השלכת הזהובה הנכספת, אינה נחלתה הבלעדית של גבירת ההר. אנסה, ברשותכם, לנפץ דעה קדומה זו ולשטוף אף את אזורי הארץ הנמוכים בשלוליות שלכת זהובות

כתב וצילם: רועי קן-תור, שמורת העין


רבות יצאה נפשנו אל ניחוחות הסתיו הזהוב שמעבר לים. אולם על מה ולמה? הרי יוכל כל יושב הר להעיד, עת הוא יושב תחת גפנו המאדימה ותאנתו המצהיבה, ומביט אל האלות העולות באש, אל כליל החורש, אל האשמר והרימון המזהיבים, שאכן התברכה ארצנו בכל עלי דמיטב.

×¦× ×¢× ×¡×ª× ×
השלכת בארץ מתחילה באיחור יחסי לארצות חצי-הכדור הצפוני. היא מופיעה באזור ההר בתחילת נובמבר, אז האלות האטלנטיות מתחילות להאדים, ונמשכת עד נשירת העלים בסוף דצמבר. במהלך תקופה זו, מתפשטת אש השלכת אט-אט בשיפולי ההר, עד הגיעה אל מישור החוף, שם נפגוש אותה, מבעירה בכתום עז את האלה הארץ-ישראלית, אף בסוף ינואר. אמנם מנות הקור המזינות את הפיגמנטים של עצי ההר אינן שכיחות באזורים הנמוכים, וכתוצאה מכך, ישנם מיני עצים שנחלוף עליהם בלי משים, אך ישנם אחרים, שמלתחת החוף שלהם בהחלט מרשימה ואותם נפגוש היום.
נצא אם כן לטייל בעקבות השלכת - נפתח בביקור בגני ירושלים ומשם נרד אל מישור החוף. הביקור בגנים יאפשר לנו לפגוש בצורה מרוכזת, מספר רב של מיני עצים בעלי שלכת צבעונית וכך נוכל להכיר את תכונותיהם, להתרשם מגודלם ולהתאימם אל גינתנו בצורה הטובה ביותר.
חמשת הנבחרים לגינה קטנה

גפנית משולשת

לחלקנו, גינות לא גדולות במיוחד, אשר עצים רבים שהוזכרו למעלה לא יתאימו. על-כן, מצאתי לנכון להרחיב מעט על חמישה צמחי שלכת נבחרים, המתאימים לגינות פרטיות ומספקים צבעי שלכת עזים בכל הארץ.
הראשון הוא לגרסטרמיה הודית - עץ קטן (6-8 מ') נשיר, בעל גזע ציורי ומיוחד, הפורח במגוון רחב של צבעים באביב ובקיץ. ללגרסטרמיה צבעי שלכת הנעים בין אדום בהר לזהוב בשפלה ובמישור החוף.
ספיון השעווה - עץ בינוני (8-12 מ') נשיר, בעל קצב צימוח מהיר. לספיון מספר זנים המתאפיינים בצבעי שלכת שונים, הנעים בין צהוב לאדום יין. אם בונים את הגינה באביב - אל תוותרו - השאירו לספיון בור שתילה מיותם עד הסתיו, אז תגיע העת לבחור במשתלה את הגוון אותו באמת רציתם. בזנים מוגדרים כמו 'רד ג'איינט' ו'ברנר אדום', ניתן לדעת מראש על הגוון האדום.
אוג הדונג ואוג הקופל - עצים קטנים (4-5 מ', 6-9 מ' בהתאמה) ונשירים, בעלי אורך חיים ארוך. הם מתאפיינים בשלכת אדומה זוהרת נפלאה, בכל חלקי הארץ (למעט הערבה והבקעה). תרמילי הפירות של אוג הקופל נותרים ומקשטים אותו במשך החורף.
האחרון הוא בכלל צמח מטפס - גפנית (מחומשת או משולשת). בעזרת "אצבעות דביקות", היא נצמדת לקירות מבנים ולגדרות וצובעת אותם בסתיו באדום מגוון. גם כאן, רצוי לחכות לסתיו ולבחור פרט המתאפיין בפיגמנט חזק.

  × × ×¡ ×§× ×¨× × × ×

דשנים של הגרעין

וכעת לגינה

בבואנו לשלב את צבעי השלכת החמים בגינתנו, ראוי להתאימם אל צבעי הגן הקיימים בתקופה זו ובכך ליצור תבנית צבע הרמונית ונעימה לעין. גם אם צבעי הגן העיקריים הם בגוונים קרים למשל, עדיין נוכל לשלב את השלכת הצבעונית, בין אם בשימוש בצבעי צהוב-זהוב ובין באדומים, זאת אם עיקר הפריחה היא באביב ובקיץ, שכן אז הצבעים האחרים לא "יפריעו".
אפשר ורצוי לחזק את ה"אש" האוחזת בגינה כעת, על ידי שימוש בצמחים שיתמכו בתבנית צבע חמה זו - הן בעלים והן בפרחים. צמחים דוגמת דודונאה 'דנה' או ננדינה תרבותית 'ננסית', שעליהן מאדימים בחורף, ישתלבו נפלא עם צבעי השלכת.
מי שמבקש שהאש תבער בגינתו אף בשאר ימות השנה, ישתול צמחים בעלי עלים אדומים וזהובים דוגמת חלבלוב דמוי-קוטינוס, מיני אקליפה, מיני ביצן, פרסקיה שיחנית 'ססגונית' וקרסולת הניבים 'קמפ פייר'. לעלים בעלי גוון זהוב, תפקיד חשוב בתבנית צבע זו, בין אם הם זהובים זמניים או זהובי-עד, עליהם הרחבתי בכתבה "תור הזהב" בגיליון מאי-יוני 2015.
מבין הפרחים, טוב להשתמש בתפרחות דמויות ובצבע להבה, כמו במיני אלווי ובולבין שיחני למשל, הפורחים בתקופה זו ואף להוסיף לשאר השנה - קניפהופיה, סנא זקוף-אשכולות, ורד 'ג'ודי גארלנד', לוטוס מוכתם 'גולד פלאש' וקנה הודית אדומת-עלה.
שילוב של עצים הפורחים כלהבות בעת שהם ערומים מעלים, דוגמת בומבקס צייבה, אלמוגן רחב-עלים וברכיכיטון אדרי ובקיץ (עם עלים) צאלון נאה, יוסיף מאד לאווירה המתבקשת.

× × × × × ×ª× × ×¢

מקום לדאגה
חשיבות גבוהה יש למיקום עצי השלכת בגינה, שכן הם נותנים לשמש החורפית, הכה חשובה לשאר צמחי הגן, להיכנס ולחמם. ניתן למקם פינת ישיבה תחתיהם, שתהיה מוצלת רוב השנה ושמשית בחורף, או לשתול אותם ליד מדשאה או ערוגת פרחים, שייהנו מתנאי ההארה המשתנים. אולם עוד יותר מכך, שתילתם במיקום בו השמש העולה במזרח או שוקעת במערב מאחוריהם, באופן יחסי לפינת הישיבה שלנו או לחלון מרכזי בבית, חשובה ביותר, שכן בשעות נפלאות אלו יראה העץ כאילו הוא בוער באש (כפי שניתן לראות בתמונת הספיון).
פגשנו עצי שלכת רבים השובים את העין ואת הלב ביופיים, אך כאמור, לא כל אחד מהם יתאים לגינה שלנו, אם מפאת גודלו ואם מפאת התאמתו לאזורי הארץ השונים, מבחינת עוצמת הפיגמנט שבכלורופיל העלה בהתאם לרמת הקור. אך המבחר הוא בהחלט גדול ומתפרש על-פני כחודשיים בשנה.
אמנם נופי שלכת עתירי אופק, כמו בצפון-קרוליינה ובוורמונט שבארה"ב, בקיוטו שביפן, או מרבדי הגפנים שבעמק הלואר, אין אצלנו. אך אני מקווה שבטיולנו זה למדנו, שבשימוש מושכל ובריבוי שתילות ברצפים אחידים, במיוחד בשטחים ציבוריים פתוחים, בהחלט נוכל תוך מספר שנים להתעטף בשמיכת שלכת זהובה ומחממת גם כאן בארצנו הקטנה והיפה.

 להמשך קריאה על השוליים של העלים