טיפול במדשאה לקראת הקיץ

טל רוזנבלום, הנדסאי נוף*

כשהטבע במגמה של להפוך מירוק לחום ולהיכנס לתרדמת הקיץ, בגינות שלנו מתרחש תהליך הפוך של התעוררות וחזרה לחיים, לבלוב נמרץ ופריחה שופעת. הפעם, אשים דגש על טיפול במדשאה, על זני הדשא השונים ואיך בוחרים את הזן המתאים לנו ביותר, כי מי שמתעסק בגינון יודע כאשר הדשא נראה טוב הגינה מזמינה ואם הדשא לא יפה גם הערוגות מסביב עצובות.
כשבאים לבחור בזן הדשא המתאים ביותר לגינה שלנו או לשטח הציבורי, צריכים לשקול מספר פרמטרים.

מה השימוש: נוי בלבד / פיקניק / משחק?
האם אנו מעוניינים בזן ששומר על צבעו גם בחורף?
מהי רמת האחזקה בה אנו מעוניינים, תדירות כיסוח / טיפול במזיקים / דישון?
אזור בארץ, אקלים, סוג הקרקע?

נחשוב ונדמיין כיצד תראה הגינה בעוד 10-20 שנה מבחינת הצל. אם נשתול במדשאה חדשה עץ, עתיד אפשר יהיה להפוך את השטח לערוגת צל יפה לאחר שהעץ יגדל ויתפתח.
וכמובן קירבה לים – במידה ואנחנו בקו ראשון זה משאיר אותנו עם שני זנים בלבד, פספלום נדני ובת-יבלית דרומית ('דרבן גראס')...


** את זן הבופלו המקורי כמעט ואין להשיג היום במשתלות, נמכר זן בשם 'מאיה'
אני מאמין שבארצנו, ולא משנה כמה טוב, יפה, עדין וצפוף הדשא, אם אין צל בקיץ לא יהיה ניתן ליהנות ממנו. אפשר לראות בפארקים רבים שלא משנה כמה הדשא מטופח, אנשים תמיד יבחרו לשבת בצל.
גם בגינות רבות אליהן אני מגיע ניתן לראות שהמתכנן בחר בזן דשא יפה, נעים ואטרקטיבי, שבתחילת הדרך כאשר הגינה צעירה הוא מדהים. אבל כשהעצים גדלים, אחוז התאורה פוחת, מערכת השורשים של העץ מתחרה על המים והמינרלים בקרקע והדשא מתחיל להיות דליל יותר עם קרחות רבות.
לכן, כאשר בוחרים זן דשא למדשאה בבית פרטי, אלו הדברים החשובים ביותר שצריך לשקול:
מהי רמת השימוש / שחיקה?
כמה שעות שמש / צל?
מה רמת האחזקה?
המלצתי היא לבחור זן דשא שיהיה כמה שיותר מאוזן, כמו צר-גב ('מאיה'), ואם בכל זאת לא נרצה לוותר על המרקם העדין והנעים יותר של זני דשא אחרים, יש לתת פתרון עתידי בתוכנית כאשר העצים בגינה יגדלו, אחרת נישאר עם רחבה של בוץ וחבל.
לאחר שבחרנו בזן הנכון, צריך גם לתחזק אותו נכון. בגידול דשא, שני הדברים החשובים ביותר ליצירת משטח ירוק צפוף בריא הם השקיה וכיסוח.

דילול המדשאה עם מדללת 

השקיה - הצבה נכונה של הממטירים כדי לקבל פיזור טוב וחפיפת גזרות, כך שההשקיה תהיה אחידה ככל האפשר לכל משטח הדשא. חישוב הכמות הנכונה של מנת המים וריווח האינטרוולים (תדירות השקיה) עד כמה שאפשר בהתחשב בסוג הקרקע ובהתאדות היומית.
כיסוח - להקפיד לכסח את הדשא אחת לשבוע אם רוצים מדשאה צפופה ונמוכה (אחזקה גבוהה) או אחת לשבועיים כיסוח גבוה יותר (אחזקה נמוכה). במידה ונכסח נמוך בתדירות נמוכה נקבל אזורים חומים בדשא וביולי אוגוסט זה יכול לגרום להתנוונות ולתמותה.
טיפולים נוספים
דישון - נדשן את הדשא באביב בבונה מדשאה, דישון זה אמור לספק את צרכי המדשאה עד לסתיו (באחזקה נמוכה). באחזקה גבוהה (תדירות כיסוח צפופה), מומלץ גם לתת דישון קיץ בתחילת יולי.
דילול - בזני דשא שמתרבים גם על ידי שלוחות עיליות וגם על ידי קני שורש, כמו הפספלום הנדני והזיפנוצה חבויה, מצטברת שכבה עבה של חומר אורגני על פני הקרקע שמונע חדירת מים ואוויר למדשאה. ההמלצה שלי לבצע פעולת דילול אחת לשנה, רצוי בתקופת האביב. הדילול ימנע הופעת מזיקים, ייעל את חדירת המים והאוויר, ונקבל מראה של מדשאה צפופה ובריאה.

איוורור המדשאה, חשוב לבצע גם במדשאות קטנות

ורדים
ואי אפשר בלי כמה מלים על וורדים, שזאת עונת השיא שלהם: הלבלוב מבריק ויפה, הפריחה שופעת ומרהיבה אבל יש מי שמאיים עליהם.
כנימות עלה – יוצרות מושבות על גבעולי הפריחה ומוצצות את כל הסוכרים שהוורד צריך על מנת לייצר פרח אטרקטיבי ובכך גורמות לפרח "להישרף" מהר ולפרוח לזמן קצר. הטיפול המומלץ הוא ריסוס בשמן ייעודי בשעות אחר הצהריים כשהקרינה כבר חלשה, אחת לשבוע-שבועיים, עד שמגיעים לסוג של איזון. אני ממליץ לקראת מאי להוסיף לתרכיז גם 'קוצייד' כדי למנוע את מחלות החילדון והקימחון שתוקפות ורדים בעיקר בחודש זה.

נמלים – כל עוד יהיו נמלים בסביבת הוורדים הכנימות תמיד יחזרו. במידה ורואים נמלים על הוורדים מומלץ לפזר בגינה 'טלסטאר' לפי המינון המצוין על התווית.

*טל רוזנבלום, Rose&Bloom, ליצירת קשר: talrosenblum@hotmail.com