כתב וצילם: גלעד מיכאלי , משתלת קרקש, שדה בוקר
גינה עם אופי מדברי, לא חייבת להיות מורכבת רק מסוקולנטים. שילוב של צמח פיסולי כמו אגבה עם רב-שנתי עדין כמו גאורה ורודה יוצר פינה מדברית צבעונית וחסכונית. כתבה שנייה בסדרה
בכתבה הראשונה בסדרת הגינון המדברי ("פפירוס" גליון ו', נובמבר-דצמבר 2020 ) הצגנו את תנאי המדבר הקשים: קור, יובש, קרקע, קרינה, חוסר ניקוז ועוד. הפעם נתאר איך בכל זאת אפשר לתכנן, למרות התנאים הקשים, גינה לתפארת. וכאן חובה להדגיש שלא נשנה את הגינה: הקרקע לא תוחלף, לא תהיה הצללה מלאכותית או שינויים אחרים. תנאי המדבר יישארו כפי שהם. לצורך תכנון מתאים, אציג מספר עקרונות שיעזרו בהצלחת הגינה המדברית.
לא רק סוקולנטים
עבור רוב האנשים, האסוציאציה של "גינה מדברית" היא ערוגת קקטוסים או סוקולנטים עם חיפוי טוף או חלוקים. אך למעשה, באזוריים המדבריים הטבעיים גדלים לא רק צמחים בשרניים. בתי הגידול המדבריים משלבים צמחים בשרניים לצד צמחים ירוקים "רגילים", כל אחד עם ההתאמות הייחודיות שלו לתנאי המדבר. וכך, גינה עם אופי מדברי, לא חייבת להיות מורכבת רק מסוקולנטים. שילובים של צמח פיסולי כמו אגבה עם רב-שנתי עדין כמו גאורה ורודה יוצר פינה מדברית צבעונית וחסכונית.
כמה ירוק?
בעלי גינות לרוב לא מעוניינים בגינה מדברית עם צמחי מדבר, אלה אומרים שיש מספיק מדבר מסביב, ולא רוצים אותו גם בגינה. אבל הגינה לא חייבת להיות דיכוטומית, כלומר, אפשר גם וגם. לב הגינה יכול להיות ירוק ושופע – דשא, צמחיה ואפילו טרופית, עצי פרי. בשוליים - מדברית - צמחים שדומים לסביבה הטבעית או כאלה שמסתדרים עם התנאים, בלי שינויים מיוחדים. כמו כן, אם הגינה גדולה, אזור הביניים יכול להכיל גם צמחים יובשניים, ים-תיכוניים.
ומה עם דשא?
מדשאות יוקמו רק אם משתמשים בהן, לא לשם המראה בלבד. מה זה להשתמש? לשבת על הדשא, לשחק עליו כדורגל, להתאמן בגלגלונים, וכו'. לעתים יש שימושים מפתיעים לדשא – לפני שנים התבקשתי לתכנן גינה אצל חוקרת עכבישים, היא רצתה גינה מדברית עם צמחים מיוחדים מדרום אפריקה, אבל ביקשה גם דשא. שאלתי: למה את צריכה דשא? היא ענתה – בשביל להאכיל את החגבים במעבדה, שבתורם משמשים טרף לעכבישים בניסויים שלה. מה לא עושים עבור המדע... זה בהחלט שימוש ראוי לדשא, וכמובן שהסכמתי.
אך אם הדשא לא יהיה בשימוש ונועד רק למראה, ניתן לשתול במקומו צמחים משתרעים חסכוניים במים כמו מיאפורון קטן-עלים, טלמון או ססוביום ולקבל שטיח ירוק בגינה שגם פורח, דורש מעט טיפול ויוצר מראה נפלא לאורך כל השנה.
עצים
אומנם זה עקרון שחל על כל אזור מוכה קרינה חזקה כמו בארצנו החמה, אך במיוחד במדבר הבוהק: כדי שנוכל לנצל את הגינה בכל שעות היום, חייבים צל. אפשר להתקין סככות, אך אין כמו לשבת מתחת לצילו של עץ. מבחר עצי הנוי שנותנים צל ומתאימים למדבר הוא קטן, ויש לשתול את העץ הנכון במקום הנכון. למשל אם רוצים לנטוע את העץ בחלק הדרומי של הגינה, עדיף שהעץ יהיה נשיר כך שקרני השמש החורפיות יוכלו לחדור לבית דרך החלונות הדרומיים. כדאי להימנע מעצים גבוהים ודקים שלא נותנים צל כמו דקלים למיניהם. יש לשים לב שיש מיני עצים שלא מתאימים לקרקע או לאקלים המדברי, על כן יש לבחור את מיני העצים בקפידה, בכתבה הבאה בסדרה נעסוק בבחירת העצים והצמחים המתאימים.
צמחים משתרעים
בנוסף להיותם תחליף יפה למשטחי דשא ירוקים, חסכוניים במים ודורשים טיפול מועט, צמחים משתרעים מסייעים להוריד את הקרינה החוזרת מהקרקע המדברית הבהירה, המחזירה אור באופן משמעתי. משתרעים המכסים את הקרקע מורידים הן את הטמפרטורה והן את הקרינה החוזרת מהקרקע וכך נוצר אקלים נעים יותר בסביבה. כמו כן, המשתרעים משאירים, לאורך זמן, חומר אורגני המשפר את הקרקע הדלה.
צמחים ואבנים
אם יש אלמנט שלא חסר במדבר שלנו זה אבנים - בולדרים וחלוקים, אבני גיר, צור, גרניט, וחול – המדבר מכיל מגוון אבנים בשלל צורות, צבעים ומרקמים. אבנים אלו יכולות להשתלב בגינה ביחד עם הצמחים בצורה טבעית ומעניינת, וכך גם לחסוך במים ובתחזוקה. זה יכול להיות סלע צור עם צמח דגני שעוטף אותו, טרסת אבני גיר עם צמחים משתפלים או חלוקים מתחת לצמחים רב-שנתיים ירוקים. כדאי לשלב אבנים בודדות ולהימנע ממשטחים גדולים של אבנים שצבען לבן, על מנת שלא ליצור בוהק בגינה מהקרינה.
צבע
הצבעים השולטים בנוף המדבר הם חום בהיר, צהוב ואפור. כדאי להימנע מגושים גדולים של צמחיה בצבעים אלה. על רקע האדמה החשופה, הצהבהבה, צמחים אפורים אינם נראים טוב. כמו כן, אבק מצטבר על העלים ושיחים בהירים רק מוסיפים לשממה. לדוגמה שיחים כמו לבן-עלה, שהוא צמח בהיר שבגינה במרכז הארץ יבלוט על רקע הירוק, במדבר כאשר הוא לא פורח, הוא ייבלע ברקע. על כן, כדאי לשתול את הצמחים הבהירים או שבצבעים המדבריים בסמוך לצמחים עם צבעים חזקים כמו דודנאה "דנה" או אוג בכדי לצור ניגודיות צבעונית למשך כל השנה.
לסיכום, אפשר לתכנן גינות מדבריות שימושיות וצבעוניות למרות המגבלות. לא צריך לנסות להעתיק גינות מהמרכז או מהצפון, שם התנאים מתאימים למגוון גדול יותר של צמחים. צריך לשנות קצת את הגישה, להיות יותר יצירתיים, להתאים את הצמחים וכך להקים גינה יפהפייה גם במדבר.
ליצירת קשר עם גלעד
להמשך קריאה על צמחים לגינה מדברית .