צ'ק ירוק
כיאה לחברת הייטק פורצת דרך, הוחלט בחברת צ'קפוינט להקיף את האגף החדש בבניין החברה בקיר ירוק, הגדול ביותר בארץ
כתב וצילם: יצחק בירן
מרצה בפקולטה לחקלאות, רחובות
ההתעניינות בנושא הקירות הירוקים החלה בעולם לפני כ-30 שנה ובשנים האחרונות הם הגיעו גם לישראל, ורואים כאן יותר ויותר קירות ירוקים. הגדול ביותר הוא כנראה הקיר הירוק שהולך ונשלם באגף החדש של בניין חברת צ'קפוינט בתל אביב.
תהליך תכנון גנים נעשה לעתים בשלבים, כאשר בשלב הראשוני בוחנים משתנים שונים כדי לקבוע את אופן התכנון והתאמת הצמחיה. אחד הגנים הבולטים בהם נעשתה בדיקה מקדימה, הוא גן הבאהים בחיפה. בגן זה תוכנן גידול דשא בשיפועים חזקים, שלא מקובלים בדרך כלל במדשאות. נעשתה שתילה ניסיונית של מיני דשא שונים ושל צמחים אחרים בשיפועים הדומים לאלו שהיו קיימים בשטח המתוכנן, ולאחר כשנתיים של בדיקה, נבחרו המינים המתאימים (בדשא בחרו בזויסיה 'סופר אל טורו' ).
גם בפרויקט של צ'קפוינט נעשתה בדיקה מקדמית בשני שלבים:
א. מיכלי גידול בנפח ובצורה המתאימים לתכנון מולאו במצע פרלייט 4 וכבול ונשתלו בהם מגוון של צמחים: עצים, שיחים, מטפסים, עשבי נוי וצמחי כיסוי. המיכלים הותקנו על גג הבניין הישן של צ'קפויינט. ההשקיה והדישון הותאמו למה שנקבע בתוכנית הסופית. בשלב זה נעשתה בחירת חלק מהצמחים על ידי שיתוף עובדי צ'קפוינט.
ב. לאחר שהוכח כי ניתן לקבל גידול מוצלח של הצמחיה בתנאי גג שטוח, נבדקה שיטת הגידול בצורת קיר וורטיקלי. לצורך זה נבנתה קונסטרוקציה שתאמה את מצב התוכנית ביחס לבניין בגובה של קומה וחצי עם שלוש שורות של מיכלי גידול.
הצלחת הגידול בתנאים החדשים איפשרה את המעבר לשלב השתילה הסופי. אלפי הצמחים שנבחרו גודלו במשתלה מסחרית עם הוראות עיצוב שקבעו כי מילוי השטח בין כל שתי שורות מיכלים יהיה ע"י גיזום שייצור קיר ירוק ברוחב של כ-25 ס"מ.
עם סיום שלבי הבדיקה וגידול הצמחיה נבחרה חברת GREEN WALL לביצוע קבלני של הפרויקט. זו חברה ישראלית המתמחה בביצוע קירות ירוקים ובטיפול בהם, עם ניסיון עבודה גם בחו"ל. יישום השתילה נעשה ע"י הרמת הצמחיה בהדרגה לפי התוכנית של כל קומה. לצד הקיר הוקמה מעלית שניתן להניח עליה את כל הצמחיה המתוכננת לקומה מסוימת ולעלות אותה למקום המיועד.
השקיה ודישון.
המים להשקיה יהיו ככל הניתן מי מזגנים עם השלמה של מי רשת לפי הצורך. המערכת מאפשרת מיחזור של המים עד לדרגת מוליכות חשמלית 2.9 . אז יעשה ריקון ומילוי מחדש במי מזגנים ובמי רשת.
מעקב אחר רמת המינרלים וה- pH יאפשר טיפול במים תוך דגש על אספקת תשעת היסודות שיש בכל דשן מלא וכן סידן , מגנזיום וחומצה. לשם כך ייעשה שימוש בשלוש משאבות דשן.
הכוונה להשקות בריכוז של 60 חלקי מיליון חנקן לאחזקה שיגרתית ועד 120 חלקי מיליון לעידוד צמיחה. החומצה תשמור את ה-pH ברמה של 6.5.
כוונת המתכננים היא שהקיר הירוק ישמש למעבר אור מבוקר למשרדים, ימנע סינוור אבל יאפשר מעבר אור דיפוזי דרך עלי הצמחים. נקודה זו מבדילה באופן ברור בין הקונספט של מפתח הקיר הירוק הידוע ביותר PATRICK BALNK הצרפתי, לבין הקונספט של מתכנני הקיר הירוק של חברת צ'קפוינט. הקיר של בלאנק אטום ונצפה רק מבחוץ. הקיר של צ'קפוינט נצפה גם מבחוץ וגם מבפנים.
ההצלחה של התפתחות הצמחים לפי הקונספט תלויה בשני גורמים עיקריים:
1. גיזום ועיצוב מתמשכים למניעת גידול יתר של הצמחים בתנאי עבודה לא קלים.
2. התאמת רמת המינרלים וה-pH לתנאים לא פשוטים – שימוש במי מזגנים ומיחזור קבוע.
השותפים לעשייה
תכנון: אריה קוץ ועמנואל גולדברג ממשרד "ניר-קוץ". תכנון הקיר נעשה ע"י "סטודיו אדריכלות נוף". תכנון ההשקיה: טובה לוינוב. ניהול הפרויקט: משרד "מ. יוקלה", עם ליווי צמוד של אנשי צ'ק פוינט.
את תהליך בחירת הצמחים ושלבי ההתכוננות הראשוניים עד להקמת דגם בוחן ליוותה הנדסאית נוף מעיין רפאל.
להמשך קריאה על גינות גג תחזוקה