לאחר ששכנע אותנו בחשיבות הקמת הבוסתן ("ריח בוסתנים", גליון נובמבר-דצמבר 2021 של "פפירוס"), מציג אסף בשן תוכנית סדורה כיצד מבצעים זאת

כתב וצילם: אסף בשן*


וַיִּטַּע ה' אֱלֹהִים, גַּן-בְּעֵדֶן מִקֶּדֶם; וַיָּשֶׂם שָׁם, אֶת הָאָדָם אֲשֶׁר יָצָר. וַיַּצְמַח ה' אֱלֹהִים, מִן-הָאֲדָמָה, כָּל-עֵץ נֶחְמָד לְמַרְאֶה, וְטוֹב לְמַאֲכָל וְעֵץ הַחַיִּים, בְּתוֹךְ הַגָּן, וְעֵץ, הַדַּעַת טוֹב וָרָע. וְנָהָר יצֵא מֵעֵדֶן, לְהַשְׁקוֹת אֶת-הַגָּן; וּמִשָּׁם, יִפָּרֵד, וְהָיָה, לְאַרְבָּעָה רָאשִׁים.
בראשית, פרק ב', ח'-י'

מילים רבות נכתבו על בוסתן ועל חשיבותו בתרבות החקלאית הישראלית. אם אתם מאלו שכבר השתכנעו להקים בוסתן, הכתבה הזו מיועדת לכם.

כיצד מתכננים בוסתן?
לתכנון בוסתן יש לגשת בראש פתוח. מגוון השיטות כמגוון המטרות השונות. חלקה כזו יכולה לשמש לקטיף עצמי מסחרי, לשיווק ישיר למסעדות, או למטרות נופש. החלטה זו תשפיע על כל שרשרת הפעולות והאמצעים שננקוט לגידול בבוסתן.

בחירת השטח
מלבד החשיבות הידועה של איכות הקרקע ונגישות המים, בבוסתן, בשל אופיו החצי תיירותי, יש לשים דגש גם על נגישות לאדם ולעתים גם לכלי רכב פרטיים. הנוף מהבוסתן, החלקות השכנות ואופי העיבודים המתבצע בהן, כולם עשויים להשפיע על הצלחת השימוש בבוסתן בהמשך.
מהבחינה האגרוטכנית, חשוב מאוד לבחור שטחים בהם אין מגבלה של קרינת שמש, מנוקזים היטב ללא מים עומדים בחורף, ולא מופרים מדי על ידי עשבי בר אשר נתקשה להתמודד איתם באמצעים פשוטים.

בדיקת הקרקע

בבואנו לתכנן את הצמחיה בבוסתן, בבחירת הצמחים שאנו רוצים לגדל הגמישות היא יחסית גדולה. אך עדיין יש מספר גורמים שנשתדל להימנע מהם, כמו ניקוז לקוי שכבר הזכרנו, או כמו אחוז גיר גבוה בקרקע שיצמצמם מאוד את מגוון המינים שלנו. מליחות קרקע גבוהה או שאריות קוטלי עשבים מגידולים חקלאיים, עשויים גם הם להכשיל את הצלחת הבוסתן.

תכנון השתילה
בשונה מגינה או מיער מאכל, נשתדל מאוד לעבוד בדומה למערכת חקלאית. הגידולים יהיו מסודרים בשורות, ובקבוצות בעלות אותו אופי גידולי. זאת על מנת להקל עלינו את תכנון ההשקיה, יישום הדשנים, כיסוח צמחי הבר ותכנון תאורת שמש מתאימה לכל גידול.
מרווחי השתילה, ככלל, יהיו גדולים יותר מאותן הסיבות בדיוק, אך גם לשם הפחתת גיזומים, הפחתת מזיקים חובבי צפיפות ולחות, הפחתת עלות השתילים, ושימוש טוב יותר במשאב הגשם לביסוס עצים חזקים ועצמאיים יחסית.

הזמנת השתילים
לא פשוט למצוא שתילים לבוסתן. שתילים לחקלאות מתאפיינים באיכות גבוהה, צימוח אחיד, מחיר זול, אך המגוון של המינים והזנים הוא דל ולא תמיד מתאים לצרכי הבוסתן.
במשתלות המכירה לעומת זאת, ניתן למצוא מגוון גדול של מינים וזנים, אך לרוב בשתילים גדולים ויקרים יחסית. יש מספר הולך וגדל של משתלות ייצור קטנות אשר מתמחות בגידולים מסוימים והן מציעות מגוון מינים רחב בגידול עצמי. עדיין כנראה שתצטרכו ללקט שתילים ממספר משתלות, או להזמין לפחות שנה מראש ממשתלה מתמחה.


תכנון ההשקיה
אורח החיים שלנו מחייב הקמת מערכת השקיה ממוחשבת ומבוקרת, אפילו אם מדובר ב"רק בוסתן". ככל שנחלק את מערכת ההשקיה ליותר ברזי משנה, ככל שנקפיד לבקר אחר פעילות ההשקיה בהתאם למזג האוויר, אפילו מבלי להגיע לשטח, כך ניצור בעתיד בוסתן חסכוני ובריא יותר. נכון, מדובר בהשקעה גדולה למי שאינו חקלאי, אך אם מסתכלים על החיסכון ל-30-50 שנים קדימה, אין כאן שום התלבטות.

גידור
זוהי הפעולה המומלצת הראשונה לביצוע לכל בוסתנאי. נזקי חיות בר כגון צבי, תן, חזיר בר, עשויים להיות עצומים בחלקה מסוג זה, והאמצעים העומדים לרשותנו להתמודדות איתם הם מוגבלים. לכן, מניעת כניסתן היא הכרחית ברוב אזורי הארץ. בנושא זה חשוב מאוד להתייעץ עם אנשי מקצוע, ולבחור את הגדר בעלת החוזק המתאים, המרווחים המתאימים והביסוס הנכון, שלא יאפשר את מעבר החיות מתחת, דרך או מעל לגדר. לא לשכוח למגן גם את השערים. במקרים מסוימים ניתן ומומלץ להשתמש בגדר עצמה כתשתית לגידול נוסף של מטפסים אכילים.

הכנת השטח
קיים מגוון דעות רחב מאוד לגבי אופן עיבוד השטח במערכת אקסטנסיבית. אכן, ברוב המקרים היום, בשל השימוש המדויק בהשקיה ובדישון, אין חובה לחרוש או לקלטר את השטח. בשטח מופר מאוד בעשבים קשים ייתכן שעיבוד אחד בתחילת הדרך יקל על ההמשך. בכל מקרה הפעולה החשובה ביותר כיום בבוסתן, הינה פעולת הכיסוח, אם על ידי טרקטור או על ידי חרמש מוטורי/חשמלי. מדובר בפעולה העיקרית שתבצעו לתחזוקת הבוסתן בהמשך, ולכן כדאי להצטייד מראש בכלי מתאים, לאפשר מעברים מתאימים, ולהכיר את העונות בהן ניתן לכסח ביעילות המרבית.

פריסת מערכת השקיה
עקב מרווחי השתילה הגדולים, ישנה התלבטות אמיתית האם להשתמש בממטירים תלויים, צינור עיוור עם טפטפות ננעצות, או בטפטוף מובנה במרווחים קבועים (כאשר בשנים הראשונות משתמשים בפקקים לחלק מהטפטפות). חשוב להציב נושא זה בפני מתכנן ההשקיה או היועץ ולא לרכוש צנרת לפני שאתם בטוחים בבחירה שלכם.
טמינת צינורות ההשקיה או הסתרתם, תיגזר מהבחירה הקודמת, אך מומלצת ככלל, כנגד חורים ונזילות שנגרמים מניקור ציפורים.
בשונה ממערכת חקלאית, מומלץ להתקין ברז קטן בתחילת כל קו השקיה, על מנת לאפשר שתילה הדרגתית של החלקה.

דישון
פעמים רבות המושג "בוסתן" מתקשר לאנשים בהכרח עם המילה "אורגני". מדובר בחיבור הגיוני, אך לא תמיד הכרחי או אפשרי. שוב, הכל בהתאם למטרות המגדל. כך או כך, יש להפריד בין המושג "דשן כימי", לבין "מערכת דישון" אשר מאפשרת הגמעת כל חומר, גם אורגני, ביעילות רבה דרך מערכת הטפטוף. מסיבה זו, כמעט תמיד מומלץ להתקין מערכת דישון תקנית ונוחה לשימוש.

זיבול
בעבר פעולת הזיבול היתה חלק בלתי נפרד מתרבות הבוסתנים, וזאת מכיוון שכולם גידלו בעלי חיים והזבל היה בנמצא. כיום זה לא מובן מאליו. שימוש נכון בקומפוסט בנטיעה מומלץ תמיד. עם זאת קורה לא אחת שמגדלים משתמשים בזבל הזמין להם באותו הרגע, וגורמים נזק ממשי לגידול. כמו כן, שימוש בזבל בעלי חיים לא יכול להוות תחליף לדשן מבחינת כמויות ומינונים, וגורם פעמים רבות להמלחת הקרקע ולפגיעה בגידול.
השימוש בקומפוסט ובזבלים אורגניים, בעיקר ממקור צמחי, מומלץ תמיד, אך יש להתייעץ היטב לגבי הכמות ואופן היישום.

שימוש ברסק גזם
משאב חדש שלא עמד לרשות הבוסתנאי המסורתי הינו רסק הגזם מיערות קק"ל ומגזם עירוני. ניתן בהחלט להשתמש במשאב זה, במיוחד באזורים מופרים עם אוכלוסיית עשבי בר קשה. ניתן לפזר על כל השטח אם מדובר בשטחים קטנים, או רק בסביבת העצים בשטחים גדולים (מבלי לכסות את צוואר השורש העדין). מקור הרסק חשוב, כי לעיתים הוא מגיע בתוספת אשפה, ולעיתים הוא נמצא כבר במצב של חצי קומפוסט... בכל מקרה מדובר בפעולה שטובה למספר שנים ולאחר מכן צריך לחדש אותה. כל עוד משאב זה זמן יחסית בחינם או בזול, מומלץ לנצלו בצורה חכמה.

שתילה
אין חובה לשתול את כל הבוסתן באותו הזמן, אם כי זה עוזר להתפתחות אחידה של הצמחים לגובה המתאים.
מומלץ מאוד להפוך את אירוע שתילת הבוסתן לאירוע משפחתי או קהילתי - זה לא קורה כל יום!
מומלץ מאוד להכין מפה של הבוסתן, במיוחד אם מדובר במגוון זנים גדול.
למרות שחקלאים רבים נוהגים לשתול היום בקיץ ממגוון סיבות, רצוי להתמקד בעונות המעבר, שהן הזמן האידיאלי לשתילה בטוחה.


מזל טוב! שתלתם בוסתן
כעת נשאר רק לבקר בתדירות גבוהה, להגיב מהר לכל בעיה, לגזום בזמן ובמינון הנכון, להקפיד על השקיה והזנה במידה, וליהנות מפרי טרי ובריא בעוד מספר שנים.
אמנם מדובר בתחביב יקר, בכסף ובזמן, אבל לסיפוק שיש בלאכול יחד עם הילדים שלכם פירות שגידלתם בעבודה עצמית באדמת ארץ ישראל - אין מחיר.

* אגרונום משתלת "עצי מורשת" בשלפ מעבדה חקלאית asafbashan@gmail.com

לקריאת חלק ראשון על 'בוסתן לכל בית'