כתב: הדר רודין, נופים בקהילה

זיהוי וטיפול במזיקים ומחלות בימי הקיץ

מזיקים, ריקבונות או מחלות הפוגעות בבריאות הצמח פעילים יותר בעונה החמה. פגיעה בצמח מתבטאת במקרים רבים בהאטה של הצימוח, המצאות כתמים ופגיעות בעלים, וגם התייבשות ענפים (בודדים או שכל נוף הצמח). חלק חשוב במניעת הפגיעות הינו התבוננות וזיהוי המקרים בשלבים המוקדמים. באופן כללי התבוננות על צמח יכולה ללמד אותנו רבות על מצבו ולעזור בזיהוי בעיות כגון מחסור במים, חמצן, חומרי הזנה, מזיקים ועוד. כנימה קמחית, כנימות עלה, עשים ממינים שונים, זחלים וחיפושיות קליפה הינם חלק קטן ממגוון המזיקים המופיעים בעונת הקיץ.

מקפידים על חיפוי קרקע

במקרים רבים ניתן לזהות נסורת דקה או חורים בענפי הצמח המעידים על חדירת מזיקי שלד. כנימות ועשים ניתן לראות לרוב על גבי העלים. לא תמיד אנו חייבים להגיב בריסוס והדברה. בחלק מהמקרים בהם אנו מזהים מזיקים וכל עוד היקף המפגע אינו מסכן את חיי הצמח, ניתן לחכות ולתת לטבע הזדמנות לעשות את שלו ולאפשר לאויבים הטבעיים של כל מזיק לעשות את עבודתו.
בנוגע להדברה, ישנה קשת רחבה מאוד של חומרים אותם ניתן ליישם במטרה לטפל ולהגן על הצמח. חלקם מיושם בריסוס ישיר על הצמח וחלקם מיושמים בהגמעה לאזור השורשים, כאשר הצמח סופח את החומר דרך צינורות ההזנה דרכם עולה החומר עד לאחרון העלים. הנושא מורכב מאוד וקיימת חשיבות רבה להתאמת התכשיר לסוג המזיק או המחלה.

גיזומי קיץ

בדרך כלל בתחילת הקיץ נגזמים העצים והשיחים ירוקי העד והנשירים המותנים שכבר לבלבו. לפעולת הגיזום ישנן מספר מטרות:
א. עיצוב העץ הצעיר והבינוני לצורך בניית שלד בריא וחזק.
ב. הסחת ענפים אשר עלולים לפגוע במבנים או להפריע למעבר בגן.
ג. הפחתת משקלים בקצות ענפי השלד למניעת שברים.
ד. הסרת ענפים מנוונים ודילול ענפים בעיקר בנופו הפנימי של העץ הבוגר.

גוזמים שיחים
בעיצוב מבנה השלד של העץ הצעיר נשאף להשאיר ענפים בריאים בעלי זווית חיבור רחבה אל גזע העץ, אשר מאפשרת לענף מספיק מקום לייצור רקמה תומכת לענף. בזמן גיזום העצים והשיחים נשתדל להימנע מחיתוך ענפים גדולים במיוחד בכדי להימנע מיצירת פצע אליו עלולים להיכנס מזיקים או תפטירי פטריות. יש לבחור את ענפי השלד באופן מאוזן בהתייחס לארבעת כיווני שמים, כאשר המרחק אותו יש לשמור בין ענף לענף נע בין 40 ס"מ ועד 100 ס"מ בעצים גדולים מאוד ומהירי צימוח. את מקום החתך מומלץ למרוח במשחת גיזום ייעודית לצורך מניעת חדירת מזיקים וריקבונות. עיצוב העצים הנו תהליך אשר לוקח בדרך כלל מספר שנים (בהתאם למין העץ וקצב הצימוח).
לגיזום שיחי הגן מספר סיבות ושיטות:
א. חידוש שיחים ותיקים אשר התנוונו ע"י גיזום חריף לגובה של עד כשלושים ס"מ מהקרקע (עופרית הכף, טקומית הכף, דבוקית מעוצה, הרדוף הנחלים).
ב. גיזום היקפי בנוף השיח לצורך עיצובו – ניתן להיעשות באמצעות מגזמת מכנית במקרים שאנו מעוניינים בצורה גיאומטרית של השיח, אך באופן כללי מומלץ לבצע באופן ידני עם מזמרה.
ג. גיזום לצורך סניטציה ודילול ענפים מבוצע לרוב ע"י דילול אזורים בשיח בהם קיימת צפיפות ענפים, כמו כן דילול והסחת ענפים מנוונים. פעולה זו תורמת לאוורור והכנסת אור לנופו הפנימי של הצמח.

שתילות חדשות בקיץ

עונת האביב הינה העונה המתאימה ביותר לשתילות אך במידה וטרם הספקנו לחדש את הגן, ניתן עדיין לשתול מגוון רחב של צמחים רב שנתיים ועונתיים של קיץ. לפני השתיל ה יש להקפיד על ניקיון השטח מעשבים והכנת קרקע הכוללת פיזור קומפוסט בכמות של כ- 20 ליטר/מ"ר, ותיחוח להצנעת הקומפוסט בקרקע ואיוורור.

שותלים חמניות
מיד לאחר השתילה עלינו לבצע השקיית רוויי בה נרטיב את סביבת השתיל עד למצב בו הקרקע שסביבו רטובה היטב ומוצפת. בימים הראשונים שלאחר השתילה יש להשקות מעט את הצמחים בכל יום ולאחר כשבוע ניתן כבר לרווח בהדרגתיות את מועדי ההשקיה.

להמשך קריאה על טיפול בגינה בקיץ- השקיה, מדשאה וטיפול בעישבייה