מערכת השקיה יעילה יכולה להביא לחסכון ניכר בכמויות המים בעת השקיית מדשאות, תוך שמירה על דשא ירוק ובריא. בכתבה זו, שתובא בשני המשכים, נסקור את עקרונות התכנון של מערכת כזו ואת כללי ההשקיה הנכונים

מאת: רונן שמואלביץ

מדשאה היא אחת מצרכניות המים הגדולות ביותר בגן – אם לא הגדולה שבהן - ולכן התקנה נכונה של מערכת ההשקיה ותפעולה, הבנת מרכיבי הקרקע והצמח, הכרת והבנת נושא ההשקיה, יכולות לחסוך מים רבים ובאותה עת לייצר דשא בריא ויפה.
שלושה מדדים עיקריים נבחנים בהשקיה - אחידותה, כמותה ויעילותה. המדד הראשון מציין את אחידות הפיזור של המים על פני המדשאה, השני את כמות המים הנדרשת/ניתנת לדשא, והשלישי היחס בין כמות המים הניתנת לכמות שמגיע למערכת השורשים ואכן מנוצלת על ידי הצמח.

טיפול לקוי בממטיר

מרכיבי מערכת השקיה

מערכת ההשקייה בנויה מאביזרי ההשקיה השונים (ממטירים, מתזים וכו'), ממערכת הולכה וצנרת, ומראש מערכת המורכב מברזים ומערכת פיקוד שמחלקת את השטח ליחידות השקיה שונות ומפקדת על כמות מים הניתנת לפי זמן ו/או כמות המים ליחידת שטח.
על מנת לתכנן מערכת השקיה יעילה יש להבין מספר דברים בסיסיים:

1. הכרה טובה של אביזרי ההשקייה - ממטרות, ממטירים ומתזים - אופן פעולתם, השוני ביניהם, טווחי העבודה, הלחצים והספיקות שלהם.
2. צנרת - קוטר ולחצי עבודה.
3. ברזים ואביזרים - קוטר הברזים, סוגי המסננים וספיקות המעבר שלהם, פורקי אוויר, מז"חים (מונע זרימה חוזרת – השומר שלא יחדרו מים מזוהמים למערכת המים), שעוני לחץ, משאבות - אם נדרשות. לא תמיד כל האביזרים המוזכרים נדרשים בכל אתר.

ממטיר שקוע מידי

אביזרי השקיה:

ממטירים - כיום נעשה שימוש בממטירים לדשא שהם ממטירי גיר ולא פטיש, כפי שיה מקובל בעבר. הממטירים מתחלקים לסוגים שונים הנותנים מענה לטווחי השקיה שונים. קביעת הטווח בתוך סוג הממטיר נקבע על ידי הפיות, לכל ממטרה אפשר להתאים מספר פיות כאשר כל פיה משקה לטווח אחר. קוטר החיבור של הממטיר משתנה: ככל שהטווחים גדולים יותר הדרישה למים רבה יותר ואז קוטר הכניסה עולה. בדף הטכני של הממטיר מצוינים כל הדרישות והנתונים, טווח ההשקיה בהתאם לממטיר ולפיה, הספיקה הנדרשת, לחץ העבודה הנדרש. את הפיה מחזיק בורג שמונע את בריחתה, לעתים קרובות נוהגים הגננים להשתמש בבורג להגבלת טווח ההשקיה, דבר שפוגע רבות באחידות ההשקיה, ובהחלט לא זו היתה כוונת היצרן.

מתזים - קיימים בשוק שני סוגי מתזים המשקים כמניפה, ומתזים בזרמים נעים. כמו במקרה של הממטירים גם למתזים יש טווחים שונים, למתז זרמים נעים הטווחים 2.5-4.5, 4-6.5, 6.5-9 מטר, למתז המניפה 3, 4, 4.5, 5 מטר. הטווחים ניתנים לשינוי על ידי שימוש בפיות השונות. בעזרת בורג המותקן על המתז ניתן להקטין או להגדיל מעט את הטווח. מעבר לטווחים, הפיות מגיעות גם בזוויות עבודה שונות. בדף הטכני נמצאים כל הנתונים הנדרשים, טווחים, ספיקות, שיעורי השקיה, ולחצי עבודה.

ממטרות – מיועדות להשקיה לטווחים ארוכים מאוד, מעל 23 מטר, חלקן מגיעות לטווח התזה של 50 מטר. חלק מהממטרות עובדות בשיטת הפטיש. אחידות ההשקיה בממטרות מוגבלת, והן משמשות בעיקר לצינון של דשאים סינטטיים, לגידול דשא במשתלות וכדומה.

מערכת להגברת לחץ מסנן אוטומטי מחשב השקיה ומעערכת הגנה

צנרת

הצנרת המקובלת בארץ עשויה פוליאתילן, אך לעתים משתמשים ב- PVC. צנרת הפולאתילן מגיעה בקטרים הנמדדים במילימטרים,25, 32, 40, 50, וכדומה, כאשר המידה הינה של הקוטר החיצוני. צנרת ה- PVC באה בקטרים הנמדדים בצול עם אפשרות להברגה או הדבקה. אחד הנתונים החשובים בצנרת הוא הקוטר הפנימי של הצינור. המשמעות של נתון זה היא כמות המים שניתן להעביר בו, בהתחשב באיבוד הלחץ לאורך הצינור והלחץ המקסימאלי בתוך הצינור בלי שהוא יקרע או יתפוצץ. בנוסף לצנרת ישנם אביזרי חיבור, אשר אמורים לחבר בין הצינורות, לשנות כוון זוויות, פיצול כמו חיבורי T וכדומה. האביזרים צריכים לעמוד בלחצי העבודה הנדרשים.

ראש מערכת, ברזים ואביזרי ראש מערכת

ראש המערכת בנוי מאביזרים שונים - ברז ראשי, מערכת סינון, מז"ח, ברזי חלוקה, משחרר לחץ, ברז גן ושעוני לחץ. במקרים מסוימים יש צורך להתקין גם מערכת להגברת לחץ. יש לקחת בחשבון את כמות המים והלחץ הנדרש לכל קו, דבר זה יקבע את קוטר הברז. גודל המסנן יקבע לפי צריכת הברז שספיקות הגבוהה ביותר. פורק אוויר יותקן בתחילת ראש המערכת ותפקידו למנוע הלם אוויר. אם מסיבה כל שהיא נכנס לצנרת אוויר, בעת פתיחת המים יכול להיווצר לחץ אוויר רגעי גבוה מאוד שעלול לפוצץ חלקים שונים כמו המסנן, ברזים וכדומה.
מומלץ להתקין שעוני לחץ לפני ואחרי המסנן כדי לדעת את לחץ העבודה הדינמי של המערכת, ומצב המסנן, במידה והמסנן סתום הלחץ לפני המסנן יהיה הרבה יותר גבוה מהלחץ אחריו. את ברז הגן מתקינים כדי לאפשר השקיה עם צינור.
נבחר בקר השקיה המותאם למספר ההפעלות (הברזים) של המערכת. מגוון בקרי ההשקיה הקיימים בשוק רב, ושיטות הפעלתם שונות. יש ללמוד את אופן ההפעלה ולבחור את המתאים ביותר. ישנם בשוק בקרים העובדים על תקשורת אל-חוטית ואז ניתן לפקד עליהם דרך מחשבים או טלפונים סלולריים. במקרה ומרכיבים מערכת להגברת לחץ יש להתקין בקרים היודעים להפעיל את המשאבות במקביל לפתיחות המים.

תכנון מערכת ההשקיה

בתכנון מערכת ההשקיה יש להתחשב בכמה נתונים:
1. המתז/ממטיר משקה במעגל. מנגד, ההצבות בדרך כלל הן במבנה על בסיס מלבני.
2. הממטירים שמכוונים לחלקיות גזרה, מוציאים כמות גדולה יותר של מים. לדוגמה, ממטיר שמוגבל ל-1800 משקה ב- 100% יותר מממטיר זהה שמשקה 3600 (הדבר נכון רק לממטירים ולא למתזים).
3. דשאים שגדלים בצל זקוקים לפחות מים מדשאים שגדלים בשמש.
4. שטחים במבנים משתנים, בעלי קשתות, אליפטיים, זוויות אחרות מ- 900 וכדומה, סביר שחלק מהמים יגיעו אל מחוץ לדשא.
5. הממטיר או המתז אינם משקים בצורה שווה לאורך כל סילון ההמטרה. כמות המים המושקית בקרבת הממטיר או המתז גדולה יותר מאשר הכמות בקצה טווח פעולתם.

לאור נתונים אלו יש לשאוף בתכנון לדברים הבאים:

1. מול כל ממטיר/מתז נציב ממטיר/מתז זהה.
2. ממטירי הגזרה יהיו על קו הזנה שונה ממטירי הסיבוב המלא.
3. אזורי דשא הנמצאים בצל, יושקו ככל הניתן בנפרד מהאזורים שבשמש מלאה.
4. לשטחים במבנים שונים יותאמו אביזרי ההשקיה הנכונים, רצוי באותם שיעורי השקיה. בכל מקרה, לא להתקין ממטירים ומתזים על אותן הפעלות.
5. להגיע להצבות עם חפיפה מלאה, כלומר שזרם המים של כל ממטיר יגיע עד לממטירים הנגדיים.

המלצות להרכבת המערכת:

• צנרת ההשקיה תוטמן בקרקע לעומק של 30 ס"מ לפחות, קטרים גדולים יוטמנו עמוק יותר.
• להימנע מהקשתה חזקה מידי של הצנרת.
• הצנרת תהיה בסביבה חולית, ללא אבנים שעלולות לפצוע את הצינור לאורך זמן.
• לא להרכיב את הממטירים ישירות על הצנרת המובילה, אלא בקצה שלוחה של 30-50 ס"מ. דבר זה יאפשר לטפל טוב יותר בממטיר/מתז כמו הרמתו, הנמכתו או החלפתו במידת הצורך.
• לבצע בדיקות לחץ של הצנרת לפני כיסויה.
• בהתקנת אביזרי ההשקיה לקחת בחשבון את עובי מרבדי הדשא שיונחו בהמשך.

להמשך קריאה על הכללים להשקיה נכונה