מאת אלכס צ'מודנוב, גינה מזינה - עיצוב והקמת גינות מאכל

האביב כבר כאן וזה הזמן האידיאלי לתכנן ולהתכונן להחלפת העונה בגינות הירק שלנו. תכנון נכון של הפעולות בגינה, בחירת גידולים, השגת זרעים ושתילים והקפדה על זמני פעולה מדויקים יבטיחו לנו תנובה גדולה יותר והתעסקות מועטה יותר עם מזיקים.

תזמון
כאשר רוצים להצליח לגדל ירקות ללא שימוש בכימיקלים, חשוב מאוד להקפיד על תזמון נכון. הזמן האידיאלי לשתילת טווח רחב של ירקות קיץ הוא מאמצע מרץ ועד סוף אפריל. ניתן להקדים ולאחר מעט, אך במרץ-אפריל ישנו יחס מיטבי של טמפרטורות, אורך יום, עומס מזיקים נמוך וקרקע שעדיין רטובה ופעילה ביולוגית.
לכן, יש לשתול את הגל הראשון של רוב גידולי הקיץ במהלך החודשים הללו. אם מעוניינים ויש מקום, זה גם יכול להיות הגל האחרון של ירקות חורף חזקים כגון ברוקולי, חסה, מנגולד, סלק וקולורבי.

מרווחי שתילה

שתילים וזרעים

● הנבטה - במידה והכוונה להנביט את שתילי הירקות שלנו בעצמנו, חשוב לקחת בחשבון זמן התפתחות של כחודש וחצי לרוב שתילי הקיץ. לכן, יש לזרוע את מגשי ההנבטה (במקום חמים ומוגן) כבר בסוף ינואר ועד סוף פברואר.
● זריעה ישירה - חלק מגידולי הקיץ קל לגדל בזריעה ישירה בערוגות ואין צורך בהכנת שתילים במגשי הנבטה. הירקות המתאימים לזריעה ישירה: שעועית, דלעת, קישוא, עגבניות ותירס. ישנם צמחים נוספים שניתן לבסס בזריעה ישירה אך לעתים עדיף לשתול שתילים מוכנים.
● מרווחי שתילה - רוב ירקות הקיץ הינם צמחים גדולים יותר מגידולי החורף ובעלי עונה ארוכה יותר, לכן חשוב להכיר את הרוחב והגובה הסופי של כל ירק ולתכנן את הגינה בהתאם. במידה ויש לנו גינת ירק קטנה (עד 15 מ״ר נטו של ערוגות) נתמקד בצמחים קטנים יותר או כאלו שניתן להדלות (על גבי רשתות ועמודים). הגידולים המומלצים בגינת ירק קטנה: עגבניות שרי, שעועית, מלפפון, פלפל, חציל, דלעת ערמונים וקישוא. נמנע מגידולים גדולים במיוחד כמו: במיה, דלעת, עגבניות גדולות, דלורית ותירס.

שפע ×§× × ×¦× - ×§× × ×£ × ×¨×§× ×ª × × × × × ×
תוכנית עבודה מדויקת
● פרידה מגידולי החורף - בבניית תוכנית העבודה לגן הירק הקייצי, נדרש מאיתנו להעריך מתי גידולי החורף בערוגות השונות צפויים להסתיים. הערוגות הראשונות שסיימו, יהיו הערוגות הראשונות אותן נכשיר ושבהן נשתול.
● מנוחה לקרקע - מומלץ להמתין שבוע-שבועיים בין הכנת הערוגה לבין השתילה/זריעה, על מנת לאפשר לקרקע להתייצב מבחינה ביולוגית ופיסית.
● הדליות - במידה ואנו מתכננים לגדל ירקות בהדליה כמו שעועית ועגבניות, מומלץ לבנות את ההדליות לאחר הכנת הערוגה אך לפני הזריעות/שתילות. כך נפחית פגיעה בשתילים הצעירים ונאפשר התבססות טובה יותר שלהם על גבי ההדליה.
● מועדי שתילות - ניתן קדימות לגידולים רגישים יותר, כמו מלפפון, דלעת, דלורית ופלפל מתוק. נדאג לשתול ולזרוע אותם כמה שיותר מוקדם בעונה, על מנת להבטיח התבססות מיטבית שלהם לקראת החודשים הקשים יותר של הקיץ.
הכנת הקרקע

תיחוח
רוב גידולי הקיץ הינם צרכנים גדולים יותר של חומרי הזנה מגידולי החורף, ולכן חשוב להכין כראוי את הקרקע בערוגת הירק:
● להקפיד על אוורור ותיחוח הקרקע לעומק של 30 ס״מ לפחות.
● לפזר ולהצניע 15-20 ליטר קומפוסט עבור כל 1 מ״ר של ערוגת ירק.
● את שאריות גידולי החורף והעשבייה, יש לקצוץ ולהשאיר במעברים בצמוד לערוגות הירק. שאריות אלו יתפרקו בקרקע ויזינו את ערוגות הירק הבאות.

חיפוי
אם נקפיד לחפות את ערוגות הירק שלנו בקש או בעלים יבשים, בשכבה של לפחות 5-7 ס״מ, נוכל להגן על הקרקע מהתייבשות, מתנודות קיצוניות בטמפרטורות, מסידוק ופגיעה במיקרוביולוגיה של הקרקע.

חיפוי
לכן, חשוב להשיג מראש חיפוי לערוגות הירק, כאשר החומר האידיאלי הינו קש חיטה/שיבולת שועל. במידה ואין באפשרותנו להשיג קש, אפשר להשתמש בעלים יבשים או רסק גזם, אך אלו הם חומרים פחות נוחים לעבודה בערוגות ירק.
את הערוגות יש לחפות לאחר שלב התיחוח ופריסת ההשקיה (צינורות ההשקיה יהיו מוגנים מתחת לחיפוי) ובשלב הבא יש לפתוח גומות סביב מיקומי הטפטפות, שם נשתול.

×¢× × × × × ×ª × × ×¤×¡× ×ª ×¢× × × × × ×

* כל התמונות צולמו בגינות המזינות שהקמנו ברחבי הארץ

להמשך קריאה על גידול ירקות במרפסת