לא משנה באיזה אופן תשתלו, תטעו, או תזרעו, ולא משנה איך תגזמו ותעצבו ותטפחו - הצמחיה היא העור והשרירים והיופי האמיתי של הגן. לא תלוי בסגנון בניה זה או אחר, או באופנות - היא במקור האמיתי להנאה ועונג צרופים לכל החושים כולם. הפעם על העצים, המהווים את השלד הצמחי של הגן.

כתבה: עפרה קורן

בחירת הצמחים לגן היא לעתים קרובות מבחנו העיקרי של המתכנן. בחירת הצמחים, קיבוצם לקבוצות ושימוש בהם על מנת להשיג את האפקט או הדרישה הספציפיים הרצויים הם המבחן האחרון והקובע מכל שלבי התכנון. למרות שצמחים, כבודדים, יכולים להיראות נאים ומוצלחים, הרי ש"אפקט המסה": שתילתם בקבוצות בשילוב עם צמחים נוספים - הוא שיקבע אם הישגנו את המטרה שהצבנו לעצמנו בעת התכנון.
לעתים מעדיף המתכנן לראות בראשו את הגינה המוגמרת, ומשם ללכת לאחור ולפרוט אותה לפרטים וצמחים בודדים, שייצרו את המראה שראה בעיני רוחו. לעתים הוא מעדיף לבחור את הצמחיה ולבנות על פיה את הגינה. נסו לראות איזו מן השיטות מתאימה לכם ביותר.

בחירה לא נכונה של עץ- שורשי אלביציה צהובה עלולים להרים את המדרכות
הסתובבו בגינות בסביבת מגוריכם והתבוננו: האם יש צמחים הנראים "מסכנים ועלובים" לעומת אחרים הנראים מלבלבים וחזקים? לא כל הצמחים מתאימים לסביבה בה הם נשתלים - אז עשו שיעורי בית ובדקו אלו צמחים מתאימים לאזור בו אתם חיים, ואל תנסו לגדל עצי ערמונים בבאר שבע. זה לא ילך. באופן כללי, במרבית המקרים, הדרישה מגינה - מעבר לדרישות האסתטיות - היא שתהיה קלה לתחזוקה שוטפת, רצוי חסכנית במים, שתהיה צבעונית, ושתספק עניין ויזואלי לאורך כל השנה כולה בחירת הצמחיה שלכם בעודכם חובשים את כובע המתכננים צריכה לפגוש את הפרוגרמה שלכם כאשר הינכם חובשים את כובע הלקוח.

שלד הגן

הצמחים הראשונים שנבחר יהוו את השלד של הגן - זה שהוא קבוע ומהווה גשר עיצובי ותכנוני בין המבנים לשאר הצמחיה. מספר סוגי צמחים יכולים למלא תפקיד זה, אך בראש וראשונה הוא מוטל על העצים, שבבחירתם יש לנקוט זהירות כפולה ומכופלת. לא למדוד אותם על פי מה שנראה כרגע במשתלה, אלא כיצד ייראו ויתנהגו בבגרותם! אין לך כאב לב גדול יותר בגן, מאשר לכרות עץ נאה ובוגר, רק מפני שלא התאים מלכתחילה למקום בו הוא נשתל.
העצים הם התקרה - הגג של הגן. בחירתם חשובה בעיקר בגינה הקטנה - שלא יהיו ענקיים מדי יחסית לבית, ששורשיהם לא יחתרו מתחת לשבילים הבנויים או מתחת לרצפת המבנה או המרפסת, ושלא ישירו פירות בלא הפסק. פשוט מאד להיכנס למשתלה ולקנות עץ ששמענו אודותיו או ראינו אותו אצל חבר, אולם רצוי לזכור שלגבי העצים - יותר מכל אלמנט צמחי אחר הגן - טובה המימרה: "סוף מעשה במחשבה תחילה", אז בואו ונקדיש רגע ל - "איך בוחרים עץ". לשם כך כדאי שנרכיב פילטרים ונסנן לנו בדיוק מה אנו דרושים מן העץ.

מהי מטרת העץ?

האם העץ בגינה אמור לספק צל בלבד? או שמא אנו רוצים עצים שגם יתנו פרי? אולי תפקידו של העץ יהיה להסתיר חלקים פחות נאים מן הבית? ואולי לאטום את החוץ ולשמור על פרטיות הגינה? האם נרצה גוש ירוק של עצים שיהווה רקע לאלמנט נופי? או שעל העץ לעמוד בבדידות ולשמש נקודת פוקוס? אולי נרצה אותו על מנת שישמש מסגרת לנוף רחוק או על מנת לחלק את שטח הגינה? בכל מקרה כדאי שנגדיר מראש את המטרה לשמה אנו רוצים את העץ.

עץ ירוק עד או עץ נשיר?

עץ נשיר יכול להיות מתאים אם תפקידו להצל בקיץ על פתחי הבית. במקרה כזה הוא חסר עלים בעונה הקרה. ומאפשר לשמש החורפית לחדור את תוך הבית בעוד בקיץ הוא ירוק ומעניק צל אם מדובר בעץ שתפקידו להעניק פרטיות בגן - אולי נבחר דווקא עץ ירוק-עד וצפוף עלווה? הכל בתאם למטרה לשמה אנו זקוקים לו.
עצים בעלי עלווה צפופה יוצרים תחתם מיקרו-אקלים שונה - צל, לחות וכד', כדאי לחשוב אלו צמחים יכולים לחיות בתנאים אלו, ואם הם מתאימים לשאר הגן.
עצים גם יכולים למנוע מצמחים מתחרים על מזון ומים לצמוח בקרבתם. במקרה כזה יש לקחת בחשבון תכנון אחר מתחת לעץ, ולא שתילת צמחיה.

תנאי גדילה, דרישות ורגישויות

בדקו איזו קרקע קיימת בגינה: סלעית, גירנית, מלוחה, חומצית, אטומה, כבדה או קלה. לכל אלו יש השלכות על צמחים שאנו בוחרים וכדאי להתייעץ במשתלה עם בעל מקצוע. פרמטר נוסף הוא באיזה אזור אקלימי אנו מתגוררים (חום, קור וקרות, רוחות חזקות ויבשות, רוחות מלוחות מן הים) - גם לאלו יש השפעה מגבילה על בחירת הצמחים. עצים מסוימים רגישים למחלות ולמזיקים וכדאי לוודא שבוחרים עץ חזק ועמיד.
גם לתדירות הטיפולים יש חשיבות: באיזו תכיפות יש לדשן ולגזום אותו, כמה מים הוא צורך ועד כמה קל או קשה לעצב אותו לצורה הרצויה. וחשוב מכל: "מה יהיה מראה הילד לכשיגדל?" זכרו שאתם קונים במשתלה עץ קטן ונאה למראה, ותוך 10 שנים אתם עלולים לגלות שטיפחתם משהו גדול ושתלטני מכפי שתוכלו לעכל. וודאו היטב מראש מה יהיו גובהו וקוטרו של העץ בבגרותו!
ניתן לרכוש גם צמחים בוגרים, והשקול הוא בעיקר עניין תקציבי, אך בידקו היטב את סיכויי הקליטה של העץ, ובקשו אחריות לכך!
מטרדים העצים יכולים להוות מטרד לא קטן בגן. כדאי להישמר מעצים שפירותיהם רעילים או עצים שפריחתם גורמת לאלרגיות. כדאי לוודא אם העץ קוצני, אם הוא בעל ריח לא נעים או ניחוח כבד מדי, אם הוא משיר פרי רך המטנף את המדרכה או אגוזים שיש לאסוף מן הדשא לפני (!) הכיסוח, או שהוא מפריש כמויות גדולות של שרף דביק. עץ בעל שורשים שטוחים, למשל, עלול "להרים" לכם את אריחי השבילים או המרצפת ולדכא צמחים סמוכים לו במהלך התחרות על המים והמזון, ואילו עצים אחרים לחילופין, עלולים להצמיח סביבם אינספור "צאצאים" שקשה להיפטר מהם. כדאי גם לוודא שהעץ שבחרתם לא מהווה סכנה לחוטי החשמל והטלפון מעל לחלקה. עצים מסוימים גם עלולים להיות בעלי תוחלת חיים קצרה, וזהו גורם נוסף שכדאי להתחשב בו בבחירת העץ. אם אתם מתכננים לטווח רחוק, או רק לשנים הקרובות - תהיה לך השפעה על בחירת העצים בגינה.
ישנם עצים שגדילתם איטית ואפילו איטית מאוד, ולעתים לא הגיעו למלוא גודלם והדרם במהלך חיי אדם (כאלה הם מרבית עצי א"י). לעומתם, יש כאלה שאצה להם הדרך והם מגיעים לשיא תפארתם במהירות רבה יחסית.

מופע חיצוני

פריחה מרהיבה יכולה למשוך את העין ולגרום לנו לרצות עץ מסוים, אך כדאי לזכור שהפריחה נמשכת בסך הכל פרק זמן קצר יחסית, ושגם לאחריה העץ צריך להיות בעל מופע נאה. פירות קישוטיים לעומת זאת, נשארים על העץ פרקי זמן ארוכים יותר מן הפרחים וכן כדאי לקחת אותם בחשבון. מה גם שרבים מהם נושאים פירות דקורטיביים דווקא בתקופת הסתיו, בה הפריחה לא במיטבה.
המבנה הפיסולי של עץ ומרקם העלווה שלו הם הגורמים החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון בעת הבחירה, שכן הם נותרים תמיד, בלא קשר לעונתיות הפריחה

עצי נוי מול עצי הפרי

עד לפני שנים לא רבות, נמנעו בארץ מלנטוע עצי פרי בגינון הציבורי, וגם בגינון הפרטי המליצו להימנע מכך. בקיבוצים נאבקו הגננים בתושבים שרצו עצי פרי בחצר הבית.
הסיבות היו רבות, אולם בעיקר- עצי הפרי דורשים טיפול רב יחסית, ואם לא יטפלו יהפכו לפונדקאים של מזיקי ומחלות שיפגעו במטעים באזורים הכפריים שסביבם, וגם-הפרי עצמו עלול להפוך למטרד. כולנו מכירים חברים שבכל פעם שמגיעים אליהם-יוצאים עם ערמות של ענבים (ולא תמיד משובחים ביותר), עם לימונים ורימונים, חלקם מתולעים ועקוצים ועוד.
היום כבר ברור שהגן הפרטי יכול להוות שילוב של השניים, אולם באם בחרתם להכניס לגן עצי פרי - כדאי לקחת בחשבון שתצטרכו גם לטפל בם, ולאסוף את הפירות שלא יהפכו למטרד מלכלך. חלק מעצי הפרי הם בעלי ערך עיצובי-דקורטיבי בפני עצמם. וכדאי לשקול זאת כאשר מחליטים להכניסם לגינה.

עצים מקומיים מול עצים מיובאים

יש כיום נטייה לחזור אל העצים הים-תיכוניים המקומיים, שמתאימים לתנאי הסביבה, לקרקע ולאקלים. נטייה מבורכת היא זו, שכן קיימים צמחי מקומיים רבים שהם רבי נוי, ולא נכנסו עד כה לגינה רק בשל היותם "פושטים" מדי. במשך השנים התאקלמו כאן אינסוף צמחים מכל רחבי העולם שמשכו את העין הרבה יותר. עם הדגש על החיסכון במים, אורך חיים ועמידות העץ למזיקים, חוזרים המתכננים לאיטם אל הצמחיה המקומית, ומשלבים אותה בצמחיה זרה,
בכל הנוגע לחיסכון במים, קיימים בארץ עצים ושיחים מאוסטרליה ומדרום אפריקה, המתאימים לתנאי הארץ, כך שניתן לגוון את מראה הגן.
כדאי לכלול משני הסוגים גם יחד בתכנון, על מנת להעניק מראה רבגוני לגן, ועם זאת לשמור על צביון ים תיכוני המתאים לאזור בו הוא מצוי

 להמשך קריאה על צבע בגן