מאת: אדריכל נוף ליאור וולף*

בחמש השנים האחרונות משרדנו זכה לקחת חלק בשני פרויקטים מיוחדים, רב-תחומיים המשלבים תוכן, מדיה, עיצוב מוצר, מדע, זואולוגיה ותחומים אחרים, שעל תיכלולם היינו אחראיים אנו, אדריכלי הנוף. שני הפרויקטים מייצרים עולמות אסקפיסטים המזמינים את המבקר בהם לברוח אל מרחב חוויתי, אחר מהעולם שמסביב: מדבריום בבאר שבע וגן המדע, מכון ויצמן ברחובות.

בכתבה זו נתמקד במדבריום.

מדבריום פארק החיות ע"ש ג׳ק ג׳וסף ומורטון מנדל, באר שבע

האיגוד העולמי לשמירת טבע ומשאבי טבע מפרסם מידי שנה את ״הספר האדום״ - דו״ח מעודכן על מצב המינים החיים בטבע, זאת מתוך כוונה לעודד שימור, להצביע על מינים הנמצאים ברמות שונות של סכנה ולכוון את מאמצי השימור. הרשימה הזאת מונה אלפי מינים והיא הולכת וגדלה מידי שנה.
פארק החיות החדש בבאר שבע נולד מתוך הרצון לקדם חינוך לשמירה על בעלי החיים, על ידי למידה עליהם והזדהות איתם, ובכך לעורר אמפתיה ורצון לפעול למענם ולהטיב עימם.
המינים שנבחרו בקפידה אינם יכולים לחיות בטבע ומקבלים מקלט בגן. יש שנפגעו ועברו שיקום או כאלה שגדלו בשבי וסומנו באופן שלא ניתן להשיבם.

צילום: יוסף ברטון ורועי צביצילום: יוסף ברטון ורועי צבי

פארק החיות מקדם תוכנית שימור ורבייה של מינים בהכחדה מתוך כוונה להשיב לטבע את הצאצאים. תרומתו בקידום חקר זואולוגי חשובה אף היא וחלק מהכנסות הפארק מועברות לשיתופי פעולה בנושא עם רשות הטבע והגנים. בנוסף, הוקם בפארק בית חולים וטרינרי מתקדם המטפל גם בחיות בר פגועות.
כך גובש הרעיון המרכזי של ה׳מדבריום׳: פארק חיות מדברי, חינוכי, אינטראקטיבי - הראשון מסוגו בעולם.
על מנת לייצר חוויה והיכרות אמיתית עם בעלי החיים, עוצבו סביבות המחיה באופן שמדמה עד כמה שניתן את בתי הגידול הטבעיים. נעשה מאמץ לצמצם חסמים ויזואליים במפגש בין מבקרים לבעלי החיים, תוך שמירה על הבטיחות של אלו ואלו. לטובת מטרה זו, נעזרנו בכלים נופיים רבים ביניהם עיצוב טופוגרפי ושיפועי קרקע, חפירים רחבים, אלמנטי מים, גדרות נסתרות ועוד. בשל מורכבות המתחם, נבדקו המבטים מכל תצפית ועוצבו כיווני המבט, כדי למנוע הצטלבות מבטים בעת הצפייה בבעלי החיים ושזו תהיה נטולת חסמים.

במדבריום ארבע סביבות מחיה שונות ובכל אחת מהן בעלי חיים, נוף וצמחיה המאפיינים את תצורת המדבר אותה היא מייצגת: קניון, ערבה, נווה מדבר וסוואנה. החאן, שמהווה מעין סביבת מחיה אנושית, מאפשר אתנחתא ומפגש עם בעלי חיים מדבריים ומבויתים.

צילום: אסף פינצ'וקצילום: אסף פינצ'וק
מערכת השבילים בפארק מאפשרת הליכה בשביל טבעתי רחב ומוצל, אשר ממנו יוצאים שבילים משניים המובלים לתוך סביבות המחיה. הטיול בגן דומה לחוויה של טיול בטבע, כאשר בכל פעם מגלה המבקר מבט חדש ולאורך השבילים המתפתלים נחשפים בעלי חיים שונים, מסקרנים ומותאמים לסביבת המחייה.
במתחם הכניסה, לצד מבנה המנהלה, תוכננו שתי רחבות המקבלות את קהל המבקרים בצידו החיצוני והפנימי של הגן ומאפשרות המתנה, התארגנות והתכנסות לקראת יציאה לטיול.
המבקרים בפארק זוכים להצצה אל מאחורי הקלעים של הטיפול והתפעול בפארק החיות ויוכלו לצפות בטיפולים שניתנים לבעלי החיים, בחדר הניתוח ובמטבח.

המבקרים בגן לומדים על תכונות מיוחדות של המינים השונים בעזרת מתקני משחק אינטראקטיביים אשר תוכננו בצמוד לתצפיות על בעלי החיים. המשתתף נדרש להבין את ייחודיות החיה ולהתחקות אחריה על מנת להצליח במשחק: לעוף כמו עוף דורס, לטפס כמו יעל, לרוץ כמו ברדלס ועוד. לאורך השביל הראשי תוכננו אזורי משחק, ״הוט-ספוטים״ החושפים את המבקרים אל ההיבטים השונים והייחודיים לחיים במדבר: הסוואה-בולטות, יום-לילה, יובש-מים ואחרים.
בגן ניטעו למעלה מ-1300 עצים במטרה להצל על צירי ההליכה, בשילוב פרגולות רבות והצללות במתחמי התצפית והמנוחה. תכנון הצמחיה הקפדני נעשה מתוך התאמה לסביבות המחיה והכוונת המבטים.

*צוות התכנון במשרד:
אורה חכם רפאל, עופר רפופורט וליאור קונפינו כהן
אדריכל מבנים: אסף לרמן
אינטראקטיב: התעשייה
תוכן: Play plus