חודשים מאי ויוני מהווים את הפתיח לקיץ, אוכלוסיות החרקים גדלות וגם נזקם. מהם סוגי המזיקים ואיך מומלץ להתמודד איתם?

כתב וצילם : שמעון ביטון

זבוב הפירות הים תיכוני מהווה מזיק מרכזי התוקף את פירות עצי הפרי השונים (הדרים, אפרסק, אגס, משמש, גויאבה ועוד).
הזבובות מטילות ביצים בציפת הפרי והרימות ניזונות מבשר הפרי עד כדי נשירתו לקרקע. הזבובה מטילה בפרי כ- 3 שבועות קודם להבשלת הפרי.

× ×©× ×ª× ×ª
הדברה
השיטה המתאימה ביותר להדברת זבוב הפירות היא בעטיפת העץ כולו ברשת 17 מש. הרשת מונעת מהזבובות להטיל על הפרי. בשוק קיימת רשת המתאימה למטרה הזו והיא נקראת בשם המסחרי "פרי נקי".
בשוק קיימת מלכודת בקבוק המכיל נוזל המושך את הזבובות לתוך המלכודות ושם הן טובעות. המלכודת נקראת סרה- טרפ בצבע צהוב ומשווקת ע"י חברת גדות. מומלץ להציב מלכודת אחת לגינה.

כחליל הרימון הוא עש המטיל את ביציו הלבנות ע"ג קליפת פרי הרימון מחודש מאי ואילך.
עטיפת פרי בשקיות נייר בחודשים אלה תמנע מהעש להטיל ע"ג הפרי וכמובן תמנע נזק הנגרם מהזחלים הרעבתנים של העש.
לעיתים בתוך שקיות הניר מבחינים בכנימה קמחית של ההדר (כנימות ורודות המכוסות בשכבה קמחית לבנה) המאכלסת את קליפת הפרי ובשאריות הפרח, והגורמת לנזק המתבטא בהפרשות סוכר דביקות, ריקבון ופטריות עובש. שימוש בשקיות בד או רשתות צפופה מאווררות איפוא עדיפות על שקיות נייר.
בשנתיים האחרונות הותר לשימוש תכשיר המורשה בחקלאות האורגנית ונמצא יעיל ביותר להדברת פגע זה. טרייסר אולטרא המרוסס בריכוז של 0.4% אחת לחודש ידביר פגע זה.

עש מנהרות ההדר תוקף את הלבלוב של עצי הדר וגורם לעלים הצעירים להתעוות ולאבד את כושר ההטמעה. העש מטיל את ביציו בתוך רקמת העלה והזחלים נוברים מנהרות בהם. ההטלה מתרחשת מחודש מאי ואילך. ריסוסי שמן מינראלי כגון אולטראפיין בריכוז של 1% או שמן EOS בריכוז 1% ידביר את הזחלים בתוך רקמת העלה. כמו כן ריסוסי עזגן או נימקס 45 ידבירו את הזחלים של עש זה. ריכוזים ותדירות הטיפולים בהתאם לרשום בתווית.

 קפנודיסבארץ ידועים 3 מיני קפנודיס התוקפים פונדקאים שונים כגון:
שקד, אפרסק, שזיף, דובדבן, מישמש, פלפלון ומיני אלה צפצפה וערבה.
החיפושיות כהות באורכים של 2-4 ס"מ עם כתמים לבנים על גופן. הדרנים באורך של 3-4 ס"מ בצבע לבן עם קדמת ראש רחבה ובולטת.
החיפושיות מכרסמות בבסיס הגזע ובשורשים. מזיק זה עלול להיות טרמינלי לעצים. במשך הקיץ ניתן להבחין בחיפושיות השחורות המשוטטות על העלים והענפים. ניתן ללא חשש לאסוף אותם ביד ולשים בקופסה סגורה. בכך תמנע הטלה ונזק לשלד העץ.

משטר השקיה סדיר וסילוק עצים נגועים ברחבי הגן ימנעו הינגעות העצים הבריאים.
פרישת יריעת פלריג 100 או פוליאתילן סביב גזע העץ ברדיוס של כ- 2 מטר וכיסוי היריעה בקרקע תמנע מזחלי הקפנודיס להגיע לשורשי העץ וכמובן לניוון העץ.

חדקונית הדקל האדומה מתפשטת מצפון לכיוון נתניה ותל אביב. היא פוגעת בקדקודי הדקל הקנרי ובפרק זמן של 3 חודשים העץ מתייבש ומת.
האמצעי היחידי והיעיל לעונה זו הוא הטיפול הכימי כדלקמן מומלץ לרסס את קדקודי העצים הללו אחת ל- חודשים בתערובת של קונפידור או אקוגן סיפן או קונפידנס במנה של 20 סמ"ק + אקוגן סימשופר 30 סמ"ק לכל עץ.

×©×§× × ×ª רשת × × × × × × ×¨× × × ×

שימוש באמצעים חלופיים מחייב התייעצות עם מדריך הגה"צ
כנימות ממוגנות מהוות מזיק נפוץ כמעט בכל גן. גופן מעוגל או מאורך, בגודל 2-3 מ"מ ומכוסה במגן הנפרד מהגוף. אין הפרשות טל דבש. הן מוצצות בעלים, בגבעולים ובענפים וגורמות הצהבה והתייבשות אברי צמח שונים. הן מגיעות לאוכלוסיות שיא בתקופת האביב והקיץ. הפונדקאים רבים ומגוונים כגון: עצי הדר, עצים ממשפחת הורדניים, דורנטה, תמר וזית ועוד. טיפול בשמן קיצי כגון פרומונל C 0.3% או ויטול 1.5% בעונה זו ידבירו את הזחלנים. מומלצים 3 טיפולים בהפרש של 10 ימים מטיפול לטיפול.

הצלחת ההדברה של הכנימה מחייב בדיקת העלווה הנגועה אחת לשבוע בזכוכית מגדלת X10 והיה ונמצאו זחלנים (דרגות צעירות של הכנימות הממוגנות אשר נראים בד"כ כמו כנימות עלה זעירות אך מהלכות במהירות) מומלץ לטפל בשמן.
מאחר ועסקינן בעצים אשר לא ניתן להשיג בהם כיסוי מלא של נוף העלווה בשמן מינראלי בגלל גודלם וכן בשל הטיפול הבטוח בשימוש בקונפידור או אקוגן קונפידנס הניתן בהגמעה למערכת השורשים בלבד, נציין כאן שטיפול שכזה הכרחי ביותר להשגת הדברה יעילה ומינימום פגיעה בסביבה לכנימות מסוג זה.

כנימות רכות כגון כנימת המנגו, כנימה חומה רכה, כנימה פלורידית ואגסית ועוד אינן מודברות ע"י קונפידור.
כנימות אלה איפוא מדבירים ע"י 2-3 ריסוסים אחת ל-5 ימים בשמן מינרלי ויטול 1.5% או בשמן אולטראפיין 1.5%. השמן מדביר את הזחלנים של הכנימות הללו.

כנימת עלה הפקאן הצהובה (מונלית הפקאן)
כנימה בצבע צהוב בהיר ובצורת גוף הדומה למטוס קרב – משולש. אין מושבות של כנימות אלא פרטים בודדים.כאן מומלץ טיפול ראשון בחודש אפריל-מאי בתכשיר קונפידור או קונפידנס במינון הרשום בתווית והמותאם לגודל העץ. בעצים גבוהים טיפול שכזה הוא האמצעי היחידי והיעיל להשגת הדברה יעילה. בעצים צעירים מומלץ טיפול בתכשירים כגון זוהר נאט 1% או באקוגן נימפאר 2%.

כנימת הצינרה
כנימה בצבע חום בגודל של 3 מ"מ אשר חיה ע"ג ענפים של ערערים וברוש לימוני. הכנימה מוסווית היטב וקשה לגלותה משום שצבע גופה כצבע הענף. הכנימה מאכלסת את הענפים הצעירים בתוך הנוף של העץ וגורמת להתייבשות של חלקים גדולים בעץ. גלוי מוקדם וטיפול הדברה בתכשירים כגון זוהר נאט 1% או באקוגן נימפאר 2% ידבירו את הכנימות הללו.

כשותית בכרמי ענבים
פטרייה התוקפת עלווה ואשכולות. בצד העליון של העלים מבחינים בכתמים צהובים גדולים ובצד התחתון רואים עובש לבן הנראה כקמח. לא להתבלבל התפטיר הלבן שייך לפטריית הכשותית ולא לפטריית הקימחון. הפטרייה תוקפת גפנים במישור החוף ובשפלה הפנימית היכן ששוררים תנאי לחות גבוהים. בהופעת נגיעות מומלצים טיפולים בטימורקס גולד בריכוז של 1% אחת ל-10 ימים .

פטריית הקמחון
מנגעת לבלוב צעיר של ורדים, תפוח ועוד. קמחון מנגעת את אשכולות הענבים הירוקים וגורמת להתייבשות והסתדקות הגרגרים. הפטריה תוקפת את כל עלוות הפילכון. קמחון מדבירים ע"י טיפול הדברה בטימורקס גולד 1% או בתכשירי גופרית בתוארית לאיבוק (גפרבק) או נוזלית לריסוס (סולפולי) 1%. כאן מומלצים 3 טיפולים בהפרש של שבוע.

פטריית הגנדורמה
מגיחה מעצים מוחלשים בצורת כובע הבולט מקליפת הגזע. מומלץ להסיר את הכובע ולרסס בתכשיר נחושתי כגון קוציד בריכוז של 0.5% .מרססים את פצע הניתוק בתכשיר זה. פטריה זו מעידה על מצבו הקשה של העץ. אומנם הטיפול לא ירפא את העץ אך ימנע הדבקות של עצים מנבגים של הפטריה.

להמשך קריאה על הדברת מזיקים טיפול לקראת החורף

 

אזהרה: האמור בכתבה זו הינו דעה מקצועית עקרונית של הכותב. השימוש בחומרי הדברה עלול להיות כרוך בסיכונים ומחייב קבלת יעוץ מקצועי פרטני מגורם מוסמך.