חודשים אלה מאופיינים בתנאים אופטימליים להתרבות חרקים הגורמים נזק לצמחי הנוי. חשוב להכיר את הפגעים הרלוונטיים לכל צמח וצמח ולהיערך בהתאם. להלן רשימה חלקית אך מייצגת של פגעים חשובים בגן הנוי והמלצות לטיפול.


כתב וצילם : שמעון ביטון

בטרם נדון בפגעי הגן המסורתיים, נציין כאן את שני פגעים הגורמים נזק אקוטי וקשה בעצי האיקליפטוס ובעצי תמר.

חדקונית הדקל האדומה פוגעת קשות בתמר הקנרי כמעט בכל הארץ ומתפשטת לעצי תמר מצוי, וושינגטוניה ועוד. חשוב ביותר להיערך לקראת הקיץ ולטפל בהתאם להנחיות.

                             × × ×§× × × ×ª × × ×£ ×ª× ×¨        


בדקל הקנרי מומלץ טיפולי מניעה או תגובה אחת ל-3 חודשים בריסוס עד כדי הרטבה ב'קונפיקור' או ב'קדקוד' או ב'סייפן' במנה של 20 סמ"ק + 'קרטה מקס' במנה של 30 סמ"ק. הרטבה של קדקוד הדקל תבטיח הדברה של החיפושיות והצלת העץ.

כמו כן התכשירים 'איפון', 'טוטם' ו'מוספילן' קיבלו רישוי להדברה של חדקונית בריסוס לקדקוד הדקל בנפח תרסיס של 20 ליטר מים לעץ.

בתמר מצוי מומלצים שני טיפולי הדברה בחודשים אפריל ואוגוסט. מטפלים בקדקוד הדקל ובבסיסו. טיפול זהה מומלץ גם לדקל הוושינגטוניה. ניתן להתייעץ עם מדריכים על שיטות טיפול נוספות.

                                                  × × ×§× × × ×ª

פסילת האקליפטוס ופשפש הברונזה בעצי האקליפטוס מודברים יפה ע"י מתן 'מוספילן' או 'פרוקליים' במנה של 60 סמ"ק לעץ, באינפוזיה. קודחים חור בקוטר של 8 מ"מ ובעומק של 6-8 ס"מ בגזע, אלכסונית לסביבת מערכת הובלת המים של העץ. מחדירים צינורית לתוך חור הקידוח כאשר את השקית עם התכשיר תולים על קליפת הגזע.


מדשאות

זני דשא שונים רגישים לפטריות מהסוג ביפולריס הגורמות לכתמי עלים. בהתקפה קשה העלים מתייבשים. 'פוליקור' או 'אקוגן סיסטאן' בריכוז של 0.1% ידבירו את מחוללי המחלה. מומלצים 2 טיפולים בהפרש של שבועיים.

איסוף הכסחת והסמכת הטיפול לכיסוח יבטיחו הדברה יעילה של הפטרייה.

ריזוקטוניה סולני - באלטורו היא פטרייה העוברת בקרקע ונזקה מתבטא בהתייבשות מעגלית. טיפול ב'עמיסטאר' או ב'קומודור' במנה של 100 סמ"ק לדונם ידבירו את הפטרייה. מומלצים 2 טיפולים בעונת האביב ושוב בסתיו.

קמחית הדשא - גורמת לניוון מדשאות בעיקר בזן קיקויו. הכנימה מטילה בימים אלה ביצים במפרקי הדשא. זחלנים בוקעים מהביצים ומתחילים להיזון.

ריסוס המדשאה ב'קונפידור' או דומיו במנה של 100 סמ"ק\ד' והצנעה מיידית של התכשיר במנת מים של 5 מ"ק/ד' ידבירו את הכנימה היטב. פיזור 'דלתא גרין' במנה של 10 גרם למ"ר והצנעה בהשקיה של 10 מ"ק/ד' ידבירו את המזיק ויזינו את המדשאה.

זבליות בדשא - חיפושיות זבל מסוגים שונים כגון אוריקטס (בעיקר בערבה) או פנטדון מטילות בדשא והדרנים הצעירים ניזונים משורשי הדשא. כרסום השורשים גורם לניתוק הדשא מהקרקע. שילוב של 'קונפידור' או 'אקוגן סייפן' או 'אקוגן קונפידנס' בריכוז של 0.2% + 'אקוגן סימשופר' 0.2% בריסוס והצנעה מידית בכ- 10 מ"ק מים יבטיחו מגע התכשירים בזחלים בעומקים שונים.

פיזור של 'מקסגארד' או 'דלתא גרין' (תכשיר המכיל דשן וחומר הדברה) במנה של 10-12 גרם למ"ר והצנעה בהשקיה ידבירו זבליות ומזיקי מדשאה אחרים.

ורדים
קמחון וחילדון מחוללים מחלות בעלי הוורדים. הקמחון תוקף את העלים, פקעי הפריחה ועלי הכותרת. החילדון גורם לכתמים חומים המלווים בצברי נבגים בצבע חלודה.

                                      ×§× × × × × × × × × × ×©× × ×¨×


כנימות עלה תוקפות את הלבלוב וגם את פקעי הפריחה.
שילוב של 'פוליקור' בריכוז 0.1% או 'אקוגן סיסטאן' בריכוז 0.1% עם 'אקוגן מלתיון' בריכוז 0.2% או 'אקוגן מוספילן' נוזלי לריסוס בריכוז של 0.1% ידבירו את המחלות והכנימות. לחומרים הללו יש יכולת לרפא עלים עם כתמי נגיעות. מטפלים אחת לשבועיים עד חודש אפריל.


מומלץ לטפל מניעתית מיד בתחילת הלבלוב.

עצים ושיחים

ברוש לימוני
קמחית הברוש מוגדרת כמין הספציפי רק לברושיים. הכנימה, שאורכה 2-3 מ"מ וצורת אליפטית בצבע לבן או אפור, גורמת לתמותת ענפים ועלולה להביא למותו של העץ כולו. הכנימה תוקפת את ענפי הברוש והיא מופיעה במושבות הנראות כגושים קטנים ולבנים.
גילוי מוקדם של הכנימות הוא קריטי להצלחת ההדברה. כאשר מאבחנים את נוכחות הכנימה על גבי ענפי הברוש מומלץ לטפל, אחת לשנה בחודש אפריל\מאי, ב'קונפידור' או ב'אקוגן סייפן' או ב'אקוגן קונפידנס' במנה של 10 סמ"ק לעץ ביישום בהגמעה סמוך לטפטפות ופתיחת ההשקיה להצנעת התכשיר. ריסוס ב'מוספילן' 0.06% ישלים את ההדברה.
כנימת ענפי הברוש ( Cynara cupresus) תוקפת ערערים וברוש לימוני. הכנימה חומה, בגודל של 3 מ"מ, יושבת וניזונה מענפי הברושים וגורמת להפרשות של טל דבש והתייבשות העלווה עד כדי תמותת העץ. הכנימה מסתתרת בנוף העץ כך שלא ניתן לגלותה אלא לאחר גילוי סימני הנזק.

רק ריסוס ב'אקוגן מוספילן' נוזלי בריכוז של 0.1% יבטיח הדברה של הכנימות הללו.

כנימה אגסית וכנימת המנגו - כנימות מגן רכות (2-3 מ"מ), שטוחות ועגולות, כאשר האגסית מפרישה משולי גופה הפרשות שעווה לבנות וכנימת המנגו ללא הפרשות שעווה.
הכנימות מפרישות טל דבש המתכסה בפייחת שחורה הפוגעת בכושר ההטמעה של העלים. בהתקפה קשה מתייבשים העלים ונושרים.
באביב מבחינים היטב בזחלנים באמצעות זכוכית מגדלת.

כנימה אגסית תוקפת בוהיניה מגוונת, ער אציל, קיסוס, שפלרה ועצי אבוקדו. כנימת המנגו - מנגו, אפרסמון, הדרים ופיקוס נוצץ. ההדברה תעשה באמצעות ריסוס בשמן קיצי כגון 'ויטול' או 'דימול' בריכוז של 2% אחת לחודש, בחודשים אפריל מאי ויוני. לטיפול בעצים גבוהים מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע.

כנימת עש הפיקוס פוגעת קשות בפיקוס בנימינה. היא גורמת להצהבת עלים ולנשירתם. בהתקפה קשה ענפי הפיקוס מתייבשים ומתים. מדובר במזיק המחייב התערבות בתכשירים סיסטמיים כ'קונפידור' או דומיו הניתנים בהגמעה לקרקע בסמוך לטפטפות במנה של 10 סמ"ק לעצים צעירים ו-20 סמ"ק לעצים בוגרים.


                                    × × × ×©× × ×§×¨× × × ×ª × ×ª× × ×

יקרונית התאנה עלולה לתקוף בחודש אפריל ולהטיל על הגזע. הביצים בוקעות והזחלים חודרים לתוך הגזע. מומלץ לעטוף את הגזע עכשיו, בטרם יתחמם מזג האוויר, בבד או ברשת כדי להסתיר את הגזע מזיהויו על ידי החיפושית. טיפול שכזה עשוי להציל את עצי התאנה ממוות.

כחליל הרימון - הזחלים של עש זה חומים ואורכם 15-18 מ"מ. הביצים לבנות וקוטרן כ- 0.7 מ"מ. הזחלים חודרים לתוך ציפת הפרי ובעקבות כך מתפתחים גורמי ריקבון שונים. משך התפתחות הזחל בקיץ 17- 22 ימים.

                                      × × × × × × ×¨× × × × - × × ×

בחודש אפריל-מאי מומלץ לעטוף את הפרי בשקיות כדי למנוע מהכחליל להטיל על גבי הפרי.
כאשר לא עוטפים את הפרי בשקיות נייר או רשת, מומלץ ריסוס בתכשירים המבוססים על החיידק הידידותי בצילוס תורינגיאנזיס כגון 'ביוטי' + 'ודיפל' המרוססים אחת לשבוע. ריסוס ב'טרייסר סופר' (תכשיר המורשה בחקלאות האורגנית) בריכוז של 0.5 סמ"ק לליטר אחת לשבועיים, ידביר את הזחלים בטרם חדירתם לפרי.

גפן - פטריית הקימחון מהווה פגע עיקרי. היא תוקפת את החנטים ואת פירות הבוסר בלבד. בעלים מבחינים בלבד לבן ובפרי תפטיר לבן הגורם להתבקעות הפרי ופסילתו למאכל.

ריסוס בתכשיר גופריתי כגון 'הליוגפרית' אחת לשבוע ידביר את הפטריה או לחלופין גיפור בגופרית לאיבוק. טיפול ב'אקוגן סיסטאן' בריכוז של 0.1% או ב'פוליקור' 0.1% אחת לשבועיים על גבי האשכולות בשלבים המוקדמים ימנעו וידבירו את הפטרייה. הפטרייה אינה תוקפת פרי שמתחיל להבשיל ולכן מומלץ להפסיק לטפל כאשר רמת הסוכר מתחילה לעלות.


אזהרה: האמור בכתבה זו הינו דעה מקצועית עקרונית של הכותב. השימוש בחומרי הדברה עלול להיות כרוך בסיכונים ומחייב קבלת יעוץ מקצועי פרטני מגורם מוסמך. האתר ו/או כותב המאמר אינם אחראים לשימוש ללא קבלת יעוץ מקצועי כאמור.



לקריאה נוספת על הדברת מזיקים ומחלות בתקופת החורף