כתבה וצילמה: הדס קליין*

אני הולכת בטבע, צועדת בשביל המסומן ומסתכלת סביב. אני בקולומביה ביער טרופי והכל כאן ירוק ולח. ישנה תחושה חזקה של עולם סבוך של צמחים מסביבי עם עלים רחבים ומבריקים. יש קצת מטפסים ואני רואה סחלב וורוד אחד יפיפה שגדל על עץ גבוה ואז לפתע אני רואה עץ זית! עץ זית? איך יכול להיות? לא יתכן.. אז נכון זה באמת לא יתכן את הזית לא תמצאו לעולם ביער טרופי.
נתחיל עם שיעור גיאוגרפיה, כדור הארץ שלנו מחולק לאזורי אקלים: ארקטי - הקטבים משני קצוות הכדור. סובטרופי - שני אזורים הקרובים למרכז כדור הארץ, אזור זה מורכב מהאזור הממוזג (יערות מחטניים) האזור הים תיכוני שלנו ומדבריות. ואחרון זהו האזור הטרופי - במרכז כדור הארץ (המרכז של אמריקה, אסיה ואפריקה) לכל אזור אקלימי ישנה אוכלוסיית צמחים משלה שגדלה רק שם בגלל הגובה, גשמים, סוג האדמה ועוד...

כשאני מגיעה לתכנן גינה חדשה נקודת ההתחלה שלי תמיד תהיה היכן אנו ממוקמים בכדי שאדע ליצור תמונה הרמונית ושלמה בגינה. שצמחים בגינה ידברו אחד עם השני, הרי עץ בננה לא ינהל שיח עם עץ אורן לידו. הטבע לעולם יהיה מעצב הנוף האולטימטיבי. לעיתים ההרמוניה שאני מדברת עליה לא ניתן לשים עליה אצבע אבל שזה קורה ישנה תחושה מיוחדת שבה את נכנסת לעולם שלם ומיוחד. נוכל "לחטוא" ולערבב עולמות אבל במיומנות ובטעם. בואו נסקור יחד את אזורי האקלים ואת ההתאמות של הצמחים ונראה איך עושים את זה.

סובטרופי - ים תיכוני - הטבע שלנו! כאן ההשראה נלקחת ישירות מהחורש הים תיכוני. צמחיית ארץ ישראל היא ברובה עונתית מאוד ולכן אני תמיד בעד להטמין הרבה הפתעות באדמה בכדי להנות מהשינוי הגדול שקורה. שינוי זה גם מזכיר לנו את הזמן שחולף בחיינו שלנו. לדוגמה לנטוע עץ שקד מצוי בפתח הבית ולעבור לידו כל יום זה תמיד משהו מיוחד. גינה ים תיכונית היא אקולוגית, חסכנית במים ותומכת במערכות של אדמה ובעלי חיים שבאזור. עצים לדוגמה: מיני אלונים, מיני תות, אדר סורי, שקד מצוי, חרוב, שיזף מצוי, מיני אלה ותמר מצוי. עצים אלו חסונים מאוד מאריכי שנים שיצלו עלינו שנים ארוכות. שיחים מתאימים: מרווה משולשת, זוטה לבנה, מיני אזוביון, מיני רוזמרין, מורן החורש, ער אציל, אלת המסטיק, צטרה ורודה ועוד.. וכמובן עונתיים פקעות ובצלים: חצב מצוי, רקפת מצויה, כלנית מצויה, חרצית עטורה, מרווה מרושתת, תורמוס א"י, לוע הארי גדול ועוד..במידה ואני רוצה להוסיף צבע ולגוון בצמח לא מהאזור הים תיכוני המקומי, אפשר לשתול בין הצמחים אגפנטוס אפריקאי שיפתיע בפריחה תכולה המתנשאת על גבעול ארוך בקיץ או מרוות גרג עדינה עם פריחה ורודה כל השנה.


גינה ים תיכונית - עץ שקד, געדה, מורן החורש, רוזמרין, מרוות - תכנון: הדס קליין


גינה ים תיכונית עם שילוב של מרוות לתוספת צבע. תכנון: הדס קליין

סובטרופי - מחטני - אזור היערות בצפון אירופה וקנדה - יער של עצי אורן, אשוח וארז. יערות בעלי חברת צומח מגוונת המשתנה מעט עם העונות. חורף קר מאוד ועונה קצרה של קיץ בה מתרחשת צמיחה. גינה בעלת אופי זה לרוב תהיה בצפון הארץ ובמרכז. העצים שנשתול בגינה זו יהיו: אדר סורי, ליבנה רפואי, ערבת בבל, צפצפה מכסיפה, עוזרר אדום ומיני אלון. עצי האורן פחות מומלצים בגינה הפרטית בשל גודלם והמחטים הרבים המכסים את האדמה ומונעים נביטה. מתחת לעצים אבחר בצמחים רכים כגון: מיני שרכים, קיסוס החורש, כסמנתיון רחב עלים, דורבנית רב שנתית, אמנון ותמר, קיפודונית אגרמנית, אסתר בלגיה החדשה, פטל שחור מזן אוסנה, תות שדה ועוד..לעיתים ניתן לגוון ולהוסיף שיחים מן החורש הים תיכוני כגון: מורן החורש, ער אציל, מיני מרוות, רקפות, מיני ערערים שגם ישתלבו נכון בתמונה.

טרופי - אזור לח מאוד במרכז כדור הארץ בעל כמות משקעים גדולה. לאזורים הטרופיים בכדור אין עונות משתנות, אין חורף והטמפרטורה עומדת על 18 מעלות כל השנה. את כל אלו צריכים לקחת בחשבון בתכנון גינה הטרופית ובניסיון ליצור מראה שלם שכזה. ישנם צמחים רבים שיודעים ל"סבול" את השינוי של לצמוח בארץ שלנו (לדוגמה ישילו את עליהם בחורף ) ויש כאלו שלא ישרדו ויצליחו במקום מוגן. צמחים אלו מקנים מראה עשיר ועלווה רעננה. הרבה משפחות מתאהבות בנוף הזה כשהיו בטיול ליעד טרופי ורוצות ליצור אצלם בגינה נוף דומה. חשוב לעשות זאת בחוכמה. גינה טרופית צריכה התאמה ספציפית לאזור שהגינה ממוקמת בארץ, צמח במישור החוף יכול להיות מאוד מוצלח אך בצפון יתנוון. עצים מתאימים: עצי פרי אקזוטיים, מיני דקלים, טבבויה איפה 'סנטה ברברה', מיני פיקוסים. שיחים מומלצים: מיני אקליפה, בירנית מפושקת, בת אביב ארגמנית, גלימנית אדומה, דיכרואה ססגונית, מיני היביסקוס, מיני גבנון, מיני בגוניה,מיני שרכים, מיני פילודנדרון ועוד..



תכנון צמחיה לגינה טרופית, תכנון ואיור - הדס קליין

מדברי - גן בעל אופי מדברי הוא מיוחד מאוד. רוב הגינות בדרום הארץ מנסות להפריח את השממה בגינה הפרטית שלהם ויוצרות נווה מדבר מנותק מהסביבה. תפיסתי התכנונית היא להתאים את הגינה והצמחים לאקלים המקומי. הצמחים ששייכים למדבר הם לרוב צמחים בעלי עלים בשרניים שבעזרתם הצמח שומר על המים ומונע התייבשות. השורשים מאוד עמוקים ויש להם מנגנונים מיוחדים להבטיח את הישרדותם. אם מסתכלים על הנוף המדברי הוא שומם מאוד ומדי פעם ישנו צמח בודד. בגינה אנו רוצים לייצר את האופי הזה אבל עם מגוון רחב. אני מאוד אוהבת לעבוד עם המון אבנים מקומיות ובניהם צמחים מתאימים: מיני אגבות, סוקולנטים, קקטוסים, טלמון ריסני, גאורה קיפחת, מיני אלווי, מיני צורית ועוד. צמחים משתרעים כגון טלמון ריסני מאוד חשובים בגינה מכיוון שהם מתפשטים וכך מונעים החזרת הקרינה מהקרקע. עצים מומלצים: מיני תות, שיזף מצוי, מיני מורינגה, מיני שיטה, אלה אטלנטית.

גינה מדברית בישוב צוקים.


*הדס קליין - מעצבת גנים ונוף במרחב הפרטי והציבורי
לינק לעבודות  
ליצירת קשר: hadaswk@gmail.com