לחבר את הטבע לעיר

שטח לא מנוצל במרכז היישוב צור הדסה הפך לפארק מטופח ביוזמה מקומית ובשיתוף הקהילה, שבמרכזו מדשאה מיוחדת בה משולבים צמחי בר שונים, גיאופיטים וצמחיה משתרעת

כתב: טל כהן, צילומים: הילה, "זרעים מציון"

בלב היישוב צור הדסה, הסמוך לירושלים, נותר שטח בתולי באזור שכמעט לא נוצל. "בשנים עברו התקיימו מספר פעילויות בשטח, כמו אירועי הפורימון של הצופים וימי קהילה שונים, אך ברוב ימות השנה המקום היה שומם ומוזנח", מספר שלומי מגנזי, יו"ר ועד היישוב. באחרונה הוחלט להקים שבשטח פארק ולספח אליו גן סמוך - "גן יובל"- שנקרא על שמה יובל יוחנן ז"ל, תושבת המקום, שנפטרה ממחלת הסרטן בגיל 17. הגן הוקם ביוזמת משפחתה בשנת 2013 בעזרתם הנדיבה של תושבים נוספים שתרמו ותורמים לגן צמחים, מתקנים ופסלים חדשים.
על תכנון הפארק הופקד אדריכל הנוף דודי שקולניק, תושב צור הדסה, העובד ברכבת ישראל. הפארק מחולק ל-3 חלקים עיקריים: החלק העליון בו ממוקם גן יובל, שטח בעל אופי גינון אינטנסיבי עם פינות חמד ושבילים מטופחים בין שלל צמחים, תבלינים ועצים. חלק אמצעי ששטחו של כשישה דונם ובו מדשאה יוצאת דופן וחלק תחתון המתוכנן בימים אלו ובו יהיה פארק אתגרי עצום ומפתיע לצד מתחם לפעילות תנועות הנוער ביישוב.

השתלבות אמבות עם הדשא

לצורך הקמת החלק האמצעי נעשתה פנייה אל ציון סימן טוב, הבעלים של משתלת "זרעים מציון"* מכרם מהר"ל אשר בחוף כרמל, המתמחה בעבודות שיקום נופי תוך הצלה של צמחי הבר. לאחר ביקור בשטח הוחלט שהרעיון הטוב ביותר הוא להקים מדשאה ובתוכה "חורים" בצורות שונות שבהם ישתלו צמחי בר משתרעים שבהמשך יתאחדו עם הדשא וייראו כמקשה אחת צבעונית ויפה. הרעיון היה להקים מדשאה בתפיסה אחרת, בה משולבים צמחי בר שונים, גיאופיטים (פקעות ובצלים), צמחיה משתרעת מהבר כמו ליפיה זוחלת שגם מושכת אליה פרפרים שונים, ודיכונדרה שנותנת צבע מיוחד לדשא.
את הפרויקט התחילו כמובן בתשתיות - התקנת מערכת השקיה שכללה צינורות הטמונים בעומק האדמה, ממטרות קופצות (שעולות מעל לפני השטח רק כשהן מופעלות ובשאר הזמן הן חבויות בתוך הדשא ולא בולטות) וטפטוף לעצים ולשיחים.

לאחר הקמת מערכת ההשקיה סומנו ה"חורים" (שקיבלו את הכינוי "אמבות" בשל צורתם) ונפרסו שלושה דונם של מרבדי דשא שסופקו על ידי "דשא יצהר", שעבדו בסבלנות ובמקצועיות מדהימה על אף הקושי ב'דילוג' על האמבות בפריסת הדשא. הדשא שנבחר היה פספלום נדני משום שהוא דשא שמתאים לדריכה ולמשחק וגם עמיד יחסית לקור (צור הדסה ממוקמת בגובה 730 מטר מעל פני הים, קר בה כמעט כמו בירושלים).
אחרי כשבועיים, לאחר שהדשא נקלט, נשתלו בתוך האמבות שתילים של ליפיה זוחלת, דיכונדרה ירוקה וכסופה, חבלבל כפני, כתמה, הוטמנו פקעות של כלניות ונוריות ופוזר מיקס זרעים של פרחי בר חד-שנתיים. בתוך המדשאה ניטעו עצים נשירים בעיקר, שייתנו צל בקיץ ומתחתם יהיה ניתן לשבת בכיף אבל שלא יסתירו את אור השמש בחורף. בצדי הבמה בתחתית הפארק, נשתלו צמחי בר רב-שנתיים כגון מרווה משולשת, אזוב מצוי, זוטא לבנה, געדה כריתית ועוד.
כחודשיים לאחר סיום העבודה, השטח כבר הפך למקשה אחת, ה'אמבות' התחברו יחד עם המקטעים של הדשא והם גדלים יחד בהרמוניה. סך כל גודל החלק הזה של הפארק הוא כאמור כשישה דונם, מתוכו כשלושה דונם מדשאה וכשלושה דונם צמחי בר שונים בתוך האמבות.

מערכת ההשקיה בהכנות לשתילה

כיום אזור זה בפארק שוקק חיים וזוכה מדי יום לביקורים של הילדים ממוסדות החינוך ביישוב, לטובת למידה בטבע ומהטבע. בשבתות פוקדות את הפארק משפחות הנהנות מזמן איכות ושעשוע, הילדים מתגלגלים על הדשא ובמדרונות, משחקים בכדור ונהנים מהאוויר הצלול. כמו כן מתקיימים בפארק אירועים גדולים של היישוב כמו הופעות, סדנאות, וימי קהילה. סיורים מתקיימים במקום על בסיס קבוע, זאת בזכות במת המצפור שהוקמה בשטח ועתה עמלים על תוספת תאורה בשטח המדשאה ובשבילים המובילים אליה.
"בעצם לקחנו שטח במרכז היישוב שלא היה בו דבר מעבר לצמחי הטבעית והפכנו אותו למשהו משולב - מגן יובל דרך המדשאה ועד למתקנים לנוער שלנו. שאר הפארק שופע בגינון אקסטנסיבי ובו עצי פרי מסוגים שונים וצמחיה מקומית" אומר מגנזי.
התושבים והמבקרים נהנים מנוף מדהים ומגן שעשועים טבעי. ניתן לדרוך על הדשא ועל שטחי האמבות באופן חופשי ללא חשש מפגיעה. גם ממבט על הפארק נראה מדהים וזה בולט מכל מקום שמסתכלים עליו.
ככל שיעברו השנים, הפארק ייראה טוב יותר, טבעי, וכל זאת במינימום של תחזוקה.
פריסת השדא
*משתלת "זרעים מציון" היא המשתלה היחידה בארץ לצמחי בר. ציון סימן טוב, דור שני במשתלה, עוסק בהצלת צמחי בר ובשיקום נופי. המשתלה אחראית לפרויקטים נופיים רבים בארץ, כמו הצלת מרבית הצמחיה הטבעית לאורך כביש 6 ושתילתה מחדש כשסלילת הכביש הושלמה, קווים שונים של רכבת ישראל כמו רכבת העמק, הרחבת היישוב חריש, קווי מים של מקורות, צינור הגז ועוד רבים אחרים.
צוות המשתלה מגיע לשטח המיועד לפיתוח, מוציא את צמחי הבר לפני שמגיעים הדחפורים, שותל אותם בשטח המשתלה הענקית שבכרם מהר''ל (המשתרעת על כ-כ40 דונם) ולבסוף מחזירים אותם לצידי הדרכים בסיום עבודות התשתית, הכל בפיקוח מוקפד של רשות הטבע והגנים.
בזמן שצמחי הבר נמצאים במשתלה, מרבים אותם מזרעים ומהתפצלויות ויוצרים מכל פקעת מאות ואפילו אלפי פקעות חדשות, אותן מגדלים מספר שנים ואז מפיצים אותן למכירה לציבור הרחב ובכך עוזרים בהצלת צמחי הבר ובהפצתם ברחבי הארץ .