עם בוא האביב, תחילת התחממות מזג האוויר והתארכות שעות היום, מתחילים המזיקים להתאושש מהקור החורפי. ערנות ובדיקה תכופה של הגינה ימנעו הופעה המונית של מזיקים העלולים לגרום לנזקים גדולים. יש לבצע בעיקר ניטור בצמחים המועדים לפורענות, הם האינדיקציה הראשונה להגעת המזיקים לגינה. 

מאת: נעמן אהרונוביץ (נעמן הגנן)


המזיק הדומיננטי בתקופת האביב הוא כנימת העלה (אפידים למיניהם Aphids). הכנימה תגיע עם עליית הטמפרטורות ונוכל למצוא אותה על שיח הוורד, בחלקים העליונים של השיח ובלבלוב הצעיר. הכנימה תמצא גם בשיח לענה שיחנית ("שיבא"), שני הצמחים הללו יתנו לנו התרעה מוקדמת על הגעת הכנימה.
נזכיר כאן כמה מהמזיקים הנפוצים ביותר בתקופת האביב ונציג את הטיפולים המונעים על מנת להקדים תרופה למכה.

× × × × × ×ª ×¢× × × × × ×¤× × ×ª

 כנימות עלה

מזיק די נפוץ בגינה, כשהפונדקאים יכולים להיות חלק גדול מצמחי הגן. הזיהוי הוא על ידי מבט פשוט - ניתן לראות קיפולי עלים בלבלוב החדש, אשר בתוכם ניתן להבחין בכנימות. הכנימה בגודל 1-3 מ"מ היא בעלת רגליים, אשר מאפשרות לה תנועה על גבי הצמח, וגם שני מחושים על החלק הקדמי של הראש. חלקן בעלות כנפיים.
ברוב המקרים הכנימות יופיעו בכמויות גדולות ובצפיפות. הכנימה יושבת על העלי ם או על הגבעולים, מחדירה חדק לתוך הצמח, דרכו היא יונקת את המוהל ובכך גורמת נזק לצמח ולקיפול עלים. הכנימה מפיקה טל דבש אשר נדבק לצמח ועליו מתפתחת פטריית הפייחת. בנוסף, בחלק מהמקרים הכנימה היא ווקטור למחלות שונות. ישנם זנים ומינים רבים של כנימות עלה בצבעים שונים אבל כולן דומות בצורתן.

כנימות עלה בעפץ של אלת המסטיק

רוב כנימות העלה ייעלמו לבד ללא התערבות הגנן. חלקן יטרפו על ידי חיפושית מושית השבע וחלקן ייעלמו עם עלייה חדה בטמפרטורה. מספיק יום חמסין אחד כדי לחסל את רובן. במצב בו הצמח כולו נראה כמותקף, יש חובה לטפל, אחרת הצמח ייפגע בצורה אקוטית.
הטיפול: נעדיף תמיד להשתמש בחומרי הדברה אורגניים אשר ידידותיים לגנן ולסביבה, כגון זוהר נאט ודומיו. אולם במקרה שהבעיה לא נפתרה, וכאשר לא מדובר בצמח שאנחנו אוכלים, כגון ירקות, תבלינים או עץ פרי הנושאים פירות, נטפל בקונפידור בהגמעה.

מזיקי דשא

בתקופת האביב, עם התפרצות הגדילה וחזרת פעילות הדשא יגיעו גם ה"שותפים", כמו זחלי פרודניה, ערצבים, זחלים ותולעי התיל, קורן הדשא, דרני הזבליות השונים. במעקב צמוד אחרי הדשא נוכל לזהות נקודות מתות והתפשטות התייבשות הדשא, שלא קשורה לבעיה של השקיה.
עם גילוי הסימנים של מזיקים, יש לבצע בדיקות על ידי משיכת קצוות הדשא הפגוע ובדיקה האם הוא נתלש בקלות ויש עליו סימני כירסום.
בדיקה אחרת – שופכים דלי מים של 10 ליטר שבתוכם עורבבו כמה טיפות של סבון כלים (ולא יותר!) על התפר בין החלק הפגוע לבין החלק הירוק, הבריא של הדשא. לאחר כעשר דקות מתחילים לחפור בנקודה ומחפשים מזיקים וזחלים, אשר מי הסבון גורמים להם לעלות למעלה. כאשר מוצאים כמות גדולה של מזיקים, יש לטפל בהקדם על ידי ריסוס נקודתי בקונפידור, או פיזור של דשן מקס-גארד או דלתה גרין, שבתוכם משולבים חומרי הדברה.

ערצבים

ערצב הוא מזיק קרקע די גדול אשר פוגע במינים רבים של צמחים, בבצלים, בשורשים ובשלוחות דשא. הוא חופר מנהרות בגינה בעזרת רגליו הקדמיות המצוידות בדורבנות לחפירה ומכרסם כל דבר הנקרה בדרכו. הערצב נקרא גם "כלב מים", בשל יכולתו לשחות. אורכו של ערצב בוגר יכול להגיע ל-40-65 מ"מ. ראשו קטן, עינייו מנוונות ומבנה גופו גלילי. מספר ערצבים מסוגלים לבצע נזק די גדול במדשאה.
ברגע שמזהים מעין תעלות בגינה או בדשא ברוחב של 1.5 ס"מ, ניתן על ידי שימוש במי סבון כמתואר לעיל לאתר את הערצבים בקלות. ההדברה תיעשה דישון במקס-גארד, או פיזור של ספסן או טלסטאר גרגירי על גבי הדשא.

עש המנהרות של ההדרים (מינהדר)

מזיק די נפוץ בעצי ההדר. מופיע כזחל אשר חודר בדרך כלל לעלים הצעירים ויוצר כמין תעלות בתוך העלה. הפגיעה מתבטאת בקיפול העלים ובנזק אסטטי לעץ. אם מדובר בעץ בוגר והנזק הוא רק אסטטי, אין חובה לטפל. כאשר מדובר בעץ צעיר, מומלץ לטפל כדאי למנוע נזק משמעותי לעץ.
טיפול יעשה ע"י מריחת מוספילן על גבי הגזע או בטיפול בקונפידור בהגמעת העץ (כאשר אין פרי).

 × × ×¨ ×§× × × × × × ×

 תהלוכן האורן

נקרא גם "טוואי התהלוכה", מפני שכאשר הזחלים יורדים מעץ האורן לטובת ההתגלמות הם נעים בטור ארוך, האחד אחר השני. זחלי תהלוכן האורן מאוד מסוכנים לאדם. זחלים מכוסים בשערות זעירות צורבות, אשר גורמות לגירוי מאוד חזק לאדם ולבעלי חיים, בעיקר בפגיעה בעיניים. זה יכול להגיע עד לצורך בפינוי לבית חולים ועיוורון.
תהלוכן האורן הוא פרפר אשר מטיל את ביציו על ענפי העץ. הזחלים הבוקעים מתחילים לאכול את מחטי העץ ויוצרים כקן של קורים הנותן להם מחסה מרוחות, גשם וקור. בהמשך יורדים הזחלים אל הקרקע ומתגלמים בה.

מחטים שנפגעו מתהלוכן

מיני האורן שרגישים ביותר הם הקנרי, ירושלים, אלדרי, ברוטיה.
ההדברה יכולה להתבצע בכמה דרכים: איסוף זהיר מאוד של הקינים בתקופת החורף ושרפתם או הזרקת גזע על ידי מדביר מורשה (הזרקות אלו יש לבצע בחודש דצמבר ולכל המאוחר בתחילת ינואר, לאחר מכן הן אינן יעילות). ניתן גם לבצע ריסוס של העץ בדמילין בשלב הראשוני של הזחלים.

אזהרה: האמור בכתבה זו הינו דעה מקצועית עקרונית של הכותב. השימוש בחומרי הדברה עלול להיות כרוך בסיכונים ומחייב קבלת יעוץ מקצועי פרטני מגורם מוסמך. האתר ו/או כותב המאמר אינם אחראים לשימוש ללא קבלת יעוץ מקצועי כאמור.

 

עוד על תהלוכת האורן (טוואי התהלוכה)