פארק רמות- פיתוח ושיקום נופי מעל תוואי מובל הניקוז בבאר שבע

אדר' נוף דנה חרון, הנדסאית נוף נטע וינריב ואדר' נוף איזי בלנק, משרד איזי בלנק אדריכלי נוף בע"מ

צילומים: איז'י בלנק

רבות נאמר על התמורות שחלו באופי ההתיישבות האורבנית עם התפתחות העידן המודרני, אך עדיין נדמה כי התשתיות העירוניות נתפשות פעמים רבות כמטרד וכמגבלה תכנונית שיש למהר להסתיר ואף להרחיק משטח התכנון שבתחומינו ככל הניתן. את גישה זו מחליפה לאחרונה גישה מרעננת יותר, לפיה מעבר של תשתית ליניארית טומן בחובו לעתים דווקא פוטנציאל ליצירת מרקם אורבני נוסף על פני השטח: שדרוג של תשתית עשוי להפוך לשדרוג סביבת התשתית ואילו תשתית רציפה המשלבת תקנות של הגבלות בנייה יכולה ליצור "על הדרך" רצף של שטחים פתוחים מגוונים המהווים שלד ירוק לעיר, שאיכותם גדולה לאין שיעור עבור התושבים.


תצ"א עם תוואי המובל

כאמור, התשתיות הבנויות, ביחוד הליניאריות שבהן, מהוות פעמים רבות הזדמנות פז עבור אדריכלות הנוף והמרחב הפתוח בסביבה האורבנית ומחוצה לה. בבירת הדרום המדברית אנו פוגשים בשלושה פרויקטים אשר אמנם שונים זה מזה בהיקפם ובאופיים, אך הם בעלי מכנה משותף ייחודי וליניארי: תשתית הניקוז העירונית הזורמת תחת שטחם.


פארק רמות

תכנונו של פארק רמות, המשתרע על פני 50 דונמים בלב השכונה הצפונית בעיר וצפוי אף להכפיל את שטחו, החל עוד בתחילת שנות התשעים עם הירקמותה של תוכנית המתאר לצפון באר שבע והתב"ע לשכונת רמות אשר כללה בתוכה פארק רובעי. כהגדרה, תוכנית המתאר לבאר שבע שואפת ליצור רצף שטחים ירוקים בעיר הנשענים על נתוניה הטבעיים, ביניהם אגני ניקוז ונחלים החוצים אותה בדרכם מערבה.

פארק רמות, צילום אוירי

לאורך כל שטחו של פארק רמות הקיים והעתידי עובר ערוצו המקורי של נחל כובשים והפארק משמר את תצורת האפיק הטבעי ובנוי כולו במתכונת משמרת מי נגר, כך שרק עודפים מוזרמים למובל הניקוז התת-קרקעי הבנוי תחת שטח הפארק. הנחל הזורם בלב השטח עוצב בסגנון הנחל המדברי, בעל גדות מסלעים גדולים וחלוקי נחל בשלל גדלים משובצים לאורכו. בנחל זורמים פלגי מים עדינים העושים את דרכם מנביעה טבעית בצפון-מזרח הפארק ומסיימים אותה בבריכת שכשוך ברחבת הפארק המרכזית.

שצ"פ 820

בסוף חודש אוגוסט האחרון, לאחר כמעט שלושה עשורים של תכנון, ציפייה, בנייה ולקינוח קורונה, נחנך חלקו הראשון של פארק רמות המשמש כפארק מטרופוליני - רובעי מהגדולים בעיר. בפארק ניטעו אלפי עצים, נפרשו עשרות דונמים של מדשאות רחבות ידיים בין שבילי הליכה צבעוניים והוקדשו כעשרה דונם למתקני משחק וכושר.

גן וינגייט

כראוי לגלגולו הקודם כוואדי, מפלס הנחל נמוך בכעשרה מטרים ממפלס השכונה והכבישים הסמוכים. על מנת לגשר על הפרשי הגובה נבנו בדפנות הפארק מדרונות תלולים שכוסו בצמחיה מגוונת שנבחרה בקפידה ויוצרת מופעי פריחה מרהיבים, לשמחתם של פרפרי וציפורי האזור.
ראוי לציין, כי בנוסף למובל הניקוז, תשתית נוספת החוצה את פארק רמות לאורכו היא מערכת הביוב המאספת של כלל השכונות ברמות רבתי. מעבר תשתית זו יצר מגבלת תכנון קלה עקב השאיפה להמעיט בנטיעת עצים מעל לקו הביוב, אך גם הזדמנות, מאחר ורצועה זו הוקדשה לסלילת חלק משבילי ההליכה והאופניים החוצים את הפארק.


בימים אלה מצוי בשלבי תכנון מתקד מים פארק נוסף בסמוך וממזרח לפארק רמות, שצ"פ 820, המתוכנן להיבנות כאמור אף הוא מעל מובל הניקוז וקו הביוב. השצ"פ עתיד לחלוש על פני 70 דונמים ויהיה ברובו בעל אופי אקסטנסיבי עם שטחי פעילות פנאי ונופש ממוקדת בקרבת אזורי המגורים. שני השצ"פים יחדיו יעטפו את שכונת "פסגת רמות" שבנייתה החלה לאחרונה ועתידה לכלול כ-3500 יחידות דיור.

בדומה לעקרונות התכנון של פארק רמות, גם שצ"פ 820 בנוי במתכונת המשמרת מי נגר על ידי שימוש במערכת לימנים וסהרונים לאצירה וחלחול מי הגשמים הפזורה לכל אורכו, כאשר הצמחיה ברובה חסכונית במים אך ללא אוריינטציה מדברית.


עם הגידול המואץ באוכלוסיית באר שבע ובשטחה, נקבע כי מובל הניקוז הקיים עשוי שלא לעמוד בספיקות המים הצפויות בעתיד וכי יש לבנות מובל נוסף בסמוך אליו. תוואי המובל הקיים מתחיל את דרכו במזרח העיר ובמהרה מתפצל לשניים, כאשר מובל אחד ממשיך בגבולה הצפוני של העיר מערבה על תוואי נחל כובשים והשני זורם דרומה לעבר נחל באר שבע (ראה תמונה1), ואותו הוחלט לחדש.

במסגרת הקמת מובל הניקוז החדש (כאמור – לצד זה הקיים) הוחלט לשקם ולשדרג את הרחובות ארלוזורוב ווינגייט בהם יעבור וכן את חורשת האשלים מאחורי בית החולים סורוקה, שהוגדרה כשצ"פ בתוכניות המתאר ונכללה אף היא בתוואי המובל.

על אף הפוטנציאל הטמון בחורשת עצים בוגרים בלב העיר החמה ולמרות שמדובר באחד השצ"פים היחידים בשכונה, במשך שנים סבל השטח מהזנחה והמתקנים בו התיישנו ויצאו מכלל שימוש. מצבו הירוד בלט אף יותר עם התפתחות והתחדשות סביבתו ולאחר שהוחלט להקים בצמוד לחורשה גן ילדים.

העקרון הראשי שהנחה את תכנון השצ"פ המשוקם היה שימור כלל האשלים במקום, עצים בוגרים המצלים את מרבית שטח הפארק. האדמה סביבם כוסתה במדשאות רחבות ידיים, נוספו שבילי הליכה נגישים ונוחים ובנוסף פוזרו בשטח מתקני משחק וכושר חדשים ופינות ישיבה ופיקניק. באזורים בפארק בהם הדבר התאפשר, בוצעו שינויים עדינים בטופוגרפיה על מנת לייצר שטחי אצירה וחלחול עבור מי הנגר ובראשית הערוץ נבנתה "מסננת" לקליטת מי הנגר בדמות משטחי חלוקי נחל על גבי שכבות שומשום וריפרף מחלחל.
העבודות להקמת פארק מובל הניקוז (גן וינגייט) נמשכו כשנה ובחודש יולי האחרון, לאחר שהמתינו בקוצר רוח, נחנך לרווחת תושבי השכונה. יש לציין כי עוד בטרם הסתיימו העבודות החלה להירשם פעילות בשטח, כאשר השכנים מיהרו לעשות שימוש בשבילים המוצלים ובפינות הישיבה. כיום נוחל המקום הצלחה רבה ומשלים סוף סוף את ייעודו כשצ"פ שכונתי איכותי.

הכתבה פורסמה בגיליון מס' 77 של 'אדריכלות נוף'- בטאון איגוד אדריכלי נוף