גינת ירק אקולוגית - הקמה ותחזוקה בעונת החורף

אלכס צ'מודנוב, גינה מזינה*

אם הייתם עם האצבע על הדופק ואתם גנני מזון, סביר להניח שבמהלך החודשים אוקטובר-דצמבר פילחתם את האדמה, הצנעתם קומפוסט, שמתם חיפוי ושתלתם את הירקות שלכם בגן הירק.
אבל האם שם העבודה נגמרת? האם ישנן פעולות נוספות שחשוב לבצע בגן הירק ובגינה שסביבו על מנת להבטיח את ההתפתחות התקינה של הירקות, מזעור מחלות ומזיקים ומקסימום תנובה?

גינה חורפית שופעת

בוודאי! כאשר אנחנו עובדים בשיטות אקולוגיות באמת, כלומר ללא ריסוסים ודישונים כלל (גם לא אורגניים), חשוב להכיר בעובדה שהגינות שלנו הן ביסודן מערכות אקולוגיות מופרות. האדמה אולי יובאה ממקום אחר או הושחתה ונקברה בה פסולת בניין, אין כבר רצפים משמעותיים של צמחיית בר עונתית ורב-שנתית מסביבנו, חיי הבר המקומיים הולכים ונעלמים, ועומס המזיקים החקלאיים גדל ומתחזק בעקבות ההסתגלות להדברה קונבנציונאלית.
ההכרה בעובדות הללו לא נועדה לייאש אותנו, אלא למקד את המאמצים והמשאבים שלנו בכיוון הנכון לנו, לירקות שלנו ולאקולוגיה של גינתנו. מתוך ההבנות הללו, נוכל להשקיע את האנרגיות שלנו בפעולות אשר מחזקות את המערכת האקולוגית בה אנו עובדים ובכך לבסס גן ירק שנשאר בריא לאורך העונה.
נרחיב כאן על הפעולות המרכזיות הדרושות לחיזוק המערכת ויצירת איזון אקולוגי.
תוצרת חורף בגינת גג
שתילת צמחיה תומכת
המערכת החיסונית של גן הירק ושל שאר הגינה תלויה באיזון עדין של יצורים חיים, טורפים ונטרפים, מאקרו ומיקרו-אורגניזמים. כאשר האיזון מופר, אנו מתחילים לחוות את חלק מהיצורים בתור ״מזיקים״ ולא בתור שותפים טבעיים. הדרך היעילה, המהירה והיפה למשוך מאביקים וטורפי מזיקים לגינה ולדחות ״מזיקים״ אחרים, היא ע״י שתילה של צמחיה תומכת, עונתית ורב-שנתית, ברחבי גן הירק ומסביבו. רשימת הצמחים התומכים היא ארוכה ומסועפת אך בפשטות נמליץ להתמקד בשתילה של צמחים ממשפחת המורכבים, הסוככיים והשפתניים, בדגש על צמחים בעלי פריחה בצבע צהוב, כתום, לבן, אדום וסגול.
צמחים תומכים עונתיים יישתלו בשולי ערוגות הירק, וצמחים תומכים רב-שנתיים מחוץ לערוגות ומסביב לגן הירק. צמחים כמו - פיגם, מרווה, לוונדר, רוזמרין, זוטא, כובע נזיר, לענה שיחנית, גזר קיפח, אכילאה, קלנדולה וטגטס, הם חלק קטן מרשימה ארוכה של צמחים המחזקים את בריאותה של הגינה האקולוגית.

צמחייה תומכת בשולי הערוגה

משיכת חיי בר
יצירת איזון אמיתי בגינה לוקחת בחשבון את כלל היצורים החיים בה - ציפורים, קיפודים, זוחלים ופרוקי רגליים. אם נייצר בגינה תנאים שמושכים את כל היצורים הללו, נוכל לייצר איזון בין האוכלוסיות השונות הרבה יותר מהר מאשר על-ידי סלקציה שלנו, הקובעת למי ״מותר״ להתקיים בגינה ולמי לא.

הנה כמה דרכים פשוטות לזמן יצורים שונים:
-התקנת תיבות קינון והשארה מכוונת של קוצים יבשים וגבוהים ברחבי הגינה על מנת למשוך ציפורי שיר הניזונות מחרקים ומזחלים.

חיות בר
-יצירת ערימות קטנות של גזעי עץ ואבנים באזורים מוגנים בגינה על מנת למשוך עכבישים, זוחלים וקיפודים הניזונים מחשופיות וחרקים שונים.
-הקמת בריכת נוי או הצבת קערת מים פשוטה ונגישה, שתספק שתייה לכלל היצורים בגינה באופן יציב וקבוע.
-שתילה של צמחים צופניים תמשוך צופיות ושלל מאביקים לגינה, אשר יתרמו לתנובה ויהוו מזון ליצורים אחרים.

 ×©×•×ª×¤×™× טבעיים

חיפוי הקרקע ומילוי חללים בערוגות
קרקע חשופה היא קרקע מופרעת ופחות פעילה ביולוגית, לכן חשוב מאוד לחפות את ערוגות הירק (באמצעות קש) ואת כלל הגינה (בשבבי עץ או רסק יער).
כמו כן, כאשר קוצרים תוצרת מערוגות הירק ומתחילים להיווצר חללים משמעותיים בערוגה, חשוב מאוד למלא אותם בשתילי ירקות חדשים או פורחים עונתיים כדי לא לייצר שחיקה והידוק של הקרקע באותו אזור ולא לפגוע במיקרו - אקלים שנוצר בערוגה.
                                
ניהול עשביה (ולא מלחמה בעשביה)
לעשבי הבר ישנה השפעה חיובית עצומה על המגוון הביולוגי בקרקע ומעליה. העשבייה מספקת חומרי הזנה לגידולים שלנו ומונעת סחף והידוק הקרקע. לכן, עלינו להקפיד לא להילחם בעשביה אלא לנהל אותה באופן מינימלי בזמן ובמקום הנכון. עשביית הבר בערוגות, תגן על השתילים שלנו בתחילת דרכם (הגנה מהשמש, רוח, קור וחרקים). לכן, רק כאשר היא תתחיל לגבור עליהם בגודלה, נסיר אותה ע״י חיתוך ולא עקירה (על מנת לא להפר את הקרקע). פעולה זו נבצע פעמיים-שלוש בתחילת העונה עד שהירקות יתפסו את המרחב הדרוש להם. לעשביה אשר בשולי הערוגות ובשאר אזורי הגינה בהם הם לא מפריעים למעבר, נאפשר להתקיים באופן מקסימלי.

חברת "גינה מזינה - עיצוב והקמת גינות מאכל"

להמשך קריאה על גינת ירק חורפית לחצו כאן