למי שמעוניין בבריכת שחייה שטיהור המים בה נעשה ללא כימיקלים, יש היום שני סוגים של מערכות סינון אקולוגיות, שהן בעלות אופי שונה לחלוטין זו מזו. באחת נשמר המראה הקונבנציונלי של הבריכה והשנייה היא מערכת ביולוגית בה משתמשים בצמחים


מאת סמדר יחיאלי*


בתקופה זו, בה אנשים רוצים את הטבע קרוב יותר אליהם (גם בעקבות משבר הקורונה וגם בגלל מגמת החזרה לטבע), יותר ויותר בריכות שחייה מוקמות בחצרות של בתים פרטיים. לצד הרצון ביצירת בריכה אסתטית ואיכותית, קיימת מודעות רבה לנושא הבריאות והסביבה, וגוברת הדרישה למערכות סינון וטיהור ללא שימוש בכלור או במלח.

כמענה לכך, יש היום שני סוגים של מערכות סינון אקולוגיות, שהן בעלות אופי שונה לחלוטין זו מזו. באחת נשמר המראה הקונבנציונלי של הבריכה אך ללא שימוש בכלור או במלח, והשנייה היא מערכת ביולוגית בה משתמשים בצמחים לטיהור המים.

בריכת שחייה אקולוגית ללא צמחיה

בריכה זו נראית כמו בריכה רגילה לחלוטין, רק שבמקום מערכות הכלור או המלח בחדר המכונות, מותקנת בו מערכת יינון מים בארון בקרה קטן, המחוברת למשאבה ולפילטר של הבריכה.
שיטת הטיהור ביינון (ionization) היא שיטת טיהור מכנית, המתבססת על טכנולוגיה שפותחה בנאס"א לצורך טיהור מים בחלל ועברה אדפטציה לטיהור בריכות שחייה.
המערכת, המורכבת על גבי המערכת הקיימת בכל בריכת שחייה (פילטר חול ומשאבה), מזינה אל המים יונים זעירים של כסף ונחושת. הנחושת פועלת נגד ירוקת ואצות, והכסף מטפל נגד בקטריות ומזהמים. מכשיר משלים משחרר למים פרוקסיד (מימן על-חמצני) באופן רציף שעוזר בטיהור המים.
המערכת פועלת באוטומציה מלאה ליצירת תהליך היינון וכך שומרת על המים צלולים ומטפלת הן במזהמים והן בירוקת (שאינה מהווה בעיה בריאותית כלל , אלא רק העדפה למבקשים בריכת שחייה סטנדרטית בנראות רגילה, אך ללא כלור או מלח) .
שיטת טיהור זו עובדת בעולם כבר 20 שנה, מתאימה לכל סוגי האקלים ומאפשרת גם חימום מים לטמפרטורות גבוהות מ-29 מעלות, היות והיא מבוססת על מכניקה ולא על ביולוגיה.
המערכת מתחברת בקלות גם לחדרי מכונות קיימים, כך שקל מאד להמיר בריכות שחיה העובדות עם מערכת מלח או כלור לבריכות עם מערכת יינון.
מעבר לחוויית הרחצה והיתרון הבריאותי, בתחזוקה של בריכות אלה נחסך השימוש בתוספות של כלור או מלח על בסיס חודשי וניתן להשתמש במים האלה גם להשקיית הגינה.

בריכה אקולוגית עם צמחיה

לבריכה זו שיטת טיהור המתבססת על מערכת סינון ביו-מכנית. לבריכה כזו שני אזורים : אזור השחייה ואזור הפילטר הביולוגי (Constructed Wetland), שבו מצעים ייעודיים, צנרת פנימית וצמחיה המטהרת את המים.
הפילטר הביולוגי מדמה את פעולת טיהור האגמים והנחלים בטבע ,שבהם מים עוברים באיטיות דרך אגרגטים וצמחיה. מיקרואורגניזמים ובקטריות - אירוביות ואנאירוביות - הנמצאים בשורשי הצמחיה בפילטר, מפרקים מזהמים ופתוגניים. חלק מתוצרי הפירוק נקלט על ידי צמחי הסינון וגורם להם להתפתח ביחסי גומלין.
צמחים שמתאימים לאגן הירוק ונמצאו יעילים מחקרית הם סוף, קנה הודית וקנת מים, סמר על מיניו השונים, פונטדריה, אירוסים שונים, קנה למיניו, ספלילות וצמחים עשבוניים נוספים.


בחירת הצמחיה מושפעת קודם כל מסוג האגן, גודלו ומשטר הטיפולים בו: צמחיית הקנים למשל מאד יעילה, אך נוטה להשתלט ובמקרה בו היא לא מרוסנת בתחזוקה היא סותמת את הפילטר הביולוגי כך שחמצן לא יכול להיכנס אליו והוא הופך ללא יעיל. עקב כך, ממעטים לשתול צמח זה במערכות ציבוריות. יש גם העדפות תכנוניות בבחירת הצמחים, כמו אדריכלי נוף שמבקשים צמחיה על טהרת צמחיית א"י.
שיטת האגן הירוק (הנקראת גם אחו לח, פילטר ביולוגי או ווטלנד -WETLAND ) משמשת כבר עשרות שנים בעולם לטיהור של בריכות שחייה ונוי אקולוגיות, כמו גם לטיהור מים אפורים ושפכי רפתות ותעשייה.
גודל האגן נקבע לפי כמו המים שיש לסנן ואיכות המים שאמורה להתקבל בסוף תהליך הסינון.


בבריכות שחייה היחס בדרך כלל הוא 1:1 בין הפילטר הביולוגי לבין אזור השחייה. בבריכות נוי המטרה היא יצירת מערכת אקולוגית מאוזנת ולכן במרבית המקרים גודל האגן הוא כ-30-40 אחוז משטח הבריכה כולה.
היות ואין עדיין בארץ תקנים של משרד הבריאות לטיהור בריכות שחיה אקולוגיות, עובדים עם התקן האוסטרי המחמיר ומי הבריכות נבדקים באופן תדיר במעבדות למציאות של E.coli coliform ופסאודומונוס.
בחלק מהבריכות הביולוגיות, בשל דרישה שעולה מצד הלקוחות, משלבים גם מערכת יינון המפרידה את הירוקת מהקיר ומאפשרת תחזוקה נוחה ועבודה קלה יותר לרובוט המנקה את הבריכה, כמו גם הקטנת היחס בין גודל אזור השחייה וגדול אזור הפילטר הביולוגי.
בריכה זו ניתן לחמם רק עד 29 מעלות היות והיא מתבססת על תהליכים ביולוגיים שלא מתקיימים בטמפרטורות גבוהות יותר.

עיצוב הבריכה הביולוגית

בריכה כזו נראית כמו מעיין או אגם טבעי ויוצרת מיקרוקוסמוס לבעלי חיים כמו ציפורים ושפיריות החיים בסביבתה. את הבריכה ניתן לתכנן בקווים ישרים כמו בריכה רגילה, אך אפשר גם לתכנן אותה בקווים מעוגלים כך שתהיה דומה יותר למשהו מהטבע, כולל שימוש בחומר גמר כהה - אבן טיח ולא גוון פסיפס כחול - כדי שיתאים לנראות הבריכה.

חברת מים שקטים בריכות אקולוגיות בע"מ