כתב וצילם: טל רוזנבלום

דברים חשובים וקריטיים באחזקה השנתית של הגינה, מומלץ לעשותם דווקא בימי החורף. לצערי, הרבה בעלי גינות וגם בעלי מקצוע אינם יודעים זאת, ופשוט יושבים ומחכים שיגיע האביב...
אנסה לשפוך מעט אור על הדברים אותם חשוב לבצע בעונה זו כדי לתחזק את הגינה שלא תדרדר, ולהכינה לימי האביב והקיץ. וכבונוס, אוסיף גם כמה טיפים כיצד ליפות אותה בחורף.
בין היתר, אנסה גם לענות על שאלות שעולות בקבוצות ה"וואטסאפ" המקצועיות של הגננים, בצורה קצת יותר מורחבת.

השקיה חורפית

ארץ ישראל מחולקת לשלושה אזורי אקלים עיקריים: אקלים ים תיכוני שמכסה כ- 2/3 בערך משטח המדינה; רצועה קטנה של אקלים צחיח למחצה; ועוד כ-1/3 של אקלים מדברי צחיח. השקיית הגינה בחורף תהיה מותאמת לאקלים האזורי.באזורים המדבריים נמשיך להשקות במהלך החורף כולו, אך נרווח את משך הזמן בין השקיה להשקיה. באזורים הצחיחים למחצה נפעל באותה צורה, אך לאחר מערכת גשם משמעותית נוכל להשהות את המערכת ההשקיה לפרק זמן מסוים, כתלות בכמות הגשם שירדה.באזור הים תיכוני, עם בוא החורף ניתן להשבית לגמרי את מערכת ההשקיה, אך להיות ערים לשינויים במזג האוויר מכיוון שייתכנו תקופות של עצירות גשמים ארוכות יחסית, לעתים של שבועיים-שלושה. בתקופות כאלו, יש לתת השקיית עזר לצמחים לבל יתייבשו. את המדשאות אין סיבה להשקות בחורף, למעט אירוע חריג ביותר של עצירת גשמים ממושכת ועלייה פתאומית בטמפרטורה, וכמובן כתלות בסוג הקרקע.כמנגנון ביטחון, למי שאינו עוקב באופן יומיומי אחר מצב הגינה, ניתן להשאיר את מערכת ההשקיה הממוחשבת פעילה, אך להפחית בצורה משמעותית את כמויות המים, לכדי רבע ממנת ההשקיה הרגילה. כך נשמור על הצמחים מהתייבשות במקרה של עצירת גשמים ארוכה.

דישון וזיבול חורפי

פעולה חשובה מאוד לביצוע בחורף. נפזר קומפוסט/הומוס בגינה במינון של 2 ליטר למטר על כלל שטח הגינה. נפזר 15 ליטר לצמחי מוקד כמו ורדים, קמליות, וכדומה; 30 ליטר לעץ צעיר; 60 ליטר לעץ בוגר. במקומות שניתן, נצניע בעדינות בכדי לא לפגוע במערכות השורשים.
בגינות ותיקות, לרוב נעדיף שלא להצניע כדי לא לפגוע בשורשים וניתן לגשם להחדיר לקרקע את כל חומרי ההזנה והמינרלים שיש בחומר האורגני. לכן חשוב לפזר את הקומפוסט כמה שיותר מוקדם בעונה ולפני מערכת גשם משמעותית, זאת כדי למנוע התייבשות החומר האורגני.
מומלץ לאחר הפיזור למלא מרסס גב גדול בתמיסה של דשן נוזלי לפי הכמות המומלצת על גבי התווית, ולרסס על כל הקרקע ובכך לתת "בוסט" ביולוגי לאדמה.

טיפול בעשבייה

הקיץ שלנו מאוד יבש ומעטים הצמחים שמסוגלים לשרוד ללא תוספת השקיה. צמחי הבר בארץ ישראל מחכים לגשמי החורף כדי לנבוט, הם מהירי צימוח וצריכים להספיק לפרוח ולסיים את מחזור הזרעים עד תחילת הקיץ.
בגינות קטנות, לרוב הם מהווים מטרד, אבל בגינות גדולות, בגנים ציבוריים, בפארקים ובמשקים חקלאיים אפשר להשתמש בהם לטובתנו.
- הם יכולים למנוע סחף של הקרקע בעת גשמים חזקים.
- תורמים לפיתוח אוכלוסיית מיקרו אורגניזמים חזקה בקרקע ומעשירים אותה בחומר אורגני.
- ניתן לפזר זרעים של פרחי בר מצטיינים בפריחה כמו פרגים, תורמוסים, ציפורן, סביונים, קחוונים ועוד, שישתלטו על אזורי ה"פרא" בגינה וכך נוכל ליהנות מפריחה מיוחדת לאורך החורף והאביב.
בגינות הקטנות, יש כמה גישות להתמודדות עם העשבייה.
- מכנית : עישוב, חרמש, קילטור (היום המגמה היא לקלטר כמה שפחות).
- כימית : ריסוסים בררנים, להדברת רחבי עלים במדשאה, דגניים בערוגות ושאר העשבייה בשטחים פתוחים.

להדברת רחבי עלים במדשאה מרססים ב'טומהוק', עם הופעת העלים הראשונים ולפני כיסוח. עדיף לרסס בשעות הבוקר המוקדמות כדי למנוע רחף מהרוח ולפחות 48 שעות לפני גשם.
המינון מצוין על גבי התווית בהתאם לזן העשב אותו נרצה להדביר. יש להקפיד על המינון המופיע על האריזה ולא לעבור אותו! מומלץ לבצע תחילה ניסוי על שטח קטן לפני שמרססים את המדשאה כולה, ולראות שלא נגרם נזק.
חומרים בלתי בררנים דוגמת 'ראונדאפ' או 'טייפון' ישמשו להדברה בשטחי בור גדולים יחסית, שאין בהם סכנה לפגוע בצמחיה התרבותית, או להדברת עשבים שנובטים בחריצי מדרכות.
'בסטה' הוא חומר לא סיסטמי הצורב את העלווה ומתאים להדברת עשבייה בגינות קטנות משום שאינו פוגע בחלקים מעוצים בצמח, אך צריך להיזהר מאוד שלא יפגע בשיחים נמוכים וירוקים.

חיפוי קרקע

חשיבות החיפוי רבה, ויש מגוון רב של חומרים בהם ניתן להשתמש: רסק עץ, טוף, חלוקי נחל ועוד. על מנת שהחיפוי יהיה יעיל, הוא חייב להיות לפחות בגובה של
10-15 ס"מ.
החיפוי המועדף עלי הוא רסק עץ, המתפרק חזרה לקרקע ומעשיר אותה בחומר אורגני, שומר על הלחות בצורה הטובה ביותר וגם על טמפרטורת הקרקע: בחורף ישמור על חומה ובקיץ יפחית את חום השמש.
גננים רבים נוהגים לפרוס יריעת פלריג מתחת לחיפוי, אני אישית לא נוהג ליישם שיטה זו משום שהיריעה גורמת לאיטום הקרקע, מונעת חילופי גזים, לא ניתן להעשיר את הקרקע בחומר אורגני ומאוד קשה לתקן את קווי הטפטוף במקרה של תקלה.
חיפוי בשבבי עץ

ורדים בחורף

ינואר-פברואר הם חודשי החג של הוורדים בישראל. אלו החודשים היחידים בשנה בהם הוורדים משווקים אצלנו כחשופי שורש ומחירם כמחצית ממחירם של ורדים מכוסי שורש, עם מגוון גדול מאוד של מינים וזנים, שאת חלקם ניתן להשיג רק בחודשים אלו של השנה. השתילה מאוד קלה ונוחה והרווח הוא ורדים שיראו בשיאם באביב.
זה גם הזמן הטוב ביותר לגיזום הוורדים הוותיקים: נבצע גיזום חידוש, בו נוריד עד 30 אחוז מגודל השיח ולא יותר. כעקרון, נרצה להשאיר 3 עד 5 ענפים מרכזיים שמהם יתחדש הוורד, כך נשמור על צימוח חזק ובריא ונצמצם למינימום את הנגיעות למזיקים ולמחלות עלים שהוורדים מאוד רגישים אליהן, כמו קימחון וחילדון.

נשירים טיפול חורפי

אחרי שעלי השלכת המרהיבים נשרו כולם, נחשף באופן ברור מבנה השלד של העצים והשיחים הנשירים. בעונה זו קל לבחון אותם ולהחליט על צורת הגיזום הרצויה לכל אחד מהם.
מטרת הגיזום היא עיצוב, חיזוק השלד, חשיפת מרכז העץ לאור ולתנועת אוויר, החלפת זרועות מנוונות בחדשות וסניטציה. חשוב לזכור לא לגזום באופן חריף, עדיף לגזום במעלה הענף ולא לגזום בחלקו התחתון. הגיזום יעשה עם מזמרה חדה ומושחזת, ענפים עבים יגזמו על ידי מזמרת זרועות או משור ידני.
הגיזום יעשה מעל וצמוד לעין, במרחק של 1-2 מ"מ ממנה, רצוי עין הפונה החוצה כדי ליצור לצמח צורת גביע. יש לכוון את המזמרה בניצב לענף כדי לקבל חתך ישר עם שטח פנים קטן. לסלק את הגזם מיד עם סיום הגיזום בכדי למנוע התפשטות מחלות.

שאלה אחת בכל פעם

שאלה החוזרת על עצמה בקבוצות הגינון בווטסאפ, היא מהו מצע השתילה המומלץ ביותר למצעים מנותקים ומה מידת ההתאמה של מצעים שונים לאדנית עמוקה, לרדודה או לגינת גג.

אז כן, מצעים שונים נועדו לצרכים שונים בגינון.
תערובת שתילה - מתאימה לעציצים קטנים או לאדניות, בהן שותלים בעיקר צמחי עונה ומחדשים אותם בתדירות גבוהה ובתוך כך גם מרעננים את המצע או מחליפים אותו.
טוף גרוס - מיועד לגינות גג, אדניות גדולות עם צמחיה רב-שנתית.
יתרונות: אינו מאבד מנפחו ומתנקז בצורה מאוד טובה. מצליח לשמור על רמה טובה של איוורור גם במצבי רטיבות גבוהה.
חסרונות: בשל משקלו הרב, חשוב לוודא שהמבנה עליו יונחו המיכלים או האדניות מתוכנן לשאת את המשקל הגדול. לא נוח לעיבוד.

טוף גס
פרלייט - מיועד לגינות גג, אדניות גדולות עם צמחייה רב-שנתית.
יתרונות: קל משקל ובעקבות כך ניתן לגדל על גגות עצים מאוד מפותחים (שחשוב לעגן אותם). יכולת תאחיזת מים גבוהה ביותר, מצליח לשמור על רמה גבוהה של איוורור גם כאשר המצע רווי, סלחן מאוד לטעויות (ניתן לשטוף אותו מדישון בצורה קלה), מאפשר לצמח לפתח שורשים בצורה קלה ויעילה (צמחים שגדלים בפרלייט יאיצו את קצב הגידול שלהם ברמה משמעותית מאוד).

פרלייט

יש לדעת - הפרלייט הינו מצע אינרטי, כלומר אינו מכיל מינרלים ולא מיקרו אורגניזמים שמפרקים חומר אורגני, ולכן חשיבות הדישון בעבודה עם הפרלייט היא גבוהה ביותר ויש צורך בידע מקצועי בתחום ההזנה על מנת להגיע לתוצאות טובות.
חסרונות – משום שהמצע הינו אינרטי, סימני מחסור יופיעו על הצמחים מהר מאוד מרגע שהפסקנו את הדישון. בשל תכונות המצע, נאלץ להשקות לצורך דישון גם בחורף. במידה ומשאבת הדישון היא הידראולית ולא חשמלית, אני ממליץ לחזק גם ב'אוסמוקוט' במינון נמוך כדי לתגבר את הדישון הנוזלי.