הגורמים העיקריים המשמשים בבחירת סוג הדשא הם טמפרטורה, שעות שמש ישירה, עמידות לשחיקה, צבע, מרקם, וכן תנאי קרקע כמו מליחות, רמת PH, ניקוז וכדומה.

מאת: רונן שמואלביץ

בארץ, כמובן, השימוש המכריע הינו בדשאים חמים. יש שימוש מסוים בדשאים הקרים (בעיקר רייגרס) לצורך שיזרוע (זריעת דשא חורף בתוך הדשא הקיצי) במיוחד במגרשי כדורגל ומעט בגינון פרטי, ושימוש זניח בטול פסקיו באזורים מוצלים מאוד.

פספלום וגנטום

 

דרבן

עד לפני כשני עשורים, הקיקויו והבופלו היו שני זני הדשא הכמעט יחידים בארץ. לעתים היו שותלים אותם יחדיו, כאשר כל אחד היה דומיננטי יותר באזור בו היה לו יתרון: הקיקויו באזורים עם השמש והבופלו באזורים המוצלים.

מתחילת שנות ה- 90 החלו להיכנס מינים וזנים נוספים כמו זויסיה, אלטורו, ברמודה, פספלום ודרבן. זנים שונים כגון: סופר אלטורו (שם מקומי), זנים של בופלו ננסי (לא מוגדר), זויסיה ברנר (זן של זויסיה Matrella) שווקו בארץ בתקופות כאלה ואחרות אך לא שרדו את דרישות השוק.

באותן שנים גם חל מעבר משתילת דשא על ידי פלגים או שתילים, להנחת מרבדי דשא מוכנים, שכיום מהווה כמעט 100% מאופן שתילת הדשא.

זויסיה אלטורו

 

זויסיה טנפוליה

איך לבחור את זן הדשא

בישראל מספר רב של מינים וזני דשא ביחס לשטח הכולל של המדשאות, דבר המאפשר מגוון רב של אפשרויות. לפני החלטה לרכישת דשא יש לשאול מספר שאלות על פי סדר החשיבות:

  1. כמה שעות שמש ישירה יש באתר ?
  2. מה מידת הפעילות המתוכננת על הדשא ?
  3. מה הטמפרטורה בחורף (ומה מידת החשיבות לדשא ירוק בחורף) ?
  4. מה העדיפויות השונות והטעם האישי ביחס למראה הדשא ?

לאחר קבלת התשובות ניתן לבחור את הדשא שיעמוד טוב ביותר בצפיות שלנו.
בטבלה הבאה תוכלו לראות את הזנים העיקריים הנמצאים היום בשימוש בארץ ואת תכונותיהם. בגיליון הבא נפרסם  סקירה מפורטת של כל זן וזן. 

להמשך קריאה על הדרך אל הבונסאי