כשמגדלים פירות או ירקות בגינה, בשלב כזה או אחר יגיעו מזיקים שירצו ליהנות מהתוצרת. לכן יש צורך למנוע במידת האפשר את הגישה של החרקים לגינה שלכם ואם כבר הגיעו – להדביר אותם בצורה מושכלת

מאת: אורי אלעד, אגרונום ומדביר מורשה*

גינה מטופחת מהווה מקור אושר ובעיקר אם בגינה יש פיסת דשא (לא שטיח ירוק המוכר בפני רבים כ"דשא סינטטי"), גינת ירק וכמה עצי פרי. הפירות והירקות שאתם מגדלים, יהיו טעימים יותר ובריאים יותר ממה שתקנו בשווקים.
עוד לפני שיגיעו אל השולחן, הפירות והירקות שתגדלו ימשכו חרקים שונים שיגרמו לכם ליהנות מיופיים (פרפרים), יתנו שירותי האבקה הנחוצים להתפתחותם (דבורים) וגם כאלו שאנחנו קוראים להם מזיקים – הדרה שאנו בני האדם הענקנו לעשים, לזבובי הפירות, ליקרוניות למיניהן, ליתושים ועוד. וזאת למרות שהחרקים האלה רוצים את אותם דברים שאנחנו רוצים (אוכל, מקום לישון ולהביא לעולם איזה צאצא או מיליון שישמר את הגנטיקה שלהם...) - ואותנו אף אחד עוד לא הגדיר באופן רשמי כמזיק.
בכתבה זו נציג דרכים בהן ניתן להתמודד עם המזיקים בגינה ועל מנת להקל את ההסבר נתחיל בשיטות למניעה ולאחר מכן בשיטות להדברה.

פגיעה של זחל ירקונית התאנה

שיטות, חומרים ואמצעים למניעה

כשאתם מגדלים פרי או ירק, אתם יודעים שבשלב כזה או אחר יגיעו מזיקים שירצו להנות מהתוצרת שעמלתם כל כך קשה עבורה. לכן יש צורך למנוע במידת האפשר את הגישה של החרקים לגינה שלכם ואם כבר הגיעו לגינה - אז של יגיעו לתוצרת שלכם.
1. רשת - ישנן רשתות ייעודיות שאיתן מכסים את הגידול, בדרך כלל יהיה צורך ברשת 50 מש (יחידת מידה לצפיפות הרשת). אפשר לכסות ערוגות שלמות וגם עצי פרי גדולים.
2. כיוס – פירות גדולים או אשכולות של פירות ניתן לעטוף בשקיות שמונעות את הגעת החרקים אל הפרי. בעבר השתמשו בשקיות נייר, היום מקובל יותר לעטוף עם שקיות רשת.
3. מלכודות ניטור ולכידה – בהתאם לגידול ולמזיק יש להשתמש במלכודות ייעודיות, בעזרתן נוכל לדעת על קיומו של המזיק בשטח (ניטור) ולכידתו במקרה והנגיעות נמוכה. דוגמה למלכודות כאלו: לוחיות דבק צהובות, לוחיות דבק כחולות, מלכודות ייעודיות לזבוב הפירות, לחדקונית הדקל ועוד.

מלכודת דבק נגד זבוב ים תיכון

מלכודות דבק צהובות נגד זבוב ים תיכון, כנימת עש הטבק ועוד מגוון חרקים מזיקים. מומלץ להשאיר את נייר המגן כמה ימים לאחר התלייה על מנת למנוע מדבורים להידבק

4. סניטציה – על מנת לצמצמם במידת האפשר את המשיכה של החרקים המזיקים לגינה, יש לדאוג לצמצם את מקורות המזון והמים בגינה. דוגמה: פירות רקובים שנופלים מהעץ ולא נזרקים מיד לפח האשפה יהיו מקור משיכה לזבובים ולמכרסמים.
5. השקיה נכונה – סימני השקיה בחסר מתגלים באופן כמעט מיידי, ולכן פעמים רבות מגדלים חובבים מעדיפים להשקות בעודף ולא מודעים לנזקים שעודף מים יכול לגרום לצמח באופן ישיר (מחסור בחמצן בשורשים, ריקבון וכו') ובאופן עקיף כמו התפתחות פטריות ומשיכת חרקים, רכיכות וחולדים. אדמה רטובה לאורך זמן יכולה להיות מקור משיכה לחשופיות שאוהבות לנשנש עלים של מגוון צמחים והשקיה בעודף של הדשא יכול להיות גורם משיכה לחולד שיעבור בסביבה ויתקל באדמה שממש קל לחפור בה.

שיטות וחומרים להדברה

אם נקטנו בכל אמצעי המניעה, והגינה והצמחים בכל זאת נגועים, אל תמהרו לפנות לאמצעי ההדברה. במקרים רבים, אם הצמחים חזקים, הם יוכלו להסתדר לבד עם נגיעות בעצימות נמוכה. אם הפגיעה קשה, אין מנוס מהדברה ויש מספר שיטות.

טיפול בפיתיון גרגרי נגד נמלים בעץ לימון

1. הדברה כימית – בני האדם השכילו לפתח חומרים שיהרגו כל בעל חיים על פני כדור הארץ. ללא הרעלים השונים, האוכלוסייה על פני כדור הארץ לא היתה מגיעה למספר המטורף של 9 מיליארד, החרקים והמזיקים השונים היו פוגעים מאוד בכל הגידולים החקלאיים בשדה ולאחר מכן גם באחסנה והיה מחסור חמור במזון וכתוצאה מכך גודל האוכלוסייה הכללית היה קטן בהרבה. שימוש בחומרי הדברה כימיים בגידול מסחרי הוא בלתי נמנע אבל בגינה הפרטית, כאמור, לעתים ניתן לפתור בעיות של חרקים מזיקים בשיטות נוספות מלבד ריסוס.

כלים להזרקת חומר הטיפול לגזע

קידוח בעץ תאנה לצורך החדרת מזרק עם חומר הדברה

הכנסת פלג להזרקת חומר הדברה לגזע

2. הדברה בחומרים ידידותיים לסביבה – מגוון החומרים והשיטות להדברה שאינה פוגעת בסביבה, הולך וגדל. החל מחומרי ריסוס ותיקים המופקים משמן הנים, דרך הדברה ביולוגית באמצעות פיזור של אויבים טבעיים למזיק ועוד.
3. חיטוי סולרי - כיסויי האדמה החשופה לשמש בניילון לאורך זמן יגרום לחיטויי הקרקע ממזיקים כמו פטריות וחרקים שוכני קרקע. נמטודות וזחלי עשים שוכני קרקע ימותו כתוצאה מהטמפרטורה הגבוהה שתיווצר תחת כיסויי הניילון.
4. גיזום – במקרה בו מדובר במספר עצים קטן בגינה, לעתים ניתן לגזום את הענף הפגוע על ידי המזיק ולהרחיקו מהגינה ולא להשתמש בחומרי הדברה כימיים. כך לדוגמה, עץ שנפגע על ידי מנהדר (עש הפוגע בעצי הדר שזחליו גורמים לגלגול העלים) ניתן להסיר את העלים הפגועים או ענפים פגועים ובכך להקטין בצורה משמעותית את הפגיעה וגם להעלימה לחלוטין. לעתים קרובות אנשים משתמשים בקונפידור (חומר הדברה כמעט כל-יכול בגינה) לטיפול במנהדר כאשר היה אפשר להימנע מכך ולחסוך את הפגיעה בדבורים שיגיעו לפרחי ההדר.
5. שימוש בדטרגנטים – שימוש בסבון כלים להדברת חרקים. בסבון הכלים הבייתי יש חומרים הפוגעים בגוף החרק (לחרקים יש שלד חיצוני) ויוצרים בו חורים הגורמים להתייבשות ומות החרק, כנימות עלה לדוגמה.
6. מלכודות – שימוש במלכודות יכול להיות כאמור לצורך ניטור אבל אפשר להשתמש גם להדברה. למשל, מלכודות דבק צהובות: לצורך ניטור מניחים 5-10 יחידות לדונם בשטחים חקלאיים, אבל אם משתמשים ב -5 מלכודות על עץ אחד הן בהחלט יכולות לשמש להדברה.

*אורי אלעד, אגרונום ומדביר, ליצירת קשר

קישור לאתר של אורי אלעד

 

אזהרה: האמור בכתבה זו הינו דעה מקצועית עקרונית של הכותב. השימוש בחומרי הדברה עלול להיות כרוך בסיכונים ומחייב קבלת יעוץ מקצועי פרטני מגורם מוסמך. האתר ו/או כותב המאמר אינם אחראים לשימוש ללא קבלת יעוץ מקצועי כאמור.