הטיפול בגינה בחודשים החמים

כתב: טל רוזנבלום*


החודשים יולי-אוגוסט הם הקשים ביותר לצמחי הגן, עומס החום הכבד, הלחות והקרינה החזקה משאירים את רישומם על מרבית הצמחים ועיקר העבודה בחודשים אלו היא של תחזוקה ושימור הצמחיה הקיימת.

כדי לצלוח את החודשיים הקרובים, שהם הקשים ביותר לגינה מבחינת תנאי מזג האוויר הקיצוניים, יש להקפיד על כמה נקודות לפי סדר חשיבות יורד:
- השקיה סדירה ומספקת
- ניקוז
- עיבוד מינימלי של הקרקע (לא מקלטרים ולא פוצעים את האדמה)
- גיזום מינימלי (לא גוזמים אם לא מוכרחים)
- מפסיקים לדשן את הגינה באופן כללי (דישון עודף מביא מזיקים וצמיחה מוגברת המצריכה גיזום, שני דברים מהם נרצה להימנע בחודשים אלו).



אז איך נשמור על הצמחים בגינה בעונה זאת?


עצים
ראשית נעשה את ההפרדה בין עצים צעירים שנשתלו בשנתיים האחרונות לבין אלו הוותיקים יותר.

עצים צעירים: בגלל שטח הפנים המצומצם של השורשים בעצים אלה, נקפיד על כמה דברים חשובים.
- בשנים הראשונות הטפטפות יהיו יחסית קרובות לגזע אבל לא ממש צמודות אליו, ולאט-לאט עם התפתחות העץ נרחיב את מעגל הטפטפות ונרחיק מהגזע.
- ניתן לעץ השקיה על בסיס יומי אך נשמור על מנת המים זהה. לדוגמה:
עץ הדר בוגר שצורך כ-150 ליטר לשבוע יקבל 22 ליטר ליום בקרקע קלה; עץ צעיר שצריך 80 ליטר יקבל 12 ליטר ביום בקרקע קלה.
- בקרקעות בינוניות וכבדות אני ממליץ להשקות כל 48 שעות ולעקוב איך הקרקע מגיבה. במידה וביום השני השכבה העליונה של הקרקע (3-5 ס"מ) מתייבשת ומתחת לעומק זה הקרקע לחה – זה מרווח ההשקיה הנכון. במידה והשכבה העליונה עדיין לא התנקזה, יש לרווח את האינטרוולים ולהגדיל את ה מנה בהתאם.
- כדי להבטיח התפתחות תקינה של השורשים נשאף תמיד להשקיות עומק, כאשר המצב הרצוי בקרקע הוא שהשכבה העליונה יבשה ועשירה בחמצן והשכבה התחתונה רטובה, בכדי שהעץ ישקיע בפיתוח מערכת שורשים עמוקה ומסועפת ולא שטחית וחלשה. העמקת השורשים תגרום יגרום ליכולת עיגון יותר טובה של העץ בעתיד וישפר משמעותית את העמידות של העץ לעקות יובש, מחלות ומזיקים ויצמצם משמעותית נשירת פירות בעצי פרי.
- נדאג להלבין במשחת לובן את החלקים המעוצים בגזע שחשופים לשמש ישירה, כדי להגן על העץ הצעיר מהשמש החזקה בזמן שהנוף שלו עדיין דליל.
- מפני שאנחנו משקים על בסיס יומי חשוב מאוד לבדוק את הניקוז בקרקע. אם יש בעיות ניקוז, העץ פשוט יעמוד בשלולית והשורשים ירקבו.
- קחו בחשבון שגם אם שתלתם עץ בוגר מהעתקה, בגינה הוא מתנהג כצעיר ולוקח לו זמן להתחבר לקרקע ולפתח שורשים חדשים. בעצים שנשתלו בוגרים, התהליך לוקח זמן ממושך יותר מאשר בעצים שנשתלו צעירים.


עצים ותיקים: אחזקה של עץ ותיק בעונת הקיץ היא הרבה יותר פשוטה. כל מה שהעץ צריך בחודשים אלו זה מים בכמות מספקת באינטרוולים נכונים. לא נגזום ולא נעבד את הקרקע כדי לא לפגוע במערכת השורשים וכדי לא לחשוף את הגזע לקרינה. חשוב לבחון עצים בוגרים מקרוב, לבדוק האם נדרש גיזום להפחתות משקל, דילול חובו של העץ בכדי לאפשר מעבר רוח ומניעת מחלות, שברים או סדקים חדשים.


דישון הגינה בחודשי הקיץ:
אני ממליץ בחודשים יולי-אוגוסט שלא לדשן את הגינה באופן גורף דרך מערכת ההשקיה.
עודף דשן יגרום לצמיחה מהירה, ימשוך מזיקים, יגרום לאידוי מים מוגבר בצמח ויחשוף אותו לעקות יובש. בנוסף יצריך מאיתנו הרבה גיזומים דבר שממנו נרצה להימנע בעונה הזאת.
אני כן ממליץ להחדיר דרך דוד הדישון מטייבי קרקע כמו של חברת VGI, הומוס נוזלי וניתן ומאוד רצוי להחדיר גם מיקוריזה. כל מה שמוגדר כמטייב קרקע ולא חומרי הזנה.
בנוסף, ניתן לדשן בהגמעה או בריסוס עלוותי צמחים ספציפיים שבהם התגלה מחסור מסוים.

שימו לב: אם צמח מראה סימני מחסור מסוימים זה לא בהכרח מצביע על מחסור בקרקע. לפעמים יש גורמים אחרים שמתבטאים בסימני מחסור, כמו יובש/עודף מים, ריבוי שורשים בקרקע, מערכת שורשים חלשה, יחס לא תקין בין גודל מערכת השורשים לנוף הצמח וכמובן גם עקות שנגרמות ממזג האוויר.
לכן, כשיש סימני מצוקה בצמח, כדי לבדוק ולאבחן במדויק מה הגורם, לפעמים שינוי משטר ההשקיה בלבד יכול לעשות את העבודה.



טיפול במדשאה

- כדי לשמור על מדשאה בריאה וירוקה יש להקפיד בראש ובראשונה על השקיה נכונה ובאינטרוולים ארוכים.
קרקע קלה – אחת ל3/4 ימים
קרקע בינונית – אחת ל-7/10 ימים
קרקע כבדה – אחת ל 14 ועד 21 ימים
השקיה באינטרוולים נכונים תעודד את הדשא לפתח מערכת שורשים עמוקה וחזקה, תצמצם בעיות של מזיקים ומחלות קרקע וכמובן תאט את קצב הצימוח של הדשא ובכך תקטין את כמות הכיסוחים.
- ביוני-יולי הדשא בשיא פעילתו ומשקיע אנרגיה רבה על צימוח ופריחה, לאוגוסט הוא כבר מגיע עייף ומותש והמזיקים יחלו לחגוג. לכן זה הזמן להתחיל לחפש את הבעיות, לעשות טיפולים מונעים במדשאות עם היסטוריה של מחלות קרקע כמו ריזקטוניה ולפזר חומר נגד פרודניה.
- בדשאים שמתפשטים באמצעות שלוחות עיליות כמו הבופאלו והדרבן, יש לעבור ולבדוק את המפרקים שם אוהבות לשבת כנימות כמו כנימת עשב הרודוס (קמחית הדשא) וקמחית האורז. זיהוי המזיק בזמן בדשאים האלו וטיפול בבעיה הם קריטיים!
במקרים רבים נתקלתי במצב שהדשא נראה יבש והגנן הגביר את ההשקיה ובעצם שיפר משמעותית את התנאים להתפשטות המזיק. זיהוי מוקדם יעזור לנו להגיע אל החורף עם דשא ירוק ויפה ולא עם דשא יבש שיצטרך שיקום באביב.

חיפוי קרקע
מי שמכיר אותי יודע שאני חסיד גדול של חיפוי ברסק עץ ולכן אדבר בעיקר עליו. את שכבת החיפוי נפזר בגובה של 10 ס"מ, כלומר קוב כל 10 מ"ר.
יתרונות החיפוי ברסק עץ והטיפול בו:
- צמצום העשבייה בכ-90% - אור השמש לא חודר לקרקע ובכך לא מאפשר לזרעים לנבוט ומה שכן יצליח לנבוט יהיה חלש מאוד וקל לעקירה.
- אידוי – החיפוי מוריד את האידוי ל-0 בכך חוסך כ-70% מצריכת המים. הוא גם שומר על השכבות העליונות של הקרקע מבחינת טמפ', חשיפה לקרינה וליובש, ובכך משאיר את השכבות העליונות פעילות ביולוגית גם בחודשי הקיץ.
- מילוי חוזר - רסק עץ הינו חומר טבעי שממשיך את התפרקותו לאחר שפיזרנו אותו על הקרקע ולכן מאבד מנפחו כס"מ בשנה בממוצע, כאשר שכבת המינימום שאנחנו צריכים על מנת שהחיפוי יהיה יעיל היא 7 ס"מ. לכן, בממוצע אחת ל-3 שנים, נפזר שליש מהנפח הראשוני על מנת לשחזר את השכבה כלומר קוב לכל 30 מ"ר.
- מחסורים - יש לקחת בחשבון ששטחים שמחופים ברסק עץ יכולים לסבול ממחסור בחנקן ולכן יש לאזן את המחסור במידה ומתעורר צורך בכך.
- חיסכון - שטחים שמחופים ברסק עץ הוכיחו חיסכון גדול מאוד בצריכת המים, בכוח עבודה ובדישון. בנוסף הצמחים מתפתחים מהר יותר, חזקים יותר, בריאים יותר ותנובת הפרי עותה משמעותית.

חיפויים סינטטיים כמו פלריג, ניילון, פלנטקס ודומיהם עוזרים מאוד במניעת הצצה של עשבייה אבל מחממים מאוד את הקרקע ויכולים לגרום לצריבת שורשים ולפגוע בהתפתחות הצמח. לכן אמליץ להשתמש בהם מתחת לחיפוי אבן/עץ/עלים כך שקרינת השמש לא תפגע בהם ישירות.
יש לזכור ששכבת חיפוי של 7 ס"מ ומעלה תמנע עשבייה באותה מידה ולכן אמליץ להשתמש ביריעות האלו רק אם תוואי השטח אינו מאפשר חיפוי עמוק כזה.

מצעים מנותקים
במצעים מנותקים הכל מתהפך! במיכלים אין עודפי מים כי הם מתנקזים החוצה דרך חורי הניקוז והמצע מתאוורר במהירות רבה.
בנוסף, המקום להתפתחות שורשים מאוד מוגבל ועם התבגרות הצמח נאלץ להשקות בתכיפות גדולה כי נפח הקרקע מצטמצם ונפח השורשים עולה
זהו תהליך הפוך למה שנהוג לבצע בצמחים השתולים בקרקע, שם מתחילים את ההשקיה באינטרוולים קצרים ועם התפתחות השורשים מתחילים לרווח.
בשונה מגינה השתולה בקרקע , כאן המצע הוא אינרטי והדישון הכרחי לאורך כל השנה.

סיכום
כדי לשמור על בריאות הצמחים בגינה/במרפסת בחודשים קשים אלו, יש להיות ערניים לכל סימן לבעיה: לנקות ענפים יבשים שגוזלים אנרגיה ומזמינים מזיקים ומפריעים להתפתחות תקינה של הצמח; יש לעבור לפחות אחת לשבוע על מערכת ההשקיה לוודא שהיא פועלת באופן תקין ושמגיעים מים בכמות מספקת לכל האזורים; לבדוק את מערכת הניקוז במיוחד במצעים מנותקים, לראות שהיא פתוחה ומים זורמים בה באופן תקין.
נראה שבקיץ הקרוב עדיין יהיה מסובך לטוס לחו"ל, נצלו את הזמן ליהנות מהגינה ולהשקיע בה כדי שתהיה בריאה, פורחת ונעימה.

* טל רוזנבלום, Rose&Bloom', talrosenblum@hotmail.com'