כליל החורש הוא עץ חורש נשיר, המגיע לגובה של 6-8 מ', רוחב 5-8 מ', גדל בהרי יהודה, שומרון, כרמל ובגליל. אחד העצים הפורחים היפים אם לא היפה שביניהם בחורש הים תיכוני. השם נגזר מהשם הערבי "כלילי".

כתב וצילם: דרור ניסן

מועד פריחתו בעונת החורף בה עדין רבים מן הצמחים נמים את שנתם, מבליטה את יופי הפריחה.

העלים תמימים, דמויי-לב בעלי שסע בראשם בצבע ירוק כהה, הלבלוב הצעיר בצבע אדמדם חיוני ומשובב עין, השלכת בצבע צהוב, הפריחה לקראת סוף חודש פברואר עד לתחילת אפריל לפי שינויי מזג האוויר והמיקום הגיאוגרפי.
הפריחה היפה,בצבע ורוד מקדימה את הלבלוב כך שהעץ עומד במלוא תפארתו ככליל היופי. הפרחים ערוכים בקבוצות קטנות, הן על הענפים ואף על הגזע. הפריחה מופיעה על עצים צעירים בני ארבע וחמש שנים.
במידה והעץ שתול במדשאה, הפרחים הנושרים מהעץ מקשטים את המדשאה כעדיים טבעיים, הקונטרסט בין הצבע הירוק לורוד יוצר תמונה יפה ומיוחדת. הפרי הוא תרמיל מאורך, צבעו אדמדם-חום, בשל הריבוי מזרעים קיים שוני בין הצאצאים, השוני בא לידי ביטוי בעוצמת הפריחה, צבע הפריחה הנע בין ורוד חזק לבהיר, צבע הלבלוב של העלים הצעירים, ובפרטים אשר תרמילי הזרעים אינם נושרים מהעץ והם מקנים לעץ מראה חום ויבש, יתכן והשוני יבוא לידי ביטוי בעמידות הצמח למחלות ומזיקים ולאורך חייו.
כליל החורש בעת הפריחה מושך אליו דבורים רבות בשל שפע הצוף המצוי בפרחים הרבים, בעונה זו אין הרבה צמחים פורחים לכן העץ משמש מקור חשוב לתזונת הדבורים.
לעץ נטייה שיחיית המלווה אותו לכל אורך שנות חייו, תכונה זו מאפשרת לגדלו על מספר גזעים, העץ מצמיח ענפים חדשים הפורצים מאזור צוואר השורש מידי עונה, ענפים אלו במשך השנים יתעצו ויחליפו ענפים בוגרים אשר התנוונו מזקנה ממחלה או ממזיקים. מבחינה גננית נטייה זו מאפשרת לגנן לטפל בעץ ולחדשו לאורך שנים רבות. במידה מסוימת העץ הוא כמעט "בן אלמוות".

עיצוב העץ על גזע מרכזי ,מחייב הסרה של הענפים הפורצים מתחתית הגזע ולאורכו לאורך שנים, עם התעצות והשתעמות קליפת הגזע, מתמעטים הענפים והמלאכה קלה יותר.
העץ מתאים לשתילה ברוב אזורי הארץ, למעט אזורי הבקעה, הערבה ונגב.
מקומו הטבעי הוא באזורי השפלה, הרים נמוכים וההר הגבוה, באזורים אלו העץ יראה במיטבו.
צריכת מים בינונית, באזורי ההר יסתפק בכמות המשקעים הממוצעת. במקומות נמוכים ובקרקעות קלות חשובה השקית עזר בקיץ בכמות של 200-300 מ"מ. מתאים לסוגי קרקע מגוונים, סתגלן.
העץ נתקף על ידי סס הנמר, כנימות עלה באביב, בעיקר באזורים כמו מישור החוף והעמקים. במקרים בהם הנגיעות בסס הנמר גבוהה ורואים חורי נבירה בגזע רצוי לטפל בעץ, על ידי הרחקת ענפים נגועים, שליפת הזחל בעזרת חוט פלדה המכופף בקצהו, ריסוס בפרינקס 5% לתוך חורי הנבירה וסגירתם בפלסטלינה. טיפול בכנימות יינתן רק במידה והנזק גדול, בדרך כלל העץ מתגבר על הנזק ללא כל טיפול.
עץ רחוב נהדר, לגינות קטנות, בגן גדול ניתן לשתול בקבוצה, עץ חורש, גן ים תיכוני, פטיו, מקומות צרים.
כליל החורש הוא אחד מהעצים החשובים בגינון, אוסף תכונותיו הטובות, מאפשר לגננים ולמתכננים לשתלו במגוון רחב של גנים.

קיים זן של כליל החורש הפורח בלבן Cercis Siliquastrum'Alba', קצב הגידול איטי יותר, העלים בעלי גוון בהיר, העץ בעייתי, רבים מהפרטים מתנוונים לאחר שנים לא רבות. ניתן לשתול פרטים מעטים בגן גדול לשם הניסיון והגיוון.
זנים נוספים נפוצים בצפון אמריקה, התאמתם לתנאי הארץ בעייתית. ניסיון לאקלם בארץ את הכליל הקנדי הזן בעל העלווה האדומה והנאה נכשל, העץ אינו עומד בתנאי האקלים והקרקע בארץ.

להמשך קריאה על חסון מגיע למימדים גדולים,תכירו -כרבל לביד