כתבה: רונית זקס, צילומים: ד"ר יצחק בירן, רונית זקס

מחויבות לסביבה של בעלי המקום - תכנון נופי אמורפי והתאמה של צמחייה שתממש את האידאות במציאות, הם הכוחות שחברו יחדיו על מנת להקים גן במרחב ציבורי פתוח. עובדי חברת הייטק, לקוחות של חנויות ומסעדות כמעט מסביב לשעון, משתמשים בגן זה, ואף באים במיוחד כדי לתפוס בו קצת שלווה באמצע הקדחתנות היום יומית.  יש גנים כאלו, שחוזרים ובאים אליהם, גנים ממכרים.

פיזור צמחייה בעננים

מי בתמונה?

לחברת  IDBשעיקר עיסוקיה הם בנכסים ובנין, יש גם ארבעה מבני משרדים בני שמונה קומות בואכה הרצליה פיתוח מערבית לכביש החוף. בין הרחובות משכית והמדע מקיפים המבנים שטח ירוק במרכזם, ויוצרים מעין פטיו פנימי בגודל של כשניים וחצי דונמים.  אומנם גובה בניה כזה כבר ממש לא מרשים אף אחד , אבל העובדה שארבעת המבנים ממוקמים זה בניצב לזה יוצרת מיקרו אקלים כמעט סגור: חסימה וההצללה מארבע רוחות השמים.

שני כבישי גישה עוברים במתחם הפנימי, לאורך המבנה המזרחי והמערבי. כיאה למתחם עירוני תקין, יש שפע של מקומות חניה תת קרקעיים: מתחת למבנים ולפטיו, ובכמה קומות תת-קרקעיות. מעלית נפתחת לחלל בין המבנים, ומאות עובדים מתפזרים ממנה לפינת עבודתם תוך מעבר בשבילי הגן. עובדה זו הופכת את המרחב בין הבניינים לגינון על חניה תת קרקעית, גינה במצע מנותק על כל המגבלות המתלוות לכך.

גן פתוח במרחב הציבורי

לפני כשש שנים הוקם גן שלא  עלה יפה בעיני בעלי הבית. הגינון שבוצע בראשונה, היה יובשני משהו, ברוח גינון כביש 6.  אומנם לחברה יש מודעות לגינון בר-קיימא, אבל שלושה תאי גינון צרים וארוכים, וצמחייה דלילה ברחבת ענק מרוצפת גרניט,  לא תאמו את הצפיות לצמחייה פורחת, ירוקה וצפופה.

לאחר שנתיים, היה ברור שיש לעשות שינוי יסודי, ולהעשיר את המתחם בצומח לטובת העסקים, החנויות והמסעדות הנושקות לגינון.

בדיקות

משרד אדריכלי נוף תמ"א  (תכנון מרחב אורבני) מתמחה בגינון על גגות נכנס לתמונה. דבר ראשון בררו את עומק המצע המשתנה בגג: בין 20 ס"מ ל- 60 ס"מ . השלב הבא היה בדיקת נושא האור ומדידתו. מיפוי של קרני השמש  המצליחות להכנס בזוית בין הבנינים אישר את התחושה: הבנינים יוצרים הצללה כבדה מאוד בחורף, ואף בקיץ קרינת השמש באזורים ספציפיים הינה למספר שעות בלבד. הדמיית ההצללה הכתיבה את צורת תא הגינון:  ענן.  צורה אמורפית של עב נח, במרכזו של סיפון ("דק") עץ מנוסר, ששוליו אינם בקו רציף או אחיד.   כשהוחלף ריצוף הגרניט הנוקשה במראה העץ הידידותי, החל השינוי המבוקש במראה הגן. בחלל נותרו שני צירים המחברים את פתחי המבנים, יוצרים חלוקה מאוד ברורה בין רוחות השמים: ציר המחבר בין הבנין המערבי למזרחי, ציר שתוכנן להוות מקום ישיבה, וציר הליכה מרוצף המחבר בין הבנין הצפוני לדרומי. על כל שביל מהם מוטבעת אות המציינת את כיוון רוחות השמים.  לא הולכים פה לאיבוד. צירי הכיוונים ברורים, וציר ההליכה מהבנין המזרחי למערבי זוכה לליווי של אלמנט מים. בתוכנית הפיתוח היו הדברים מאוד ברורים, אבל התכנון הצמחי בתוך תא הגינון הענני, היה חידה, עד שפנו אל ד"ר יצחק בירן.

צמחים נמוכים עם נוכחות משמעותית

פיזור צמחייה בעננים

בשלב כזה מועילים רוח חופשית ונסיון רב. צורת הענן האתגרית העלתה ביצחק את תוכנית "קרן השפע":  צמחים הפורצים החוצה מתוך תא הגינון בזווית משופעת:  עצי הצאלון בשולי תא הגינון נוטים ומצילים על הדק מבלי להצל על הצמחייה בתא הגינון.  בתוך הענן זר עשיר של צמחייה, מסודרת בחמש קומות : בקומה החמישית, הכי גבוהה עצי ספטודאה, שגובהם עשוי להגיע ל- 10-15 מטר.  בקומה הרביעית:  עצי צאלון, טבבויה, גלדיציה .  בקומה השלישית:  עצי תות בכות נתמכים על ידי פרגולה, וערבת בכות אחת.  בקומה השניה:  שיחים כמו ברוגמנסיה, פלומריה, מלוויסקוס דרומונד, ובירנית.  בקומה  ראשונה צמחים המוגדרים כבני-שיח ורב-שנתיים כמו: ברניה ננסית, פלרגון 'לוונדר לייס', עשבוניים שונים לצל וכן צמחי בית לאיזור המוצל ביותר : קרוטון, דרצנות ועוד.

התייחסות נוספת היתה לצבע הפריחה באזורים מוארים בצבעים חמים כגון אדום: שזיף פיסרדי, חלבלבוב דמוי-קוטינוס, קורדיליין טרמינליס ועוד.

באיזור המוצל עלווה לבנה ופריחה כחולה למשל: ברניה ננסית, מרווה 'אינדיגו ספיירס', פנסטמון ופעמונית כולם בעלי פרחים כחולים ועוד.

עם שתילת הגן בשנת - 2011  הצמחים הנמוכים היוו את הנוכחות המשמעותית. בחלוף הזמן עם התפתחות העצים והנוף הגבוה,השתנו תנאי האור.שינוי תנאי האור הופך את הגינה למתחדשת ומשתנה עם תהליך הגדילה הטבעי.

בריכה מלאה בצמחי מים

מים ושמים

לאורך ציר הליכה ממערב למזרח תוכנן ציר ראשי ומוצל בענפי תות בכות מכוונים על פרגולה מינימליסטית. בריכה אקולוגית ארוכה תוכננה מול הספסל. בחירת העץ כחומר הגלם לספסל ולדק משלימים לאחידות חומרים חמה. 

עצי תות בכות, נטועים בשדרה מהווים פרוזדור של צל אמיתי בקיץ. ענפי התות נתמכים בפרגולה פשוטה: צינורות פלדה בקוטר "4, שחוטי ברזל עוברים דרכם. ספסל אחד פתוח לכל אורך הציר מאפשר לאנשים לנוח בקיץ, עם או בלי משהו קטן לאכול.

בריכת המים הוקמה על ידי "עופרה צמחי מים", שכידוע מצליחה להקים מקווי מים שדגים וצמחים אוהבים לחיות בתוכם, נעימים להולכים לצדם, או ליושבים לידם. שושנת מים פורחת ועלי קנה הודית מוסיפים לאווירה הדשנה.

השקיה ודישון

למצע תפקיד חשוב: מבראשית, יצחק דרש שהרכב המצע יהיה  70%   פרלייט 4 ח', ו- 30% כבול עדין.  המצע אומנם הגיע מעורבב לאתר, אבל לא לפני שיצחק טרח ופיקח על החומרים והיחסים בינהם במקום ההכנה.  

מערכת ההשקיה פרוסה בקויי טיפטוף במרווחים של 30  x30 ס"מ. מי המזגנים מהווים על פי המלצתו של ד"ר בירן לא יותר מ- 20%,  בהשקיה במצע מנותק, שאם לא כן יגרמו מחסורים של סידן ומגנזיום.  הגן על החניה מדושן באופן קבוע ב"שפר סופר  6:6:6"  עם תוספת של 6% מיקרו-אלמנטים ומגנזיום. הדשן נמהל במים ביחס של 1 ל- 1000, וריכוז החנקן הוא 100 חלקי מליון. 

  ××—זקת הגן

 

הציר מוצל בענפי תות בכות

אחזקה

הגינה מדוגמת ומהווה מקור גאווה למנהלים ולעובדים החל ממשרדי ההי- טק ועד לאחרוני המסעדנים. האחזקה האינטנסיבית היא בהתאם. המזל הוא שמאז ההקמה, מלווה יצחק בירן את הגן, ליווי מקצועי על בסיס חודשי: גיזום, עיצוב, המלצה ועצה. כמתכנן צמחייה הוא יודע מהיא צורת הצימוח והכיוון הרצויה, קורא לבעיות בשמן, בקיצור רואה את הדברים אחרת. והרי לכם דוגמא מאלפת: חלק מסוים בגן הענן החל להצהיב ולבש מראה מדוכדך.  הגנן, ששם לב לשינוי, מייד הוסיף מתזונים, משום שסבר שאין הצמחים זוכים למנת השקיה מספקת. פיתרון ספונטני ומוטעה במקרים רבים, המעלה את חשבון המים ולא מצליח לשפר במאום את מצב הצמחייה. למעשה, תהליך ההדרדרות החל אומנם עם התייבשות מצע הכבול, אבל ההשלכה היא חמורה יותר: מצע שהתייבש מאבד את יכולתו לספוח מים מחדש.  הפתרון למצב הוא פשוט וקל רק אם יודעים: לבחור חומר משטח ("אקוואנט" למשל), המשפר להפליא את תאחיזת המים. מיישמים בריסוס על הקרקע, אין צורך בקילטור והצנעה. פעם בחצי שנה- והיעילות ספיחת המים מתחדשת הפיקוח המקצועי חוסך כסף ושווה זהב.  צריך תזמון בין שלושה גורמים : בעל בית שמבין את תרומתו של גן באמצע הבינוי, בין תכנון קפדני המתחשב בנתוני המקום, ובין צמחייה הקושרת את כל הקצוות למציאות, ומממשת גן. במקרה של רחוב משכית בהרצליה, הגינה ממכרת.

 להמשך קריאה על גינון על גגות יעיל במניעת הצפות