הטבע בישראל לובש בקיץ גווני חום וצהוב, אך בגינות אפשר ורצוי לקבל צבעוניות מסחררת ומשכרת. הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם לגוון את ערוגות הפרחים וליהנות מהן לאורך רוב ימות הקיץ.

כתב : עמוס כרמי. צילום : משתלת שתיל

החורף היה כלא-היה ושוב אנו עומדים בפתחו של הקיץ הישראלי הארוך והחם. שלא כמו בעונת החורף, המשופעת בפרחי עונה רבים, אליהם מצטרפים מדי שנה שחקנים חדשים, אין בעונת הקיץ מבחר רב של פרחי עונה. יתרה מכך, מעטים הם אלו המצליחים לצלוח בכבוד את כל החודשים החמים ולשרוד עד לסוף הסתיו. למרבה הצער, נחלשו בשנים האחרונות גם חלק מהצמחים הותיקים והמוכרים, כמו טגטס, וינקה, קוסמוס ואחרים כתוצאה משימוש בזנים חדשים, המאופיינים אומנם ביכולתם לפרוח מהר אך חסרים את החוסן שאפיין את הזנים הותיקים. מכאן, מובן שבבואנו לבחור שתילים עונתיים לערוגת הקיץ, אנו עומדים בפני התלבטות קשה. התשובה לבעיה נמצאת כמובן בהישג יד. שינוי קל בהתייחסותנו לערוגת העונתיים יפתח לפנינו אפשרויות חדשות ומלהיבות. הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם לגוון את הערוגה וליהנות ממנה לאורך רוב העונה.

צמחים רב-שנתיים המתאימים לשימוש כעונתיים קיציים

חלק מהצמחים הרב-שנתיים מסוגלים להגיע לפריחה תוך זמן קצר (כמעט כמו עונתיים) ולהתמיד בכך תקופה ארוכה. אם משתמשים ברב-שנתיים כבעונתיים, מומלץ לשתול אותם מוקדם ככל האפשר. חשוב לציין בהזדמנות זו שחלק הצמחים הנמכרים בארץ כרב-שנתיים, אומנם מוגדרים כך בספרות אך במקרים רבים ומסיבות שונות, הם מתנהגים אצלנו כעונתיים. צמחים אלו יש להגדירם כ"רב-שנתיים המשמשים כעונתיים".
הנה מספר דוגמאות לצמחים רב-שנתיים אמתיים או כאלה שאצלנו אינם ממש כאלה, המומלצים לערוגת העונתיים:

  • פנטס אזמלני 'ניו-לוק' Pentas lanceolata ‘New Look’
    זן ננסי זה, הפורח באדום, ורוד, סגול או לבן, מתאים מאוד ליצירת משטחים פורחים. כושר ההתמדה שלו בולט במיוחד בסתיו, כאשר אחרוני פרחי העונה של הקיץ מסיימים לפרוח והוא עדין נראה במיטבו. מתאים גם לשמש מלאה וגם לצל עם מעט שמש, גובה כ-40 ס"מ, מרווחי שתילה כ-30 ס"מ, רצוי להסיר ניצני פריחה בשבועות הראשונים ולהסיר פרחים נבולים במשך העונה. הצמח גדל לאט ולכן כדאי להכניס הרבה קומפוסט לקרקע ולהוסיף לצמח מדי פעם דישון נוזלי (רצוי אורגני). הצמח מתחדש אומנם, לאחר החורף, אולם להבדיל מפנטס איזמלני, לא תמיד באיכות גבוהה.

    פנטס אזמלני 'ניו-לוק'
  • פנטס אזמלני 'ניו-לוק' מרווה אדומה salvia coccinea
    מרווה זו פורחת באדום בוהק, בורוד (הזן 'קורל נימף') ובלבן (הזן 'סנואו נימף'). זהו אומנם צמח רב-שנתי, אולם קצב הגידול המהיר, כמו גם מראהו העלוב בחורף בהחלט מפתים להשתמש בו כעונתי. הוא עמיד למגוון תנאי קרקע שונים, מסתדר היטב בהשקיה מועטה, זקוק לשמש מלאה או חצי יום שמש ויוצר ספיח רב. זהו צמח מרהיב שיש לו חסרון אחד עיקרי: ללא הסרה קבועה של התפרחות הנבולות, הצמח מתחיל תוך זמן קצר לייצר זרעים, מפסיק לפרוח ומתכער. רצוי לעבור על כל הצמח אחת לשבועיים-שלושה ולבצע הסרת עמודי פריחה שסיימו לפרוח, או החלו לחנוט זרעים.

  • רודבקיה שעירה Rudbeckia hirta
    מין זה, על שלל זניו השונים, נחשב כדו-שנתי או רב-שנתי קצר חיים (אם כי לרוב עדיף להתייחס אליו פשוט כעונתי). פרחיו הצהובים והעליזים, המאופיינים בלב בולט בצבע חום (לעיתים גם ירוק), יכולים להוות ללא ספק את מרכז העניין של ערוגת הקיץ. נוטים להבדיל באופן גס בין זנים גבוהים, המגיעים עד לגובה של 60 – 90 ס"מ לבין זנים ננסיים שגובהם אינו עולה לרוב על 30 ס"מ. ברוב המקרים, הזנים הגבוהים עדיפים לאין שעור על הזנים הננסיים. רצוי מאוד לשתול את השתילים ללא פרחים, מוקדם ככל האפשר באביב או אפילו לזרוע ישירות בקרקע, בסוף החורף. כדאי להסיר ניצנים ראשונים כדי לעזור לצמח להתחזק ולהסיר פרחים שסיימו לפרוח. זקוק לשמש מלאה או חצי יום שמש.
    רודבקיה נאה זן סוליואנט 'גולדשטורם' היא צמח רב-שנתי אמיתי מומלץ, המתחדש היטב משנה לשנה.

  • בשמת השולטן
    אין צורך להציג צמח מצטיין זה, אשר פורח מיום השתילה ובהחלט יכול לשמש גם כעונתי קיצי לפינות מוצלות עם מעט שמש. קל מאוד להצליח עם בשמת בתערובות שתילה של עציצים, אולם בגינה העניין מעט מסובך יותר, במיוחד בקרקעות כבדות. רצוי לעבד את הקרקע היטב עם קלשון לפני השתילה ולהכניס כמויות קומפוסט גדולות לקרקע כדי לאוורר אותה, לשפר את הניקוז ולהבטיח הזנה טובה לצמח.
    בשמת זקוקה להשקיה טובה וסדירה מאוד, אולם קרקע מוצפת או בוצית תגרום להתמוטטות הצמחים. כדאי להוסיף לצמח מידי פעם מעט דשן נוזלי, רצוי אורגני.

  • נדנונית 'דקפוט' Coleus 'Duckfoot'
    צמח כיסוי בעל עלים שסועים בגווני צהוב, אדום וירוק. בשונה מרוב הזני הנדנונית (קולאוס), זן זה מצליח היטב גם בשמש מלאה וגם בהצללה חלקית. יוצר משטח צבעוני בגובה של כ-20 ס"מ ושומר על יופיו עד לחורף. הצמח מתחדש לאחר החורף אולם במקרים רבים עדיף לשתול אותו מחדש באביב. זן גבוה יותר הוא הזן 'ראסטי סאן', בעל העלווה הסגולה-חומה. הוא זקוק לשמש מלאה או לחצי יום שמש כדי לשמור על צבעו ומומלץ לקטום אותו מספר פעמים.
    לפופית הבטטה, זנים: 'בְּלֶקִי', 'מרגרטה' ו'מגוון'
    צמח כיסוי בעל עלווה בגוונים שונים, מכסה שטח במהירות ויוצר כתמי צבע מעניינים לאורך כל הקיץ. לזן 'בלקי' עלים שחורים אדמדמים, לזן 'מגוון' עלים מגוונים בורוד ובלבן והזן 'מרגרטה מתאפיין בעלים בצבע צהוב לימון. זן זה הוא החזק ביותר מבין השלושה והוא היחידי המצליח היטב גם בצל עם מעט שמש. בתנאים אלו צבעו נחלש מעט, אומנם, אך הוא בהחלט מסוגל להאיר פינות מוצלות בגן. חסרונם העיקרי של השלושה הוא החיבה היתרה שחלזונות וזחלים רוחשים לעליהם הטעימים. מומלץ לערוך באופן קבוע פטרול באזורם ולסלק את החמדנים.

  • מרווה אדומה ירקות וצמחי תבלין
    נסו לשלב ירקות בערוגת הפרחים העונתיים. פלפלים רגילים או פלפלי נוי יוצרים עניין רב כאשר הם משולבים עם פרחים. גם חצילים או עגבניות שרי, המטפסות על חצובת במבוק, יוצרים מראה מלבב (וטעים). כיום כבר ניתן להשיג במשתלות זרעי ירקות אורגנים תוצרת הארץ: אלו זנים חזקים המתאימים לאקלים שלנו, יותר מאלו המיובאים.
    בין צמחי התבלין העונתיים של הקיץ, הריחן (בזיליקום) הוא המתאים ביותר לשילוב בערוגת הפרחים. כמו רוב הפרחים הוא זקוק לכמות מים רבה ועלוותו היפה (הירוקה או האדומה בהתאם לזנים) יוצרת גושים מרשימים בערוגה. לאחרונה הגיע אלינו זן חדש בשם 'מג'יק מאונטן' המתאפיין בעמודי פריחה ארוכים בגוון לילכי. חפי הצמח הסגולים, הנותרים לאחר נשירת הפרחים, מוסיפים חן רב לצמח. זהו צמח מהיר וחזק המגיע לגובה של כמטר ורובץ לצדדים. נסו לשתול אותו, למשל, כרקע לגומפרנה זהובה ותקבלו ערוגה פרועה ובעלת צבעים עזים.
  • מרווה אדומה

צמחים מטפסים עונתיים

כולם מכירים את הטופח הריחני (אפונה ריחנית) וכובע-נזיר גדול, המשמשים גם כמטפסים בעונת החורף. אולם, המטפסים העונתיים של הקיץ, כמעט שאינם מוכרים. הוסיפו מימד של גובה לערוגת העונתיים בעזרת שתילת מטפסים על גדר, על חומה או על מגדלים מאולתרים מקרשים או מבמבוקים (חשוב שהמגדלים או החצובות יהיו חזקים ויוכלו לשאת משקל רב). שילובים של כמה מטפסים יחד יכול בהחלט ליצור אפקט מעניין, אם כי לעיתים עלול אחד המטפסים לחנוק את האחרים.

  • לפופית קוומוקליט, Ipomoea quamoclit
    מטפס עדין למראה אך נמרץ למדי בעל עלווה דקה ומנוצה ופרחים קטנים בצבע אדום בוהק. מתאים לשמש מלאה או לחצי יום שמש ומטפס במהירות רבה על כל דבר שהוא יכול להתלפף עליו. זורע את עצמו ונובט שוב לאחר שנה .

  • תונברגיה מכונפתלפופית X מולטיפידה, Ipomoea × multifida
    דומה מאוד ללפופית קוומוקליט אך נבדל ממנו בעלוותו המנוצה פחות ובפרחיו הגדולים והבולטים יותר.

    תונברגיה מכונפת
  • תונברגיה מכונפת, Thunbergia alata
    אומנם, מטפס נכרך זה הוא צמח רב-שנתי המתייבש בחורף ומתחדש באביב אולם, קצב הגידול המהיר שלו, ומימדיו הקטנים יחסית, מאפשרים בהחלט להשתמש בו כמטפס עונתי. אפשר גם לגזום אותו חזק בחורף ולגדל במקומו מטפס עונתי חורפי עד לאביב. פורח בכתום או לבן קרם עם לוע שחור, זקוק לשמש מלאה או חצי יום שמש ולהשקיה שופעת. סובל לעיתים מאקריות. לפני שנה הגיע לארץ זן חדש עם פרחים בצבע חום-ורוד. על-פי בדיקה ראשונית נראה שזן זה מאחר לפרוח.

  • קליטוריה טרנטית Clitoria ternatea
    מענין כיצד תתמודד ועדת השמות העברים עם שם זה (לינאוס השובב). עדיין לא ברור האם מטפס חדש זה מצליח להתחדש לאחר החורףתונברגיה מכונפת שלנו. עם זאת, הוא מצטיין בקצב צימוח מהיר מאוד ולכן ניתן בהחלט להשתמש בו כמטפס עונתי. פורח בכחול, לבן או ורוד מאמצע הקיץ עד סוף הסתיו. שמש מלאה או חצי יום שמש או צל עם מעט שמש.

עונתיים אמיתיים

אם אתם ממש מתעקשים לשתול עונתיים בערוגת העונתיים, הנה כמה מובחרים וגם כמה חדשים ומסקרנים שהגיעו לא מכבר.

  • גומפרנה זהובה Gomphrena haageana
    את הגומפרנה הכדורית הפורחת בלבן או בסגול כולם מכירים, אולם פה מדובר בליגה אחרת. גומפרנה זהובה או זני מכלוא גבוהים אחרים (אשר משום מה מכונים גם הם בארץ גומפרנה זהובה) מגיעים עד לגובה של 60-40 ס"מ, פורחים בגווני כתום, אדום ורוד ולבן ויוצרים מופע פריחה מרשים לאורך תקופה ארוכה. הצמחים נוטים לרבוץ לצדדים ולכן מומלץ לשתול אותם בקבוצות גדולות ולהקפיד על קיטומים והסרת פרחים ראשונים בתחילת העונה, כדי ליצור צמחים מסועפים וחזקים. שמש מלאה או חצי יום שמש.

  • ציניה 'פרופיוז'ן' Zunnia ‘Profusion’
    זן מכלוא זה, המופיע בורוד כהה, כתום ולבן, מגיע לגובה של כ-30 ס"מ ומסוגל לפרוח תקופה ארוכה מאוד אם מטופל כיאות. מתאים לשמש מלאה ולחצי יום שמש, זקוק להכנת קרקע טובה ולהשקיה סדירה. חשוב מאוד להסיר את הפרחים בעת השתילה ולהמשיך ולהסיר את הניצנים המופיעים על הצמח מספר פעמים, כדי לאפשר לו לפתח נוף חזק ובריא.

  • ציניה צרת עלים, זנים שונים Zinnia angustifolia ציניה צרת עלים
    דומה לציניה 'פרופיוז'ן' אך נבדלת ממנה בעליה הצרים ובפרחיה המעט קטנים יותר. פורחת בכתום, צהוב או לבן ומאריכה בפריחה. גובה 40 – 30 ס"מ. גם כאן חשוב מאוד להסיר פרחים וניצנים ראשונים.

  • קתרנתוס ורוד (וינקה) Catharanthus roseus
    נראה שאין צורך להציג צמח מוצלח זה. למרבה הצער, בשנים האחרונות הוא החל לרכוש לעצמו שם רע,כפי הנראה באשמת הזנים החדשים, ההופכים חלשים ומפונקים יותר ויותר משנה לשנה. על כל פנים, כדי להמשיך ולהשתמש בהם, יש לשתול אותם בשמש מלאה, באדמה מנוקזת היטב ולהמנע מהשקיית יתר.

  • רגלת הגינה Portulaca oleracea
    צמח זה כונה בעבר פורטולקה רב-שנתית, יתכן משום שהצמחים מסוגלים לעבור את החורף ולהתחדש באביב (אם כי ברוב המקרים התוצאות בשנה השנייה יהיו דלות). על כל פנים, זהו אחד מפרחי הקיץ המוצלחים ביותר, למעט אולי התכונה המרגיזה שלו לסגור את פרחיו בשעות אחר הצהרים ואשר בזכותה הודבק לו הכינוי "פרח הסתדרות". פורח בשלל צבעים, אולם למרבה הצער, נמכר לרוב במיקס ולא מופרד לצבעים. צמח משתרע, עמיד למגוון רחב של תנאים, מסתדר גם בהשקיה מועטה וגם בקרקע רווית מים, שמש מלאה או חצי יום שמש, מאריך בפריחה. קיים גם זן מוצלח בעל פרחים סגולים או לבנים, הנקרא 'סמבה'.

    רגלת הגינה תרבותי
  • צלוסיה 'פלמינגו פת'ר'
    צמח חדש וגבוה, הפורח בשיבולים ארוכות ומחודדות בגוון ורוד עדין. בסתיו, לקראת סוף חייו, אם לא ממהרים להוציא אותו כאשר עליו מתחילים לאבד מיופים, מצפה הפתעה: הפרחים הורודים והארוכים מתחילים להתפתל והעסק כולו מקבל צורה של להקת פלמינגו עצבנית. שמש מלאה או חצי יום שמש, גובה 70- 150 ס"מ. מהתבוננות ראשונית, נראה כי עדיף לא לקטום את הצמח בשלביו הראשונים.
    קיים גם זן הנקרא 'פלמינגו פרפל' ופורח בסגול.

  • קוריאופסיס צבעוני 'מהגוני מידג'ט' Coreopsis tinctoria ‘Mahogany Midget
    צמח חדש ומעניין בגובה של 30 ס"מ, פורח בצבע בורדו עם עין צהובה. הצמח חלש יחסית, אולם ניתן להצליח איתו אם שותלים שתילים קוריאופסיס צבעוני 'מהגוני מידג'ט' צעירים ורעננים ומקפידים להסיר בשבועות הראשונים ניצני פריחה. לאחר שהצמח התכסה בפריחה, רצוי להסיר פרחים שנבלו לעידוד המשך הפריחה. שמש מלאה או חצי יום שמש.

    קוריאופסיס צבעוני 'מהגוני מידג'ט'
  • זיפנוצה מכחיל 'פרפל מג'סטי' Pennisetum glaucum 'Purple Majesty’
    צמח חדש בארץ, שאין איתו עדיין ניסיון רב, אולם לפי האינטרנט הוא להיט בארה"ב. זהו עשב קישוטי, אשר עלוותו מזכירה מעט עלוות תירס אך צבעה חום-אדמדם. פורח בשיבולים ישרות וארוכות בצבע חום-סגול, המתאימות לקטיף וליבוש. רצוי לשתול את השתילים בתחילת העונה כשהם עדיין צעירים. גובה 1-1.5 מטר, שמש מלאה או חצי יום שמש.

  • חמנית מצויה, זנים שונים Helianthus annuus cvs.
    חמניות פורחות אומנם לאורך זמן קצר אולם האפקט שהן יוצרות, במיוחד בזנים הגבוהים, הוא מיוחד ושובה עין. חמניות עדיף לזרוע, משום שקצב הגידול מהיר ולרוב התוצאות טובות יותר מאשר בשתילים. ניתן להתחיל לזרוע מסוף החורף ולהמשיך לזרוע במהלך הקיץ. חמניות מסיימות את חייהן מהר ולכן, זריעה במספר מחזורים תבטיח עניין לאורך תקופה ארוכה. חפשו את הזרעים של הזנים הגבוהים ורשמו לכם את שם הזן, כדי להשתמש בו שוב בשנה הבאה, אם יתגלה כמוצלח.

 להמשך קריאה על פרחים עונתיים לשמש מלאה שיפרחו בארץ