השמש כבר תופסת את קדמת הבימה, וזה הזמן להכין את עצי הפרי לעונה החמה: כיצד להגן עליהם מקרינה ישירה, איך לחסוך במים ומי המזיקים האורבים להם?

כתבה: תמי חסקלברג , משתלת חסלברג : www.mashtela.com

הקיץ הישראלי בפתח, וזה הזמן להכין את עצי הפרי לעונה החמה, שהופכת בארצנו ארוכה וקיצונית יותר משנה לשנה. שני נושאים מרכזיים עומדים על הפרק: הראשון הוא קרינת השמש החזקה שעלולה להזיק לעץ והשני הוא, כמובן, מחסור המים בישראל כמו גם תעריפם הגבוה. לצד שני אלה, עלינו להגן על עצי הפרי מהמזיקים העונתיים ולוודא שהוא מקבל את כמויות הדשן הנכונות.

דובדבנים
הגנה על עץ הפרי מקרינת השמש

ככלל, ישנם שלושה מצבים בעצי פרי בהם חשוב במיוחד לספק להם הגנה מפני קרינת השמש: הראשון הוא שתילי פרי צעירים, השני הוא עצי פרי אשר ממוקמים בצד הדרומי של החצר שהוא החשוף ביותר לקרני שמש ישירות והמצב השלישי הוא עצי פרי בוגרים אשר עברו באביב גיזום מסיבי שחשף את הענפים המרכזיים ואת הגזע לקרינת שמש ישירה. "כוויית שמש" על גבי העץ מתבטאת בכתם כהה יותר על גבי הקליפה שבשלב מאוחר יותר גורם להתקלפות השכבה העליונה של הענף או הגזע. מצב זה חושף את האזור הנגוע לחדירה של מזיקים, ועלול לגרום לתחלואה של העץ ואף לתמותה שלו. כדי להגן על העץ מפני קרינת השמש, יש לסייד את הענפים המרכזיים כמו גם את הגזע. שכבת הסיד מתפקדת כ"קרם הגנה" עבור העץ.

חיסכון מרבי במים
מצוקת המים הגוברת מחייבת אותנו לנקוט את כל האמצעים על מנת לחסוך עד כמה שניתן בהשקיית עצי הפרי. ישנם כמה ערוצים בהם ניתן לעשות זאת. הראשון הוא השקיה באמצעות טפטפות, שכן מדובר בשיטת ההשקיה החסכונית ביותר: החלחול האיטי והכוונון המדויק של הטפטפת אינם גורמים לאיבוד מיותר של מים, אם באמצעות אידוי ואם באמצעות התפשטותם אל מעבר לאזור השורשים. מעבר לזה, מומלץ לחפות את הקרקע מסביב לעץ הפרי. אפשר לעשות זאת באמצעות שבבי ענפים (ואפשר גם להשמיש את הענפים שגזמנו מהעץ באביב) ולאחרונה יצא פיתוח חדש: יריעות פלסטיק. מעבר לזה, יש להקפיד לנכש את העשבייה שמסביב לעץ ולא לתת לה להתפתח, כיוון שהיא גוזלת משורשי העץ מי השקיה יקרים.
כיצד תדעו אם העץ אינו מקבל מספיק מים? הסימנים הם קודקוד עץ נבול, עלים חסרי חיוניות, קרקע סדוקה באדמה כבדה או יבשה באדמה קלה. אגב, כשאתם בודקים את רמת הרטיבות בקרקע, יש לבדוק בעומק של 10 ס"מ ולא להישאר על פני הקרקע.
הנחיות השקיה:
באופן כללי, עץ שנה ראשונה צריך לקבל בין 5-10 ליטר ליום, בשנה השניה 15-25 ליטר ליום, שנה שלישית 40 ליטר ליום.

הגנה על עץ הפרי מפני מזיקים

 בחודשי הקיץ חשופים עצי ההדרים לעש המנהרות. עצי הפרי, ככלל, חשופים לכנימות עלה. הסימנים בשני המקרים הם התקפלות העלים או היווצרות חורים קטנים בהם. במקרה כזה, יש לגשת לחנות חקלאית עם 2-3 עלים כדוגמה ולקבל מהם הנחיות לטיפול (מכיוון שמדובר בחומרים כימיים, אסור לתת הנחיות כלליות אלא להפנות לאבחון מדויק של בעל מקצוע). בנוסף, זבוב הפירות מתחיל לתקוף את פירות הקיץ שמתחילים להבשיל. כהגנה מפני זבוב הפירות, מומלץ לתלות מלכודת זבובים כימית ("סרה טראפ") שהוכחה כיעילה במשתלות ובחלקות חקלאיות.

האם עץ הפרי משגשג?
ככלל, דשן בשחרור איטי הניתן פעמים בשנה (באביב ובקיץ), הוא המומלץ ביותר לעצי הפרי. אם דישנתם את העץ באביב אך אתם רואים שקצב גידולו איטי מדי או שעליו מקבלים צבע ירוק בהיר או צהבהב, מומלץ להגביר את מנת הדשן שכל עץ מקבל כמנה רגילה (לדוגמה דשן מסוג 20:20:20). אפשרות נוספת להבהרת עלים היא עודף מים, במקרה כזה יש להפחית את משך ההשקיה ב-30%.
עיבודי קרקע – ליד עצים שלא מתפתחים יפה למרות הגברת הדישון והפחתת המים, מומלץ לחפור 3 בורות מסביב לגזע ובכל בור להכניס דלי של קומפוסט, כדי לספק מצע גידול מאוורר ואיכותי לעצים החלשים. יש להמשיך לדשן ולהשקות כרגיל.

דילול פירות
דילול הפירות נעשה למטרת פרי גדול בשל. יש לעשות אותו בעיקר בעצים הנשירים. צריך לדאוג למרחק של 5-10 ס"מ בין הפירות שעל כל ענף. דילול הפרי נעשה כשגודל הפירות הוא כגודל זית.

כיוס פירות
כיוס הפירות בשקיות נייר כמעטפת נועד להחליף את המלכודות של זבוב הפירות שגורם להופעת תולעים בפרי הבשל. יש לעשות זאת בעיקר בעצי הפרי הנשירים ובמטפס הגפן, כחודשיים לפני ההבשלה. כיום קיימות מלכודות חדשות (לדוגמה סרה טראפ) שמחליפות את הכיוס ואינן באות במגע ישיר עם הפירות. רק במקרה הספציפי של פרי הרימון, עדיף לכייס ולא לרסס (בודאי בגינות פרטיות), כיוון שישנו מזיק ספציפי לעץ זה שהדברתו דורשת כמויות ריסוס גדולות.

הדליה
 גינה שלבעליה יש עניין לעצב את נוף העץ בצורה שתתאים לגינה: ליד קיר, בין שני עצים וכדומה. ההדליה מאפשרת לעצב אותו. בהדליה בסיסית מציבים עמוד צמוד לגזע עץ ועליו 3 מוטות מאוזנים (למשל במבוקים) בגבהים שונים. את ענפי העץ קושרים למוטות המאוזנים. ההדליה נעשית בחודשי החורף לאחר גיזום העץ, ובחודש מאי יש לקשור את הענפים החדשים.

להמשך קריאה על מקדמיה רבועה