5 טיפים חשובים לשמירה על הצמחייה במרפסת והגנה מפני הרוחות בימי החורף הקשים


מאת: נמרוד עורף

1. לקבע את המיכלים
הקיבוע רלוונטי מאוד בימי החורף כאשר נושבות רוחות חזקות . במיוחד חשוב לקבע ולעגן מיכלים במרפסות בקומות גבוהות, כמו גם כאלה שממוקמות ליד הים במפנה מערבי, וכמובן גם בגינות גג פתוחות לגמרי, ללא קירוי.


יש לשים לב שהאדניות קשורות ומחוזקות לקירות או למעקה באמצעות אזיקונים או חבלים. אם מדובר במיכלים המונחים על הרצפה, מאוד מומלץ שלצמח השתול בהם לא יהיה שטח פנים גדול מדי כדי שלא יהווה "מפרש", שהרוח תצליח להפוך אותו בקלות. בהנחה שהמרפסת חשופה לרוחות חזקות, ההמלצה היא להשתמש במיכלים כבדים כמו לדוגמה מיכלי בטון או חרס, כדי שהמשקל יעגן אותם מול הרוח. קחו בחשבון שכל מיכל המוצב על מתקן עם גלגלים - דינו ל"טייל" מצד לצד של המרפסת.
אם ידוע שצפוי חורף קשה ומעוניינים להימנע מסיכונים מיותרים, ניתן לקבץ את כל האדניות ומיכלי השתילה בפינה מוגנת, אפילו בתוך הבית, עד חלוף הסערה.

2. לעגן צמחים גבוהים
כאמור, מיכלים שבהם שתולים צמחים גבוהים, כמו עצים, יכולים להתהפך. אך קחו בחשבון שיכול להיות מצב שבו רק הצמח עצמו נתלש או נופל, בעוד המיכל נשאר עומד. ולכן מומלץ לתקוע עמודים באדניות ומיכלים (מקלות של מטאטא, או קני במבוק המיועדים לתמיכה, יש להתאים את סוג התמיכה לגודל הצמח ולקשור אליהם את העצים והצמחים.
במרפסות ובגגות בהם הרוחות חזקות מאוד, אפשר לייצר קיבועים עם ברגים לתוך הקיר, אליהם נקשור את העצים. כך גם נוודא שהעץ גדל בצורה נכונה בלי יותר מידי תנודות מיותרות.


חשוב לשים לב לדבר אחד - כשקושרים את העץ בצורה חזקה עם חבל, בזמן הגדילה החבל יכול ממש לפצוע את הגזע ולגרום לנזקים (חיגור). מומלץ לבצע את הקשירה עם רצועה רחבה ולבדוק מדי פעם שלא נוצר מצב של חנק. במידה וזה ממש לוחץ על העץ או על הענף פשוט לשחרר את הקשר במעט.

3. להוסיף מצע על בסיס קבוע
הגשמים והרוחות וגם מהלך הגידול גורמים להידלדלות המצע בתוך המיכלים. בחורף חשוב שהמיכל יהיה מלא במצע, גם כמקור של הזנה וכדי לשמור על טמפרטורה נכונה ויציבה במערכת השורשים.

כשהמצע נמוך, השורשים נחשפים מתייבשים והצמח עלול להתנוון ואף להתייבש כליל..

4. לשתול צמחים שלא עוברים את גובה המעקה
אין ספק שכל חלק מצמח שיעלה מעל גובה המעקה "יחטוף" מהרוחות המשתוללות. לכן מומלץ לשתול צמחים נמוכים יחסית, שלא יעברו את הגבוה הזה. לחילופין, או בנוסף, ניתן לשתול צמחים "נשפכים" שכיוון הצמיחה שלהם יהיה אל המרפסת .
אדניות שתלויות על המעקה ופונות לרחוב, רוב הסיכויים שהצמחים השתולים בהן לא ישרדו את החורף. לכן את כל האדניות נפנה כלפי פנים המרפסת.


אופציה נוספת היא כמובן להגן על הצמחים באמצעות "אוהלי" ניילון או אפילו להקים חממה קטנה עבור הצמחים הרגישים יותר, כל עוד הם מקובעים כמו שצריך לקיר או לרצפה.
צמחים חזקים, גם אם ייפגעו בחורף, יחזרו לעצמן באביב עם גיזום נכון ודישון סדיר.

5. להימנע מגיזומים מאסיביים
הצמחים לא אוהבים טיפול דרסטי בעונות קיצון. זה נכון לגבי שיא הקיץ וזה נכון כמובן גם לחורף. לכן לא מומלץ לגזום שיחים, מטפסים ועצים באופן חריף כאשר הצמח אמור לרכז את כל האנרגיה שלו בהישרדות.

כן אפשר לעשות פעולות קוסמטיות קטנות אבל הרעיון הוא לשמר את אנרגיית הצמח, ולדחות טיפולים כאלה לתקופת האביב.


להמשך קריאה על גידול עגבנייה, תפוח אדמה ואננס משאריות