ימי האביב מביאים עימם מזיקים מטרידים ועוקצניים ,שמקשים על הישיבה בגינה. טל וינברג מסביר ומציע דרכים לזיהוי ,טיפול ומניעה עם אותם מזיקים.

כתב: טל וינברג, קוטיקולה- מגזין ההדברה הישראלי


בעשור האחרון התבססו בארצנו שני מיני חרקים בעייתיים ביותר – יתוש הטיגריס האסייני Aedes albopictus ונמלת האש הקטנה Wasmannia auropunctata. שניהם נכללו ע"י האיחוד הבינלאומי לשמירת טבע ברשימת 100 המינים הפולשים הגרועים ביותר בעולם, לשניהם יש זיקה חזקה לגינות ושניהם נחשבים למזיקים קשים הפוגעים באדם ובסביבה.



נמלת האש הקטנה - קטנה קטנה, אבל מטרידה גדולה - רקע

כשמה כן היא - "קטנה" ואפילו קטנה מאוד. גודלה כמילימטר וחצי בלבד. קשה מאוד להבחין בה. היא עוקצת וגורמת מטרדים קשים לבאים אתה במגע.
על פי הערכות חוקרים פלישת נמלת האש הקטנה לארץ התרחשה באמצע שנות ה-90 באמצעות משלוח עץ שהגיע מדרום אמריקה לקיבוץ אפיקים. רק בשנת 2006, כ- 10 שנים אחרי, ולאחר תלונות רבות של אנשים מקיבוצי עמק הירדן, הבינו שמדובר בנמלת האש הקטנה.

אופן ההתפשטות
היא שייכת לקבוצת הנמלים "הטרמפיסטיות" - נמלים המועברות ממקום למקום באמצעות בני אדם. היא מתפשטת ברחבי הארץ בעיקר בתוך עציצים ומוצרי גינון שונים הנרכשים במשתלות. מכיוון שהן "תופסות טרמפ" על מוצרים (לרוב מוצרי גינון ובעיקר עציצים) המועברים ממקום למקום ע"י האדם.
ההתפשטות מהירה מאוד - עד לפני שנים אחדות היו ידועים מספר מוקדי נגיעות בקיבוצים אחדים בעמק הירדן, כיום קיימים עשרות יישובים נגועים מצפון הארץ ועד דרומה.

ההיבט האקולוגי
מינים פולשים נחשבים כיום לגורם השני בחשיבותו לפגיעה במגוון הביולוגי ובמערכות אקולוגיות בעולם (הגורם הראשון הוא הרס בתי גידול).
נמלת האש הקטנה מחסלת אוכלוסיות של מיני נמלים מקומיות ופוגעת בחרקים, עכבישים, וחולייתנים כמו זוחלים ואחרים. בין השאר היא גורמת למחלת עיניים ייחודית בחתולים וכלבים הנקראת Florida Spot.

אז מה עושים כנגד נמלת האש

בחצר הפרטית:

  1. מניעה: בודקים היטב כל עציץ, שתיל או עץ חדש לפני שמכניסים לגינה - מצאתם עליו נמלים? אדומות/חומות? קטנות? איטיות? לא טוב!!! נכון, יש נמלים דומות שאינן נמלי אש ונמלים באופן כללי אינן מזיקות ואפילו מועילות, אך לא לוקחים סיכונים. אתם לא תשימו לב ותוך מספר חודשים החצר כולה תתמלא בנמלים קטנטנות ובקיץ הן יחדרו לביתכם. מתישהו תתחילו להיעקץ...

  2. בדיקה: נמלת האש הקטנה מאוד אוהבת חמאת בוטנים. לוקחים 5-10 מקלות ארטיק או כל מקל דומה אחר, טובלים קצה אחד במעט חמאת בוטנים ואת הקצה השני נועצים באדמה באזור מוצל בחצר. מפזרים את המקלות במקומות שונים בחצר וממתינים. מרחיקים כלבים וחתולים - גם הם חובבי חמאת בוטנים. לאחר כשעה עוברים ומסתכלים על המקלות (מסתכלים, לא נוגעים!!!). זיהיתם נמלים קטנטנות? גוון חום (כל הגוף חום כולל ה"טוסיק")? אם כן, תפסו את המקל, שחררו מהאדמה ונענו קלות. הנמלים נפלו מעצמן? לא טוב!!! נמלת האש הקטנה מעמידה פני מתה בשעת סכנה. לא זיהיתם? מצוין ! תמשיכו לעקוב מדי מספר חודשים.

  3. טיפול: לנמלת האש הקטנה מספר מאפיינים המקשים על הדברתה: 1. הקן אינו גלוי. 2. בקן יכולות להיות מספר מלכות. 3. הנמלים יוצרות "מושבות על" – מושבה המורכבות ממספר רב של קינים שפרטיהם חיים בשלום זה עם זה (אין תחרות בין פרטים מקן אחד לקן אחר). קיימים תכשירים שונים לטיפול בנמלת האש הקטנה המורשים לשימוש הקהל הרחב. מומלץ להסתייע במדביר בעל ניסיון.

בשטחים הציבוריים:
רשויות מקומיות מחויבות לטפל בשטחים ציבוריים, לדאוג שלא מתקיימים בהם מפגעים ולבצע הדברות נגד נמלת האש הקטנה על פי תוצאות ניטור. באחריותן לחייב תושבים לטפל בנמלים בביתם ולוודא שאין הן מתפשטות למקומות חדשים.


יתוש הטיגריס האסייני – מסוכן ומטריד - רקע

בשנת 2002 התגלה לראשונה במרכז הארץ יתוש מטריד זה. צבעו שחור, גופו מנוקד בלבן ועל רגליו פסים לבנים אשר על שמם ניתן לו השם Asian Tiger Mosquito. הטיגריס עבר בישראל תהליך קליטה מזורז אשר במהלכו הוחלף שמו ל"נמר". הוא נחשב למין פולש בעייתי מאוד בשל יכולותיו להסתגל, להתרבות ולהתפשט באזורים חדשים מחוץ למולדתו, דרום מזרח אסיה וכך במאה השנים האחרונות הוא חדר והתבסס באזורים רבים בעולם כולל באירופה וארצות הברית.

מאפיינים

יתוש הטיגריס האסייני פעיל בשעות היום המוארות ובעיקר בין הערביים ובערב. עקיצותיו גורמות לגירוד מתמשך, נפיחות ואודם. לעיתים מתפתחת באזור העקיצה דלקת המצריכה התערבות רפואית. נקבת היתוש מטילה ביצים במקווי מים קטנים ובעיקר בתחתיות עציצים, אגרטלים וניקוזים ביתיים בהם מתפתחים הזחלים ואח"כ הגלמים. תוך כשבעה עד עשרה ימים מסתיים שלב הגידול ומהמים בוקעים יתושים מעופפים ועוקצניים. הם נמשכים לאזורים מוצלים ולצמחיה, על כן הנעקצים הם לרוב בעלי בתים פרטיים השוהים בחצרותיהם או ילדים בגני ילדים. חוקרים מזהירים כי מחלות טרופיות כגון קדחת דנגה וצ'יקונגוניה עלולות להתפרץ ביום מן הימים.



מה עושים?

בחצר הפרטית:
קשה מאוד להיפטר לחלוטין מיתושי הטיגריס האסייני, אך ניתן בהחלט להקטין את מספריהם ולצמצם את המטרדים. ייבוש מוקדי המים המשמשים כבתי גידולם הוא דרך הפעולה המומלצת ביותר. לצורך כך, נדרשת מודעות מלאה של התושבים ובעיקר של בעלי החצרות הפרטיות לביצוע פעולות ייבוש לכל אורך השנה ובעיקר בחודשי הקיץ – כל כלי ואף פקק בקבוק יכולים לשמש כבתי גידול ליתושים כל עוד עמדו באוויר הפתוח שבעה ימים ויותר. ישנן דרכים נוספות לצמצום מטרדי היתושים ובניהן:

  1. שימוש בתכשירים דוחי יתושים
  2. הצבת מלכודות מיוחדות ללכידת יתושים.
  3. הדברה מקצועית.

על הרשות המקומית חלה אחריות כוללת בביצוע פעולות אזוריות לצמצום אוכלוסיית היתושים, כולל: ניטור, הדברה ומעקב, אך עיקר תפקידה הוא בהעלאת מודעות התושבים לקיום הבעיה ודרכי פתרונה (ייבוש) באמצעות העלאת קמפיין הסברתי ופעילויות חינוך.

להמשך קריאה על התמודדות עם מזיקים בגינה

-

אזהרה: האמור בכתבה זו הינו דעה מקצועית עקרונית של הכותב. השימוש בחומרי הדברה עלול להיות כרוך בסיכונים ומחייב קבלת יעוץ מקצועי פרטני מגורם מוסמך.