שתילת ירקות לשימוש עצמי הולכת ותופסת תאוצה גם בגינות וגם באדניות, לאילו שיש להם מרפסת או גינת גג.
בכתבה זו נציג את תהליך הקמת גינת ירק במכלים.

כתבו : אורי וייס - אגרונום, אמיר אלרון - מומחה בגידול ירקות במצעים מנותקים

לקראת גידול שכזה ישנם שני שיקולים מרכזיים שצריך לקחת בחשבון: בחירת מיכל הגידול המתאים ובחירת מצע הגידול המתאים. 

בחירת מיכל

המיכל הינו סביבה מוגדרת שבה אנו מטפחים את נפח בית השורשים של הצמח. היונקת שבשורש, שהיא החלק הפעיל בקליטת מים ומינרלים של הצמח, חייבת נוכחות של אוויר. החמצן שבאוויר דרוש לתהליך הנשימה התאית (שריפת הסוכרים), בה נוצרת אנרגיה זמינה לתפקוד הצמח.

לעומק המיכל חשיבות גדולה מאוד ליכולת ניקוז המים. עודף מים עלול להוביל לבעיות גדילה ואף למותו של הצמח. עודף זה מזיק, כי הוא בא על חשבון מיקומו של האוויר. כלל הברזל אומר כי ככל שהמיכל עמוק יותר כך יהיה יותר חמצן בחלקו העליון של המיכל. המים מתחלקים באופן לא שוויוני במיכל. הם מושפעים מהגרביטציה של כדור הארץ ולכן שואפים לרדת מטה אל תחתית המיכל.
לירקות נעדיף לגדל במיכל שעומקו לפחות 20 ס"מ. מיכל בעומק כזה ימנע מצב שבו נשקה הצמח בעודף, יהא מצע הגידול אשר יהא.


בחירת מצע

לגבי מצע הגידול יש הרבה אפשרויות והשאלה הראשונה היא, האם רוצים מצע שלא נצטרך להחליפו?
אם רוצים מצע קבוע לגידול ירקות נלך על מצע מינרלי מלא כמו טוף או פרלייט. ישנה בעיה במצעים אלו שהם דלי מינרלים ויש לדשן הצמחים באופן תדיר. מצד שני, אלו מצעים מעולים המכילים תמיד אוויר בבית השורשים. האופציה השנייה היא מצעים על בסיס חומר אורגני.
בדרך כלל מדובר בקוקוס או בכבול. לעתים מוספים להם חומרי מצע מינרלים כמו ורמוקוליט, טוף, ספוג או אפילו קלקר שמטרתם לאוורר המצע ולאפשר אחזקת לחות במצע הגידול. חומרים אלו בדרך כלל מסיימים את משך חייהם כשנה מיום יישומם.
בהרבה מקרים מכילות תערובות שתילה אלו גם חומרי הזנה בשחרור איטי המספקים הזנה טובה לצמח. לגידולי העלים (כמו חסה ועלי בייבי) לרוב מספיקה הזנה זו בעוד שלגידולי הראש (כרובית, כרוב וכו') דרושה גם הזנה שבועית או דו שבועית בדשן מורכב (כמו פרפקט, נוגרו וכו').



תערובות השתילה המוצעות ברוב המשתלות מתאימות מאוד לגידול ירקות באופן חובבני.
יש לזכור כי לאחר כשנה, תכונותיה הראשוניות נהרסות. כלומר היא כבר לא טובה לגידול ויש להחליפה. תחלופה זו טובה מאוד (אם כי לא אקולוגית) מבחינת מחלות קרקע שונות העלולות להתבסס במצע הגידול.

שתילה במיכל
נושא חשוב מאוד שיש להקפיד עליו בגידול במיכלים הוא דישון, והמנה הנכונה נקבעת לפי סוג מצע הגידול וקצב הצימוח. ככל שהצמח גדל, הוא צריך יותר מים וגם יותר דשן. יחד עם הדישון יש לזכור לבצע אחת לכמה זמן שטיפה של מצע הגידול במים נקיים. שטיפה זאת מטרתה לדחוק מבית השורשים ומהמיכל בכלל את עודפי המלחים שהצטברו בו כתוצאה מהדישון.

אדנית ירקות


לגבי ההשקיה חשוב לזכור, כי לא מדובר בשתילה באדמה וכי נפח בית השורשים מוגבל לנפח המיכל. זה אומר שההשקיות צריכות להיות מדודות ועדיף להשקות יותר פעמים למשך זמן קצר, במרווחי זמן קצרים, מאשר השקיות גדושות עם הפסקות גדולות בין השקיה להשקיה. כלל ברזל אומר כי אחרי השקיה נכונה, כ-10% מכמות המים שהשקנו תתנקז מתחתית המיכל ושאר המים יישארו בתוכו.

גידול צמחי מאכל בשיטת מיכלי פתיל

 להמשך קריאה על איך מכינים נייר מצמחים