כתב : אורי וייס, אגרונום, משתלת "אוריגני"

עונת הסתיו היא התקופה הטובה ביותר להתחיל לטפח גינת ירק חורפית.

למי שלא מכיר, את גינת הירק מחלקים לשתי עונות מרכזיות: חורף (חודשים ספטמבר-מרץ) וקיץ (חודשים אפריל-אוגוסט). כמו שמזג האוויר שונה בין הקיץ לחורף, כך גם סוגי הירקות שניתן לגדל. ירקות הקיץ אוהבים חום רב בעוד שירקות החורף אוהבים קור.

מה ניתן לגדל בגינת החורף?

מנגולד, תרד, סלק אדום, עלי בייבי (סלק אדום או ירוק, רוקט, רוקולה, מיזונה, פאק צוי, בוק צוי), פול, אפונה, צנון, צנונית, כרוב, כרובית, ברוקולי, קולרבי, לפת, כרוב ניצנים, כרוב קייל, כרוב סיני, תפוח אדמה, שום, בצל, עירית, לוף, חסה (רומית, אייסברג, אלון, משי), ארטישוק, תות שדה, שמיר, פטרוזיליה (עלים ושורש), כוסברה, גזר, שומר, סלרי (עלים ושורש).

באילו תנאים מומלץ לגדל?

מומלץ לבחור מקום שאין לו בעיות הצללה. שעות האור בימי החורף מוגבלות, ויש לנצלן כמה שיותר. מינימום להצלחת גינת הירק הוא מקום החשוף ל-6 שעות שמש ישירה. אם המקום שאתם מייעדים לגינת הירק חשוף ישירות לשמש פחות מזמן זה, גדלו גידולי עלים. כלומר חסות, עלי בייבי, תבלינים. גם נושא הגשמים צריך להילקח בחשבון. מקום שבו עומדים מים רבים למשך זמן רב אינו רצוי לטיפוח הגינה.

מה ההכנות שיש לעשות?

קרקעות ישראל עניות בחומר אורגני, התורם לבריאות הקרקע והצמח. הוא משפר את יכולת אספקת המים והמינרלים לצמח, ומהווה חלק בלתי נפרד ממקור החיים של המיקרואורגניזמים שבקרקע. לפני השתילה והזריעה מומלץ לפזר קומפוסט בכמות של  30-60 ליטר למטר מרובע ערוגה (30 מתייחס לאדמות כבדות ו-60 לאדמות קלות). לאחר הפיזור יש להצניע את הקומפוסט לתוך האדמה באמצעות מעדר או קלשון חפירה. העומק הנדרש הוא כ-20 ס"מ. רוב השורשים אינם עוברים עומק זה, ולכן לא דרוש עידור עמוק יותר. אם שטח הגינה מועד להצפות חולפות, אפשר לתלם ערוגות מוגבהות באמצעות את חפירה.

מה זורעים ומה שותלים?

את גידולי השורש מומלץ לזרוע ישירות בקרקע. כמו כן מומלץ לזרוע ישירות בקרקע את הירקות בעלי הזרעים הגדולים - אפונה ופול. בינואר ובפברואר לא מומלץ לזרוע בגלל שהקרקע קרה מאוד וקשה להגיע לנביטה תקינה.

איך משקים את הגינה?

גינת החורף לא דורשת השקיה מרובה הן בשל גשמים שיורדים מהשמיים והן בשל ימים קצרים והתאדות מים נמוכה. בקליטה משקים מדי יום ובאדמות קלות אפילו מספר פעמים ביום. לאחר מכן מרווחים את ההשקיות ומפסיקים עם תחילת הגשמים הממשיים. אם בעונת הגשמים יש הפסקות ממושכות בגשם, יש להשקות לפי הצורך.

איך מדשנים את הגינה?

ישנן שתי אפשרויות לדישון הגינה: בהכנת השטח לגינה או דרך מערכת ההשקיה. בהכנה, אם רוצים גן אורגני, אפשר ליישם "כופתיאורגן" או דומה בכמות של 5 ק"ג ל-1 מ"ר ערוגה. בגן לא אורגני נפזר  "מולטיקוט" (ל-4 או 6 חודשים או חומר דומה) בכמות של 200 גרם ל-1 מ"ר ערוגה. ביישום של דשן דרך מערכת ההשקיה יש למלא אחר ההוראות המופיעות על גבי התכשיר. אפשר גם כמובן לשלב בין שתי האפשרויות.

מהם המזיקים ומחלות הצמחים הצפוים?

בגינת החורף הבעיה המרכזית היא עשים למיניהם. בחורף אביבי אפשר למצוא מזיקי אביב כמו כנימות ושבלולים, שבחורף רגיל יגיעו לקראת האביב. מחלת הכשותית פוגעת כמעט בכל הגידולים אם כי נזקה קטן ולא משמעותי. הגידול היחידי שסובל רבות ממנה הוא האפונה. מחלת החלדון תוקפת את השום והפול בבוא האביב.

לכל ירק יש את ההנחיות הספציפיות לגידולו התקין. ישנם גידולים שיצליחו בקלות, בעוד שאחרים ידרשו טיפול מיוחד בשביל להצליח ולהניב יפה.

להמשך קריאה על ירקות רב שנתיים