סיור היכרות מצולם עם הפארקים והגנים בביג אפל – רובע מנהטן בעיר ניו יורק: סנטרל פארק, בראיינט פארק, טיילת ההיי ליין, באטרי פארק ועוד. עכשיו נשאר רק לקנות כרטיס טיסה...

כתבה וצילמה: מיכל זסק

בתחילתו של חודש מאי לפני כשנה, נסעתי לחופשה מיוחלת בניו יורק. החלטתי שבמקום לבקר במוזיאונים המפורסמים, במונומנטים האדריכליים או באתרים הרבים האחרים שיש לעיר המופלאה והמרתקת הזו להציע, אקדיש את הטיול אך ורק לפארקים ולגנים הציבוריים. זו איננה מלאכה קלה. ישנם גנים רבים וקשה מאוד לבחור באיזה מהם לבקר ועל איזה לווותר, בייחוד ל"פארקופילית" כמוני. אבל הרי לא לנוח באתי...
אני מזמינה אתכם להתלוות אלי לסיור היכרות מצולם עם העיר – בעצם עם רובע מנהטן - באמצעות הגנים הציבוריים שבו.

סנטרל פארק

סנטרל פארק

אי אפשר לטייל בפארקים של ניו יורק ולא לבקר בפארק המפורסם בעולם, הלא הוא סנטרל פארק. הפארק, המשתרע כריאה ירוקה בלב החלק המרכזי הסואן של מנהטן, היה הגן הראשון בארה"ב (ואולי בעולם) שהוקם לשימושו ולהנאתו הבלעדית של הציבור. בימינו אלה, בהם אנו מורגלים בגנים ציבוריים ושצ"פים בכל שכונה, יש לזכור כי גנים ציבוריים לא תמיד היו נחלת הכלל. הגן נפתח לציבור ב- 1857 ותוכנן על ידי פרדריק אולמסטד וקלברט ווקס בסגנון הנופי האנגלי.
אחת הדרכים היפות והנעימות לטייל בפארק היא באמצעות רכיבה על אופניים, וכך עשיתי גם אני. יופיו של הפארק, לבד ממרחביו הבלתי נתפסים בלב צפיפותה של מנהטן, נעוץ בין השאר במבט היפה ממנו אל המגדלים וגורדי השחקים של העיר. מבט יפה במיוחד הוא מגדתו של האגם הגדול, שבו בנייניה המפורסמים של ניו יורק נשקפים מבעד לצמרות העצים העבותות. עוד יפה לראות בפארק את המדשאות רחבות הידיים, המשובצות גושי סלע גדולים ומרשימים, את האגמים היפים, ואת גשרי האבן שאף אחד מהם אינו זהה למשנהו. למרות שהפארק הוא כולו יצירה מלאכותית והחומרים לבנייתו הובאו מחוץ למנהטן, השהות בו מעניקה תחושה טבעית ונינוחה ביותר והנוף מרהיב ונפלא.

בראיינט פארק

בראיינט פארק

נושק לשדרה החמישית, בין הרחובות 40 ל- 42, זהו אולי הפארק האורבני והשוקק חיים ביותר במנהטן. מי שחפץ לראות איך ניו יורקים מבלים את זמנם הפנוי ואת הפסקת הצהריים שלהם מחוץ לכותלי המשרדים והעסקים הרבים באזור המרכזי של מנהטן, מוזמן לשבת על אחד הכיסאות הרבים, להצטייד במשקה מהמזנון ולהתענג על האווירה התוססת, הפארק המטופח בקפדנות וההסתכלות באנשים הרבים החולפים לנגד העיניים.
הפארק עצמו מעוצב בקווים אלגנטיים. בכניסה הראשית אזור מרוצף ובו מזרקה, בית קפה ושפע שולחנות וכסאות לשימוש חופשי. בחלק המרכזי של הפארק משתרעת מדשאה מטופחת. בצדי הפארק שתי שדרות עתירות צל, נטועות בעצי דולב אדרי וערוגות רחבות של קיסוס. העצים התמירים בעלי הגזעים הבהירים המתקלפים תורמים לתחושה האלגנטית והאירופית של הגן. יש גם ערוגות דקורטיביות השתולות בצמחיה פורחת עונתית ורב-שנתית, ומדי שנה נשתלים בגן 20,000 פקעות. למרות אלפי, ואולי עשרות אלפי, המבקרים בפארק מדי יום, המקום כולו נשמר במצב תחזוקה דקדקני ומעורר הערצה שגנים באזורים עירוניים בארץ יכולים רק להתקנא בו.

טיילת ההיי-ליין

טיילת ההיי ליין

אחד הפרויקטים האדריכליים, ההנדסיים והחברתיים-קהילתיים המעניינים ביותר של השנים האחרונות הוא פרויקט הקו הגבוה, ה- High line, שחלקו הראשון נפתח לציבור ביוני 2009.
הטיילת כולה בנויה על גבי גשר עילי ארוך ששימש בעבר רכבות משא. הגשר נידון להריסה בעקבות שנים של עזובה והזנחה, לאחר שסיים למלא את ייעודו. קבוצה של אקטיביסטים קהילתיים, שההיסטוריה של העיר יקרה לליבם, הצליחה באמצעים של לחץ ציבורי ופעילות משפטית, לבטל את ההחלטה.
בסוף שנות ה-90 של המאה הקודמת הקימה קבוצה של תושבי האזור עמותה ששמה לה למטרה לשקם את הגשר המוזנח ולשמר אותו כשטח ציבורי פתוח לרווחת הציבור. תהליך תכנוני ארוך, שבו היתה מעורבת גם הקהילה, ותהליך מקביל של גיוס משאבים, הובילו להחלטה להפוך את הגשר לטיילת ירוקה. משימת התכנון הופקדה בידי צוות של אדריכלים, אדריכלי נוף ומהנדסים.
הטיילת חולקה לשלושה חלקים ואורכה המתוכנן 2.3 ק"מ. החלק הראשון פתוח לציבור והחלק השני עומד להיפתח בתוך מספר חודשים. גורלו של החלק השלישי תלוי באיתור תקציב מתאים. העלייה אל הטיילת ממפלס הרחוב היא באמצעות מדרגות או מעלית במספר נקודות לאורך התוואי. לאורך הטיילת פינות ישיבה רבות, בהן ספסלים ואף מיטות שיזוף מעץ.

באטרי פארק
מסילת הברזל הישנה שולבה בעיצוב הטיילת והיוותה השראה לו. החומרים בהם נעשה שימוש תעשייתיים ומחוספסים באופיים והסגנון מודרני ומינימליסטי. כך, נראה בעיצוב הגן ערוגות מוגבהות שהדופן שלהן בנויה פלדת קורטן* חלודה, גובלי ערוגה העשויים גם הם מפלדת קורטן, ריצוף באריחי בטון ייחודיים ושימוש נרחב בעץ.
הנטיעה בגן מתבססת במידה רבה על צמחיה חסכנית במים. לאורך הטיילת שולבו ערוגות גדולות שבהן ניטעו עצים, שיחים מעטים, עשבוניים רב-שנתיים, וברוח השנים האחרונות – הרבה מאוד דגניים. כמעט שאין רואים גושי נטיעה גדולים מאותו מין, והצמחיה הרבה וה"מעורבבת" של דגניים ועשבוניים רב-שנתיים יוצרת מראה טבעי מאוד. זאת בניגוד לפארקים אחרים במנהטן, בהם מוצאים מדשאות גדולות וערוגות פורחות עם נטיעה מאסיבית של עונתיים ופקעות בסגנון הגובלים האנגליים.
השילוב המוקפד של חומרים, קווי העיצוב המינימליסטיים והפרטים היפהפיים מעניקים לטיילת מראה מסוגנן ומעוצב ביותר. הצמחיה בעלת המראה הטבעי, והשימוש הרב בדקים ובעץ, מרככים את הקור המסוגנן והופכים את הביקור והשהות בטיילת לחוויה נעימה ומזמינה. בנקודות רבות ניתן להשקיף על הרחוב שמתחת, על הבניינים שסביב ועל נהר ההדסון ברקע.
בעיני מעניק הביקור בהיי-ליין לא רק חוויה מעניינת, יפה ויוצאת דופן של טיילת; הוא מספר סיפור על שימור נכון ויצירתי, על האופן שבו העיר שייכת לתושביה ועל הדרך בה העיר הזאת בוראת את עצמה בכל פעם מחדש.

באטרי פארק

באטרי פארק ניו יורק

ממוקם בקצה הדרומי ביותר של חצי האי מנהטן, ומשקיף על הנמל ופסל החירות, זהו לטעמי הפארק האלגנטי והיפה במנהטן. טיילת המלווה את קו המים, משיקה לשפך נהרות ההדסון והאיסט ריבר אל הים. בין שבילים רחבי ידיים ורחבות מרוצפות, נטועות ערוגות צמחיה עוצרות נשימה ביופיין. הערוגות מציגות שילובים מוקפדים של עשבוניים רב-שנתיים, עונתיים ופקעות פורחות. העין איננה שבעה מהקומפוזיציות של עלווה בצורות ובגוונים שונים, וממשטחי הצבע של הפריחה המסיבית שרובה בגוונים של סגול וכחול.
לבד מהטיילת, הפארק כולו מוצל בצילם הכבד, האלגנטי והמכובד של עצי הדולב האדרי הנטועים למכביר. הישיבה בתוך היופי הצמחי הזה, בעודך מתבונן בספינות היוצאות ובאות ובפסל החירות המפורסם, הינה חוויה נפלאה.
טיילת הבאטרי מתחברת בקצה הצפון-מערבי שלה לטיילת נהר ההדסון, ומאפשרת הליכה ארוכה או רכיבת אופניים לאורך צירים ירוקים מעוצבים ונופים יפים להפליא, המלווים את נהר ההדסון.

פארקים מומלצים נוספים

במנהטן פארקים יפים ומעניינים רבים, אך היריעה כאן קצרה ומאפשרת לספר רק על חלק קטן מאוד מהם. פארקים נוספים המומלצים לביקור: לאורך נהר ההדסון - ריברסייד פארק וטיילת נהר ההדסון; בלבו הטרנדי והתוסס של אזור האיסט וילג' - ת'ומפקינס פארק; גן שעשועים נהדר ומעוצב לעילא באזור אורבני - Imagination Park; ועוד לילדים - גן שעשועים קטן ופנינה של ממש, פרי יצירתו של אדריכל הנוף מייקל ון-ולקנבורג - Teardrop Park.

* פלדות קורטן הן קבוצה של פלדות בעלות סיגסוג נמוך שבתנאי חשיפה מסוימים לאטמוספירה, מתפתחת על פניהן שכבת מגן (פטינה) המקטינה באופן משמעותי את קצב הקורוזיה בהשוואה לפלדה רגילה. אחרי מספר שנים משתנה הצבע החום-אדום המקורי של פלדת הקורטן לצבע חום-שחור.
על פי אינג' נחום נווה, מומחה לקורוזיה, צבע החלודה החום-האדום של הקורטן משך בזמנו אדריכלים, מעצבים ואמנים והם השתמשו בו לתכנון מבנים או מיזמים אמנותיים. עם הזמן התברר שהשימוש המעשי בפלדות הקורטן היה מלווה במספר תופעות בעייתיות, כמו זיהום הסביבה בכתמי חלודה, מקרי כשל במקומות בהם הצטברו מים על הקורטן, אי עמידות בתנאים של סביבת מלח ועוד.

להמשך קריאה על הגן הבוטני לצמחי הבר של ישראל