אורבן 95 הינה יוזמה של קרן ברנארד ון ליר, הפועלת ליצור מרחבים בטוחים ומסקרנים לילדים. ברוטרדם הוקמו במסגרת יוזמה זו חצרות גני ילדים ירוקים וכחולים, כשהירוק מתייחס לצמחיה והכחול לשימוש במים בחצר המשחקים

כתבה וצילמה: מיכל נהרי*

מה היית משנה אם היית יכול לחוות את העיר מגובה 95 ס"מ, גובהו של ילד בן שלוש? נוכחותם של ילדים בעיר היא לעתים קרובות מדד לעיר תוססת ודינמית.

אורבן 95 הינה יוזמה של קרן ברנארד ון ליר. הקרן פועלת ליצור מרחבים בטוחים ומסקרנים לילדים בסביבת מגוריהם. ליצור הזדמנויות שמעצבות את השנים הראשונות בחיי ילדים.
בחודש יוני האחרון הזמינה קרן ון ליר משתתפים ממדינות שונות לכנס חצרות גני ילדים ירוקים וכחולים בעיר רוטרדם שבהולנד (הירוק הוא הצומח והכחול מתייחס לשימוש במים בחצר המשחקים). מלבד ישראל, הגיעו משתתפים מאתיופיה, מברזיל, מהודו וממדינות נוספות. היו מפגשים כיתתיים, הרצאות וסדנאות קבוצתיות וכמובן סיורים בחצרות גני ילדים ובתי ספר ברוטרדם.
מטרת הפרויקט ברוטרדם: הגדלת השטחים הירוקים והכחולים - הפיכת מגרשים מרוצפים לשטחים ירוקים ויצירת סביבת משחקים עשירה תוך כדי משחק חופשי. כמו שהטבע איננו מסודר כך גם חצר המשחקים היא טבעית ואין לה מראה מסודר. חצר שתעודד יצירתיות, שמירה וכיבוד הטבע.
נמצא שלסביבה ירוקה יש הרבה מאד יתרונות: היא טובה לבריאות, לפעילות גופנית, לריכוז, לאחווה, לחיי חברה, לתחושת ביטחון, דמיון ויצירתיות. בנוסף יש לה השפעה על ביצועים קוגניטיביים: צמחיה משפרת את הזיכרון, הפעילות והמשחק עוזרים בהמשך ללימוד החומר בכיתה.

חצר משחקים טבעית במראה לא מסודר

תכנון ובעלי עניין
ברוטרדם ניתנה עדיפות לביצוע הפרויקט במקומות פגיעים, שכונות עם אוכלוסייה מגוונת ומקומות בהם יש מחסור בשטחים פתוחים. נקבעו כללים שמהם ניתן יהיה לתת הצעות ופתרונות מקצועיים ובעיקר מוקדשת מחשבה רבה לצורת המשחק ולא רק למתקנים שיהיו בגינה.
יש חשיבות רבה למעורבות בעלי עניין בתכנון: קהילה, בית ספר, וכמובן שיתוף הילדים. מאתרים אנשים כריזמטיים שיהיו "מובילים" לפרויקט.
הצוות החינוכי שותף פעיל לחזון, ומתקבלים רעיונות מכל השותפים. התוצר הוא החצר שהיא מרחב למידה, בו ניתנים למורים כלים ללמידת חוץ ומקום לכיתת חוץ.
העיצוב מותאם לא רק לילדים אלא גם לצרכי הצוות החינוכי, כך שתהיה חווית למידה והתפתחות. הצוות החינוכי פותח את החצר לשכונה ועושה תהליך עם התושבים.


בפרויקט משתתפים בתי ספר שמעוניינים בתוכנית ופועלים לפי דרישות התמיכה. לאחר ביצוע בית הספר מקבל עזרה באחזקת החצר במשך שנה. בהמשך מתבצעת האחזקה, ככל הניתן, עם הילדים והצוות החינוכי, בשילוב תושבים ומתקציב של ביה"ס, כשהעירייה מטפלת בנושאים ה"גדולים".
המקום מהווה מקום מפגש לקהילות שונות מהשכונה, הקהילה צורכת טבע, כולם מתמודדים יחד עם בעיות ומתאגדים לשמור על המרחב הירוק. נוצר מרחב המאפשר מגוון פעילויות, מעורבות תושבים ועידוד אורח חיים פעיל ובריא.
בחצר הילד פוגש אלמנטים שמזכירים את הטבע: משחק במים ויוצר סכרים, מטפס על "דיונות והרים" ובונה ארמונות בחול. שימוש בבולי עץ במראה טבעי, בשבבי עץ ובחורים טבעיים מאפשר משחק מאתגר. מי נגר שנאספים מגגות מבנים מחלחלים בגן המשחקים ומאפשרים משחק בשאיבת מים ובחול הרטוב.
השימוש בצמחי בר וצמחי תבלין תורם לא רק למגוון הביולוגי אלא גם להפעלת החושים של הילדים המשחקים בחצר.
גם כשיש נדנדה ומגלשה - נראה שהילדים מעדיפים את האלמנטים הטבעיים.

אדניות מטופלות על ידי התושבים 

מימד של סיכון הוא חלק מהלמידה
לא כל המתקנים שראינו בסיורים היו במצב מושלם, לפעמים היתה חסרה קורה, היה בור וכאמור - אין גדרות. החשיבה היא שמימד של סיכון הוא חלק מהלמידה.
ילדים בודקים גבולות תוך כדי משחק, הם מעריכים ומודדים סיכונים, באופן זה – גם מה שמסוכן תורם לילד.
החצר נגישה לכלל התושבים כל שעות היום וגם אחרי הצהריים. בחצרות רבות המרחב פתוח כל שעות היממה, אין גדר או שער שמפרידים את החצר מהרחוב והשכונה.


אתרים נוספים ברוטרדם הירוקה
רוטרדם היא עיר נמל, העיר השנייה בגודלה בהולנד. העיר כמעט נחרבה במלחמת העולם השנייה. יש בה יחסית מעט מבנים עתיקים ומעט תעלות והיא איננה מזכירה את ערי הולנד הקלאסיות כמו אמסטרדם ואחרות. בניינים רבים נבנו בעיר בשנות ה-60 וה-70. העיר מגוונת מבחינת הלאומים שחיים בה.

גגות העיר ונקודות עניין ירוקות
הבנייה המאוחרת יחסית, היתה ברובה בנייה ללא גגות משופעים, רוטרדם מובילה בשימוש ובניצול הגגות בעיר והעירייה מקדמת מדיניות של טיפול בגגות. חלקם מנוצלים כגגות ירוקים וקהילתיים, כמובן שגם בגינות גג יש חשיבות להעלאת המגוון הביולוגי ומשתמשים בצמחיה מגוונת.
בנוסף: על הגגות מתבצעים מיזמים שונים של אמנות, תיאטרון, הרצאות ועוד. כמו כן, אחת לשנה מתקיים אירוע שיא: פסטיבל ימי גגות, במסגרת הפסטיבל האחרון המבקרים עברו מגג לגג באמצעות גשרים זמניים שנבנו לטובת האירוע.


Dakpark הוא פארק על גג קניון. בשנת 1998 התפנתה מסילה ליד הנמל, תושבי השכונה רצו פארק והיזמים רצו פיתוח. הפארק שעל הגג איפשר את שתי הבקשות. העירייה החליטה לנצל את השטח הסמוך לאחת השכונות בעיר ומשקיף על הנמל. אורכו של הפארק 1200 מטר וזהו הגג הירוק הגדול באירופה. בפארק יש גם גינה קהילתית ואף מספר כבשים.

Dakpark- פארק על גג קניון

מחסן האמנות Depot Boijmans Van Beuningen - לפני חודשים ספורים נפתח לקהל, לראשונה בעולם, מחסן המאחסן יצירות אמנות. לציבור יש גישה לאוספים ללא התערבות אוצר. יש בבניין 151,000 יצירות אמנות. הבניין העגול מחופה אלפי מראות בהן משתקפת העיר. על הגג הירוק נטועים עצים בוגרים, ניכר שהם היו חשובים למתכננים יותר מאשר הנוף, שכן חלקם מסתירים את התצפיות לעיר.
ברוטרדם , כמו בהולנד כולה, מאד בולט טיפוח האזור שבין הפרטי לציבורי. מגוון של אדניות ולפעמים גם ספריות חוץ. במספר שכונות יש תמיכה של העירייה בהצבת אדניות. ובכל מקרה נדרשת הסכמה של כלל השכנים. האדניות מוצבות בדרך כלל ברחובות שכונתיים ולא בצירים ראשיים, צמוד לקירות הבתים. ניכר שיש אכפתיות ודאגה לא רק למרחב הפרטי.

מחסן האומנות שעל גגו עצים רבים

מקלט אקלים וקירור העיר

רוטרדם לוקחת חלק ביוזמה של האיחוד האירופי ויוצרת יוזמות מקומיות המערבות קהילה, ארגונים ומוסדות ליצירת מרחב בו ניתן להקל על תנאי מזג אויר קיצוני. מקלט אקלים הוא שטח טבעי המוצל על ידי עצים וכך מהווה אזור מקרר במרכז השכונה. משטחי בטון מוחלפים באזור טבעי הכולל צמחיה ונגישות למי שתיה. לאור משבר האקלים - יש חשיבות למגוון הביולוגי ולעידוד מאביקים. החצרות מלאות בצמחי בר מגוונים. בצידי דרכים נותנים לצמחי הבר לגדול ובסיום העונה - להתייבש. כשלא יורד גשם - אין השקיה למדשאות והן מתייבשות.

*מיכל נהרי, אגרונומית בכירה, עיריית תל אביב-יפו

הכותבת היתה אורחת של אורבן 95- קרן ון ליר
תודה רבה לשותפות מישראל: לילה מועלם, חני שפיצר חייט , הילה לוטן ומיכל וורניק