ההבדל בין גינת קרקע וגינה במצע מנותק בגג?

לעיתים אנו נוטים לשכוח, שדירת גן היא גינה במצע מנותק. למעשה, משום המצאותה מעל חניון, עלינו להתייחס אליה כמו אל כל גינת-גג. מאמר זה יתמקד בגינה עצמה, או בעצם, בדרישות שיניבו תוצאות גידול טובות.

כתב: אגרונום בני נול, רב נוי

כאשר אנו עוסקים בגינת גג, ישנה סידרה של דרישות להגנה על המבנה: עמידה בעומס המותר, הגנה מפני חדירת שורשים לאיטום וסילוק מים יעיל ומהיר, אך קצרה כאן היריעה מלהרחיב בעניין.

ישנם מספר הבדלים בין השתיים: לעומת המצע המנותק, הקרקע מאופיינת במאגר חומרי הזנה, שנאחזים בחלקיקיה ומצויים בחומר האורגני שיש בה, וכן בעומק רב (לרוב), שמאפשר לשורשי הצמח לחפש מזון ומים עמוק ורחוק. בגינות הגג, לשורשי הצמחים יש מקורות מזון ומים מוגבלים, בשל בית הקיבול המוגבל יחסית. בנוסף, במרבית גינות הגג נעשה שימוש בטוף, או בפרלייט, שהם חומרים אינרטיים. חומר אינרטי הוא חומר שכמעט לא משתתף בתהליך "חילוף-חומרים" ושבתחילת דרכו בגן חסר חומר אורגאני. מדוע, אם כן, לבחור במצעים אינרטיים? יתרונם בעיקר בכך שהם קלי-משקל, אוחזים מים ביעילות ויחד עם זאת מכילים הרבה אוויר בסביבת השורשים ונשטפים בקלות, אך בכך נעסוק בהמשך.

עומק מצע הגידול צריך להכיל את שורשי העצים

מה דרוש לגידול אופטימלי של גינה במצע מנותק?

צמחים זקוקים, כמונו, למזון, למים ולאוויר. כגננים וחובבים, אנו מקפידים לתת מים ובחלק מהמקרים זוכרים לתת הזנה, אך את נושא האוויר אנו לעיתים קרובות מזניחים. בנוסף, חשוב לעגן את הצמחיה במשקל מספיק בבסיסה, כך שלא תתהפך ברוח. כעת נתעמק בארבעת הנושאים הללו.
בכדי לפצות את הצמח על כך שאין במצע הגידול שלו מזון, עלינו להוסיף למצע האינרטי חומרי הזנה. ההזנה יכולה להיות באמצעות זבל או קומפוסט ביתי, דישון בשחרור איטי שמפזרים בתוך המצע, או תמיסת דשן שמועברת לצמחיה באופן אוטומאטי באמצעות מערכת ההשקיה. ההזנה המלאכותית של הצמח מאפשרת את הצימוח שלו כמות וסוג ההזנה יקבעו את קצב הצימוח. למשל, דישון בתמיסה נוזלית, שפועל כראוי, מאפשר צימוח מהיר מאוד של הגינה. ככל שנהיה מעוניינים בהמרצה של קצב גידול הצמח, כך נדרש להזין אותו יותר, ולהיפך – ככל שנהיה מוכנים לחיות עם צמח שייתן פחות פרחים וצימוח, כך נידרש לתת פחות הזנה. החסרונות העיקריים בדישון הם זיהום מי תהום וסכנת ההמלחה של המצע.
נושא המים הוא כביכול פשוט. פעם היינו משקים יותר מדיי והיום עברנו למחצלות סינטטיות שעונות לשם "דשא". ברור, שעם מעט יותר ידע מקצועי, ניתן היה לוותר על ההיסטריה הציבורית ולהשקות באופן יעיל וחסכוני. בכל אופן, לגידול במצעים מנותקים יש יתרונות מובהקים בתחום ההשקיה היעילה.

חצר של דירת גן
ראשית, יש שליטה מלאה בכמויות המים שנכנסות, על ידי מחשב השקיה חכם, והכרות עם צרכי הצמחיה ויכולת הריווח בין השקיה להשקיה. עמרם שלם (בעבר עובד בכיר בנציבות המים) טען תמיד, כי יש לחסוך בהשקיית צמחי הנוי, ולהמתין עם ההשקיה, עד שהצמח כמעט יראה סימני עקה. במקביל, ניתן לשלוט בכמויות המים העודפות, כיוון שקל מאוד לזהות את עודפי המים, המתנקזים למרזב.
יתרון שלישי, הוא למצע הפרלייט (במידה ומשתמשים בו). הפרלייט הנו מצע הגידול שמספק לצמח את הכמות הגדולה ביותר של מים זמינים (כ-65% מנפחו), ומשחרר אותם לצמח במתח נמוך מאוד. היתרון האחרון קשור באלמנטים מנקזים מפלסטיק, במידה ועושים בהם שימוש, בהם ישנן כוסיות לאגירת מים, שהשורשים סופחים במקביל לשימוש במים שבמצע. אך למרות כל היתרונות של המצעים המנותקים בנושא המים, אחת הבעיות המרכזיות בהשקיה במי השתייה בישראל היא בעית ההמלחה, ואחד מאופני ההתמודדות איתה הוא השקיה קבועה בעודף.
גם בנקודה זו, חשוב לעשות שימוש הן במצע גידול שנשטף בקלות והן במערכת ניקוז אופקי יעילה מתחת למצע.

אוורור הקרקע

הגענו לנושא שאנו נוטים להזניח, והוא, האוויר. שורשי צמחים זקוקים ליחס נכון בין מים לאוויר ואותו אנו משיגים על ידי מערכת ניקוז יעילה, שיפועים לגג לפי תקן (לכיוון הנקז) ומצע גידול מתאים. מצע גידול מתאים הוא א. מצע מאוורר ו-ב. מצע שמאפשר חלחול אנכי יעיל. המצעים המאווררים ביותר הם הפרלייט ובמידה פחותה, הטוף. בכדי לקיים מערכת ניקוז יעילה, יש להרכיב אותה בראש ובראשונה משכבת ניקוז הנפרדת ממצע הגידול. את ההפרדה בין השתיים מומלץ להשיג על ידי בד גאוטכני כלשהו, המשמש כמסנן. 


שכבת ניקוז יעילה תסלק מהר את עודפי המים וכך תשמור על מצע מאוורר. שיקולים של עומק, עומס מותר ותקציב הם שיכריעו באיזה מהתשתיות להשתמש. ניתן לעשות שימוש בחלוקי נחל מס' 4 בגובה 15 ס"מ (שמשקלם כ-400 ק"ג למ"ר), טוף מנקז בגובה 25 ס"מ (במשקל של כ-300 ק"ג למ"ר), או אלמנט ניקוז מפלסטיק בגובה 2.5-6 ס"מ (ובמשקל 2-6 ק"ג למ"ר). כאשר עושים שימוש באלמנט ניקוז מפלסטיק, חשוב להקפיד על מספר נקודות: שמירה על מרווח חופשי בין מפלס המים האגור בכוסיות האגירה ובין מצע הגידול, אחרת עודפי המים עולים עליה נימית לתוך מצע הגידול במקום להתנקז; הקפדה על גובה מנקז של 25 מ"מ לפחות, או מנקז גבוה יותר כאשר אין מספיק שיפועים; בחירה באלמנט ייעודי שיוצר לשימוש אופקי, בעל חוזק של 27 טון/מ"ר (אחרת הוא ישוטח בעת ההתקנה ואז לא יתפקד כמנקז). 
הנושא האחרון שיבטיח גינה מוצלחת הוא עובי מצע הגידול. עובי המצע נחוץ בכדי לייצר יציבות לשורשי הצמח וכן בכדי לספק את כמויות המים הדרושות לו. הרציונל הנו, שנוף הצמח מעל הקרקע קובע את המשקל שנחוץ בבסיס שלו כדי לא להתהפך. להבדיל מגינת קרקע, בגינת הגג השורשים הולכים לצדדים ומייצרים את העיגון שלהם בצורה זו. כאשר עושים שימוש בטוף, יש צורך ב-30 ס"מ לפחות, שיבטיחו תאחיזת מים מספקת. לעומת זאת, כאשר עושים שימוש בפרלייט, יש צורך ב-7 ס"מ בלבד של מצע עבור צמחים עד גובה מטר וחצי, וב-15 ס"מ עבור צמחיה בגובה 2-3 מ'. לעצים גבוהים, הן בפרלייט והן בטוף, יש צורך בעובי מצע גדול יותר, על פי חישובי נוף/משקל.

מה נעשה בשטח?

כאשר רוכשים דירת גן, התשתית לגינון מבוצעת בדרך כלל על ידי קבלן הבניין. בחלק מהמקרים, הקבלן ממלא את העומק שנותר, 20 או 30 ס"מ, בטוף, או אפילו באדמה! במקרים אלו, מצע הגידול אינו מתפקד כמצע גידול, אלא כאלמנט ניקוז אופקי גרוע ורוב המצע רווי במים. כתוצאה מכך, אין במצע מספיק אוויר לשורשי הצמחים והצמחים סובלים, כלומר, הגינה נראית לא טוב ולא מתפתחת כראוי. מיותר לומר, שלא כל הקבלנים דואגים להגנות מפני חדירת שורשים לאיטום. בנוסף, גם לאחר התקנת מערכת תשתיות טובה, גננים לא מקצועיים עלולים לגרום נזק, אם אינם מכירים מערכות השקיה והזנה, או לא יודעים להתמודד עם בעיות של המלחה ומזיקים.

סיכום: על מה להקפיד בגן של דירת הגן

הדבר החשוב ביותר הוא לזכור שמדובר בגינת גג לכל דבר. יש לשים לב שקבלן הבניין דואג לתשתיות הנכונות, ושהגנן המטפל הוא בעל נסיון בתחום המצעים המנותקים, או גינות הגג.
  1. וודאו ששכבת הניקוז גבוהה מספיק, בהתאם לאלמנט שנבחר (25 ס"מ טוף גס, 15 ס"מ חלוקי נחל, או 2.5 ס"מ של אלמנט ניקוז מפלסטיק).

  2. וודאו שישנו בד סינון בין שכבת הניקוז ובין מצע הגידול.

  3. וודאו שמצע הגידול בעומק מספק, בהתאם לסוג המצע שנבחר ולגובה הצמחיה המתוכננת (לפחות 30 ס"מ טוף דק, למשל).

  4. דאגו להזנת מצע הגידול, אם בדישון כימי ואם בזיבול.

  5. השקו את הגינה בעודף, בכדי למנוע בעיית המלחה.     

להמשך קריאה על שיקולים בבחירת מצע גידול