גינון עם בשר - שילוב סוקולנטים בעיצוב גינה

כדי לקיים גנים צבעוניים תוך חסכון במים ניתן להשתמש בצמחיה בשרנית, שנותנת מופעי פריחה וצבעי עלווה יפים. גינות כאלו הוקמו בשנים האחרונות בגני האוניברסיטה העברית בירושלים, הן בקמפוס של הר הצופים והן בגבעת רם. האם זהו פתרון ראוי לחסכון במים ובעבודה?

מאת: ד"ר יצחק בירן,
צילומים: יצחק בירן, שירי בירן

משבר המים העולמי, שפגע קשה  גם במדינות כמו ארה"ב, הביא בהכרח לחשיבה כיצד לקיים גנים יפים תוך חסכון משמעותי במים. פרט לאמצעים כמו הקטנת המדשאה או חלוקת הגן לשלושה אזורים שרק אחד מהם מושקה בתדירות גבוהה, פותח כיוון של שימוש בצמחיה עמידה ליובש. בישראל, לגינון כזה יש שתי אופציות:

  • צמחיה ים תיכונית עמידה ליובש.
  • צמחים בשרניים.

מבחינת הסגנון ברור כי שימוש בצמחים ים תיכונים מתאים יותר לגינון אצלנו, אולם קשה להפיק מהם מופעים של פריחה וצבעי עלווה כפי שניתן ע"י שימוש בצמחים בשרניים (סוקולנטים).

  

  ×©× ×™ אתרים עם צמחי מוקד. במרכז, מערכת ההשקיה שנפסלה ×¢"י הביקורת עקב כיסוי לא מלא ופורקה

 

חיפוי כל השטח בחלוקי נחל מ-5 גדלים 1-5

בין צמחים אלו ניתן למנות את הקקטוסים, משפחה שעברה שינויים מורפולוגיים ופיזיולוגים במטרה לשרוד באזורי מדבריות בעולם, בעיקר בחצי הכדור הדרומי – אפריקה ואמריקה הדרומית.

למשפחה זאת אפשר לצרף עוד 30 משפחות בוטניות, שרק חלקן עברו שינוי לכיוון של צמחים בשרניים כמו משפחת החלבלוביים. אם קוצים מהווים בעיה, יש אלפי מיני צמחים בשרניים שאינם קוצניים ויש להם עלים בשלל צבעים וסידורים.

בשנותיה הראשונות של המדינה נעשו נסיונות לשימוש בצמחים בשרניים במגזר המוניציפאלי. דוגמא בולטת היא בבאר שבע, בה שכונה שלמה תוכננה עם צמחים בשרניים. התוצאה לא היתה מלבבת, בעיקר משום שמספר המינים בו השתמשו היה קטן ולא מעניין.

חלקת צמחים בשרניים בקמפוס הר הצופים.

ביקור בגן הסוקולנטים היפה בעולם, שהוא חלק מגני הנטינגטון בלוס אנגלס, מאפשר הצצה לגינון יפה במיוחד שכולו מבוסס על מגוון רחב של צמחים בשרניים. תנאי האקלים בדרום קליפורניה דומים להפליא לאלו שבאזור הים התיכון, כמו בישראל, ובגן הזה ניתן לקבל השראה לפיתוח כיוון כזה בארץ.

חלקת צמחים בשרניים בגן הדגמה בקמפוס גבעת רם ממנה נלקחו יחורים לשתילה

בישראל יש גנים רבים המבוססים על אוסף של צמחים בשרניים. היפה ביותר לדעתי הוא הגן בקיבוץ מעגן מיכאל. תורמים לכך: גילם הבוגר של הצמחים, מבחר המינים והארגון בשטח – טופוגרפיה וצירופי מינים.

גני האוניברסיטה העברית בירושלים בהר הצופים ובגבעת רם עוברים בשנים האחרונות תהליך של חסכון במים וברמת האחזקה. אחד הכיוונים שנבדקים באופן מעשי הוא תכנון מחדש עם צמחים בשרניים של חלקות שדורשות שיקום (חלק מהאתרים שכבר בוצעו מופיעים בתמונות המלוות כתבה זו).

מיכל בקמפוס הר הצופים שכולו נשתל עם יחורים שנלקחו מחלקות צמחים בשרניים בגבעת רם. במרכז אגבה Ageve

כיווני התכנון הם:

  1. גינון של חלק מהשטח כאשר רוב השטח נשאר חשוף
  2. גינון במיכלים עם צמחים בשרניים
  3. גינון לכיסוי מלא של השטח על מצע טוף-כבול
  4. גינון של חלק מהשטח עם חיפוי קרקע מלא ע"י בד גיאוטקסטיל מכוסה בחלוקי נחל בעובי ממוצע 8 ס"מ.

שיקולים תכנוניים

צמחים בשרניים כוללים מגוון צורות גדול. חלקם יכולים לשמש כצמחי מוקד להדגשה עקב צורה, צבע וגודל בולטים. חלקם משמשים כצמח כיסוי או כרקע לצמחי המוקד.

חלקת צמחים בשרניים בקמפוס הר הצופים.

באזורים גבוהים יש לקחת בחשבון שצמחים בשרניים עלולים להיפגע מהקור. לפני שנה, בגני האוניברסיטה היה נזק מהשלג הכבד, שפגע בעיקר בקצה העליון של קקטוסים עמודיים גבוהים. השנה, הנזק היה בעיקרו פגיעות קור בעלים של צמחים בשרניים שאינם ממשפחת הקקטוסים. למרות הפגיעות, הצמחים לא מתו וגדלו מחדש. לפיכך, לפני תכנון עם צמחים בשרניים מומלץ לבדוק את התאמתם האקלימית, הנחיה שנכונה באופן גורף לכל תכנון עם צמחיה.

חלקה בגן ליד בנין הנדסה חדש בקמפוס גבעת רם שממנה נלקחו יחורים לשתילה

בכל אחד מ-45 האתרים ברצועת הגן בגבעת רם יש צמח מוקד אחד במרכז. סביבו יש צמחים קטנים יותר שמספקים חוויות צבע, טקסטורה וצורה. פריחת צמחים בשרניים נקבעת לעתים ע"י אורך היום. חלקם פורחים רק ביום קצר (מיני ניצנית וצורית למשל), צמחי כיסוי כמו אפטניה פורחים לאורך כל עונת הגידול ואילו טלמון פורח רק ביום קצר למשך 3-2 שבועות. יש צמחים בשרניים שפורחים רק פעם אחת בחייהם ולאחר מכן הם מתים, כמו מיני האגבות השונים, שפורחים לאחר 7 עד 50 שנה.

חלק מ-45 אתרי השתילה בנפח 180 ליטר של מצע "אודם 7"

אגבה אמריקנית 'מדיופיקטה אלבה' (Agave Americana 'Mediopicta Alba')  היא אחת מהאגבות היפות ביותר עקב צורתה המיוחדת והפס הלבן במרכז העלה. צמח זה משמש להדגשה כיחיד או כשלישיה בחלקת גן בהר הצופים וכן בחלק גדול מהאתרים השתולים בגן בגבעת רם.

צמחים בשרניים אחרים שאני מעדיף (רשימה חלקית ביותר):

קלנדרינה נאה (Calandrinia spectabilis) - צמח קטן עם גידול מהיר היכול לכסות שטח עד 1 מ"ר. תפרחות  גבוהות עם פרחים סגולים יפים, פורח במשך חודשים ארוכים.

ניצנית רבועה (Kalanchoe tetraphylla) – צמח בעל עלים עגולים גדולים עם גוון אדום. הפריחה גבוהה, לאורך רוב השנה.

טלמון ריסני (Drosanthemum Hispidum) - צמח כיסוי עם פריחה יפה בסוף החורף. הפריחה הסגולה מכסה את כל נוף הצמח. לאחר הפריחה, הגידול החדש מכסה על  שאריות הפרחים. מתאים גם כצמח בכות - יכול להשתלשל לאורך כמה מטרים.

צורית (Sedum) - הסוג כולל מינים רבים עם צבעי עלווה בגוונים רבים ופריחה צהובה, ורודה ועוד.

טיפול בגן סוקולנטים

צמחים בשרניים יש לגדל רק במצע עם ניקוז מצוין (דוגמה למצע מוצלח: 70% טוף 4-8 מ"מ, 30% כבול בינוני). זה מאפשר השקיות צפופות בשלב הגידול הראשון בו מעוניינים בצמיחה מהירה עד לקבלת לגודל הרצוי. לאחר מכן ניתן להגדיל את מרווחי ההשקיה עד לרמה של כשליש יחסית להשקיית מדשאות.

צמחים בשרניים שגדלים במצעים אינרטיים יש לדשן באופן רציף. שינוי צבע העלווה מירוק לאדום בחלק מהמינים נעשה ע"י הוספת זרחן ואשלגן או הפחתה של החנקן.

להמשך קריאה על עיצוב גינה עם שיחים ורב שנתיים אחרים