המים משפיעים על נפשו של האדם ומשרים תחושה של רעננות, חיוניות ומרגוע. לפיכך, יש חשיבות רבה לשילוב אלמנט מים בגינה. בכתבה זו ובהמשכיה נצלול לעומק נושא בריכות הנוי.

כתב: נועם גרטלר צילומים: נורית חרמון

המים היו מאז ומתמיד מושג לכמיהה של בני האדם, בהיותם מקור חיים שהביא שגשוג והצלחה. לפיכך, שילוב המים כמרכיב עיצובי בגן היה חשוב כבר בתרבויות קדומות.
באנגליה, לפני כ-500 שנה, החלו מעצבי הנוף להשתמש במוטיב המים בעיצוב הגן. גישה זאת נתמכה ועודדה ע"י המלכים האנגליים, שרצו לפאר את אחוזותיהם. לצורך זה הוטו אפיקי נהרות ומימיהם הוזרמו לאורך הגנים. בהמשך, בעידוד המשפחה המלכותית (בשנת 1931), החלו מעצבי הנוף לבנות פארקים שיועדו לקהל הרחב ובריכות המים הפכו למרכיב חשוב בהם.

לוטוס לבן

כדברי לורד ג'ורג' סיטוויל, אחד ממעצבי הגנים הידועים באנגליה: "המים הם הדבר הכי קסום מבחינה חזותית ומעבר לתפיסתו של האדם כמאפיין נוף הגן".
מעצבי הגן האנגלי השתמשו במוטיב המים כאלמנט המשקף את הנוף, נותן תחושת שטח ומרחב ומאפשר צירי מבט ארוכים ורחבים.

בריכת נוי עגולה עשויה מיריעת פי.וי.סי עם שפה מאבן


גם בגן היפני יש למים תפקיד חשוב, והם אחד ממרכיבי היסוד הכוללים גם עצים וסלעים. השילוב ביניהם יוצר שלמות והצופה רואה עצמו כחלק משלמות זאת. שורשיהם של מוטיבים מרכזיים אלו נעוצים בתקופה קדומה כאשר המים, הסלעים והעצים ביפן נחשבו לחומרים מקודשים. בעבר, היה נהוג למקם שם את הבתים סמוך לאגם ולעתים כל הבנין נבנה מעל פני המים. היפנים רואים במים אלמנט של טוהר וקדושה שמגן עליהם מפני רוחות רעות.
השקפת העולם היפנית רואה בגן חלק מהבית וכשם שהבית והגן התמזגו ונעשו אחד, כך התמזגו גם האדם והטבע.
מעצבי הגן היפני עיצבו את הגן כמיקרוקוסמוס של הטבע ואלמנט המים נועד לסמל ים, אגם, בריכה או נהר. היפנים ייחסו חשיבות רבה לאופן המעבר מעל אלמנט המים. אחת הדרכים היתה אבני פסיעה המונחות במים ומאפשרות מעבר נוח ובטוח.

אגן מים


הגשרים נבנו מאבן או מעץ והם תוכננו להיראות כמונחים באופן טבעי וכחלק מהעיצוב הכולל של הגינה.
חשיבה רבה הוקדשה למיקום המדויק של הסלעים שהונחו בתוך המים הזורמים, כדי שיוכלו לספק מגוון רחב של רעשים נעימים. אלמנטים אלו נבנו סמוך לבית ובמקום נוח לצפיה.
אלמנט מים נוסף, קל לביצוע, שנפוץ בגנים היפנים הוא קערית שעליה מטפטפים מים. על צליל טפטוף זה אמר אחד מאומני העיצוב היפני, מסטר סן נו ריקיו: "כאשר אתה שומע את קול טיפות המים הנופלות לתוך קערית האבן אתה מרגיש שכל אבק מחשבותיך נשטף ממך".
ממחקרים שנעשו בתקופתנו נמצא שהמים משפיעים על נפשו של האדם ומשרים תחושה של רעננות, חיוניות ומרגוע. ואכן, במהלך השנים האחרונות ישנה מודעות רבה לשילוב אלמנט המים בגינה.
בכתבה זו ובהמשכיה ניתן המלצות לגבי התקנה ואחזקה של בריכת נוי בגינה.

סוגי בריכות נוי

גודל בריכות נוי נע בין קטנות מאוד (אגן) שאין בהן בדרך כלל תחלופה של מים וגם לא אמצעים לסינונם; לבין בריכות גדולות של 10 מ"ר ויותר, שהן מערכות אקולוגיות מורכבות עם אמצעים לסחרור המים ולסינונם. בתווך, יש ואריאציות של גודל ושל מערכות הטיפול במים. את ההחלטה על הגודל הרצוי של הבריכה נעשה על פי גודל החצר ומידת ההשקעה שאנו יכולים ומוכנים לעשות. הבריכה הפשוטה ביותר היא כאמור אגן, כמו למשל עציץ חרס שטוח. בבריכות מורכבות יותר יש משאבה לסחרור המים ומערכת סינון פשוטה, ואת המים אפשר להוציא דרך מזרקה. אפשר גם לבנות את הבריכה משני חלקים: אגן אגירה עליון ואגן תחתון, כשהמים עוברים ביניהם במפלים או בתעלה. הבריכה הגדולה היא מיקרוקוסמוס בפני עצמה. תהיה בה משאבה ומערכת סינון, נשתול בה צמחי מים ובמרבית המקרים גם נגדל בה דגי נוי. בניית בריכה כזו, שתהיה מאוזנת מבחינה אקולוגית, היא תורה שלמה. את הבריכות ניתן לבנות מחומרים שונים, כשהמקובלים ביותר הם בנייה באבן או בבטון, בריכה יצוקה מפי.וי.סי או בריכה המוקנת מיריעת פי.וי.סי.

השיקולים שצריך לקחת בחשבון בתכנון בריכת הנוי

  1. הבריכה צריכה להיות ממוקמת כך שתיראה בקלות מנקודת הישיבה המרכזית: המרפסת, פינת הישיבה ו/או הפטיו אך רחוקה מספיק שרעש המים לא יהפוך למטריד.

  2. הבריכה צריכה להיות רחוקה ככל האפשר מעצים. נשירת העלים והזרעים גורמת לזיהום המים.

  3. מכיוון שהמים מושכים ילדים קטנים, יש לתכנן את הבריכה והאזור הסובב אותה כך שתמנע מהם סכנה.

  4. כבלי חשמל וחיבורי חשמל - במידה ויש צורך בהם - יותקנו ע"י חשמלאי מוסמך. 

שלבים בתכנון בריכה

  1. שרטוט מידות הגינה, מיקום העצים והצמחים.
  2. שרטוט הבריכה במקום המיועד.
  3. סימון מידות הבריכה בשטח ע"י שימוש בפיסות עץ או אבן.
  4. תכנון שטח שפת הבריכה, שטח זה חשוב מכיוון שהוא משמש מקום שתילה לצמחי הגדה, ומקנה לבריכה את המראה הטבעי שלה. 

ניתן לבנות את הבריכה במהלך כל עונות השנה. את צמחי המים מומלץ לשתול בחודשי האביב ובקיץ. 

לבחירת צמחי מים לבריכת נוי

להמשך קריאה על בריכת נוי ירוקה