גם אחרי שני חורפים ברוכים בגשם, אנחנו עדיין מחויבים לחסכון במים בגינה, במיוחד לאור מחירם הגבוה. אחת השיטות לכך, היא למחזר את המים האפורים ולהשתמש בהם להשקיה. כיצד עושים זאת? לפניכם מורה נבוכים מפורט

מאת: אילן נחמיה*

שתי עונות הגשמים האחרונות, הנוכחית וזאת של שנה שעברה, היו ברוכות יחסית לרצף השנים השחונות שקדמו להן. רצף זה, שהביא את מאגרי המים למצב רע, דירבן את המדינה להקים להתפלת מים, אך ההתפלה יקרה ומחירי המים בעלייה מתמדת. מי שרוצה לקיים גינה פורחת ומלבלבת, נדרש להשקעה לא קטנה בהשקיית הגינה.
מחירי המים העולים מחייבים אותנו לנקוט בצעדי חסכון והתייעלות בשימוש במים באופן שוטף. מעבר לצעדים המקובלים של שיפור מערכות ההשקיה ושתילת צמחים חסכוניים במים, ניתן גם להקים מערכות ביתיות למיחזור מים ולהשתמש בהם לצרכי הגינה. מעבר לחסכון, המים המושבים מכילים חומרים המסייעים להשבחת הקרקע ובכך נחסך הצורך בשימוש בחומרי דישון שונים.

תרשים זרימה של מערכת מחזורית

מילון מונחים
ראשית נתחיל עם כמה מושגים בתחום, ונבהיר מהם סוגי המים השונים אליהם מתייחסים כאשר מדברים על מיחזור וטיהור מים.
מים שפירים – מי ברז נקיים, טובים לשתייה, רחצה, הדחה והשקיה.
מיחזור מים – השבת המים משימוש ביתי לשימושים שונים כגון שטיפת אסלות והשקיית הגינה.
מי שפכים מטוהרים – נקראים גם קולחין, מדובר במים שעברו טיפול לטיהור וסינון המאפשרים שימוש חוזר. מים אלו לא מגיעים לרמת ניקיון של מים שפירים. למעשה ישנן שלוש רמות של טיהור: ראשונית של מוצקים וחומרים "מרחפים" הגורמים לעכירות המים, שניונית של פירוק חומר אורגני וחיטוי, ושלישוני שהוא טיהור נוסף בתהליכי סינון או תהליכים ביולוגיים עד לרמת טיהור המספיקה לשימוש חוזר בהשקיה חקלאית, השקיית גינות ולהדחת אסלות ללא סכנה לציבור.
מים אפורים – נקראים גם דלוחין, מים שאין בהם הפרשות אדם: מי מקלחות ואמבטיות, מכונות כביסה, מדיחי כלים, כיורי מטבח ושטיפת ידיים. השקיה במים אפורים מותרת בטפטוף בלבד ולא בהמטרה.
צנרת טפטוף סגולה – צנרת להולכת מים אפורים להשקיית הגינה, בעלת צבע ייחודי שנועד לסמן את ייעודה ולהצביע על החלקים בגינה המושקים במים מטוהרים. בנוסף לשימוש בצנרת זו, יש חובה לשלט חלקים בגינה המושקים במים אפורים.
מים שחורים – נקראים גם שופכין ומכילים הפרשות אדם כגון צואה ושתן. בקבוצה זו נכללים מי האסלות.
הפרדת צנרת – כדי לאפשר שימוש חוזר במים משימוש ביתי, יש להפריד בין מי הדלוחין למי השופכין. את מי השופכין נפנה למערכת הביוב ולטיהור במפעלי הטיהור הארציים, ואילו את מי הדלוחין נפנה למערכת טיהור מים לשימוש חוזר אצלנו בבית.
בקטריות זוללות שומן – בקטריות המגיעות במצב יבש, ובמגע עם מים מכפילות את נפחן כל שלוש שנים. הבקטריות זוללות את השומנים במים, מונעות סתימות וריחות רעים במערכות המים ובקווי ההשקיה. במערכת ביתית למיחזור מים, כתחזוקה שוטפת מערבבים פעם בחודש כמות של בקטריות עם מים פושרים ומזרימים לכל פתחי ניקוז המים (כיורים ,מקלחות, נקזי ריצפה במקלחות וכו'). שימוש בבקטריות אלו נדרש על מנת לטהר מים ממדיחי כלים וכיורי שטיפת כלים והן נמצאות במערכת הפרדת השומנים שאותה מתקינים לפני מערכת המיחזור במתקנים ביתיים או לפני מערכת אגן ירוק במתקנים ציבוריים או תעשייתיים, שכן מים אלו מכילים שומנים בריכוז גבוה.
מז"ח – מונע זרימה חוזרת. מתקן שמונע את החזרת המים ממערכת ההשקיה למערכת אספקת המים. חובה להתקין מז"ח במערכת מים אפורים המשולבת במערכת מים שפירים, על מנת למנוע חדירת המים המטוהרים לצנרת המים השפירים.
מיחזורית – מערכת להשבת מים משימוש ביתי לצורך השקיה מיידית של הגינה הביתית, ללא טיהור או אגירה.
Wetland או אגן ירוק – מערכת המסוגלת לטהר ולטפל בשפכים בעלי עומס אורגני גדול, כולל שופכין ואפילו מים הכוללים מתכות כבדות באמצעות שימוש באבנים, מצעים שונים וצמחים.
אגן ירוק שמטהר מתכות כבדות

חסכון במים – לא רק מים אפורים

על מנת לחסוך במים לא מספיק למחזר אותם. יש להתחיל בתיקון נזילות בבית, וויסות לחץ המים בברזים ושימוש בחסכמים, איסוף ושימוש חוזר במי המקלחת הנקיים מהרגע שפותחים את ברז המים החמים ועד שהם מגיעים ממערכת חימום המים הביתית ועוד.
בנוסף ניתן לאסוף את מי ניקוז המזגנים. המזגן משמש אותנו רוב השנה, בקיץ הארוך והחם לקירור, ובחורף בבתים רבים משמש לחימום. במהלך פעולתו הוא מייבש את האוויר ופולט החוצה מים דרך צנרת ניקוז ייעודית. כל מזגן מייצר כ-20 ליטר של מים ביום, ואפשר לאסוף אותם לתוך דליים ולהשקות איתם או לשתול צמחים בקרבת יציאת הניקוז. כך נחסוך כמויות ניכרות של מים להשקיה.

מערכת מחזורית עם מפריד שומנים מתאימה לגינה פרטית

מים אפורים – שימוש נכון

מי מקלחות, מכונות כביסה וכיורי רחצה נכללים בקבוצת מי הדלוחין, ומכילים חומרים פתוגניים שהם חומרים מחוללי מחלות. גם מי מדיחי הכלים וכיורי שטיפת הכלים נמצאים בקבוצה זו, אך מכילים בנוסף גם שומנים רבים, הדורשים טיפול נוסף לפירוק השומנים לצורך תהליך הטיהור. מים מקבוצת הדלוחין דורשים פתרון מסודר על מנת לטהר ולהשיב מים אלו להשקיה.
קיימים סוגים רבים של מערכות בשוק וישנם מקרים בהם אנשים פרטיים "מאלתרים" ומקימים מערכת כזו ללא ידע מוקדם. הקמת מערכת כזו בבית עלולה לסכן את יושביו ולגרום לתחלואה אם לא תופעל על פי עקרונות נכונים של טיהור ומיחזור או לא תתוחזק בצורה נכונה. חשוב לציין שבשל סיבה זו מתנגד משרד הבריאות להקמת מערכות ביתיות ולמעשה עד היום אין חוק או תקן להקמת מערכת מים אפורים בבתים פרטיים במדינת ישראל, אלא אך ורק במבני ציבור.

מערכת מחזור מים אפורים ,בשיטת אגן ירוק

יחד עם זאת, חשוב לציין שאין מניעה חוקית להקמת מערכת כזו בבית פרטי, וכדי להימנע מבעיות מומלץ בבנייה חדשה לחבר את המערכת רק לאחר קבלת אישור אכלוס הבית (טופס 4), אך חשוב לבצע הפרדת צנרת, לתכנן צנרת למילוי מיכלי ההדחה בשירותים במים אפורים (בכל הדחה אנו מבזבזים 3-6 ליטרים) ולהקים מערכת המתאימה לאופי וכמויות השימוש במים.
בתחום הציבורי בו הוסדר השימוש במים אפורים בחוק, ישנן שכונות שלמות המתוכננות על פי תקן ירוק וכבר במהלך בניית השכונה מתוכננת הפרדה והכנת ניתוב המים לאגנים ירוקים המהווים מערכת אקולוגית בת-קיימא. בשכונות אלו מים אפורים משמשים להשקיה בשטחים ציבוריים.

מיחזורית

בשוק קיימות מספר מערכות שנועדו לשימוש מיידי במים, ללא אגירה. בכל מקרה, היות והמים משימוש ביתי מכילים חומרים מחוללי מחלות, אין לאגור אותם למשך יותר מ -24 שעות. מערכות אלו אינן מטהרות את המים אלא רק מסננות אותם.
המים מועברים ישירות מתוך המקלחות, האמבטיות, מכונת הכביסה וכיורי שטיפת הידיים למערכת, בה הם עוברים בכניסה סינון גס של סיבי בגדים ושערות העלולים לסתום את הצנרת ולפני ההולכה לצנרת ההשקיה הם עוברים סינון עדין נוסף כדי למנוע את סתימת הטפטפות. המערכות מסופקות עם בקטריות זוללות שומן בתוך המיכל ולעתים גם עם מפריד שומנים.
המערכת המומלצת להתקנה בבית צריכה להיות ממקור אמין ומבוססת על ידע ותקן אירופאי, כי עוד אין תקן כזה בארץ. למערכת זו נפח של לפחות 200 ליטרים, שהיא כמות השימוש הממוצע למשפחה בת 4-5 נפשות ביממה.

אגן ירוק – Wetland

מערכת אגן ירוק מבוססת על טיהור באמצעות צמחים ואבנים. האבנים משמשות לסינון מוצקים והצמחים לטיהור ביולוגי של המים. מערכת מסוג זה יכולה לאגור מים לאחר הטיהור ולאפשר השקיה מתוכננת. טיהור המים במערכות אלו אפשרי עד לרמה שלישונית המאפשרת שימוש חוזר להשקיית גינות והדחת אסלות, ואפילו לבריכות ואגמי נוי. במקרה של מפעלים, ניתן לעשות במערכת כזו שימוש לצורך טיהור השפכים התעשייתיים ממתכות כבדות, שומנים, עומס חומרים אורגניים והשבת המים המטוהרים למערכת הביוב הארצית, החוסכת הובלה של שפכים אלו בעלות יקרה לטיהור ברמת חובב. מערכות אלו מיועדות בעיקר למקומות שמשתמשים בהרבה מים כגון צימרים עם ג'קוזי בחדרים, מכונים לשטיפת כלי רכב, מכבסות, מקלחות בבריכות שחיה ובחדרי כושר, ועוד.
מערכות אגן ירוק בנויות ממספר מיכלים או תאים, שנפחם נקבע על פי כמויות המים משימוש יומי של מקור המים וכמויות ההשקיה הנדרשות. בכל מיכל או תא יהיו שכבות של אבנים ומצעים בגדלים שונים – השכבות מסודרות זו על זו ומופרדות באמצעות רשתות. מעל האבנים נשתלת צמחיה מיוחדת. צמחים אלו סופחים חמצן מהאוויר ומפתחים בקטריות ואנזימים באזור בית השורשים אשר מפרקים את כל החומרים הרעילים, החומרים האורגניים וחומרים מחוללי מחלות שבמים.

כאשר בונים את המערכת מתקינים את המיכלים לפי סדר הפעולה של טיהור המים, ראשית מיכל שיקוע בו מושקעים המוצקים ואותו יש לרוקן מדי פעם על ידי מיכלית לשאיבת מי ביוב. בהמשך למיכל השיקוע מתקינים את תאי הצמחים. בסוף התהליך כאמור מתקבלים מים ברמת טיהור שלישונית. ישנן מערכות כאלו שמותקנות מעל ומתחת לקרקע. בהטמנה של המערכת בקרקע מתקבל מראה אסתטי של גינה פורחת והוא יכול להשתלב יפה גם בגינה ביתית או בתכנון הנוי של אתרי צימרים, חצר בניין או מפעל. על מנת לקיים את הצמחיה והבקטריות גם כאשר לא מסופקים למערכת מספיק מים אפורים, מותקן במערכת מנגנון של פיצוי מים חיים שמאפשר גם הפסקת שימוש של מספר ימים במקרה הצורך.
מערכות האגן הירוק הן מערכות מורכבות להקמה והתקנה, נדרש תכנון מוקדם של המערכת כבר בשלבי התכנון של הבית, המוסד או המפעל. יש לבצע את הפרדת הצנרת הדרושה ולהכין את השטח למיכלים המוטמנים בקרקע או משטח יציב למיכלים עיליים. מערכות אגן ירוק מטבע הדברים גם יקרות יותר, אך לאחר הקמתן יעבדו ויספקו לנו מים להשקיית הגן לשנים רבות. היתרון הטמון בהקמת מערכת כזו הוא גם היכולת לאגור את המים ולספק אותם לגינה בזמנים הנדרשים להשקיה ולא באופן מיידי כמו במיחזורית.

מערכת לטיהור מים ,בחלק העליון צמחים שמטהרים את המים ובחלק התחתון המיכל לאיסוף המים

מערכת אנאירובית

בעולם קיימות מערכות (חלקן מיובאות לארץ מאוסטרליה) אשר פועלות כמערכת סגורה ללא חמצן, בצורה אנאירובית, שיתרונן הוא בכך שהן מסוגלות לטפל במים עם עומס חומר אורגני גדול. מערכות אלו מתאימות לשימוש בייתי, מוסדי. תעשייתי וחקלאי (מכוני חליבה, בתי אריזה לפירות וירקות ועוד). מערכות אלו בדרך כלל מותקנות בתוך הקרקע ומסוגלות לטפל במי דלוחין משימוש ביתי מכל המקורות יחד עד לרמת טיהור שלישונית. בשל מחירן הגבוה, מערכות אלו אינן נפוצות בארץ.

השקיית הגינה במים אפורים

כמוזכר לעיל, השקיית גינה במים אפורים יכולה להתבצע בטפטוף בלבד ובשום אופן לא בהמטרה. עקרון זה כולל גם את המדשאות אותן יש להשקות בטפטוף ועל כן יש לטמון את הטפטפות מתחת לפני הקרקע, דבר הדורש תכנון מוקדם וביצוע מותאם על ידי אנשי מקצוע. יש לתת את הדעת על מרווחי הטפטפות, צנרת מובילה, צנרת מנקזת לצורך שטיפה וניקיון של הצנרת וצנרת טפטוף מיוחדת המכילה חומר נגד חדירת השורשים לטפטפות.
את הבוסתנים ושיחי הגן נשקה כאמור בצנרת עילית בצבע סגול, או צנרת טמונה מתחת לחיפוי טוף או שבבי עץ וזאת על מנת למנוע מעוברי אורח כולל בעלי חיים לשתות ממים אלו. במים אפורים מותר להשקות עצים ושיחי נוי, עצי פרי וגם שיחי ירקות שעוברים תהליך של פרח ופרי (לא ירקות עלים ושורש). אך מכיוון שקשה להפריד את ההשקיה בתוך גינת הירק, נשקה את כולה במים שפירים.

משפט לסיכום

מערכת מים אפורים מאפשרת מיחזור מים משימוש ביתי להדחת אסלות ולהשקיית הגינה, תוך חסכון במים ובעלויות ההשקיה. מערכת כזו גם מאפשרת טיפוח גינה יפה ומלבלבת תוך מימוש עקרונות נפלאים של קיימות. יחד עם זאת, בשל קיומם של מחוללי מחלות במים והעובדה שלא קיים חוק מסודר להקמה של מערכת כזו ברמה הביתית, חשוב מאוד להקים מערכת שעומדת בתקנים אירופאים או אמריקאים, לתכנן מראש את הקמת המערכת ואת הפרדת הצנרת בבית, ולהיעזר בליווי של איש מקצוע מיומן להקמת המערכת ולתחזוקתה. כך נקבל מערכת בטוחה לשימוש שתפעל במשך שנים רבות, תאפשר לנו גינה מלבלבת ותחסוך לנו הרבה כסף.

אילן נחמיה, הנדסאי אדריכלות נוף, מתמחה במחזור מים אפורים והשבתם להשקיית הגינה ליצירת קשר