תרבות הגינון באי טייוואן מושפעת רבות מאמנות הגן בסין, ביפן וגם מתרבות הילידים באי והיא משלבת מסורת עתיקה עם השפעות של ימינו המודרניים
כתבה וצילמה: מיכל נהרי*
אמנות הגינון הסינית, בת ה-3500 שנה, מגלמת בתוכה את פילוסופיית היין ויאנג. מים, סלעים, צמחיה ומבנים מוצגים בגן באיזון הרמוני. התוצאה היא גן מתוכנן ומטופח בקפידה. הגנים המסורתיים היו במקור גני הקיסרים שנועדו גם להנאה וגם על מנת להרשים. גנים אינטימיים יותר הוקמו על ידי המלומדים, פקידי הממשל והסוחרים, לצורך מפלט מהעולם החיצוני, התבוננות בטבע ולימוד. בגנים אלו הנוף אידיאלי ומיניאטורי ומבטא את ההרמוניה בין האדם לטבע. ברובם לא ניתן לראות את כל הגן במבט ראשון, והוא מתגלה תוך כדי הליכה בשביל טיול לאורך חלקיו השונים. העובדה שהגן מוקף חומה מאפשרת התנתקות מסביבה. הגן יכלול בריכת מים אחת לפחות, כשהיא ממוקמת בדרך כלל במרכז הגן והביתנים השונים מקושרים על ידי שבילים מתפתלים.
גנים בטייפה - בירת טייוואן
גן מוזיאון הארמון ZHISHAN – תכנון הגן מבוסס על מסורת הגן הסיני. הגן הוקם ב-1985 והוא חלק ממוזיאון הארמון הלאומי, שנוסד בשנים 1964-5. המוזיאון מכיל כ-700,000 פריטים של אמנות סינית, כשמקורן של היצירות בעיר האסורה בסין. פירוש השם "זישאן" – "גן הנדיבות המושלמת" והוא משקף את הסגנונות של שתי מסורות גנים: סונג ומינג. שטח הגן 1.88 דונם.
כמו בגן הסיני הקלאסי - גם כאן פתח בחומה מכניס את המבקרים לחלל פנימי המאפשר התנתקות מהסביבה העירונית ומהמבקרים הרבים במוזיאון.

הביקור בגן מאפשר מבטים אל בריכת מים במראה טבעי, אל ביתנים וגשרים, סלעים ועצים בפריחה ואל מגוון הצמחים שבו. עצים וסלעים סודרו על מנת לעצב נופים מושלמים קטנים. בתרבות הסינית העצים מעוצבים וגזומים בקפידה כך שהגזע יישאר ישר. ענפים נתמכים על מנת שיעמדו במשקל השלג או סופות הטייפון.
פארק דא'אן - פארק מרכזי ופופולרי בטייפה, המהווה ריאה ירוקה בעיר. זהו פארק אקולוגי ששטחו 26 דונם עם סביבה המדמה יער. המקום הוגדר כפארק בתוכניות העירוניות כבר בשנת 1932, אך ההחלטה להקים אצטדיון במקום לוותה בהתנגדויות של פעילי סביבה והביאה לעיכוב בפתיחת הפארק. ההתנגדויות עזרו והפארק נפתח לקהל בשנת 1994 לאחר פינוי פלישות והריסת מבנים לא חוקיים על ידי העירייה.

רצון הרשויות היה שהפארק ימלא תפקיד דומה לזה של פארקים עירוניים גדולים בעולם, דוגמת סנטרל פארק והייד פארק, מקום מנוחה מהמולת החיים. הפארק שקם הוא ריאה ירוקה גדולה ומשמעותית בלב אזור אורבני מרכזי.
בפארק שתי בריכות, ביתנים, פסלים, אמפיתאטרון, מגרשי משחק, שבילים מוצלים ומגוון עצים בוגרים. בנוסף ניתן לראות בעלי חיים כמו סנאים, ברווזים, אנפות, צבים ועוד.
שעות הבוקר המוקדמות מוקדשות להולכי רגל ולרצים. בנוסף מתרגלים כאן טאי צ'י ומתעמלים, ובערב מתקיימות הרקדות של ריקודים סלונים.
גן מודרני XINGGUO - ממוקם בחלקיה המסחריים של טייפה, צמוד לשכונת מגורים. בעבר היה במקום מחנה של חיל האוויר ואזור לינה של חיילים יפניים, לאחר מכן נבנה במקום חניון זמני. כשהתחבורה הציבורית התפתחה (מספר קווי רכבת עוברים בסמוך) הוחלט שניתן לוותר על החניון ולהקים במקום פארק. ההקמה התקיימה תוך שיתוף הציבור ובאה לענות על המחסור בשטחים ירוקים באזור.

הפארק נגיש והוא תוכנן לתושבים בני גילאים שונים וגם כמקום מפגש לאנשי מסחר מהסביבה. בשעות הבוקר המוקדמות מגיעה אליו אוכלוסייה בוגרת על מנת להתעמל ובשעות אחרות מבקרים בגן ילדים רבים.
לטובת המשתמשים נוספו אזור ספורט ואזור מתקני משחק, שנועד לפתח את הדמיון אצל הילדים, והוא עוצב בהשראת בסיס חיל האוויר שהיה במקום: תעלה מדמה את שדה הקרב, גבעת הלוחמים מאתגרת את הילדים ומאפשרת להם לטפס ולהשקיף על הסביבה. העיצוב משלב מאפיינים מקומיים, כולל גן סלעים ומטע של שיחי קפה. עצי המקום נשמרו והצמחים שנבחרו מייצגים את חילופי העונות.
מספר מתקנים מאפשרים חיסכון במים, הקטנת אי החום העירוני והתמודדות עם שינויי האקלים, ביניהם מערכת לאיסוף מי גשם: מי הגשמים הזורמים בתעלות הניקוז נאספים למכלים, המים האגורים משמשים להשקיית הפארק.
בעבר, יובל של נהר עבר במקום, וגן המים העכשווי נבנה כדי לשמר זיכרון זה. הוא מבטיח מקלט ליצורי מים בסביבה עירונית עמוסה ותוך הכרה בזיכרונות של רבים מעברו של המקום.
מתחמים מעוצבים
כפר הקשת בענן - בקרבת העיר טאיצ'ונג. הכפר המזדקן כבר מזמן לא נראה כמו כפר, אלא חלק משכונה עירונית. הוא זכה לחיים חדשים כ"גלריה תחת כיפת השמיים". כל פינה בסמטאות מכוסה בצבעים עזים ובציורים פרי יצירתו של האמן מר וונג, צייר מקומי מבוגר וחייל קומינטאנג בעבר שלחם במלחמת האזרחים הסינית.

האי צי'יג'ין בעיר קאושינג - אי צר החוצץ בין הנמל לים ומשתרע לאורך קו החוף של העיר. בתצפית מהמגדלור ניתן להבחין בבניינים צבעוניים, רצף צבעוני שנוצר למרות שבפועל לא תמיד הבניינים סמוכים זה לזה - חלקם על האי וחלקם ביבשת.
שמורת יער אלישן - נמצאת באזור הררי, המגיע לגובה של 2600 מ'. המבקרים מגיעים לכאן לצפייה בזריחה ובים העננים. שביל עץ מלווה ברושים ועצים עתיקים ומפוארים אחרים בני אלפיים שנה, העצים העתיקים מהווים נקודת ציון חשובה בביקור בפארק. בית הגידול המיוחד, עם מגוון של צמחים ופטריות, מושך אליו בעלי חיים שונים: ציפורים, זוחלים ויצורי מים.

באזורים נמוכים יותר בטייוואן ניתן להבחין בעץ הקלרוטריה (פנסית דו-נוצתית) המוכר לנו מהגינון בארץ. זהו עץ שמוצאו במזרח אסיה, ובטייוואן הוא צומח בטבע וניתן לראות פרי ופריחה על אותו ענף. יש תת-מין אנדמי לטייוואן: עץ הגשם המוזהב הטייוואני, עץ שנחשב למין פולש באוסטרליה.
ניכר שיש חשיבות לטיפוח צמחיה באזורים העירוניים באי: ברחובות הוותיקים מטפחים צמחים במכלים, אתרי בנייה מלווים בקירות ירוקים ובטייפה מתקיים שוק ענק למכירת צמחים, עציצים וכל מה שנילווה לגידול צמחיה.

* מיכל נהרי- אגרונומית בכירה, עיריית תל אביב
מקורות: לונלי פלאנט , ויקיפדיה