מזיקי פרי דומיננטיים

מאת: נעמן אהרונוביץ, נעמן הגנן*

עונת הקיץ היא עונת השיא מבחינת מזיקים. ככל שמזג האויר מתחמם כך גלגול הדור של המזיקים מתקצר, ולכן יש לנו יותר עבודה בניטור ובטיפול במזיקים. בעונה זו, התגובה והטיפול צריכים להיות מהירים, אחרת הפעולה שלנו תהיה מאוחרת מדי ולא יעילה.

ניגע הפעם בעיקר במזיקי פרי דומיננטיים לעונה זו:

× × ×§ × ×¤×¨× × ×§× ×¨× × × ×¢× × × × × × × × × × × × ×ª× × × ×
זבוב הפירות הים תיכוני
נקרא גם פריזבוב. גודלו כ- 5 מ"מ, הכנפיים פתוחות גם כשהוא לא במצב תעופה, על גבי הכנפיים פסים חומים בהירים, הבטן שמנה ובקצה יש עוקץ. מזיק זה נחשב כבעל פוטנציאל הנזק הגדול ביותר לעצי הפרי, והוא פוגע במגוון רחב מאוד של פירות.
הפגיעה מתבצעת ע"י הנקבה, אשר מחדירה כמין עוקץ קטן לתוך הפרי ומטילה בתוכו ביצים. לאחר מספר ימים בוקעות הרימות (זחלים לבנים שקופים עם ראש שחור), המתחילים לאכול את הפרי מבפנים ולאט-לאט מגדילים את שטח הנזק. ככל שהם גדלים התהליך קורה מהר יותר, עד לשלב שהפרי מתחיל להירקב ולתסוס. בשלב כזה או אחר הפרי ייפול על הקרקע. בשלב הריקבון יצטרפו לחגיגה מזיקים משניים, כגון זבובי תסיסה וחיפושיות, דבר הגורם נזק אסטטי וסביבתי.
בשלב האחרון הזחלים מתחפרים בקרקע ומתגלמים לגלמים חומים קטנים שצורתם אליפטית, אשר נקראים חביונות. הזבוב בוקע מתוך החביונה ויוצא להמשיך את הדור הבא, לכן יש חשיבות גדולה לפנות פירות רקובים שנפלו מהעצים. מומלץ לאסוף את הפירות הנגועים/רקובים לתוך שקית זבל שחורה ואטומה ולהניחה באזור מוצף שמש, כדי שהחום יקטול את הזחלים.

× × × ×

דרכי טיפול ומניעה
עיקר הטיפול הוא על בסיס מניעה, כדי לא לאפשר לנקבה להגיע אל הפרי ולהטיל בו את ביציה:
1. מלכודות - יש בשוק מספר מלכודות משיכה המוניות כגון סרה טרפ או NMF ודומותיהן, המיועדות לתפיסה המונית של הנקבות. בתוך המלכודות נוזלים ריחניים המדמים פרי בשל, המשוכים את הנקבות, הנכנסות פנימה ואינן מצליחות לצאת. הבעיה במלכודות אלו, שהן גם גורם משיכה לזבובים נוספים שלא נמצאים בסביבה. לכן מומלץ להשתמש במספר גדול של מלכודות על שטח נתון והעדיפות לא להניח אותן על עצים עם פרי פוטנציאלי לנגיעות, אלא על עץ ללא פרי או על כזה עם סבירות נמוכה לנגיעות. יש לשים את המלכודות לפי הנחיות היצרן ובתקופה הנכונה, לפחות 8 שבועות לפני ההבשלה (בשלב שהפרי עדיין בוסר/ירוק ולא נעקץ עדיין). יש לשים את המלכודות במקום מוצל בגובה העיניים, כשהפתחים חשופים לכניסה.
2. רשת 50 מש - עובדת על עיקרון חסימה פיזית של הזבוב מלהגיע לפרי. קונים רשת גדולה מגודל העץ ועוטפים אותו מלמעלה למטה כמו שקית גדולה. יש חשיבות גדולה לסגירה הרמטית של הרשת, כי מספיק חור קטן והזבוב ימצא את הדרך לחדור. בנוסף מומלץ לשים בתוך העץ מלכודת לכידה המונית אחת או מספר מלכודות דבק פשוטות, למצב שבו יחדרו מספר זבובים לתוך הרשת. בנוסף, מלכודת כזו מהווה עבורנו אינדקציה לרמת הסגירה של הרשת. חשוב כמובן לשים את הרשת בזמן, כשהפרי עדיין קטן וירוק ולא עקוץ. יש גם אפשרות של עיטוף כל פרי בנפרד בשקיות בד או נייר, אך זה מתאים רק לעצים קטנים עם פרי מועט.
3. מלכודת ביו פיד - עובדת על עיקרון הפיתיון המורעל. המלכודת נראית כמין מרובע צהוב ארוג, שתלוי על צידו ובמרכזו עיגול בד אדום. בתוך הבד יש בקבוקון קטן המכיל פיתיון רעיל אשר מושך את הזבוב וגורם למותו.
4. ריסוס - הדרך הפחות מומלצת לשימוש ביתי. מרססים בחומר שנקרה 'סקסס' אשר גם הוא עובד על עיקרון הפיתיון והרעל. דורש ביצוע של ריסוסים חוזרים ויסודיים.
זבוב הזית

× × × × ×¢× × × ×ª
בן משפחה של זבוב הפירות הים תיכוני. מעט גדול יותר, צבעו צהבהב-ערמוני, הכנפיים שקופות ובקצה הכנף כתם שחור כהה. גורם לנזק גדול בפרי הזית. העקיצה נראית כמין נקודה שחורה, שעם הזמן גדלה ויוצרת שקע בפרי. שיטות ההדברה דומות מאוד להדברת זבוב הפירות, רק יש לשים לב שהמלכודות מתאימות לזבוב הזית באם מתכוונים להדביר אותו בלבד.
כחליל הרימון

×¤× × ×¢×ª × × × × × × ×¨× × × ×
פרפר יום קטן, אשר גורם נזק גדול בעצי הרימון. גודלו כ-2 ס"מ, צבע הכנפיים חום-נחושתי. הנקבה מטילה מספר ביצים בודדות על פרי הרימון, בדרך כלל כשהוא עוד ירוק. הזחל בוקע מהביצה וחודר לתוך הפרי ומתחיל ליצור חללים ונזק עד לריקבון מלא. בשלב זה מצטרפים מזיקים משניים, כגון חיפושיות וזבובי תסיסה.
ניתן להתמודד עם הבעיה בכיסוי הרמטי של העץ על ידי רשת כלשהי בעלת צפיפות רגילה, או לעטוף בשקיות בד או נייר קטנות כל פרי בנפרד. ניתן גם לרסס ב'טרייסר אולטרה' בשלב הביצים, בשלב יותר מאוחר הריסוס כנראה לא יהיה יעיל.
קמחית ההדר
כנימה הידועה כמזיק של קיץ, אשר פוגעת במינים ובסוגים רבים של פרחים, שיחים ועצים. צבעה לבן ויש לה כמין קרניים קטנות סביב גופה. יוצרת מושבות צפופות של כנימות אשר גורמות לנזק רב לצמח ולסביבה. בנוסף היא מפרישה טל דבש, היוצר מפגע סביבתי דביק שמושך אליו נמלים, צרעות וכו'. בשלב מאוחר יותר מתפתחת על הטל דבש פטריית הפייחת.
ניתן להדביר את הכנימה במספר דרכים:
1. אם מדובר במושבה קטנה, ניתן לגזום את הענף ולפנות מהאזור.
2. ניתן לרכוש את חיפושית הקריפטולמוס בחברת 'ביו בי' ולפזר באזור הנגוע. חיפושית זו הינה אויב טבעי אשר מחסל את הכנימות.
3. אפשר לרסס את הצמח או להגמיע ב'קונפידור'.

אזהרה: האמור בכתבה זו הינו דעה מקצועית עקרונית של הכותב. השימוש בחומרי הדברה עלול להיות כרוך בסיכונים ומחייב קבלת יעוץ מקצועי פרטני מגורם מוסמך. האתר ו/או כותב המאמר אינם אחראים לשימוש ללא קבלת יעוץ מקצועי כאמור.

*ליצירת קשר עם נעמן אהרונוביץ, 'נעמן הגנן'

להמשך קריאה על טיפול במזיקים