מאת: טל רוזנבלום*

החגים בפתח ואנחנו הגננים בריצה בלתי פוסקת להגיע אל כל הלקוחות, לסדר ולשדרג את הגינה לקראתם. פעמים רבות, בשל הלחץ, אנחנו שוכחים לשים לב לפרטים הקטנים שבחודשים אלו יכולים להיות משמעותיים מאוד.

השקיה
הימים הולכים ומתקצרים, זווית השמש יורדת ויחד איתה גם רמת הקרינה ולכן ניתן להוריד בהדרגה את כמות ההשקיה. כאשר הטמפ' מתייצבת מתחת ל-30 מעלות ניתן לצמצם את המנה ב-25%. הדרך הנכונה תהיה לרווח את ההשקיה, למשל במקום להשקות פעם ביום לעבור להשקיה פעם ביומיים, תוך העלאת זמן ההשקיה ב-50%.
לדוגמה: קו שפעל 30 דק' ביום יופעל 45 דק' כל יומיים ובכך הורדנו 25% ממנת המים וחילקנו אותה נכון יותר.
במצעים מנותקים, בערוגות עם אחוז שורשים גבוה שמשולב עם צמחיה עשבונית או צמחים עם מערכת שורשים רדודה, ניתן לקצר את משך הזמן.



מדשאות
מבחינתי, זאת העונה הקריטית ביותר בגידול המדשאה. מרבית המזיקים והמחלות תוקפים בסוף הקיץ-תחילת הסתיו, והשיקום בעונה הזאת איטי מאוד, לכן כדאי לטפל כדי שהמראה הנאה של המדשאה לא ייפגע בעונת החורף.
בת יבלית דרומית (דרבן) וזואיסיה "אלטורו" נפגעים מכנימת עשב הרודוס, הדשא יראה אכול ומיובש. את הכנימה ניתן למצוא על מפרקי הדשא בדרבן ובתחתית הגבעול באלטורו.
הטיפול משולב: מתן 1.5 קילו טלסטאר ל-100 מ"ר מדשאה וריסוס קונפידור במינון של 20 סמ"ק ל-100 מ"ר.
ריזקטוניה (כל הדשאים) – זאת עונת שיא הפעילות שלה, הלחות עדיין גבוהה אבל הטמפ' יורדות ורוב המדשאות בגינון הפרטי מושקות בעודף. סימני זיהוי - קו שוליים אדמדם שמתרחב בסימטריות עגולה שבמרכז הדשא מנוון.
טיפול – יש בשוק שלל חומרים לטיפול בריזקטוניה. אם הנגיעות קשה אני ממליץ ליישם שני חומרים שונים בהפרש של שבועיים לפי המינון על תווית המוצר.
במידה וידוע שהדשא היה נגוע בעבר לא רצוי לחכות לסימנים מקדימים אלא לבצע טיפול מונע. טיפול כזה אפשר ליישם עם חומר אחד ולרסס את המדשאות עד אמצע ספטמבר.
פרודניה/קורן/גדודית (כל הדשאים במיוחד הפספלום) – הדשא יראה אכול ומנוון בכתמים הולכים ומתפשטים במרחבי הדשא. בדיקה פשוטה של שפיכת מי סבון על שטח המדשאה תעלה את הזחלים אל פני האדמה.
גם כאן הטיפול משולב: פיזור טלסטאר גרגרי 1.5 קילו ל-100 מ"ר וריסוס בפרוביט 20 גר' ל-100 מ"ר.
הזן הפגיע ביותר הוא פספלום נדני ולכן אמליץ לפזר טלסטאר גרגירי במינון של קילו ל-100 מ"ר החל מתחילת אוגוסט, אחת לשלושה שבועות.


בולבין. צילום, משתלת מלצר.

גיזומים
זוהי העונה לגזום את עצי הפרי שהקטיף שלהם הסתיים, כמו מנגו, זית וליצ'י. בתקופה זאת העצים האלו משקיעים את כל האנרגיה בלבלוב וצימוח ועדיין לא מתחילים מחזור פרי חדש.
בעזרת עיצוב נכון של שלד בצורת גביע וחלוקה נכונה של משקל הענפים, נוכל לשפר משמעותית את כמות ואיכות הפרי בשנה הבאה ונקטין את הסיכוי לקריסה של ענפים.
בעונה זו חשוב לגזום ולעצב את הנוף הגבוה בגינה, כדי להחדיר אור לצמחים שתחת לעצים וכדי לצמצם ולמנוע סיכונים של שבירה בחורף או חס וחלילה נזקים לנפש ולרכוש.

מזיקים
קבוצת המזיקים העיקרית שפעילה בתקופה הזאת היא הכנימות הרכות והממוגנות.
את מירב הנזק האסתטי בגינה גורמות הכנימות ממשפחת הקמחיות, שתוקפות צמחים רבים ופוגעות קשה במופע הצמח. נגיעות קשה עלולה לגרום לתמותה של ענפים שלמים ואפילו תמותת הצמח כולו.
כנימה מוכרת נוספת היא הכנימה האגסית שתוקפת בעיקר את עצי המנגו, צמחים ממשפחת ההדסיים, טרכלוספרמון יסמיני, ער אציל ועוד לא מעט צמחים פופולריים בגינה. היא מפרישה טל דבש שבעקבותיו מגיעה פטריית הפייחת.
גם עש צמרית ההדר פעיל מאוד בתקופה הנוכחית.
הדברת המזיקים האלו לא פשוטה, ההמלצה שלי היא לנסות ולזהות אותם בשלבים הראשונים שלהם, אז ניתן באמצעות ריסוס שמנים למיניהם לשלוט במזיקים עד לרמה שלא יהוו מטרד. במקרה של נגיעות קשה מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע עם התמחות בתחום.
עינן מסקרני, צילום:סימה קגן

שתילות
עונת החגים שלנו יוצאת בדיוק בתפר שבין הקיץ לחורף, עדיין מוקדם מדי לפרחי החורף ופרחי הקיץ כבר בסופם. אך מי שמארח בחגים וצריך להוסיף הרבה צבע בזמן קצר, פרחי הקיץ עדיין יעשו את העבודה.
צמחים שבהחלט מומלץ לשתול עכשיו כדי ליהנות מפריחה בחורף: עינן מסרקני, לבנדר קנרי, קמליה, בשמת, בולבין, אצטרובלנית, טגטס לימוני ועוד.

לבנדר קנרי

* טל רוזנבלום, Rose&Bloom גינון מיקצועי, ליצירת קשר , talrosenblum@hotmail.com