שיקולים בבחירת מכסחת דשא מתאימה

כתב: עמית שמר, ש. ונציה


רכישה של מכסחת דשא נראית לעתים כמשהו פשוט, אך רכישה זו היא לטווח ארוך ולכן ישנן כמה נקודות שכדאי לבדוק כדי לדעת האם המכסחת מתאימה עבור השימוש שאנו מייעדים עבורה.
נתחיל קודם באפיון השימוש.
גם בעבודה מקצועית יש הבדלים בין ייעוד המכסחת. האם עובדים בגינות פרטיות ומעבירים כמה פעמים ביום העבודה את המכסחת מהרכב או הנגרר לגינה ובחזרה? האם המכסחת נמצאת במחסן קבוע ומבצעים איתה בכל פעם כיסוח של שטח גדול שנמשך שעות רבות? בייעוד הראשון יש חשיבות לבחירת מכסחת שמשקלה קל ככל האפשר, בייעוד השני פרמטר זה חשוב פחות.
גוף המכסחת

מכסחת דשא מראה כללי
ישנם כמה חומרים מהם מיוצרים גופים של מכסחות הנפוצים ביותר הם גוף מתכת (פח בלשון העם) וגוף יציקת אלומיניום . קיימים גם גופים מפולימר מורכב וגופים משולבים. גוף המכסחת צריך להיות בצורת שבלול, עם שיפוע לכיוון סל הכסחת. הודות לצורה זו, החומר המכוסח יכנס בצורה מלאה יותר לתוך הסל.

יתרונות כל גוף

גוף מתכת יחסית עמיד וניתן לתיקון בקלות במידה ויש נזק. 

גוף יציקת אלומיניום חזק (אם עשוי מחומרים איכותיים), אינו מחליד, ניתן לתיקון בעלות יקרה יחסית.
גוף פולימר קל משקל, החומר המכוסח נע בקלות ובמהירות וכך ממלא את הסל בצורה טובה יותר ויש פחות עומס על המנוע. הגוף קל, אינו מחליד, בעל גמישות ולכן עמיד ואינו נשבר אך במידה ויש נזק צריך להחליף את הגוף כולו כי אינו ניתן לתיקון.
גוף משולב הינו גוף יציקת אלומיניום ובנוסף בעל ביטנה מפולימר חזק מאוד. הביטנה שומרת על הגוף ובמידה ונשחקת ניתנת להחלפה בקלות ובעלות זולה יחסית.
הגוף והמנוע הנם הגורם המרכזי (בתוספת גיר נסיעה אם יש) למשקל המכסחת.

מכסחת דשא מראה מהצד

סכין כיסוח

יש סכין שטוח (אוניברסלי) וישנם סכינים בעלי עיצוב מתוכנן. חלקם בעלי כנפונים בחלק האחורי על מנת לשפר את זרימת החומר המכוסח ודחיפה טובה יותר של החומר לסל הכיסוח, חלקם בעלי זווית כדי לעשות את אותה הפעולה. כמו כן יש סכין עם "קיפולים" על מנת לחזק או על מנת לתת נקודת שבירה שהסכין ישבר במקרה של פגיעה בעצם שלא אמור להיות מכוסח וימנע נזק למנוע (עדיף להחליף סכין מאשר ציר מנוע). 

המלצה : כאשר מחליפים סכין להחליף לסכין כיסוח מקורי שמתאים לגוף המכסחת ולמנוע ולא להחליף לסכין אוניברסלי.

מכסחת דשא מיכל המכסחת

נסיעה

יש שתי אופציות: מכסחת נדחפת או עם נסיעה עצמית. 

יתרונות הנדחפת - קלה יותר, פחות בלאי.
יתרונות הנסיעה העצמית - כיסוח בקלות רבה. ישנם כמה סוגים של נסיעה עצמית: גיר בעל מהירות אחת, גיר בעל שלוש מהירויות וגיר הידרוסטטי בעל מהירות משתנה.

מכסחת דשא ידית משיכה

צירים וגלגלים

חשוב לוודא שהציר של הגלגלים עשוי מיחידה אחת ולא ממספר יחידות, נתון חשוב לחוזק ולאורך החיים של הציר. 

גלגלים צריכים להיות מחומרים עמידים וחזקים. ישנם פרופילים שונים, בחלק מהגלגלים יש פס מוגבה על מנת להסיע בצורה קלה וללא שחיקת הגלגלים על מדרכה.
חשוב שהגלגלים היו בעלי שני מיסבים מה ששומר על יציבות ואורך החיים של הגלגלים.

מכסחת דשא סכין כיסוח

ידיות המכסחת

יש כמה צורות של ידיות , חשוב לוודא שהחיבור של הידיות לגוף המכסחת הינו איכותי וללא חופשים. קיפול קל של הידיות הינו יתרון גדול.

מנוע

מנוע הבנזין הוא הנפוץ ביותר. רוב החברות רושמות על המנוע דגם או סמ"ק ולא פעם לקוחות מתבלבלים בין הדגם או הסמ"ק לכוח-סוס של המנוע. לא פעם הפרסום של כוח-סוס הינו שגוי ומומלץ לבדוק לפי דגם וקוד המנוע באתר היצרן של המנועים על מנת לקבל את הנתונים הטכניים האמיתיים.

בכל מקרה, לדעתי כוח המנוע אינו הדבר החשוב ביותר לכן הוא גם מופיע בסוף הרשימה. החברות המובילות מתאימות את המנוע לצרכי העבודה ולעומס שהמכסחת מיועדת לעבוד בו. כמו כן, המנוע מותאם לסכין וכאשר הסכין איכותי הוא מפחית משמעותית את ההתנגדות ומוריד את העומס מהמנוע.
בשנה האחרונה נכנסו לשוק המקצועי מכסחות עם מנוע חשמלי נטען. היתרונות של מנוע זה: פעולה שקטה, משקל נמוך. במכסחות של החברות המובילות יש מצב חיסכון וכאשר אין עומס בכיסוח המחשב מוריד את סיבובי המנוע. כאשר העומס עולה, המחשב מעלה בהתאם את סיבובי המנוע.

סל הכיסוח

לרוב ישנם שני סוגי סלים, סל קשיח וסל מבד. יתרונות הסל הקשיח - יותר קל לשימוש ולריקון, בלאי נמוך יחסית. סל מבד חוסך מקום בהעברה של המכסחת ברכב והחלפה זולה. 

ישנן מכסחות בהן קיימת אפשרות לשפיכת החומר המכוסח מהצד ולא לתוך סל. כמו כן, יש מכסחות אשר ניתן לכסח איתן בשיטה הנקראת "מלצ'ינג" (Mulching) - שיטת כיסוח ללא איסוף אשר מחזירה את החומר המכוסח למדשאה.בשיטה זו, סכין המכסחת טוחנת עד דק את העלים ופתח יציאת הדשא במכסחת חסום. בשיטה זו חייבים לכסח במועד, איחור בכיסוח יקשה על המכסחת לעבוד היטב.

להמשך קריאה על חיקויים בשוק