גם בשטח של מטר מרובע אחד ואפילו פחות, ניתן ליצור גן קטנטן ולהגשים בו חלומות יצירתיים

מאת:יצחק בירן

חובבי גינון שאין להם שטח לביטוי עצמי ליצירת גינה וטיפול מתמשך בה, יכולים עדיין לעסוק בגינון בקנה מידה קטן, פחות ממטר מרובע. הנושא אינו חדש וקיים במגוון ווריאציות.

הסינים התמחו בגנים מיניאטוריים הכוללים תמונות נוף שלמות - הרים , גבעות, מפלי מים, עצים וצמחים מקבוצות אחרות. גם הבונסאי הוא צורה של מיניאטוריזציה, שעוסקת במגוון עיצובי עצים לפי דגמים שיש בטבע וניסיון לשחזר בקטן את האופי של העץ הבוגר.

שני עקרונות תכנון גנים קשורים לנושא מיניאטוריזציה:

העקרון הראשון הוא קנה מידה – אין הכוונה לקנה מידה של מפות, הכוונה ליחס בין האדם לגן וקיימים כמה קני מידה אפשריים:

א. קנה מידה אנושי – רוחב השביל, גודל המושבים, גודל הצמחיה ועוד, כולם מתאימים לגודל אדם בוגר (בגנים לילדים כל המרכיבים קטנים יותר).

ב. קנה מידה אינטימי – מידות קטנות יותר. עדיין מתאים לאדם בוגר, אבל יש קרבה לסביבה, חללים קטנים יותר וצמחים ש"פולשים" לשבילים הצרים. ביקור בערים עתיקות כמו ירושלים, גורם להרגשת אינטימיות.

ג. קנה מידה מונומנטלי – הכל מוגזם לגודל. לדוגמה: גני וורסאי ומונומנטים מהתקופה הקומוניסטית ברוסיה.

ד. קנה מידה יוצא דופן - הגזמה מעבר למה שפורט. לכאן שייכים הגנים המיניאטוריים. גן מיניאטורי מורכב יחסית הוא מדורדם בהולנד, שהיה חלוץ בתחום.

ה. בישראל הגן המוביל הוא כמובן "מיני ישראל". ההקטנה היא בשיעור של אחד לעשרים ביחס לקנה המידה אנושי. בדיסנילנד יצרו גם את הצד השני – הגדלה של עצמים ידועים כמו ספלי תה שהוגדלו לכדי ספסלים לישיבה. השוני המוקצן בממדים, להקטנה או הגדלה, יוצר אפקט של הפתעה ועניין.

העקרון השני הוא: פרופורציה – הכוונה ליחס בין מרכיבי הגן לבין עצמם, ללא הקשר לאדם. פרופורציה נכונה מנסה לעקוב אחרי יחסים הרמוניים בין מידות וצורות כמו "יחס הזהב" (1:1.6 בקירוב) או "סדרת פיברוצ'י".

מקדשים יוונים עתיקים או הצבת סלעים בגן יפאני, נעשו לפי יחסים מסוימים שיוצרים אצל האדם הרגשה של משהו נכון ואסתטי. לדוגמה, דקל וושינגטוניה ליד בית בן קומה אחת יהיה ברבות הימים ללא פרופורציות לבית, הוא "יברח" לשמים.

כאשר בוחנים את הנושא של גנים מיניאטוריים לפי שני העקרונות ניתן לומר:

א. חשוב שההקטנה של כל המרכיבים בגן המיניאטורי תהיה באחוז דומה.

ב. גן מיניאטורי גורם לאושר למבצעים שלו ולשמחה ועניין לצופים.

בפקולטה לחקלאות מתקיים מזה שנים רבות קורס "עקרונות תכנון גנים" הכולל 14 תרגילים. לפני כעשר שנים נוסף תרגיל מעשי – הקמת גן מיניאטורי. הסטודנטים מתחלקים לקבוצות קטנות ומבצעים גן מיניאטורי בגודל של עד 1 מ"ר.
הגן לא אמור להיות בר-קיימא, לכן ניתן להשתמש בזרעי דשא ואף לגבות בחלקי צמח ללא שורשים. חלק חשוב הוא חיפוי בסוגי אבנים בגדלים שונים, בצבעים שונים ובשטח פנים חלק או מחוספס. ברוב העבודות יש שימוש בצמחים עם עלים קטנים ונוף קומפקטי. נעשה שימוש רב גם בטחבים.

אם הכוונה להכין גן מיניאטורי שיתקיים לאורך זמן, צריך להתחשב בכמה גורמים

א. במיכל צריכים להיות חורי ניקוז.

ב. כדאי להימנע מצמחים הגדלים מהר.

ג. צריך לוודא כי יהיו תנאים מאפשרים צמיחה והתפתחות תקינה.

ד. לבחור מצע גידול מתאים (לא אדמה טבעית) ולדשן מדי פעם.

גן מיניאטורי צריך לפתח את היצירתיות מצד אחד וכן את אופי הגן שאוהבים. זכור לי כי סטודנטים שמתגוררים ביהודה ושומרון, ביצעו גן מיניאטורי ששיקף את הנוף של הרי יהודה עם נוף הטרסות של פעם. נוצר גן שתמיד יהיה החלומות של יוצריו.

להמשך קריאה על שיקום אלונים