כתב וצילם: ירמי אפשטיין

בדרום מערב אנגליה, בחבל קורנוול, נפתח בשנת 2001 פרויקט עדן -"הפלא העולמי השמיני" כפי שהוא מוגדר בפי רבים. הפרויקט הוא שיקום מחצבת חימר נטושה, ששטחה היה כ- 200 דונם ועומקה כ- 70 מטר. כוונת היזמים לא היתה לפתח עוד פארק נושאי (theme park) אלא ליצור מערכת אקולוגית חדשה באזור של נוף ייחודי שהושחת על ידי האדם.

מערכת אקולוגית חדשה
הרעיון שעמד מאחורי הפרויקט היה להקים "תאטרון חי של האדם וצומח", הממחיש את התלות שביניהם. הבחירה בשם עדן מבטאת שאיפה ליצירת "עדן חדש עלי אדמות". שלא כפי שהיה בגן עדן המקורי, שממנו הורחקו בני האנוש. פרויקט עדן הוא מרחב שבו האדם נהנה ומפיק תועלת מסביבתו, אך בו בזמן מבין שהוא חייב להיות שומר נאמן של הסביבה על ידי הכרה במערכת היחסים המורכבת בינו ובין פרויקט עדן אינו עוד מוזיאון חי או גן בוטני לצמחים נדירים אלא מערכת אקולוגית חדשה במקום שהיה עד לא מכבר אזור של שממון ועזובה, שהושחת על ידי האדם במשך מאה וחמישים השנים האחרונות.
האלמנט המרכזי והמרשים ביותר בפרויקט הוא שתי החממות הענקיות (biomes): חממה טרופית וחממת האזור הממוזג. גגות החממות אינם בולטים מעל קו הגבול העליון של המחצבה והם אינם מתחרים בקו הרקיע. החממות מתגלות למבקר באופן פתאומי ודרמטי רק בהגיעו לפתח האתר.

החממה הטרופית

- (Humid Tropics Biome)
חממה זו היא הגדולה מסוגה בעולם, אורכה 240 מטר, רוחבה 110 מטר וגובהה 50 מטר. היא בנויה משלד פלדה מחופה בחומר פלסטי מיוחד (ethyltetrafluoroethylene ETFE), שיתרונו הוא במשקלו: בסך הכל 1% ממשקל זכוכית, גורם חשוב ביותר בבניית קונסטרוקציה ענקית כזאת.
רוב הצמחיה בחממה טיפוסית לאזורי יערות הגשם, עם ממוצע של 1,500 מ"מ גשם במשך כל השנה. אקלים זה משוחזר על ידי מערכת "ממטרות ערפל" סמויות וכמובן על ידי הלחות הנוצרת מהמים הזורמים בנחל המלאכותי שבתוך החממה ומהמפלים הטמפרטורה נשמרת בין 18 ל- 35 מעלות צלסיוס.
החממה ממוקמת על צלע המחצבה המקורית והמבקר מתחיל את סיורו בתחתית, עובר על פני קירות המחצבה עד אשר הוא מגיע לפסגתה. הדרך היא עקלתונית ועוברת בין יערת גשם טרופי עם מגוון רחב של סוגי צמחים, המזכירים לנו את התלות שלנו בצומח. האזורים מוצגים לפי חלוקה גיאוגרפית וכוללים את דרום אמריקה הטרופית, מלזיה ומערב אפריקה.


אנו רואים שהצמחים הגדלים בכל אזור משרתים לא רק את האוכלוסייה המקומית אלא נהפכו גם לחומרי זמון וגלם חיוניים לעולם כולו. במסענו אנו עוברים דרך מטע עצי הגומי- הֶוֵאה ברזילית (Hevea brasiliensis), בו מודגמת דרך ה'חליבה' של הלטקס הלבן מהעץ. בהמשך מטע של עצי "מסטיק" - ספודילה ערבה (Manilkara zapota) ושל צמחי קולה
(Cola nitida), חלק ניכר מהגידולים הם מיני פירות וירקות טרופיים כגון מנגו, פפאיה ובננות, אשר המבקר האנגלי - המכיר אותם בדרך כלל רק כפירות שהוא אוכל - רואה לנגד עיניו בפעם הראשונה בצורתו הטבעית.
נחמד היה לראות את השעועית הענקית, המוכרת לנו מסיפורי הילדות על ג'ק ושעועית הפלא.
אולי ההתבטאות הטובה ביותר הממחישה את המקום היתה של ילד אנגלי קטן שהילך לצד אמו ואמר לה בהתלהבות רבה: "אמא זה ממש ג'ונגל כאן" הילד צדק. אתה מהלך במעין ג'ונגל אמיתי, בינות לצמחים המדהימים בשלל צבעיהם וצורותיהם.
במהלך הסיור מלווה אותך כל הזמן המיית המים הנופלים ממפל גדול הממוקם בחלק העליון של החממה, הזורם לאיטו דרך בריכות מים במרחבי ה"ג'ונגל". בפסגה מתגלים למבקר הקירות העליונים של צוק במחצב מבעד לחלונות החממה ואתה נפעם מהמופלאות של יצירת ידי האדם.

מפלי מים בפארק

חממת האזור הממוזג החם

החממה השניה מציגה את האזור הממוזג החם (Warm Temperate Biome) וכוללת בתוכה את האקלים הים תיכוני באגן הים התיכון, האזור הממוזג החם בדרום אפריקה ואזור האקלים הים תיכוני בקליפורניה. הטמפרטורות הנשמרות בחממה זו נעות בין 25 מעלות בקיץ ל- 10 מעלות בחורף.
מנקודת תצפית גבוהה בחממה זו מתגלה לפנינו נוף ים תיכוני טיפוסי של טרסות, בהן נטועים עצי זית וביניהם גידולים שונים של ירקות, טבק וצמחי תבלין. המוטיב, גם בתצוגה וגם בהסברים, היה שהנוף הים תיכוני ברובו הוא כיום נוף שנוצר על ידי האדם במשך ההיסטוריה של בני האנוש.
בתקופות הקדומות, האזור היה מכוסה ביערות אך הם נכרתו במשך השנים לצרכי בנייה ושריפה ועל ידי כך נוצר המקום לגידולים, בעיקר זיתם וגפנים. הטרסות המוצגות מדגישות לנו את המאמץ שהאדם השקיע במשך הדורות לשמר את הקרקע בפני סחף על מנת לאפשר את הגידולים השונים.

פריחת פרגים באביב
דברי ההסבר למבקר מאלפים: "מה שנשאר עכשיו ביחס למה שהיה קיים זה כמו שלד של אדם חולה. כל השומן והאדמה הפורייה נסחפו ובוזבזו ורק השלד המקורי של האדמה נשאר" - ציטוט מפלטו, הפילוסוף היווני, המתאר את הכחדת היערות באטיקה שביוון 400 שנה לפנה"ס.
במרחבי הכרם מוצגות להנאת המבקר דמויות מהמיתולוגיה היוונית בצורת פסלי מתכת המספרים את הסיפורים אודות הוללות האלים שטוב ליבם ביין.
המוצג הדרום אפריקאי בחממה מתאר את הפלא הבוטני של אזור הפיינבוס (Fynbos), שבו מספר סוגי הצמחים הרב ביותר לחבל ארץ מסוים בעולם - 7,000 מינים, 5,000 מהם מופיעים אך ורק בחבל ארץ זה גודלו של אזור זה הוא פי שניים משטח מדינת ישראל.
האזור הים תיכוני שבקליפורניה מודגש כגן הירקות של אמריקה ומעניין לציין שעקב העושר הטבעי של צמחי המאכל, האוכלוסייה המקורית של מדינה זו לא חשה צורך לפתח חקלאות במשך דורות.
ברחבי החממה מוצגים גידולים שונים למיניהם, כמו תצורות של עצי אלון מפוסלים וערוגות של ירקות - עגבניות ופלפלים, תירס, תבלינים וטבק.

פריחת נרקיסים

הגן החיצוני

החלק השלישי בפרויקט עדן כולל את כל השטחיים שמחוץ לחממות. בשטחים אלו ניתן לראות את התוצאות המזהירות של שיקום המחצבה והפיכתה לגן אקולוגי משגשג. באזורים אלו גדלים יותר מ- 3,000 מיני צמחים במצע של קרקע שנוצרה על ידי אדם. הדגש בסוגי הצמחיה הוא על צמחים שנועדו בעיקר לשימוש בני האדם כולל מאכל, מרפא ותעשיה. כחלק מהפרויקט נערכים עתה נסיונות למצוא מקור אנרגיה תחליפי, המבוסס על שריפת עץ הערבה ועשבי מיסקנתוס (Micanthus) היכולים להוות מקור ליצירת "דלק" במקום השימוש הבעייתי בחומרים המסורתיים של נפט ופחם. במדרונות המחצבה נשתלה צמחיה טבעית הגדלה בקורנוול. ראוי לציין את השמירה הקפדנית על צמחיית האברשים - Erica (heathland) . צמחים אלה נמצאים בסכנת הכחדה וכליה בבריטניה כולה ובמיוחד בקורנוול, ולכן המטרה היתה לשמר אזורים נרחבים של צמחיה זו, דבר המביא תועלת כפולה - גם שמירה ומניעת סחף במדרונות המחצבה וגם שמירה על קבוצת צמחים הנמצאת בסכנת כליה.
הצמחיה בכללותה שתולה בגושים גדולים ורחבים של מאות יחידות לסוג, כעין "חיקוי" לסגנונו של האדריכל בורלה מרקס, שביצירותיו הוא "צובע" את המדרונות במעטפת של צבע וירק על ידי בחירה מתאימה של צמחיה. מרהיב במיוחד לראות בפרויקט עדן את האזוביון הפורח לו בשורות ארוכות, הנמתחות עד לקו האופק. באתר כולו מוצבים אלמנטים שונים העשויים ממתכת ועץ - מרנין במיוחד לראות את הפרגולה "הבנויה" משיזור ענפי ערבה אשר מלבלבים וצומחים ומהווים לא רק את הפרגולה אלא גם את המטפס עליה...
דבורה ענקית מעשה ידי אדם מוצבת במדרון פורח, בנוף לאטרקציה שבפסל הוא בא להדגיש את חשיבות ההפריה והקשר המיידי בין החי והצומח.
במרחב החיצוני מערכת שבילים ענפה, המגיעה לכל פינה באתר, כולל אזור המדרונות התלולים. לרווחת המבקרים קיים סיור ממונע ברחבי האתר.
במרכז האתר אמפיתאטרון נאה, שבו מתקיימים אירועי מוסיקה ומשחק בהשתתפות אמנים מקומיים ואמנים מרחבי האולם.
מרשים במיוחד היה לחזות בסרט המתאר את בניית האתר מתחילתו ועד היום. מי שלא הכיר את האזור לפני תחילת העבודות, קשה לו להעריך את הפלא הגדול שנוצר. מארץ תלאובות של עיזבון וזיהום נהפך המקום לגן עדן עלי אדמות.
פריחת הורדים בפארק
אחד הרעיונות המרכזיים בפרויקט הוא שפיתוחו אף פעם לא תם. הגן האקולוגי הוא לא גן שקופא על שמריו אלא מתחדש ומתרחב כל הזמן. בעתיד מתוכננת בניית חממה נוספת, שתוקדש לאזורים היבשים בעולם, בהם הישרדות האדם והצומח מוטלת תמיד בספק עקב בצורת מתמשכת. חממה זו תציג את סיפורם של אותם אזורים על מנת להזכיר לעולם את מאבקם המתמיד של התושבים מול טבע אכזרי, ובו בזמן תהיה למוקד חיפוש אחר פתרונות הולמים. אני עדיין תחת הרשמים החזקים וההתפעלות שלאחר הביקור. בכל רחבי האתר מרגישים את ההתלהבות והמחויבות של הצוות לפרויקט ולהצלחתו בעתיד. התלהבות זו, אני בטוח, היתה ותהיה גם נחלתם של אלפי המבקרים הפוקדים את האתר מדי שיום.

השקעה של 88 מיליון ליש"ט

את הפרויקטים יזם איש עסקים אנגלי-הולנדי בשם טים סמית', והוא הוקם כפרויקט ציבורי במסגרת עמותה רשומה שלא למטרת רווח.
ההשקעה הראשונית הגיעה ל- 88 מיליון ליש"ט, והמימון הגיע מהבנק העולמי, ממשלת בריטניה, מגופים ציבוריים לאיכות הסביבה בבריטניה ומהמועצה האזורית של קורנוול.
בניית הפרויקט נמשכה כשנתיים, שבמהלכן הוכן השטח בעבודת טרקטורים שהזיזו מאות אלפי מ"ק של חומר מחצבה. עקב מי התום הגבוהים והשטפונות שפקדו לא פעם את המקום בתקופת בנייה, היה חשש לגורל הפרויקט. לפיכך היה צורך ליצור מערכת ניקוז מתוחכמת. מבחינה בטיחותית, היה צורך לעגן חלק מהסלעים בגבולות המחצבה על מנת למנוע דרדרת. לשם כך הוצבו עוגנים ארוכים רבים בתוך הסלעים, בתהליך הנדסי מורכב.
לצורך יצירת מצעי הגידול לצמחים היה צורך בעשרות אלפי קובים של אדמה פורייה. כמות כה גדולה לא נמצאה בסביבה הקרובה. לפיכך הוחלט ל"ייצר" במקום את האדמה. פסולת מחצבות (חול וחרסית) סיפקה את המינרלים הנדרשים והחומר האורגני נוצר בעיקר על ידי תוספת של שבבי עץ. סוגים שונים של אדמה הוכנו בהתאם לאופי הצמחיה בכל אזור גידול. למשל, באזור הטרופי נדרשה כמות רבה יותר של חומר אורגני ולפיכך השימוש בשבבי עץ היה בהתאם.
את תוכנית האב לפרויקט ותכנון נופי ביצעה חברת Landuse Consultants, לונדון.
תכנון הנדסי: Antony Hunt Ltd.
תכנון אדריכלי: Nicholas Grimshaw and Partners
ביצוע: The Mc Alpines joint Venture

כיצד מגיעים

מיקום האתר: ליד העיר סנט - אוסטל St. (Austell) שבקורנוול, כ 300 ק"מ מערבה מלונדון.
הגעה מלונדון: עולים על האוטוסטרדה 3M לכיוון דרום-מערב עד צומת מס' 8 משם ממשיכים בכביש המהיר A303 עד ל- Honiton וממשיכים בכביש מס' 30A עד לצומת כביש מס' 391 שמוביל ישירות לאתר.
בתחבורה ציבורית: ברכבת מלונדון עד לעיר אקסטר (Exeter) משם לוקחים רכבת מקומית עד סנט-אוסטן, ומשם באוטובוסים של האתר. מידע נוסף כיצד להגיע למקום ומידע על האתר בכללותו תמצאו בקישורים הבאים:
http://www.edenproject.com
http://www.eden-project.co.uk

להמשך קריאה על גן הפרגולה וגן הגבעה