כתבה:  גילי ארנולדס - הנדסאית נוף

אדריכלים רבים מבינים כיום את החשיבות שבשיתוף הפעולה ומפנים את בעלי הבית למתכנני נוף עוד בטרם שלב הגשת היתרי הבניה


מזל טוב, סיימתם לבנות את בית חלומותיכם ואתם מביטים בחצר העירומה ואומרים לעצמכם – עכשיו נזמין מתכנן שיסדר לנו הפיתוח. אם בחרתם בדרך זו, לעתים צצות בעיות לא צפויות: הפרשי גבהים, שיפועים לא נכונים, ועוד תקלות שפתרונן יכול להעלות ממון רב.
כשמתכנן נוף משתלב כבר בשלבים הראשונים של תכנון הבית, כולם יוצאים נשכרים: יש עוד עין מקצועית שלא רק מתכננת את הפיתוח הנופי (גבהים, שבילים, קירות תומכים ומסלעות) אלא גם יכולה לחוות דעה בקשר לקווי ביוב, העמדת הבית ביחס למגרש והכנת תשתיות של מים, חשמל וגז שבשלב מתקדם בעייתי להוסיף אותן.
לשמחתי, אדריכלים רבים כיום מבינים את החשיבות ומפנים את בעלי הבית למתכנני נוף עוד בטרם שלב הגשת היתרי הבניה. אז למי שלפני תכנון בית או שנמצא כבר בתוך התהליך, הנה כמה תובנות שהגעתי אליהן בשנים האחרונות.

לפני הכל: עלויות
גינה היא ה"חדר" הגדול ביותר בבית והיא חלל בו מבלים זמן רב במהלך השנה. לכן יש להתחשב בעלויות הצפויות של הקמתה בעת תכנון תקציב הבניה והשאירו לה מקום מכובד בעת חישוב המשכנתא. תכנון גינה על ידי אדריכל נוף או מתכנן מנוסה עולה יותר אבל יכול לחסוך כסף רב בעת ההקמה ובעיקר מבחינת תחזוקה עתידית - עלויות מים, פיצוצי צנרת, עקירות עצים ועוד.
השלב הקריטי מבחינתי הוא התכנון הכולל ובניית שלד הגינה - מדרכות, עצים, מערכת השקיה ומדשאה. את היתר אפשר לבצע אחר כך. כל עוד יש תוכניות גמורות, אפשר להתקדם בשלבים וכל פעם לשתול חלקים אחרים בגינה. בקשו אומדן מחירים ממתכנן הנוף והכניסו אותו לתחשיב התקציב הכולל.
בשלב הזה יש חשיבות עליונה להכנת הקרקע. הכנה טובה תאפשר התפתחות תקינה ובריאה של הצמחיה לאורך שנים. מומלץ להשתמש באדמה המקומית עד כמה שאפשר, ולטייב אותה בכמות נדיבה של קומפוסט. אם נדרשת אדמת מילוי, חשוב שתהיה ממקור מהימן, ללא עשביה או חומרים לא רצויים אחרים. הגובה המינימלי הדרוש להתפתחות הצמחים הוא 0.50 מטר. עבור עצים מומלץ לחפור בור שתילה שגודלו 1X1X1 מטר. יש להקפיד גם על שיפועי קרקע נכונים, ולקחת בחשבון שקרקע המילוי תשקע מעט בשל "כיסי" אוויר הנוצרים בה בעת העבודה. ועוד דבר חשוב: יש לנקות היטב את הקרקע מכל פסולת הבניין ושאריות אחרות מהבנייה, לפני המילוי!
בזמן תכנון הבית ע"י האדריכל, כדאי כבר להתחשב בכמה פרמטרים שיועילו לתכנון הגינה אחר כך.
מבחוץ הסתרה, מבפנים תמונה.
גובה ומיקום הבית - קרה לי פעם שהוזעקתי לתת חוות דעת על בית רגע לפני בניה, שתוכנן נמוך מגובה הכביש הסמוך, ללא הצדקה. מיד הוגשה בקשה וגובה הבית שונה. לפעמים צריך עוד מישהו שיקרא את התכניות בעין מבינה.
אם תכנית המתאר לא מחייבת אתכם לבנות נמוך מהכביש, תמיד עדיף שהבית יהיה גבוה מהכביש עם שיפועים נוחים, כדי למנוע הצפה במקרה של גשמים עזים. על אף שאני מתעסקת ביופי, אני חוזרת על המנטרה: פרקטיקה לפני אסתטיקה.

פיתוח נוף בתכנית פיתוח הבית - שיתוף פעולה עם אדריכל הבית - פגישה משותפת והתכתבויות נוספות - יביאו לתכנית פיתוח סופית מדויקת. ההגשה להיתרי הבניה תהיה נכונה. הקבלן יידע בדיוק איפה למקם תשתיות חשמל, קווי הזנה למים חמים וקרים, צנרת ביוב ותשתיות למתקנים נוספים כמו בריכה שחייה, מטבח חיצוני ועוד.
בתוכניות המצורפות לכתבה זו, הפורשות דו-שיח כזה, אפשר לראות בין היתר הזזה של מטבח חוץ, תוספת שבילי אופניים ושבילי בטון סביב בית, מיקומים מדויקים של פינות ישיבה ואלמנטים אחרים המאפשרים להכין מראש תשתיות מים וחשמל נחוצות. זה גם מאפשר לבעלי הבית לדעת מראש אומדן מדויק יותר של עלויות הקמת הבית והחצר.

תשתיות - עדיף להימנע משתילת שיחים גדולים ועצים ליד שוחות וקווי ביוב. לכן השתדלו להציב את הבית כך שעצים גדולים במקומות נדרשים יהיו במקום רחוק ממתקנים כאלה. בבית מסוים הצלחתי לשכנע את המתכנן להזיז קצת בריכת ביוב, כי היא מוקמה בדיוק במקום המתבקש ביותר לעץ מרשים, מול חלונות ארוכים.

בריכת הביוב זזה בשלב הבניה כדי לפנות מקום לעץ מתבקש. Ensof אדריכלים.
תמונה ירוקה - תכננתם חלון יפה בפינת האוכל, במטבח או בסלון - הוא יכול להוות תמונה יפה שתיראה מתוך הבית כל השנה. לכן חישבו מראש על עץ יפה או גינון מרשים מולו, במרווח מתאים שגם יצל וימנע קרינת שמש חזקה אבל גם לא יחשיך את החלל. כאמור, יש לשים לב שאין תשתיות שיפריעו לגינון ושיש מספיק מרחב לשתול מה שנחוץ. במידה וקיימת חומה ואין שטח אדמה גדול מספיק, אפשר ליצור קיר ירוק שתופס תאוצה בשנים האחרונות. גם בשבילו יש להכין תשתיות מראש.

קיר ירוק פרקטי מול חלון המטבח. תכנון וצילום: וינאה גרין- קירות ירוקים
מיסוך והסתרה - השאירו מרחב לגדר חיה שהכרחית למיסוך מול חלונות חדר שינה למשל, ושימו לב שנשאר מספיק מקום לשיחים שיהיו צפופים וגבוהים. כאן אוסיף: תהיו הוגנים. אם השכנים לא מעוניינים בשיחים האלה, הרחיקו אותם מטר מקו הגבול. אל תיכפו על השכנים אחזקה וגיזומים של שיח שלא ביקשו.

מרפסת פרטית - כדאי לתכנן את פינת הישיבה העיקרית במקום פרטי ככל האפשר, תוך התחשבות בשעות הבריזה הנעימה. אני ממליצה להשאיר מקום למדשאה בצמוד למרפסת או אפילו סביבה. גישה נוחה למדשאה תגביר את השימוש בחצר. במרחק מה כדאי לשתול עצים נותני צל, שיעזרו בהצללה בשעות הבוקר או אחה"צ הקשות כשהקירוי במרפסת לא רלוונטי.

העמדה בשטח - למי מכם שבונה בית בנחלה או על מגרש של דונם ויותר, אני ממליצה להצמיד את הבית לקצה אחד של המגרש, כך גם יהיה מקום לבית נוסף בעתיד וגם תוכלו לתחום את הגינה ע"י עצים או שיחים וליצור חציצה בין הגינה השימושית לבין שאר השטח. כך לא יהיה צריך לטפח דונם-שניים של גינה, זה יקר ומסובך.

שיתוף - ומשהו לאחר ההגעה לקו הגמר: בהרבה שכונות בהרחבות של ישובים אני נתקלת בשכנים שהם חברים טובים. מעבר לחברותא, זה גם מאפשר "חיסכון" בעצי פרי על ידי שתילה שלהם בקו הגבול. אצלכם הלימון והקלמנטינה, אצלם הפומלה והתפוז. גם ככה למשפחה רגילה קשה להשתלט על כמויות הפרי שמניב עץ בוגר.

שיהיה תכנון מוצלח ובנייה קלה.

להמשך קריאה על טיפים לשדרוג הגינה לפני מכירה