כתב וצילם: הדר רודין, נופים בקהילה*

ימים מורכבים פקדו אותנו עם לא מעט אתגרים, אך לצד זאת הביאו עמם הזדמנויות כמעט נדירות. לעצור לרגע, קצת לחשוב על קצב היומיום, על הדברים והאנשים שחשובים לנו באמת וגם קצת לעבוד בגינה וליהנות ככל שאפשר מהטבע הסובב אותנו.
אנו נמצאים בשלהי עונת האביב, הימים מתחממים ומי החורף שנאגרו בקרקע לאט מתייבשים ונגמרים. עיקר העבודה בגינה בעונה זו קשורה בהכנתה לעונה החמה והיבשה, כמו גם לחידושה עם שתילות של עונתיים ורב-שנתיים.

ורד קוקטייל מטפס של פרגולה ממתכת

הכנות לקראת תחילת ההשקיה

יש לבדוק את מתח הסוללות במחשבי ההשקיה ולהחליפן במידת הצורך. את קווי הטפטוף יש להפעיל ולוודא שלא קיימים חורים ופריצות בצנרת. לפתוח את האביזרים אשר סוגרים את קצוות הקווים (סופיות) ולהזרים את המים לכמה רגעים לשטיפת הקו. יש לעבור במבט על צינורות הטפטוף ולוודא שיוצאים מים מהטפטפות והן אינן סתומות.
את משך ההשקיה של קווי הטפטוף יש לכוון בהתאם לסוגי הצמחים המושקים באותו קו. מרווחי ההשקיה וחלוקת מנות המים מושפעים בעיקר מסוג הקרקע. גינות בהן קרקע כבדה וחרסיתית נשקה במרווחים גדולים יחסית של פעם או פעמיים בשבוע. גינות בהן קרקע חולית נשקה בתדירות גבוהה יותר של אחת ליומיים.
נבדוק גם את מערכת המתזים/ ממטירים במדשאות. יש לפתוח את ברזי ההשקיה ולוודא כי כל הממטרות פועלות ומפזרות את המים באופן תקין ואחיד. יש לכוון את ממטרות הגזרה הממוקמות בגבולות המדשאה למניעת בזבוז מים והרטבה מיותרת של שטחים לא מגוננים.
איכות ומראה המדשאה מושפעים רבות מתקינות מערכת ההשקיה כמו גם מאיכות פיזור המים והחפיפה בין הממטירים. לצורך בחינת הנושא ניתן לקחת מספר קערות בגודל זהה ולפזרן בצורה אקראית בשטח המדשאה. נפתח את ברז ההשקיה למספר דקות ונבחן האם כל הכלים התמלאו באופן דומה זה לזה. במידה וקיימים פערים גדולים בכמות המים הנמדדת בין הכלים, ניתן לשפר זאת ע"י שינוי גודל פיות הממטיר כמו גם הוספה או שינוי מיקום של הממטירים.
המועד המועדף להשקיית הגינה והמדשאות הינו לפנות בוקר. בשעות אלו בדרך כלל לא נושבת רוח ופיזור ההמטרה אינו מופר. בנוסף כאשר אנו משקים בשעות אלו, לצמחים יש מרווח זמן לקלוט את המים ולהגיע לשעות החמות של היום עם כמות מים מספקת בעורקי הצמח.
קליל ואגס קלריאני

פעולות כלליות אותן נוכל לבצע לחיסכון במים:

א. שתילת צמחים חסכוניים במים כדוגמת אלת המסטיק, סוקולנטים, אירוסים, פלקטרנטוס שפתני וכדומה.
ב. טיוב הקרקע ע"י פיזור והצנעת קומפוסט אורגני בכמויות משמעותיות של כ-20 ליטר למ"ר להגדלת תאחיזת המים בקרקע. בצורה זו נוכל להגדיל משמעותית את מרווחי ההשקיה וזאת מעבר לתרומה הרבה באוורור הקרקע ותוספת מזון לצמחים.
ג. חיפוי הקרקע באזור הצמחים תורם רבות להגנה על מבנה הקרקע ומניעת הידוק, בשמירה וויסות טמפרטורת הקרקע, מאט באופן משמעותי את האידוי מהקרקע ומאפשר לנו להגדיל את מרווחי ההשקיה.

טיפול במדשאות לקראת הקיץ

בנוסף להכנת מערכות ההשקיה, מומלץ לבצע מספר פעולות לשיפור בריאות ומראה המדשאה לקראת הקיץ.
כיסוח המדשאה: יש לכסח את המדשאות באופן שוטף כל שבוע עד שבועיים בהתאם לסוג ולמין הדשא. גובה הכיסוח בעונת הקיץ נקבע בהתאם לסוג הדשא ובדרך כלל נע בסביבות 2.5 עד 4 ס"מ. בחורף גובה הכיסוח גבו המעט יותר. לקראת האביב מומלץ לבצע טיפול ותחזוקה למכסחת הדשא הכולל השחזת הסכינים, החלפת שמנים וכדומה. במקרים בהם אנו משלבים גידול חורף על המדשאות (עשבי חורף, כלניות וכדומה) יש לבצע את הכיסוח הראשון עם התייבשות הפרחים.

מדשאה בריאה היא יתרון

דילול ואוורור: עם השנים נוצרת צפיפות של גבעולי הדשא, כמו כן נוצרת שכבה של חומר אורגני יבש כלוא הנקרא "מרבד הכסחת". חומר זה נמצא מתחת לעלי הצמח, צמוד לקרקע, ומונע מחמצן וקרני שמש לחדור אל אזור השורשים וגבעולי הצמח. בנוסף, במקרים בהם המרבד משמעותי ומהודק, חדירת המים אל הקרקע אינה טובה וחלק ממנת ההשקיה מתנקז למקומות שונים במדשאה. בכדי למנוע היווצרות שכבה זו מומלץ לבצע דילול אחת למספר שנים. הדילול מבוצע בעזרת מכונה ייעודית שמבצעת חיתוכים בגבעולי הדשא ומעלה על פני השטח את השכבה היבשה. את תוצרי הדילול אוספים ומפנים מהמדשאה. בגינת החובב ניתן לבצע דילול על ידי מדללת קטנה בגודל מכסחת דשא .
דשאים בעלי שלוחות על ותת קרקעיות כמו זואיסיה "אלטורו", פספלום נדני, זיפנוצה חבויה ("קוקויו"), זקוקים לדילול מדי עונה ואף ירווח להם בדילול אגרסיבי. ניתן לבצע דילול שתי וערב במדשאות אלו.
בדשאים בעלי שלוחות עיליות בלבד, כגון בת יבלית דרומית "דרבן גראס", צרגב "בופלו" - הדילול יהיה עדין ומינורי.
לאחר דילול המדשאה רצוי לבצע אוורור של האדמה לצורך החדרת החמצן וחומרי דישון אל תוך שכבת הקרקע ואל סביבת שורשי הצמח. את האוורור אנו מבצעים בעזרת מאווררת מכנית אשר מחדירה צינורות חלולים אל פני הקרקע לעומק של כ-10 ס"מ ומוציאה בעזרתן גלילי קרקע.
דישון: צמחים אשר גדלים בסביבתם הטבעית, מוזנים ע"י חומרים אורגניים מגוונים שנוצרים מהתפרקות צמחים ובעלי חיים שסיימו את חייהם. בגן הנוי לעתים קרובות ישנו מחסור בהזנה זו ועל כן תפקידו של הדשן הכימי להשלים ולספק לצמח את תוספי התזונה הנדרשים לבריאותו וצמיחתו. את המדשאה מומלץ לדשן מספר פעמים בשנה בדגש על עונת הסתיו כחיזוק והכנה לחורף ובעונת האביב לצורך חיזוק השורשים והמרצת הצימוח.
בחודשים אפריל ומאי מומלץ לדשן את שטחי המדשאה בבונה מדשאה ע"י פיזור גרגירי דשן בשחרור מבוקר לארבע חודשים עד חצי שנה. הרכב הדשן המומלץ לעונה זו הינו 14-25-10 N.P.K . לאחר הפיזור יש להשקות את המדשאה.

 

ניקיון, הכנת השטחים ושתילה

בעונת האביב ניתן לשתול מגוון רחב מאוד של צמחים. מעונתיים דוגמת טגטס, פטוניות, רגלת הגינה ועד שיחים רב שנתיים ועצים. בכדי לאפשר לצמחים להיקלט ולהתפתח בצורה טובה עלינו להקפיד על שלבי הכנת השטח. ראשית לנקות ולעשב את השטח. עשבים אותם נעקור חשוב לפנות מהגן מבלי לפזר את הזרעים וזאת בכדי למנוע את הצצתם בשנה הבאה. לאחר שניקינו את השטח מומלץ לפזר קומפוסט כפי שמצוין מעלה ולתחח היטב את הקרקע.
בעת שתילת הצמחים החדשים עלינו להקפיד להרטיב היטב את סביבת השתילים עד למצב בו הקרקע רוויה. נושא זה חשוב להוצאת כיסי אוויר שנמצאים באזור סביב גוש השורשים ויצירת עיסה אשר יוצרת חיבור טוב בין הקרקע הקיימת בגינה לבין גוש השורשים של השתיל. בימים הראשונים שלאחר השתילה נקפיד על השקיה בתדירות גבוהה, כאשר לאחר מספר ימים (בהתאם לצמח ולמזג האוויר) ניתן לרווח את מועדי ההשקיה.
טלמון רב פרחים
עם התחממות הימים והתגברות הלחות מופיעים גם מזיקים, פטריות ומפגעים נוספים. נושא זה רחב מאוד ומומלץ לקבל ייעוץ מקצועי בזיהוי הבעיה ואופן הטיפול בה. ישנם מקרים רבים בהם ניתן להמתין בסבלנות ולתת לטבע לעשות את שלו. לדוגמה, במקרים רבים כאשר מופיעות על שיחי הוורד כנימות עלים, מופיעים לאחר מספר ימים פשפשים אשר תוקפים את הכנימות ומונעים את הצורך בהדברה. במקרים אחרים ניתן לבצע טיפל באופן אקולוגי בפיזור יזום של אויבים טבעיים וללא שימוש בכימיקלים.
ליצירת קשר עם הדר רודין