בימי הגשמים מוצפות גינות שנמצאות במקומות נמוכים במי גשמים ומים שזורמים מהמרזב ולעיתים גם בגלל גינות סמוכות או מהכביש.  מומחה הגינון עודד יפה ממעבדת שלפ, ממליץ על טיפול בגינה המוצפת כדי למנוע נזקי צמחיה.

כתב: עודד יפה


הגשם באופן עקרוני טוב עבור גינות. מי הגשמים, שהם למעשה מים מזוקקים, שוטפים עודפי מלחים שהצטברו בגינה ומעודדים תהליכים של התרעננות וחידוש. עם זאת, הצטברות של מים לפרק זמן ממושך יגרום להתפתחות של רקבונות ומחלות.

שלוליות אחרי הגשם

מומלץ ליצור מערכת לניקוז המים העודפים מהגינה- 
הדרך הטובה ביותר היא ליצור חורים קטנים ועמוקים באדמה במקומות שהדבר אפשרי. כך המים יחלחלו לאדמה ויעשירו את מי התהום. אם ניקוז לאדמה לא אפשרי יש ליצור תעלות לניקוז המים אל מחוץ לגינה. במקרה של אדניות או גינות במיכלים צריך לבדוק שפתחי הניקוז אינם חסומים ומבצעים את תפקידם.

לאחר שהמים מסולקים-
 יש להמנע ככל האפשר מדריכה על האדמה הרטובה כדי למנוע הידוק של הקרקע. כדאי להפוך את האדמה על מנת לאפשר לאוויר להכנס.

אם יש בגינה עצי פרי ובמיוחד פירות הדר כדאי להפנות את עודפי המים לערוגות מסביבם – הם לא יתלוננו על עודפי המים. בתקופה זו כדאי לפזר סביב העצים חנקת אשלגן וסופר פוספט שיתרמו להתפתחות העץ ויעניקו מזון נוסף לשורשים.


גינה מוצפת בהרצליה. צילום : נורית לוי

הגשם עלול לגרום לסחף אדמות: הרחקת קרקע טובה אל מחוץ לגינה והבאה אליה של חומרים לא טובים כמו לס, אדמות נחותות, פיח וזהום מהכביש, קוטלי עשבים שהרשות המקומית פיזרה, לכלוך מהגג וכו'. אם הנזק נראה חמור כדאי לבצע העשרה של הגינה באדמה חדשה או קומפוסט. יש לשים לב במיוחד לצמחי תבלין שנמצאים במקום נמוך ועלולים להחשף לחומרים רעילים.

ימי הגשמים הם לא תקופה מתאימה לביצוע שינויים כמו גיזום, החלפת צמחים, שתילה חדשה או דישון. בתקופה זו כדאי להניח לצמחי הגינה להתמודד עם תנאי מזג האויר להתרענן , ולתקן את תקלות הקיץ הארוך, המלחות קרקע או אזורים יבשים.

במצב של עודפי מים- מומלץ לסמן את הנקודות בגינה בהם מצטברים המים ולהזמין איש מקצוע לתכנון ניקוז בגן.

גינות גדולות או בתים פרטיים - אפשר לתכנן איגום מים לתקופות של הפוגה בגשמים ואף לאביב ולקיץ ולבצע החדרת מים אל עומק הגן על ידי סידור אזורים לאגירת מים ומילוי שכבת הקרקע שסופגת מים לתקופה ארוכה.

להמשך קריאה על על טיפול במזיקים בבית או בגינה