בתכנון מושכל, נוכל לקבל בתקופה "שחונה" זו גן חי וצבעוני המלא בשפע פירות כדוריים וצבעוניים, שאת חלקם נוכל גם לאכול

כתב וצילם: רועי קן-תור

תקופת הסתיו ותחילת החורף בגינות ארצנו מתאפיינת בשיממון יחסי לעומת שאר עונות השנה. פרחי הקיץ כבר מזמן קמלו, ומאידך שפע הצבעים של החורף והאביב נראה עדיין רק כעלים ירוקים על פני האדמה-  עונתיים טריים, גיאופיטים שרק בקעו את האדמה וכל שאר צמחי הגן שבתרדמת יחסית.

בתקופה זו צדים את עינינו אלמנטים קישוטיים אחרים בגינה, קצת פחות מקובלים-  פירות הגן-   הן פירות ההדר שמתחילים לאותת לנו מבין העצים והן פירות של צמחי הנוי. בכתבה זו נאסוף ונכיר מבחר של צמחים אלו ונראה כי בעזרת תכנון שתילה מושכל, נוכל לקבל בתקופה "שחונה" זו גן חי וצבעוניהמלא בשפע פירות כדוריים צבעוניים. נדגיש, כי מעבר לבחירה על פי המראה, יש לבדוק את ההתאמה של הצמחים השונים לאזור, לקרקע, ולתנאי האור.

עצים
נפתח בקומת הגן העליונה- עצי הגן. אין ספק, כי בבואנו לעצב גינה חדשה, העצים הם הצמחים הראשונים אותם נבחר. הם הבסיס העיצובי של הגן, המסגרת התוחמת. הם אלו שיישארו בגינה גם אחרינו. והם אלו, שבשונה משאר צמחי הגן, לא נחליפם כמעט לעולם, בשל קשיים טכניים או כספיים. מעבר לצבע הפריחה או העלווה, גם לצבע הפירות משקל רבבבחירה. עץ לימון למשל, לא ישתלב כל כך טוב בגינה המבוססת על צבעי ורוד ואדום. לכן, רצוי לשקול גם היבט זה.

אזדרכת מצויה Melia azedarache

העץ הראשון שנזכיר, הוא אחד שרבים נוטים למאוס בו, אך לי באופן אישי חיבה יתרה אליו בשל המראה החורפי הארוך בו הוא מתהדר-  אזדרכת מצויה. שוב ושוב אני עוצר ומתבונן במראה הנפלא הזה, של המוני כדורים בצבע קרם המרחפים להם על רקע שמי החורף הכחולים. איזה שילוב יוצא דופן, בכל מה שקשור לעיצוב גינה (במאמר מוסגר אציין, כי יש בהחלט מקום להתבסס על שילוב זה של חום-קרם ותכלת-כחול בעיצוב חלק נרחב של הגינה. אך על כך במקוםאחר). והריח של הפריחה...

עץ נוסף, החביב עלי מאד, מגיע הפעם מהבר של ארצנו-  עוזרר אדום. שפע של פירות אדומים קטנים צובע את העץ כעת ומחמם לנו את הגן ואת הלב. באזור ההר,  השלכת הצהובה שלו מוסיפה לאווירה. עצי בר נוספים שראוי להזכיר, הם אלה אטלנטית ואלה א"י וכמו-כן (אף שאין להם מסה של פירות) דולב מזרחי ופאר ארצנו-  קטלב מצוי. מי שרוצה יותר פירות בקטלבו ומוכן לוותר לשם כך עלמראה הגזע המדהים, יכול לשתול את אחיו שמעבר לים-  הקטלב המשונן.

גם פירות מאכל "אמיתיים" בגננו ובראשם הנפוצים ביותר-  משפחת עצי ההדר: תפוז, לימון, אשכולית, קלמנטינה, פומלו וכל שאר אחיהם המהודרים. פירותיהםגדולים בהרבה יחסית לשאר הכדורים שנפגוש בדרך ויותר דומיננטיים בלכידת תשומת הלב ועל כן יש להם תפקיד חשוב גם בהדגשת הצמחים הנוספים הנושאים פירות עגולים שנשתול מסביבם. ושוב, הריח הנפלא של הפריחה. עצי פירות מאכל נוספים בעלי מראה כדורי הם אפרסמון, גויאבה מצויה, מנגו הודי, ליצ'י סיני וכן משבעת המינים בהם התברכה ארצנו-   רימון, זית ותמר. הבשלתם אמנם בשלהי הקיץ, אך כחלק מן המראה הכללי של גינת הכדורים, בהחלט יש להם מקום.

עוזרר אדום Cartaegus azarolus

שיחים
לקומת הגובה השנייה בגן, חשיבות גדולה במעטפת הכללית. זו הקומה אותה נראה בעיקר בעת טיולנו בגן, שכן בדרך כלל ראשנו לא זקוף כלפי הנמצא למעלה מאיתנו, כי אם נוטה ישר ומטה. לשיחים שנפגוש כעת, יש שפע של פירות צבעוניים בתקופה זו, ולחלקם אף פריחה יפה באביב ובקיץ, בה נתחשב בעיצוב הכללי.

הסוג המרשים ביותר בקבוצה זו הוא פירקנתה. הפירות הקישוטיים שלה ממש עוטפים אותה כגוש אחד אדום או כתום, תלוי במין. הנפוצה ביותר היאהפירקנתה האדומה, אך יפות גם הן החרוקה, המשורית וצרת-העלים. מפאת קוציה החזקים, טוב למקמה לא ליד שבילים. מי שרוצה להוסיף ולגוון עם עוד שיחים בעלי פירות אדומים, ישתול ננדינה תרבותית (אשר אינה זקוקה כמעט לטיפול) או יחפש אחר גלפיניה טראנסוואלית או הטרומלס קטלבי.

למשפחת הוורבניים שתי נציגות חשובות בקבוצה זו - אחת נדירה בגינון והשנייה מצויה מאד. הראשונה היאקליקרפה אמריקאית, המביאה עימה לגן גושי פירות סגולים, הצמודים במקבצים כדוריים לענפים הקשתיים שלה. הצבע הסגול הנפלא שלהיוצא דופן ובולט מאד בגן. כדי לקבל מראה "נקי" של כדורים, צריך לגזום את העלים הצמודים לקצה הענף בתחילת הופעת הפירות. ניתן למצוא גם זן לבן שלה.

הנציגה השנייה והנפוצה היאדורנטה מצויה. אנו פוגשים אותהבגינון בארץ מזה כמה עשורים, כאשר מפעם לפעם היא משנה את פניה. בגינות הוותיקות נמצא רבות דורנטה מצויה 'מגוונת' כגדר חיה. בגינון הציבורי החדש, נראה שוב ושוב (עד כדי מיאוס) דורנטה מצויה 'זהובה' (תאילנדית בפי כל) ואילו בגינות החדשות-  הפתעה נעימה-  דורנטה מצויה 'גיישה גירל' בעלת שפע פריחה סגולה או לבנה לאורך חודשים ארוכים. לכל אלו, שפע פירות כתומים משתלשלים המופיעים בסתיו.

קומת קרקע
רובם המוחלט של הצמחים הנמוכים אותם נפגוש כעת, אינם בעלי פירות קישוטיים. עם זאת, בכדורים עסקינן ולכן גם לתפרחות כדוריות וכן לירקות עגולים יש מקום. אך נפתח עם שניים כדוריים אמיתיים. דיאנלה ארוכת-עלים אינה מצויה כל כך, אך בהחלט ראוי להפיצה. בקיץ מופיעים על גבי עמודי הפריחה שקמלה, פירות סגולים מיוחדים המוסיפים הרבה חן ותנועה לערוגת הצמחים. השני הוא סביון כדורי-  צמח סוקולנטי מיוחד המתאים לצל, שם נשתול אותו כך שיישפך מסלסלה תלויה לצד תפרחות הכדור של הבת-שבע היפה.

הדר התפוז Citrus sinesis

כדורים נוספים נמצא בין משפחת הירבוזיים-  בחורף יפרח ביצן משונן 'רובי' בתפרחות כדוריות אשר על רקע עליו הכהים יראו כמו כוכבים בהירים. באביב יבלטו פרחי הארגמן של גומפרנה 'רובי' על רקע קיר בהיר ובקיץ נשתול כעונתיים שתילי גומפרנה כדורית בסגול, לילך ולבן, שישתלבו נפלא עם טגטס זקוף בכתום וצהוב. לחגיגת הצבע הזו מומלץ להוסיף כרקע חרצית הגננים מן הזנים בעלי הפרחים הכדוריים ובאזור ההר יעלה ויצליח טרכליום כחול בתפרחותיו הגדולות.

ובערוגת הגינה, מסביב לחצר, יעמדו לרקד כרוב עם... עגבניית שרי.

גם קקטוסים עגולי פינות נוכל לשלב בערוגה. עם מעט – בעצם הרבה - סבלנות הם יגדלו ויהפכו לנקודות משפיעות באווירת הגן. לא לשכוח למקם אותם רחוק יחסית מן הטפטפות. סוגים רבים יתאימו לגינתנו, אולם אציין בעיקר את הסוג ממילריה בו מינים רבים ששמותיהם ארוכים וסבוכים (ואינם חשובים כעת) ולהם המראההעגול המבוקש. גדולים מהם הם הסוג אכינוקקטוס, אשר הנפוץ בו הוא המין גרוסון, אותו נמצא בגנים רבים, דוגמת המרבד הנפלא שבגן הקקטוסים שבגני יהושע. אולם גם קרוביו אינגנס ושטוח-הקוצים יפים מאד ומרשימים. עוד בבוני הסבלנות - אגבה ויקטוריה רג'ינה, אשר נראית ככדור קיפודי שעוצב בידי אמן.

דורנטה מצויה 'זהובה' וביצן משונן

גיזום צורני
מה מאד נפוצו אותם פונפונים מעוצבים בכל כיכר וגן. תחת ההדס יעלה כדור, ולא יפסח על האקמנה, הדורנטה, לבן-העלה והקריסה. אפילו הזית הוותיק כמעט ושכח שהוא עץ... אכן, יש דעות רבות בנושא, אולם לעניינינו זה בהחלט מתאים ומועיל לגינה זו (אם כי, כן, בנוגע לזית, בהחלט אפשר לוותר). ישנם כאלה שמטבעם עגולים גם בלי גיזום כמו העץ רוביניה בת-השיטה זן כדורי (מורכב) והעשבוני הבמבוקי פוגונטרום. דרך נוספת לחזק את אלמנט העיגול הוא שימוש בעלים עגולי מראה כמו של נימפאה או קוקולובה ענבית. כדורים טבעיים נוספים נאסוף מליבו של ציקס גלול טרם יפרוץ הדור החדש של העלים.

לבן-עלה שיחני 'קומפקטי' Leucophyllum frutescens 'Compactum'

ד"ש מארצנו
לא נשכח להזכיר מעט מצמחי ארצנו, שישתלבו נפלא בין הכדורים. אל העוזרר, הדולב והקטלב, שפגשנו למעלה נוסיף בסתיו גם פירות כדוריים של אספרג ארץ-ישראלי וקיסוסית קוצנית ובקיץ נהנה מפירותהאלה האטלנטית העוטפים את העץ וכן נתרשם בטבע (ולא בגינה) מן השרביטן המצוי והשבטן הלבן. בין תפרחות האביב, כדאי לשקול לשלב בגינה שום גבוה שאת שיני שומו ניתן להשיג היום במשתלות וכןקיפודן מצוי, שאת זרעיו נאסוף בסוף הקיץ. בגינה גדולה אפשר לנסות לזרועגזר קפח - מטריותיו הלבנות המתנוססות ברחבי הארץ הן מחזה נפלא - אולי גם בגינה.

לצאת מהקופסה
לסיום, מספר רעיונות נוספים ליצירת אווירה קצת פחות "מרובעת" בגינה. לרוב הגינות, ואולי אפילו לכולן, קווי מתאר חיצוניים ישרים ובעלי זוויות של 90 מעלות. בואו ננסה קצת לעגל פינות ע"י יצירת ערוגה עגולה הסובבת את הגינה. אפשר לשתול הדס מצוי 'קטן-עלים' (טרנטיני) או קריסה גדולת-פרי 'גרין קרפט', אותם נגזום כגדר חיה נמוכה (הדג') לאורך המעגל. נוכל גם לעצב שביל עגול שיוליך אותנו סביב לגן וייתן את התחושה המבוקשת תוך שאנו יוצרים לעצמנו גינת טיול. גם מיקום של בריכה עגולה לצמחי מים ודגים במרכז הגן או אלמנט פיסולי כדורי אחר, בהחלט יעשו את העבודה.

עד כה דיברנו על הצומח, שצריך לעבור עונות, מפגעים, תחזוקה ועוד, לכן, כדאי להוסיף לגן אלמנטים דוממים דוגמת חפצי נוי בצורת כדור, לסדר אבנים וחלוקי נחל בצורות מעגליות או אפילו פשוט לשתול צמחים בקווים מעגליים, שיעזרו לנו להשלים את התמונה כל ימות השנה.

הכדור הוא עגול.

להמשך קריאה על שמיטה של גנן