שלי, כדאי להכפיל את הכמות המומלצת, כלומר שק שמיועד ל-100 מ' לפזר רק על 50 מ') עם תערובת שתילה או אדמה חולית ומפזרים באחידות.
משקים במשך שבועיים השקיית הנבטה קצרה, שלוש פעמים ביום. בשבועיים שלאחר מכן, משקים פעמיים ביום ולאחריהם עוברים להשקיה אחת ביום עד שמגיעים הגשמים.
אני באופן אישי לא אוהב שיזרוע חורפי - הוא מפריע להתעוררות הדשא באביב ויוצר בלגן ויזואלי בעיניים. מי שמעוניין בדשא ירוק גם בחורף, עדיף לבחור זן שלא משנה את צבעו עם ירידת הטמפרטורה, כמו פספלום נדני או זיפנוצה חבויה (קוקיו).

השקיה
בעונת המעבר אני נוהג לצמצם את ההשקיה ב-25% בתחילת אוקטובר, כשהטמפ' יורדת באופן משמעותי. בתחילת נובמבר ניתן לצמצם ב-25% נוספים. ככלל, מסוף נובמבר ועד אמצע מרץ אפשר להשבית כליל את מערכת ההשקיה הממוחשבת, משום שהגשמים מספקים את צרכי הגינה. במקרה של עצירת גשמים משמעותית (כמעט בכל חורף בישראל יש תקופה של עצירת גשמים), פותחים ידנית את המערכת לפי הצורך.
במצעים מנותקים לא עוצרים השקיה, גם אם יורדים גשמים. אני ממליץ להמשיך להשקות גם לצורך הדישון. כל עוד לא משקים יותר מפעם ביום והניקוז תקין, לא מתפתח ריקבון כתוצאה מעודפי מים.

שתילות


ניתן לשתול צמחים חדשים ולקבל גינה פורחת ומעניינת גם בחורף, משום שמגוון פרחי החורף הוא גדול ביותר. החל מצמחים עונתיים כגון סלסלי כסף, לובליה, לוע ארי, מנתור, אמנון ותמר ועוד, דרך רב-שנתיים ושיחים שפורחים בחורף ומוסיפים עניין כמו עינן מסרקני, לבנדר, מיני מורן, רוזמרין, טגטס לימוני, גרווילאות שונות, קליסטמונים ועוד. והדובדבן שבקצפת בעיני: צמחי בצל ופקעת ופרחי בר.
ההשקעה בצמחים אלה היא מינימלית, גם מבחינת המחיר וגם מבחינת העבודה. בנוסף, הם חוזרים וצומחים מחדש מדי שנה. זהו פתרון טוב לשטחים בינוניים וקטנים , שלא רוצים לתחזק ולהשקות בחורף. מפזרים את הזרעים של צמחי הבר או טומנים בצלים ופקעות ומחכים לגשם. עם בוא האביב מכסחים את הצמחים היבשים.


בין זרעי פרחי הבר, פופולרי מאוד הוא תורמוס ההרים, הנובט בקלות, אך יש עוד צמחים רבים וטובים: ציפורן, חרצית, קחוון מצוי, פרג, מקור החסידה, בר-דורבן מזרחי, דרדר, כובע נזיר, מרגנית השדה, סביון, פשתה שעירה ועוד.
צמחי בצל ופקעת שפורחים בחורף: רקפת, נרקיס, אירוס מזנים שונים, כרכום, סתוונית, מוסקרי (פעמוני גשם) ועוד. בין פורחי האביב: כלנית, נורית, נץ חלב, סייפן, יקינטון, פרזיה, ספרקסיס, צבעוני, היפאסטרום ועוד.
חלק מהבצלים, כמו יקינטון וצבעוני, דורשים לקבל מנת קור לפני התעוררות ולכן מומלץ כבר להכניסם למקרר כחודש לפני ההטמנה ( חשוב לאכסן בשקיות נייר מאווררות או בשקיות רשת ולא בשקיות ניילון). חלק מהפקעות דורשות השרייה במים למשך לילה לפני הטמינה, בכדי להעלות את אחוזי ההצלחה של קליטתם, כמו כלניות ונוריות.

*ליצירת קשר עם טל רוזנבלום 

לדף הפייסבוק של Rose & Bloom