חגיגה לעיניים - מגוון הזנים של ההיביסקוס הסיני, עם מבחר צבעי הפריחה שלהם והיכולת לגדלם בצורות שונות, מקנים לו מקום של כבוד בגינון

מאת: יעקב זיו *

הסוג היביסקוס משתייך למשפחת החלמיתיים (MALVACEAE ) והוא כולל מאות מינים עם צבעי פריחה מגוונים, המעוררים התפעלות ומהווים חגיגה לעיניים.
במדינות רבות בעולם הצמח תופס מקום נכבד לשימושים רבים: כגדר חיה, כגדר הכוונה בכניסה לבית, כעץ מעוצב בגינה. חלקם מתאימים גם כצמחי מרפסת או בית.
בשנים האחרונות התפתחה בעולם, במיוחד בארה"ב ובאוסטרליה, תופעה של אספנות מיני היביסקוס. הוקמו עמותות ואגודות של מגדלים, שמטפחים זנים חדשים ואף מקיימים תחרויות שנתיות.

 

מיני ההיביסקוס בארץ
מכל מיני ההיביסקוס הקיימים הנפוץ ביותר בארץ הוא היביסקוס הסיני (Hibiscus rosa-sinensis) המופיע במספר זנים וגוונים היכול לשמש כגדר חיה או כצמח נוי בגינה, הזקוק למספר שעות ביום של קרינת שמש ישירה, אך ניתן לגדלו גם כצמח בית ומרפסת. באזורים קרים הצמח משיר את עליו ואף עלול לקפוא בקרה. מתאים לגידול בכל סוגי הקרקע, עם תוספת נדיבה של קומפוסט.
מין אחר, היביסקוס סורי (Hibiscus syriacus), הוא צמח נשיר שאינו רגיש לקרה, הפורח באביב , בקיץ ובסתיו, בצבעי סגול, ורוד ולבן. קיימים זנים עם פרח מלא ופרח רגיל.
בגינות הוותיקות אפשר למצוא מין נוסף, היביסקוס חליף (Hibiscus mutabilis), הפורח תחילה בלבן וצבע הפריחה משתנה תוך כמה ימים לוורוד, ומכאן שמו.
בשנים האחרונות ההיביסקוס הסיני תופס מעמד מיוחד - לא עוד צמח גדר בלבד אלא צמח נוי שיש לתת לו את הכבוד המגיע לו.
מגוון הזנים והצבעים מאפשר לגדל את הצמח כעץ בודד על גזע, פורח ויפה. כן ניתן לעצבו מגיל צעיר ככיסוי לפרגולות ולקשתות בכניסה לבית ועוד. מגדלים ללא גינות ובעלי מרפסות עם אור שמש מתאים יכולים לגדל את הצמח במכלים גדולים תוך שליטה על גובה נוף הצמח על ידי (גיזום יתר מונע פריחה).

 

מצע לגידול היביסקוס
ההיביסקוס גדל במצע קל, עשיר בחומר אורגני השומר על אוורור ולחות. בגידול במכלים, רצוי לבחור מיכל רחב ועמוק המתאים לגודל הצמח. עם תערובת 50% כבול, 25% קומפוסט ו-25% טוף או פרליט. התערובות המוכנות הנמכרות במשתלות מתאימות ברובן למצע כזה. בשתילה באדמה אוורירית מאוד, רצוי להוסיף שכבת קומפוסט מתחת לצמח לפני השתילה.

השקיה של היביסקוס
ההיביסקוס אוהב השקיה סדירה במשך הקיץ, אותה מפסיקים עם רדת הגשמים המשמעותיים הראשונים (לפחות 20-30 מ"מ), אך יש לפקוח עין ובמקרים של עצירת גשמים ממושכת להשקות על פי הצורך גם בחורף. הצמאה מבוקרת גורמת ליתר פריחה.

דישון ההיביסקוס
תפקיד הדשן הוא לאזן את הצמח וכל עוד הוא ירוק ובריא אין לדשן אותו באופן מיוחד. במקרה הצורך, נדשן באביב עם דגש על מנת אשלגן גדולה יותר מאשר המרכיבים האחרים. יש לקחת בחשבון כי הדישון גורם לצימוח מוגבר על חשבון הפריחה.
גיזום היביסקוס
כפי שנאמר לעיל, ניתן לעצב את הצמח כעץ קטן על גזע או כשיח. על מנת לעצב את הצמח לקשת או לפרגולה, יש לבחור ענף מרכזי ולקשור אותו בצמוד לעמוד או לקשת כבר בגיל צעיר. אפשר לקשור עם חוט גמיש ("חוט בננה" ) המשמש לקשירת הזמורות בכרם. רצוי שהגיזום יעשה בקיץ בלבד. יש לגזום ענפים יבשים ולהוריד עלים צהובים. הפריחה מופיעה על  

מחלות ומזיקים
המזיקים העיקריים של ההיביסקוס הם כנימת עש הטבק וכנימת הדלועים. ניתן להדבירן עם חומרים דוגמת קודקוד (קונפידור) ודומיו. בשנים האחרונות ישנה גם התקפה מסיבית של כנימה קמחית מנוקדת הנראית כפלומה לבנה על העלים והענפים הצעירים ומייבשת צמחים שלמים. יש לעקוב מקרוב אחר הצמח לגילוי מוקדם של הכנימה, המתרבה במהירות רבה. יש לרסס בחומרים דוגמת פלאש, שמן קיצי , תמרק. ניתן גם לרסס במים המכילים 10% סבון נוזלי. לחזור על הריסוס מספר פעמים (במרווח של 3 ימים) ולשטוף את העלים בזרם מים חזק.
קיימת צרעה שהיא אויב טבעי של הכנימה, כך שרצוי לא לרסס מיד ולבדוק האם יש הפחתה במידת הנזק במהלך הקיץ. כשהנזק מועט הצמח מתאושש במהירות. ריסוס מיותר גורם להפרת האיזון הטבעי. זכרו: עשביה מסביב לצמח מושכת מזיקים רבים.

סיכום
ההיביסקוס הינו צמח עם מגוון צבעים רב וצורות מרהיבות שניתן לשלבו בגינת הנוי וליהנות ממנו בארצנו ברוב עונות השנה.

חוות ההיביסקוס הסיני, כפר ורבורג

לקריאה נוספת על טיפול בגינה החורפית