טיפול בחלקי הגינה השונים - מדשאה, עצים ושיחים

כתב: חנוך קרליבך

טיפול המדשאה

הקפדה על כיסוח אחת לשבוע עד 10 ימים בגובה הנכון תקנה למדשאה מראה ירוק ובריא. ביוני נרים את גובה הכיסוח לפי ההמלצה לכל זן דשא. דשא בגובה הנכון בריא יותר ויפתח מערכת שורשים עמוקה. אם נחכה זמן רב מדי בין הכיסוחים נגרום לחשיפה פתאומית של שלוחות הדשא לקרינת השמש, המדשאה תקבל צבע חום ושדוף ותתקשה להתאושש לאחר עקת החום. במקרה של דשא שלא כוסח זמן רב, יש להוריד את גובה הכיסוח בהדרגה כל שבוע.

×¤× ×¨× × × ×§× - × ×ª× × × × × ×©×ª× × × × ×ª× × × ×ª × ×§× ×¥
בעונה זו תוקפות את הדשא פטריות שונות שמתפתחות בלחות וטמפרטורה גבוהות. אפשר למנוע את התפתחותן ע"י ריווח ההשקיות והשקיה לפנות בוקר בלבד. אם בכל זאת נתקף הדשא בפטריה יש לרסס לאחר הכיסוח 'באקוגן מנצידן' או 'פוליקור' בהתאם להוראות היצרן.
למניעת עשבים בדשא אפשר לרסס בחומרים בררנים דוגמת 'סטרן' או 'טומוהוק'. שימוש בחומרים אלו מתאים לחודשי החורף והאביב בלבד, לא מומלץ ליישם בקיץ. במדשאות קטנות עדיף לעשב באופן ידני. לאחר ההשקיה העשבים ייצאו בקלות עם השורש.

התמודדות עם עשבייה

למניעת עשביית קיץ אפשר להשתמש במונעי הצצה ולהפעילם באמצעות המטרה או לפזר חיפוי אורגני בעובי של 10 ס"מ לפחות שיפחית מאוד את כמות העשבים. בנוסף, קלטור השטח עם תחילת הצצת העשבייה יעיל מאוד בשטחים קטנים. בשטחים גדולים ניתן להשתמש בכלים מכניים המיועדים לכך.
בעונה זו צומח כשות השדות, טפיל בעל גבעולים צהובים דקים שמשתרגים על גבי הצמחים. את הכשות אפשר להדביר ע"י גיזום קפדני של כל הענפים הנגועים והרחקתם מהגינה לתוך שקית ניילון, או בריסוס בחומר צורבני כגון "בסטה", עם סיכון מסוים לפגיעה בצמחים עליהם גדל הטפיל.
שיחים ועצים פליטי תרבות
בגינות רבות צומחים שיחים ועצים רבים המייצרים ספיח רב וחיוני (נובטים בקלות), חלקם נחשבים למינים פולשים. בירושלים לדוגמה אפשר למצוא ליגוסטרום יפני, אשחר רחב-עלים, פנסית דו-נוצתית, תות, אילנתה בלוטית, קיסוסית החורש. לאחר שצמחים אלו גדלים קשה להיפטר מהם, לכן כדאי לשים לב ולעקרם בעודם קטנים. אם קיימים צמחים גדולים יש לחתוך ולמרוח את הגדם ב'גרלון' או 'טריבל'. יש לקרוא היטב את הוראות השימוש על גבי התווית לפני היישום.

×¡× × × × × × -×¢× ×©× × × × ×¢× × ×ª× ×ª

טיפול בעצים

בעונה זו גוזמים את העצים ירוקי העד והנשירים המותנים. עצים הפורחים בעונה זו יש לחכות עם הגיזום עד לסיום הפריחה.
ישנן מספר פעולות גיזום שיש לעשות:
כדי למנוע שבר בענפים ארוכים וכבדים, מבצעים גיזומי הסחה. מומלץ לגזום בקצה הענף, כשליש מאורכו. בענפי מים (קוטביים) ניתן לבצע גיזומי הקצרה בכדי להחלישם, ולאחר כמה שנים ניתן לדלל את הענפים.
חותכים ענפים מתים מבסיסם, מדללים ענפים מצטלבים. בענפים שגדלים בזווית חדה, יש לבצע גיזומי הקצרה או הסחה כתלות בקוטר הענף.
כמובן שיש לשמור על שלד העץ ולשמור על איזונו, ולא להשתולל ולכסח את העץ. עיצוב העץ נמשך משנה לשנה ולא נעשה ביום אחד.
אין לפעור פצעים גדולים בשלד העץ בקרבת הגזע המרכזי ובענפי שלד משמעותיים. את כל פצעי הגיזום מומלץ למרוח במשחת גיזום.
בעצי פרי נשירים זהו זמן הבשלת הפירות, יש להקפיד על השקיה ודישון סדירים. מומלץ לכסות את העץ ברשת 50 מ"ש כנגד זבוב הפירות.
× × × × × × ×¡× ×

טיפול בשיחים

ישנן מספר פעולות גיזום שמבצעים בשיחים בעונה זו.
גיזום חידוש: נעשה בשיחים בוגרים מנוונים, גוזמים את השיח קרוב לקרקע, או מחדשים רק מספר ענפים מתוך השיח. בשיחיות צפופות כדאי לנצל פעולה זו לצורך החלפת מערכת טפטוף או כל פעולה אחרת הדורשת גישה לתחתית השיחים. יש להימנע מגיזום זה בשיא החום ובשיחים שאיננו בטוחים בהתחדשותם.
גיזום דילול וסניטציה: גוזמים ענפים יבשים, ענפים מצטלבים וצפופים. גיזום זה מאפשר חדירת אור ואוויר לתוך השיח והתחדשות פקעים רדומים.
גיזום הסחה: בשיחים שאינם נגזמים בצורות גיאומטריות (גיזום פורמלי), גוזמים ענפים שמפריעים למעבר או משנים את צורת וגודל השיח הרצוי.
גיזום הקצרה: קיצור אורכם של הענפים לעידוד צמיחת ענפים חדשים ומילוי השיח.

× × × × × × ×¡× × ×©× × × × × × × × × × ×¦× × × ×

להמשך קריאה על כמויות השקיה בתחילת הקיץ