לא להמחשה בלבד

תוכנות השרטוט, המידול וההדמיה חוללו מהפך של ממש בתכנון גינות, כמו גם ביכולת להציג את הגינה העתידית בפני הלקוחות. בעזרת התוכנות, יכול המתכנן לדעת האם כל הבחירות שעשה, הן בצמחיה והן בדומם, משתלבות לכדי יצירה אחת, הרמונית ומדויקת

כתבו: ניר ורבר, הנדסאי אדריכלות נוף* ערן לוינסון* טל בומץ

הגעתם לביתו של לקוח חדש שמתעניין בתכנון גינה, האם אפשר לתת לו לטייל בגינה עוד לפני שהחלו חפירות היסודות של הבית החדש? התשובה לשאלה הזו היא כן! וזה תקף גם בגינון הציבורי.
כולנו מכירים מזה שנים את ההדמיות של שכונות חדשות בעיתונות ועל שלטי ענק בחזיתות אתרי הבניה, עם ההדגשה "ההדמיה להמחשה בלבד". כיום עולם ההדמיות בתלת-מימד עובר שינוי משמעותי שבעקבותיו גם סביבת העבודה של כולנו (אדריכלים/יות, מעצבים/ות, גננים/ות) תשתנה ללא היכר. ההדמיה תהפוך לחוייה של ממש הן עבור אנשי המקצוע והן עבור הלקוחות.
בכתבה זו אסקור את השינויים שעברנו בדרכי התכנון, ההגשה וחווית הלקוח.

המפה הכללית של תכנית הגינה
כאשר למדתי במסלול להנדסאים באדריכלות נוף, למדנו לשרטט תוכניות שלד, צמחיה והשקיה עם סרגלי קנ"מ, עפרונות, טושים ועטי רפידוגרף. מחקנו טעויות עם סכין גילוח של פעם וצבענו את יצירותינו עם עפרונות בצבעי פסטל. כדי לעשות העתקים, העברנו את החומר באופן פיזי לבתי דפוס שהתמחו בהעתקות שמש. לאחר מכן החלו להכנס לשוק תוכנות מחשב שחוללו מהפכה, אולם עד אז ההגשה ללקוחות היתה בניירות ענק מגולגלים ובעיקר במבט על.
מי מאיתנו שעוסקים באדריכלות נוף מכירים ועובדים מדי יום עם תוכנת ה'אוטוקאד' AutoCAD, אחת מתוכנות התכנון והשרטוט המוצלחות בשוק שיצרה מהפכה ומעבר מעפרון, רפידוגרף וטוש על ניירות סקיצה, לתוכניות מדוייקות ואיכותיות עם שכבות של תכנון. אוטוקאד ודומותיה יודעות להפיק שרטוטים דו-מימדיים, מבט על וחתכי צד שמוגשים לאישור גורמי הרגולציה, לקבלני הביצוע ולצרכן הסופי. בנוסף יש אפשרות לבצע בתוכנה גם בניית מודלים תלת-מימדיים. ההגשה ללקוח אולי לא השתנתה רבות, בדרך כלל הוא יקבל קבצי PDF במבט על, אולם ההתקשורת בין כל העובדים על הפרויקט ויכולת ביצוע השינויים השתפרה פלאים.
אוטוקאד מלווה את הענף כבר משנות השמונים של המאה שעברה ותפסה תאוצה בארץ בשנות התשעים. היא שיפרה רבות את הביצועים באדריכלות הנוף כמו גם במקצועות הנדסיים ועיצוביים אחרים (אופנה, מכונאות, אדריכלות בניין ועוד). לאחר עשרות שנים של שליטת האוטוקאד, לאחרונה נכנסו למשרדי האדריכלים תוכנות נוספות שצוברות פופולאריות רבה כמו Nanocad וגם Arc+ ו-Allplan, המאפשרות ממשק מעבר נוח בין דו-מימד לתלת-מימד והמבחר רק הולך וגדל.

מידול גולמי ראשוני בסקצאפ עבור אומנות הגינה הקסומה

בשנות האלפיים הגיעה כוכבת חדשה לעולמות האדריכלות, ההנדסה והעיצוב, שהציעה מהפכה נוספת והפעם בתחום תלת-המימד. תוכנת המידול סקצ'אפ (SketchUp) שהציעה כלים ליצירת מודלים תלת-מימדיים בעזרת פקודות דחיפה-משיכה (Push/Pull) ופקודות נוספות. משרטטים צורה, מושכים והופ, יש לנו מודל תלת-מימדי. בעזרת סקצ'אפ יכולים אנשי התכנון לראות במבטים תלת-מימדיים מה הם תכננו, לתקן ולשפר, וגם להפיק תמונות וסרטונים. לתוכנה ממשקים לתוכנות שרטוט והדמיה אחרות.

2מידול גולמי ראשוני עם פירוט נוסף בסקצאפ עבור אומנות הגינה הקסומה

נהוג להבחין בין תוכנות מידול לבין תוכנות הדמיה. תוכנות המידול מאפשרות הצבת המודלים במקומם לפי התוכנית האדריכלית וגם להציג את סוגי החומרים כמו זכוכית, מתכת, בטון, אספלט, עץ וכדומה, אך עדיין התוצאה רחוקה מאוד מהדמיה שתיצור חוויה מציאותית אמיתית.
לחלל הזה נכנסו תוכנות ההדמיה. תוכנות אלו יכולות לבצע פעולת רינדור שהתוצר שלה הוא תמונות וסרטונים באיכות גבוהה מאוד בכל מה שקשור להשתקפות, עומק, החזר אור, צל, תבליט החומר, בליה ועוד. לעתים אף קשה להבדיל בין תמונות/סרטונים שצולמו במציאות לבין כאלה של הדמיה.

3גבולות הבית והשטח מעבר מתוכנת מידול לתוכנת רינדור

חברות טכנולוגיה, תקשורת ובידור מהשורה הראשונה, שהבינו את הפער, השימושים, הפוטנציאל העסקי ופריצות הדרך האפשריות, השקיעו ומשקיעות משאבים רבים בטכנולוגיות מציאות מדומה ורבודה והשיגו התקדמות טכנולוגית משמעותית. טכנולוגיה זו מאפשרת לאנשי המקצוע ליצור סביבה חדשה של ממש, אם על ידי יצירת הסביבה מאפס במציאות המדומה VR-  Virtual Reality ואם על ידי יצירת רבדים נוספים על הסביבה הקיימת בטכנולוגיית המציאות הרבודה (מציאות מעורבת) (AR(Augmented Reality.

5רינדור בתוכנת הדמיה עם אפקט מציאות

דוגמאות לשימושים במציאות המדומה ניתן לקחת מעולם משחקי המחשב. למשל, משחק מכוניות מרוץ הוא סוג של מציאות מדומה. מעצב המשחק יצר רקע והציב בו את האלמנטים מתוכנות המידול (למשל מכוניות וכבישים) וההנפשה נוצרת לפי פקודות השחקנים. שימושים נוספים יש גם בסצנות קולנועיות, תרגול רפואי כירוגי, טיפול רפואי של הליכה נכונה, תרגול סימולציה של הטסה/שייט/נסיעה, ואף מפגשים וירטואלים ועוד.
המציאות הרבודה מעמידה כאמור רובד על רובד, דוגמה טובה לכך היא הדמיית רכבת קלה הנוסעת על המסילה ברחובות העיר עוד בשלב התכנון, לפני הנחת המסילה. הרקע הוא הרחוב כפי שהוא במציאות של היום והרכבת והמסילה הן רובד דימיוני המולבש על תמונת המציאות. השילוב של תנועת הרכבת, הרעש וכל הרקע מסביב יוצרים אשליה של מציאות חדשה.
ואיך נוכל אנחנו לרתום את הטכנולוגיה לטובתנו?
לאנשי מקצוע בתחום, חשוב לתאם ציפיות מול הלקוח, לבצע עבודה יעילה, מקצועית, לעמוד בלוחות הזמנים ולהימנע מטעויות. חשובה לא פחות היא דרך ההגשה ללקוח, כשאנו מגישים את התוכנית לאישורו ולמעשה מספרים לו את הסיפור על הגינה העתידה לקום. ההדמיות עוזרות מאוד בכך. כיום הלקוחות כבר החלו לבקש הדמיה מלאה הכוללת סיור וירטואלי בבית ובגינה לפני הכניסה לתהליך העבודה. אני מניח שתוך זמן קצר יחסית, כל מה שנגיש ללקוחותינו יהיו הדמיות בלבד.

6כניסה לגינה בתוכנת רינדור

אחת מנקודות החולשה שלנו היא העברת סיפור הגן ללקוח עוד בשלב התכנון הראשוני. בעזרת השימוש בתוכנות המידול וההדמיה נצמצם את אלמנט אי הודאות אצל הלקוח. הוא יכול לראות את העיצוב הראשוני והמלא על כל פרטיו הגדולים והקטנים ולהביע דעתו לפני התקדמות התכנון והקמת הגינה בפועל. יש בכך חסכון רב בזמן, בכסף ובמשאבים נוספים משלב סגירת העסקה ועד לאחר המסירה.
תוכנות ההדמיה והרנדור שמפיחות חיים במודלים, מאפשרות להציג את הגינה בכל מזג אוויר (גשם קל עד כבד/ שמש/ שלג/ רוח/ עננות) ובכל שעה משעות היום (זריחה/ שעות היום/ שקיעה/ לילה). באפקטים אלו ניתן לראות האם הפרגולה והעצים אכן יוצרים מספיק צל בשעות המבוקשות או שכדאי לבצע שינוי בתוכנית, איך תראה הגינה עם ובלי תאורת גן בשעות הלילה, ולענות על שאלות שמעסיקות הן את המתכנן והן את הלקוח.

7כניסה לגינה אפקט מציאות בתוכנת רינדור

אחד השימושים המבוקשים ביותר הוא הדמיית שני סגנונות גינה שונים על אותו השטח או שני שימושים פונקציונליים שונים באותו השטח. התוכנות הללו גם עוזרות לנו להימנע מטעויות שתילה, שכן הצמחים שבספריות המוטמעות בהן מוצגים במלוא גודלם. כך אפשר להימנע מטעויות של שתילה צפופה מדי או מרווחת מדי.
קל יותר לקבל החלטות דרך ההדמיה ולהבין איך דברים משתלבים. איך יראה מטפס ירוק-עד כמו טרכלוספרמון או פנדוראה על עמוד בריקים? מה יותר מתאים לריצוף הגינה, דק מעץ אורן, מעץ איפאה או בכלל בטון מוחלק? האם שיחי המורן המתוכננים יסתירו אותנו מהשכנים או שנבחר בדודונאה להסתרה? באיזה עץ להשתמש כך שלא יסתיר את הנוף מהחלון החוצה או האם להזיזו ממקומו בתכנון? האם נטיעת עצים במקום מסויים תגרום לבית להיות חשוך יותר בשעות שאנו מעדיפים אור? איזה מבט נקבל מחדר האורחים כלפי חוץ? איזה מבט מהמרפסת? והכי חשוב, האם כל הבחירות שעשינו בתוכנית משתלבות ליצירה אחת באותו סגנון?

8תמונת כניסת הגינה בפועל מספר ימים לאחר שתילות

יש משרדי אדריכלות נוף שבשלב התכנון הראשוני מתחילים בתוכנת ההדמיה, לאחר מכן ניגשים לתוכנת השרטוט, תוך כדי חוזרים להדמיה ולבסוף חוזרים שוב להדמיה כדי להשלים את התוכנית למסירה ללקוח.
בעזרת השילוב בין תוכנות המידול וההדמיה אנו יכולים להציג את התוצר שמגיע ללקוחות, כמו גם לאנשי הביצוע בשטח, במספר דרכים:
מבטים בתמונות פוטוראליסטיות, מבטים בתמונות פנורמיות של 360 מעלות, סרטונים, וגולת הכותרת היא האפשרות לתת ללקוחות לטייל בגינתם בתוך ההתרחשות עצמה של ההדמיה על ידי הורדת צפיין (viewer) ייעודי ושליחת קובץ. הלקוחות חווים למעשה סיור וירטואלי בבית ובגינה לפי רצונם. ההדמיה היא כבר מזמן לא להמחשה בלבד אלא כלי עבודה מקצועי ואפיק תקשורת מדוייק בין אנשי המקצוע לבין הלקוחות.
ברוב הפרויקטים נתחיל למעשה מאפס, שכן הבית עדיין לא בנוי ואולי גם הרחוב לא סלול, לכן תוכנות רינדור של מציאות מדומה הן המתאימות ביותר. אך לעתים אנו מגיעים למקום שכבר בנוי ושם ניתן להשתמש גם בתוכנות מציאות רבודה.

*ניר ורבר, הנדסאי אדריכלות נוף* - נוי ונוף

*ערן לוינסון*, אומנות הגינה הקסומה,

טל בומץ, גינון על רמה.

להמשך קריאה אודות העקרונות הבסיסיים לתכנון גינה